O ziołach i zwierzętach

Okładka książki O ziołach i zwierzętach Simona Kossak
Okładka książki O ziołach i zwierzętach
Simona Kossak Wydawnictwo: Marginesy Seria: EKO flora i fauna
flora i fauna
EKO
Wydawnictwo:
Marginesy
2017-11-08
1995-01-01
Tagi:
literatura polska natura zioła zwierzęta przyroda
Inne

Patronaty LC

Książki autora

FENOMENALNA KSIĄŻKA, chociaż leksykon.
Czytałam ją dość długo z przyczyn prostych. Leksykon jest wielce podobny do encyklopedii - ułożony alfabetycznie, krótkie eseje i opowiadania na dany temat. Misz masz tematyczny jest dość duży: od borsuków,przez jaskółki dymówki, aż po dziurawiec- zresztą... a to wskazuje tytuł. Są to opowieści o ziołach i zwierzętach.
Ostatnio książek o tej tematyce pojawia się dość dużo - czemu zatem polecam własnie tą?
To co jest minusem tej książki (różnorodność tematyczna, alfabetyczne ułożenie) jest równocześnie jej plusem - czytałam ją wcześniej wybiórczo, a teraz udało mi się ją przeczytać od A-Z. I to jest ta książka, którą przeczytam jeszcze nie raz.

Simona Kossak - biolog z powołania i wykształcenia, Jak sama mówiła - była obciążona genetycznie :) - pochodziła bowiem z Krakowa, urodzona w rodzinie "tych Kossaków" - było niemal pewne, że Simona pójdzie w ślady rodzinne. Dzięki rodzinie - pokochała konie. I tak już jej się zostało ze zwierzętami - mieszkała w niewielkiej leśniczówce w Puszczy Białowieskiej. Przy czym, wiedza którą posiadała ze względu na tzw. pochodzenie oraz dobre wykształcenie, spowodowała, że artykuły są różnotematyczne. Nie zanudzicie się - to pewne.
Dowiedziałam się na przykład o czarownicach,mądrych babach ze wsi, leśnikach i drwalach - mnóstwo "pozanaukowych" ciekawostek. Ale naukowych też - prawie każdy artykuł zawiera zarówno wiedzę naukową, jak i ludową. To jest naprawdę jedna z najlepszych książek przyrodniczych.

W artykułach, lub esejach, o roślinach i zwierzętach, zawiera dużą wiedzę biologiczną, etnograficzną, kulturową. Znajdziecie tu nie tylko informacje jak dana roślina wygląda, ale do czego służy lub służyła, dowiecie się jakie magiczne (lub trujące) moce posiadała i jak można ją wykorzystać dzisiaj.
Dowiecie się, że brzoza ma drewno łupliwe, że jaskółki dymówki nie hołdują wierności małżeńskiej, a chmiel rośnie też w sercu Puszczy Białowieskiej.
Ogromnym atutem tych artykułów jest to, że każdy z nich pisany jest zgodnie z tematem, a nie odgórnie przyjętym schematem. nie ma tu podrozdziałów, ani informacji w ramach Wygląda to tak, jakby pani Simona po prostu "siadła i napisała" - zawierając wszystkie najważniejsze informacje i poszerzając o ciekawostki, o których dziś prawdopodobnie niewielu z nas wie. Każdy rozdział jest inny - jeden króciutki, drugi długi. Każdy pisany inaczej - tu nie ma schematów. Jak w przyrodzie.

Książka nie wciąga - to jest leksykon. Ale czytając po 1 rozdziale (co w mojej ocenie jest najlepsza metodą) dowiecie się tyle, o otaczającej nas przyrodzie, że idąc do lasu na zwykły spacer, zauważycie dużo więcej niż za poprzednim pobytem.
Książka została wydana w wersji audiobook, ebook i książka papierowa. posiadam wszystkie trzy, książka bowiem jest dość gruba i jako taką, trudno ją wziąć ze sobą na spacer. A Simonę trzeba miec zawsze przy sobie - ta Pani potrafi opowiadać o przyrodzie. Więcej - posiada tak ogromną wiedzę, że choć przesłuchałam i przeczytałam, to nadal cierpię na niedosyt wiedzy i wracam do tej książki na każdym, lesnym spacerze.

FENOMENALNA KSIĄŻKA, chociaż leksykon.
Ostatnio książek...

więcej Pokaż mimo to

Mało kto pisał tak pięknie, ujmująco i mądrze o faunie i florze. Z przyjemnością czytałam zawsze jej opowieści, a niedawno wróciłam po latach do nowego wydania książki "O ziołach i zwierzętach", w której autorka dzieli się bogatą wiedzą na temat natury.
Często mamy ją na wyciągnięcie ręki, w parkach, lasach, na trawnikach czy działkach, ale nieraz nie zwracamy uwagi na jej owoce i nie zdajemy sobie sprawy z możliwości korzystania z tych darów.
Nawet o zwykłych chwastach Simona Kossak pisze zajmująco, uświadamiając czytelnikowi, że można je wykorzystywać w kuchni, medycynie domowej itp. Ostrzega też przed złym działaniem roślin, a wszystko to robi z ogromną pasją.
Polecam nie tylko miłośnikom przyrody.

więcej Pokaż mimo to

Ładnie wykonana, trochę ciekawostek. Jednak spodziewałam się jakiejś systematyki. Poza tym tytuł wskazuje na zioła, a w książce są również drzewa i krzewy.
O roślinach dużo informacji i wykorzystania w przeszłości. Natomiast o zwierzętach bardziej opowiastki niż fakty.
Mimo to ciekawa i na plus ułożenie alfabetyczne wpisów o poszczególnych roślinach i zwierzętach.

Przepiękne, pełne magii opisy z własnych obserwacji przyrodniczych Prof. Simony przeplatanych z ludowymi wierzeniami. Dla mnie osobiście nic nowego jeśli chodzi o wiedzę, ale dla mało zaznajomionych z polską przyrodą albo dla tych, którzy chcą zanurzyć się dla przyjemności w jej świecie będzie na pewno ciekawa. Wydanie z 2017 pełne cudownych, pomocnych ilustracji

Pani Kossak miała dar, pięknego opowiadania, o otaczającej nas przyrodzie.

Pani Kossak miała dar, pięknego opowiadania, o otaczającej nas przyrodzie.

Baśniowa książka - w najlepszym tego słowa znaczeniu. Króciutkie opowieści, to perełki. Każda roślina, każde zwierzę w oczach Simony Kossak jest cudem. I trudno jej nie wierzyć. Żyła w towarzystwie zwierząt, na łonie przyrody, dlatego jej gawędy są wiarygodne. A do tego pani profesor ma niesamowitą wyobraźnię, która porywa czytelników w magiczny świat. Uwaga! Ten świat nie zawsze jest dobry i "różowy" - wstrząsająca jest nauka uległości młodych wilczków. Krnąbrnych malców ojciec zabija, zanim dorosną i zburzą hierarchię i zasady obowiązujące w stadzie. Straszne, ale bardzo mądre...

więcej Pokaż mimo to

Ciekawa książka, w której alfabetycznie opisane są gatunki roślin i zwierząt istotne dla autorki. Mi w tej książce jednak trochę czegoś zabrakło, nie mniej warto do niej zajrzeć.

Przepiękne wydanie krótkich gawęd na temat flory i fauny polskiej, fajnie czytać sobie wyrywkowo.

Na półkach: , , , , ,

Zbiór opowiadań anegdotycznych o wszelkich spotykanych w naszych lasach, na polach i łąkach zwierzętach, roślinach i owadach. Uporządkowane bez najmniejszego klucza, taki miszmasz. Za to wiadomości ze świata przyrody ciekawie ujęte, tak jakbyśmy podglądali zwierzaki w ich naturalnym środowisku, a o roślinach to tyle akurat, aby zacząć praktykować jako zielarz i znachor. Warto przeczytać tę książkę, przeczytać aby lepiej zrozumieć otaczający nas świat żywych istot i nie traktować go li tylko przedmiotowo.

więcej Pokaż mimo to

To moja pierwsza książka tej autorki, ale na pewno sięgnę po więcej! Autorka ma niezrównaną wrażliwość, a do tego poczucie humoru. Szczególnie zachwycały mnie rozdziały o zwierzętach. Polecam o dzięciole! :)

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane