Życie ma smak
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Edipresse
- Data wydania:
- 2016-10-12
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-10-12
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788379454280
- Tagi:
- kulinaria zdrowie odżywianie dieta
Mariola Bojarska-Ferenc ? dziennikarka i trenerka fitness. Autorka ponad 2 000 programów telewizyjnych promujących zdrowy styl życia oraz wielu książek i płyt DVD z ćwiczeniami. Uczestniczka ponad 40 000 kongresów amerykańskich organizacji zajmujących się rozwojem zdrowia i fitnessu IDEA i ECA.
Chciałabym, żeby ta książka stała się dla Ciebie, drogi Czytelniku, przewodnikiem po zdrowej i smacznej kuchni. Przedstawiam sposoby na stworzenie najprostszych sałat, dań bez soli, podaję przepisy na śniadania, obiady, kolacje, desery oraz podpowiadam, co jeść przed i po treningu. Słowem, jest tu wszystko potrzebne do tego, by rozpocząć przygodę ze zdrową kuchnią. Zachęcam jednak, żeby moje przepisy były dla Ciebie jedynie inspiracją do wykreowania na ich bazie własnych potraw o idealnym dla Ciebie smaku. Dodawaj do nich swoje ulubione przyprawy i dowolnie je modyfikuj. I baw się przy tym wybornie!
Mariola Bojarska-Ferenc
Przepisy na potrawy, które warto zjeść dla zdrowia i urody!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 11
- 7
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Dość ciekawie napisana książka o zdrowym odżywianiu i co cieszy racjonalnym a nie desrukcyjnym. Jednak dla kogoś kto interesuje sie tematyka zdrowego stylu życia to informacje dość ogólne i powszechnie znane. Kilka ciekawych przepisów i inspiracji też sie znajdzie dla każdego kto lubi zdrowo sie odżywiać. Nie obyło sie bez reklamy firmy oferującej naczynia i sprzet kuchenny co uważam za minus dla autorki.
Ogólnie ładnie wydana,kolorowa ale bez rewelacji.
Dość ciekawie napisana książka o zdrowym odżywianiu i co cieszy racjonalnym a nie desrukcyjnym. Jednak dla kogoś kto interesuje sie tematyka zdrowego stylu życia to informacje dość ogólne i powszechnie znane. Kilka ciekawych przepisów i inspiracji też sie znajdzie dla każdego kto lubi zdrowo sie odżywiać. Nie obyło sie bez reklamy firmy oferującej naczynia i sprzet kuchenny...
więcej Pokaż mimo toŻe życie ma smak to pewne.
Że nie jeden to także.
Czasem bywa gorzkie, innym razem słodkie. Raz ciekawe a innym razem przewidywalne. Czasem ten smak jest tak wspaniały, że chcemy cały czas czuć go na języku, a kiedy indziej popijamy szklanką wody by zapomnieć.
Dziś o swoim smakowitym życiu możecie przeczytać w książce Marioli Bojarskiej-Ferenc.
Mariola Bojarska-Ferenc to nie tylko aktywna dziennikarka, ale przede wszystkim aktywna kobieta. Na co dzień, prócz tego, że jest autorką i prowadzącą wielu programów, to również jest trenerką fitness a w przeszłości była gimnastyczką.
Jeśli chcecie dowiedzieć się o czym opowiada w swojej książce, zapraszam do recenzji.
W książce poznacie smaki, jakie Mariola poznała podczas podróży, zwłaszcza tych zagranicznych. Podróżując zawsze starannie dobiera miejsca, tak by poznać kulinarne ciekawostki zwiedzanych zakątków. Doskonale ją rozumiem, bo robię tak samo. Z tym, że ja dokładnie analizuję budżet, bo nie mogę sobie pozwolić na stołowanie się w najdroższych i najbardziej ekskluzywnych restauracjach jak pani Bojarska-Ferenc.
Kolejny rozdział poświęcony jest kolorowej kuchni, bo jak wszyscy wiecie - kolorowo znaczy zdrowo. Ten rozdział pisany jest z pomocą dietetyk Sylwii Leszczyńskiej. Dużo więc można się ciekawego dowiedzieć.
W każdej aromatycznej kuchni, nie może zabraknąć ziół. I u dziennikarki można znaleźć ich sporo. Do najważniejszych zalicza: bazylię, majeranek, miętę, rozmaryn, tymianek. Ale też pojawia się sporo innych.
Kolejny rozdział omawia wszelkie sałatki z bazą sałat: masłowej, rukoli, rzymskiej itd. Mariola Bojarska-Ferenc opowiada o swoich ulubionych dodatkach warzywnych i owocowych.
W następnym rozdziale przedstawia zdrowe tłuszcze i przepis na masło klarowane.
Autorka radzi również w swojej książce jak się nie przejadać, jak pozbyć się wody z organizmu i co jeść by nie być jak balonik.
Dużo uwagi poświęca śniadaniowej stronie życia. Jak wiecie ja do niedawna jeszcze miałam z tym problem, teraz już jem śniadania, ale też nie zawsze w odpowiedniej porze i nie zawsze w domu:) Częściej w pracy. Jednak z dziennikarką łączy mnie pasja do omletów na śniadanie. Ja uwielbiam, co widać na powyższym zdjęciu :) Innych propozycji śniadaniowych w książce również nie brakuje. Są tu liczne przepisy na jajka, owsianki, pasty i sałatki np. z kuskusem.Autorka nie zapomina także o drugim śniadaniu.
A jak już o poranku się człowiek naje, to czas na obiad. I tu szerokie propozycje przepisów od zup, przez makarony, po dania mięsne aż na sałatkach obiadowych skończywszy. Autorka podpowiada jakie węglowodany i jakie białko jeść, wiele cennych rad żywieniowych dla osób po 50tym roku życia.
A teraz czas na przyjemności. Przedstawiam rozdział zatytułowany "Słodkie co nieco". I tu nie spodziewajcie się szaleństwa. U kogoś kto dba o sylwetkę słodycze trzeba wybierać rozważnie. Pojawiają się więc takie przepisy jak te na: energetyczne kule, budyń z tapioki, ciasto marchewkowe czy z ziemniaków, truskawki z pieprzem czy pieczone jabłko.
Po deserze czas na kolację. Autorka żyje wobec popularnej zasady, że kolację należy oddać wrogowi. U niej często na kolację pojawiają się zupy bądź sałatki.
Kolejny rozdział poświęcony est superfoods, zanim założyłam bloga nawet nie wiedziałam czym jest to hasło. Ale teraz już wiem. A dzięki temu rozdziałowi wiem więcej. Jeśli już jesteśmy przy zdrowej żywności, to autorka odpowiada na kilka spornych kwestii. Po pierwsze sól - solić czy odpuścić. o drugie gluten - jeść czy unikać. Co wybrać soki czy smoothie?
A na koniec jak jeść gdy jest się aktywnym.
Książka to połączenie świetnych reportaży, artykułów a także doskonale skrojona książka kucharska i album pełen apetycznych, jasnych i smakowitych zdjęć.
Autorka przedstawia całą gamę ciekawych przepisów, wiele egzotycznych, część znanych, lecz niepowtarzalnych. A zdjęcia? Są dopełnieniem całości. Po prostu są fantastyczne.
Cała książka jest fantastyczna.
Chcę takich więcej. Chcę całą półkę.
Brawo Mariola, brawo Edipresse!
Że życie ma smak to pewne.
więcej Pokaż mimo toŻe nie jeden to także.
Czasem bywa gorzkie, innym razem słodkie. Raz ciekawe a innym razem przewidywalne. Czasem ten smak jest tak wspaniały, że chcemy cały czas czuć go na języku, a kiedy indziej popijamy szklanką wody by zapomnieć.
Dziś o swoim smakowitym życiu możecie przeczytać w książce Marioli Bojarskiej-Ferenc.
Mariola...
Poprawna książka, skierowana do osób 50+. Jest trochę niespójności jak używanie kostek rosołowych, podczas gdy kilka rozdziałów dalej dostajemy informację o wpływie nadmiernego solenia na zdrowie itp. Nawet ciekawe przepisy (chociaż nie wiem czy wytrawne placki z cukinii powinny znaleźć się w rozdziale desery).
Poprawna książka, skierowana do osób 50+. Jest trochę niespójności jak używanie kostek rosołowych, podczas gdy kilka rozdziałów dalej dostajemy informację o wpływie nadmiernego solenia na zdrowie itp. Nawet ciekawe przepisy (chociaż nie wiem czy wytrawne placki z cukinii powinny znaleźć się w rozdziale desery).
Pokaż mimo to