Serce i pazur. Opowieści o uczuciach zwierząt

- flora i fauna
- EKO
- 2019-02-13
- 2010-01-01
Czy orły tęsknią? Czy słonie płaczą? Czy sarny kochają? Czy delfiny rozpaczają? Czy bobry przyjaźnią się z łasicami? Czy goryle łkają ze szczęścia? Czy zwierzęta rozmawiają ze sobą i z ludźmi? Czy lubią się bawić i nie lubią przemocy?
Życie emocjonalne zwierząt dla niektórych jest i zawsze było czymś oczywistym – ale dopiero niedawno naukowcy potwierdzają to, o czym wiedział każdy, kto przyjaźnił się kiedyś z psem, kotem, koniem, dzikiem czy sroką: że człowiek nie różni się aż tak bardzo od innych zwierząt i nie jest aż tak wyjątkowy.
Simona Kossak oprócz pisania książek wspaniale opowiadała. Przez wiele lat słuchacze Radia Białystok mieli przyjemność słuchania jej gawęd. Uczyła w nich wrażliwości na los istot słabszych od nas. Przekazywała nie tylko wiedzę, ale i zarażała pasją, zaangażowaniem i poczuciem humoru. Dzieliła się obserwacjami i osobistymi doświadczeniami. Mówiła obrazowo, dowcipnie, prosto i potoczyście.
W Sercu i pazurze opowiada o zaletach i wadach życia w grupie i w pojedynkę, o kłamstwach w świecie zwierząt, o miłości rodzicielskiej, radości i zabawie, o różnych obliczach smutku, rozpaczy i depresji, o tym, czego zwierzęta się boją i jak reagują, gdy są przestraszone, a wreszcie o złości, złośliwości i agresji.
Ta lektura zmieni wasze spojrzenie na świat.
Kup Serce i pazur. Opowieści o uczuciach zwierząt w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Serce i pazur. Opowieści o uczuciach zwierząt
Świat zwierząt jest różnorodny, fascynujący i wciąż skrywa wiele tajemnic. Osoby, w których życiu szczególne miejsce zajmuje pies, kot, czy też inny zwierzęcy przyjaciel zdają sobie sprawę z tego, jak wiele emocji można obserwować w jego zachowaniu. To nie są wyuczone zachowania i nie można powiedzieć, że zawsze mają konkretny cel do osiągnięcia. Teraz potwierdzają to także naukowcy. Uczucia nie są tylko domeną ludzi. Zwierzęta również okazują emocje. W jaki sposób? Czy potrafią płakać, tęsknić, mieć depresję? Na te i znacznie więcej pytań odpowiada Simona Kossak w swojej najnowszej książce. Simona Kossak – biolog, leśnik, profesor nauk leśnych. Przez ponad 30 lat mieszkała w leśniczówce w Puszczy Białowieskiej obserwując otaczającą ją naturę i działając na rzecz jej ochrony. Napisała kilkaset opracowań naukowych, artykułów a także trzy książki. Można ją było usłyszeć w Radiu Białystok. Dzięki jej pomysłowi powstało urządzenie umieszczane przy torach kolejowych ostrzegające zwierzęta przed nadjeżdżającym pociągiem. Książka podzielona jest na osiem głównych działów dotyczących różnych zagadnień. W każdym z nich znajduje się szereg rozdziałów opowiadających o różnych zwierzętach i będących przykładami ich rozmaitego zachowania. Uzupełnienie stanowią zdjęcia i rysunki, piękne, ciekawe, szkoda tylko w niektórych przypadkach, że czarno-białe. Rozdziały są krótkie i napisane w sposób lekki, przyciągający uwagę a równocześnie zachęcający do zgłębienia tematu. Nie brakuje faktów, ciekawostek i informacji pozwalających nieco inaczej spojrzeć na świat zwierząt, nie tylko w kontekście ich życia emocjonalnego. Ktoś, kto miał zwierzę za przyjaciela doskonale wie, jak wiele uczuć można wyczytać w jego spojrzeniu, jak bardzo potrafi się cieszyć, gdy wracamy do domu, czy też jak szybko wyczuwa nasz smutek. Okazuje się, że życie emocjonalne zwierząt jest bogate, o czym można przekonać się szybko chociażby czytając tę książkę. Wspomnę teraz o kilku przykładach z publikacji, które z pewnością na długo zagoszczą w mojej pamięci. Nie wiedziałam na przykład, że dzikie gęsi są aż tak uczuciowe. Gęgawy poszukują swojej drugiej połówki na całe życie, a gdy drugiej staje się coś niedobrego rozpaczają i potrafią zaatakować nawet dużo większego od nich człowieka. Potrafią zaciekle bronić swojej rodziny. Okazuje się też, że na przykład płacz nie tylko zdarza się ludziom. Ciekawie jest to przedstawione na przykładzie słoni i długo, gdy usłyszę że ktoś płacze ze szczęścia będę miała te zwierzęta przed oczami. Można też dowiedzieć się o automatycznej sekretarce zwierząt lub też o duchu sportowym delfinów. To tylko kropla w morzu ciekawych opowieści, które poznaje się z przyjemnością i szybko, gdyż rozdziały są króciutkie a styl lekki. Autorka potrafi zaciekawić opowieścią. O większości przykładów wcześniej nie słyszałam, więc z tym większym zainteresowaniem je poznawałam. To książka popularnonaukowa, którą czyta się jak powieść, z zaangażowaniem i uwagą. Pozbawiona suchych faktów a jednak zawierająca potrzebne informacje z tematyki, którą przedstawia. Czasem tylko czułam niedosyt i przeczytałabym więcej na dany temat, gdyż tak jak wspomniałam rozdziały są bardzo krótkie, ale z drugiej strony dzięki temu poznaje się więcej przykładów. „Serce i pazur. Opowieści o uczuciach zwierząt” to emocjonująca podróż do barwnego i nadal w pełni nieodkrytego świata zwierząt, ich uczuć i relacji. To opowieść o radościach i smutkach, miłości i poświęceniu, gniewie i kłamstwach, ale nie na temat ludzi, tylko zwierząt. Pełna ciekawostek, poszerzająca wiedzę i dająca do myślenia książka popularnonaukowa, przy lekturze której czas płynie w zastraszającym tempie. Lekko napisana i ozdobiona licznymi ilustracjami przyciąga uwagę i pozostaje w pamięci. http://wyczytane-ksiazki.blogspot.com/2019/04/serce-i-pazur-simona-kossak.html
Oceny książki Serce i pazur. Opowieści o uczuciach zwierząt
1499 użytkowników ma tytuł Serce i pazur. Opowieści o uczuciach zwierząt na półkach głównych- Chcę przeczytać 861
- 2019 18
- Audiobooki 13
- Zwierzęta 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Serce i pazur. Opowieści o uczuciach zwierząt
Przepiękne historie o tym co potrafią czuć zwierzęta. Historie, które wydarzyły się naprawdę. Krótko opisane, wzbogacone zdjęciami. Bardzo ciekawy zbiór ważnych informacji o wielu gatunkach zwierząt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka lekka i dość przyjemna, nie wiem tylko na ile treść jest rzetelna pod względem naukowym, napisana jest stylem bardzo prostym , często miałam wrażenie, że rozdziały są niedokończone a treść jest infantylna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabizna. Książka raz, że bardzo infantylna. Dużo w niej twierdzeń, które jest łatwo zakwestionować. Autorka rzuca na tapet jakieś twierdzenie, przechodzi nad nim do porządku dziennego, po czym wyprowadza z tego wcześniej słabo zargumentowanego twierdzenia następne. O braku jakichkolwiek odniesień do badań nie wspomnę. Powoływanie się zaś na rzeczy, które autorka widziała w telewizji jest po prostu słabe. Dwa, że informacje w niej zawarte są często tak oczywiste, że ma się poczucie traconego czasu. Np rozwodzenie się o tym, dlaczego niektóre gatunki udają martwe miało sens w czasach, gdy pisał Dyakowski, a nie w XXI wieku! Trzy, że autorka lata od tematu do tematu, od delfina do sarny itp. Jak na kogoś , kto pół życia spędził w białowieskiej puszczy to dosyć "krępujące". Literacko również nie zachywca. Enty raz się przekonuję, że gdyby nie nazwisko, to dorobek Pani Simony nie byłby nikomu znany.
Słabizna. Książka raz, że bardzo infantylna. Dużo w niej twierdzeń, które jest łatwo zakwestionować. Autorka rzuca na tapet jakieś twierdzenie, przechodzi nad nim do porządku dziennego, po czym wyprowadza z tego wcześniej słabo zargumentowanego twierdzenia następne. O braku jakichkolwiek odniesień do badań nie wspomnę. Powoływanie się zaś na rzeczy, które autorka widziała w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo był mój pierwszy kontakt z Simoną Kossak. Ciekawa i przyjemna w odbiorze książka. Relaksująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość pseudonaukowa pozycja, gdzie autorka próbuje nam przedstawić różne sytuacje pokazujące nam, że zwierzęta posiadają uczucia... Problem w tym, że wiele opisanych przykładów jest mocno naciągana, a zachowania zwierząt przytoczone jako przedstawiające ludzkie odczucia czasami bardzo łatwo można obalić mając nawet minimalne pojęcie o behawioryzmie. Bardzo dużo tu opiniowania, za to poparcia jakimikolwiek badaniami tutaj nie ujrzymy. Zresztą, sama autorka krytykuje podejście badaczy i naukowców, a swoje zdanie uważa za o wiele bardziej rzetelne niż prace specjalistów, bo "ona widziała na własne oczy". To nie jest tak, że uważam zwierzęta za pozbawione uczuć, ale pani Kossak miesza bądź myli zwierzęce poczynania dyktowane stresem, instynktem oraz po prostu chęcią przetrwania z wyższymi ludzkimi emocjami, gdzie naprawdę nie trzeba być wielkim znawcą, by zauważyć co danym zwierzęciem kierowało w jego poczynaniu, i że zdecydowanie stan emocjonalny był ostatnim, co odgrywało tutaj rolę.
Dość pseudonaukowa pozycja, gdzie autorka próbuje nam przedstawić różne sytuacje pokazujące nam, że zwierzęta posiadają uczucia... Problem w tym, że wiele opisanych przykładów jest mocno naciągana, a zachowania zwierząt przytoczone jako przedstawiające ludzkie odczucia czasami bardzo łatwo można obalić mając nawet minimalne pojęcie o behawioryzmie. Bardzo dużo tu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Serce i pazur" stanowi próbę przybliżenia czytelnikowi świata natury z perspektywy nieco osobliwej, ponieważ autorka opiera swoją narrację głównie na anegdotach i osobistych przemyśleniach. Styl książki ma charakter gawędowy, co może przypaść do gustu tym, którzy szukają lżejszego podejścia do tematu zwierząt, lecz jednocześnie stanowi to słabość dzieła z naukowego punktu widzenia.
Pani Kossak przypisuje zwierzętom ludzkie emocje i motywacje, co jest antropomorfizacją mogącą wprowadzać w błąd. Sugerowanie, że zwierzęta myślą i czują tak jak ludzie, bez solidnego oparcia w badaniach naukowych, może być uznane za nadużycie. Autorka omija również istotne koncepcje etologiczne i ewolucyjne (jak np. teoria altruizmu Hamiltona),co mogłoby znacząco wzbogacić dyskusję na temat rzekomego altruizmu w świecie zwierząt.
Brak odniesień do badań naukowych i dorobku etologii czyni książkę raczej literacką interpretacją niż naukowym studium. Dla czytelników poszukujących głębszej analizy i bardziej naukowego podejścia do zachowań zwierząt lektura ta może okazać się rozczarowująca.
"Serce i pazur" stanowi próbę przybliżenia czytelnikowi świata natury z perspektywy nieco osobliwej, ponieważ autorka opiera swoją narrację głównie na anegdotach i osobistych przemyśleniach. Styl książki ma charakter gawędowy, co może przypaść do gustu tym, którzy szukają lżejszego podejścia do tematu zwierząt, lecz jednocześnie stanowi to słabość dzieła z naukowego punktu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie miałam dotąd do czynienia z twórczością Simony Kossak, choć jej nazwisko było mi znane - nie wiedziałam więc, jakiej formy spodziewać się po tych "Opowieściach o uczuciach zwierząt". I jakoś "Serce i pazur" nieszczególnie do mnie trafiło, choć nie zaprzeczę, że książkę czytało się szybko. Przede wszystkim dlatego, że składa się ona z mnóstwa króciutkich rozdziałów (na minutę-dwie czytania) poprzeplatanych jeszcze sporą ilością zdjęć i rysunków. Takie zwięzłe opowieści trafiają do mnie czasem poprzez media społecznościowe, ale od książki mam jednak większe oczekiwania - a tutaj tej treści było tyle, co kot napłakał.
No i sama treść... Autorka opowiada różne ciekawostki o zwierzętach, zazwyczaj w formie krótkich anegdotek - często też przypisując zwierzętom ludzkie ceny i uczucia. Sam pomysł nie przeszkadzałby mi, bo też uważam, że świat zwierzęcych uczuć bywa niedoceniany, jednak po przeczytaniu "Serca i pazura" mam wrażenie, że lektura nie wniosła kompletnie nic do mojego życia. Te historyjki uciekają z głowy równie szybko, jak do niej trafiają, nic nie jest rozbudowane na tyle, by mieć poczucie choć odrobinę zgłębionego tematu. Gdyby nie to, że książkę czyta się naprawdę niemal naraz, pewnie bym jej nie skończyła. Lepiej by z tego zrobić cykl krótkich postów w internecie niż marnować papier na druk...
Nie miałam dotąd do czynienia z twórczością Simony Kossak, choć jej nazwisko było mi znane - nie wiedziałam więc, jakiej formy spodziewać się po tych "Opowieściach o uczuciach zwierząt". I jakoś "Serce i pazur" nieszczególnie do mnie trafiło, choć nie zaprzeczę, że książkę czytało się szybko. Przede wszystkim dlatego, że składa się ona z mnóstwa króciutkich rozdziałów (na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka uchyla okno empatii dla zwierząt, a uchylone - otwiera na oścież. Wiele jednak treści jest oczywistych, dlatego niektórych opowieści nie zamieszczałabym tylko po to, by pokazać pełne spektrum emocji, albo wybrałabym bardziej niezwykłe fakty. Niemniej jednak cenna pozycja. Jeśli miałabym coś dodać: warto przeczytać biografię Simony Kossak pióra Anny Kamińskiej - wtedy inaczej odbiera się treść książek tej autorki.
Książka uchyla okno empatii dla zwierząt, a uchylone - otwiera na oścież. Wiele jednak treści jest oczywistych, dlatego niektórych opowieści nie zamieszczałabym tylko po to, by pokazać pełne spektrum emocji, albo wybrałabym bardziej niezwykłe fakty. Niemniej jednak cenna pozycja. Jeśli miałabym coś dodać: warto przeczytać biografię Simony Kossak pióra Anny Kamińskiej -...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest świetnie napisana, choć dla mnie za dużo tu antropomorfizacji. Uważam po prostu, że antropomorfizacja jest często wyrazem antropocentryzmu. Z drugiej zaś strony nigdy za wiele wkładania do głów przedstawicielom naszego gatunku, że przedstawiciele innych też odczuwają emocje; najłatwiej je opisać odbijając je w zwierciadle naszych. Może następnym krokiem, kiedy odejdziemy od kartezjańskiego podejścia do innych gatunków będzie próba zrozumienia ich z mniej ludzkiej perspektywy.
Jest świetnie napisana, choć dla mnie za dużo tu antropomorfizacji. Uważam po prostu, że antropomorfizacja jest często wyrazem antropocentryzmu. Z drugiej zaś strony nigdy za wiele wkładania do głów przedstawicielom naszego gatunku, że przedstawiciele innych też odczuwają emocje; najłatwiej je opisać odbijając je w zwierciadle naszych. Może następnym krokiem, kiedy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja alergia na infantylizm i bambinizm nie pozwala ocenić tej książki lepiej.
Moja alergia na infantylizm i bambinizm nie pozwala ocenić tej książki lepiej.