Krew na naszych rękach?

Okładka książki Krew na naszych rękach? autora Paweł Lisicki, 9788379641741
Okładka książki Krew na naszych rękach?
Paweł Lisicki Wydawnictwo: Fabryka Słów reportaż
reportaż
2016-09-09
2016-09-09

Kup Krew na naszych rękach? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krew na naszych rękach?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krew na naszych rękach?

2063
2063

" ... ja tylko nie lubię niektórych Żydów, a nie lubię nie dlatego, że są Żydami, tylko dlatego, że bezczelnie kłamią o moim kraju i w dążeniu po nieuprawnione roszczenia niszczą pamięć o naszych przodkach, czyniąc z nich nazistów lub nawet potwory gorsze niż naziści ..."
"... ja... Żydów, o których tu mówię, lubię dokładnie tak samo, jak oni lubią Polaków ".
Cyt. z książki " Powrót do Jedwabnego " W. Sumlińskiego i T. Budzyńskiego tom I.
Mogę się pod tym podpisać !!!

Rekomendacja LC wprowadza w tematykę tego monumentalnego dzieła , bardzo ważnego, potrzebnego i godnego przeczytania przez każdego POLAKA !!!
Książka " Przedsiębiorstwo holokaust " N. Finkelsteina wyjaśni ci, jeśli jeszcze tego nie wiesz, dlaczego Żydzi, Polsce i Polakom nigdy nie odpuszczą.
POLECAM !!!

Cyt. z książki...

Paweł Lisicki "wkłada kij w mrowisko". Książka w dużej mierze jest historyczna. W treści często pojawiają się naziści i osoba Adolfa Hitlera, a między innymi dlatego najbardziej podoba się część piąta, która dokładniej ich opisuje oraz daje obraz uderzenia w chrześcijan i Kościół katolicki. Ta książka jest formą obrony (dobrego imienia) rodaków i siebie (Pawła Lisickiego),wynikiem niesłusznego obrzucania Polaków określeniami takimi jak prezentowane między innymi przez Jana Tomasza Grossa (autor zakłamującej historię książki pod tytułem "Sąsiedzi"),który dowodzi w niemieckim czasopiśmie "Die Welt" w 2016 roku, że Polacy to ksenofobi, nacjonaliści i antysemici. Oprócz tego ludzie tego pokroju co Jan Tomasz Gross przedstawiają bardzo dziwaczny (żeby nie mówić "głupi") następujący argument: ponieważ Adolf Hitler jest ochrzczony, to winą za Holocaust trzeba obarczać chrześcijan (sic!).

Niemieckiego nazistę Heinricha Himmlera niezmiernie boli (bądź co bądź to świadczy o pewnym stopniu jego wrażliwości) rozgniatanie każdego ślimaczka, nawet najmniejszego robaczka, a jednak skrupuły nie przeszkadzają mu to w prowadzeniu dzieła uśmiercania milionów istnień ludzkich. Do swoich ofiar odnosi się z pogardą, a szczególnie do Żydów.

Bardzo ciekawy jest początek trzeciej części z dwoma kolejnymi jej rozdziałami: "Kontekst kulturowy" i na temat Żydów "Niemi świadkowie prawdy". Czwartej części przewodzi znany żydowski historyk Ariel Toaffa, którego ojciec serdecznie wita się z papieżem Janem Pawłem II w latach dziewięćdziesiątych XX wieku.

O holokauście jako nowej (świeckiej) religii, a może jeszcze mocniej – o próbach jej sakralizacji. Książka bardzo potrzebna choć mam przekonanie graniczące z pewnością, że tezy w niej zawarte nie są w stanie przebić się do współczesnego dyskursu, a już kompletnie nie istnieją w dyskursie lewicowym. A może istnieją jako szkodliwe herezje wpisujące się w „szkodliwe kwestionowanie szoah”. Nie jest to opowieść emocjonalna, jest bardzo rzeczowa. Lisicki świetnie punktuje momenty kiedy wyznawcy holokaustu próbują (skutecznie) stworzyć z tej tragedii para-religię. Samo w sobie nie jest to jednak jeszcze szkodliwe, staje się wtedy kiedy zdejmuje się sprawstwo ze sprawców obarczając nim również tych którzy sami byli ofiarami. Bo ofiara może być jedna, wtedy ma moc i siłę oddziaływania.

251 użytkowników ma tytuł Krew na naszych rękach? na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Krew na naszych rękach? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Krew na naszych rękach?

Okładka książki Elektorat łyknie wszystko Paweł Lisicki, Rafał Ziemkiewicz
Elektorat łyknie wszystko Paweł Lisicki, Rafał Ziemkiewicz
Okładka książki Obecność Korony. Raport o wielkiej tradycji państwowej Jacek Bartyzel, Michał Gołębiowski, Aleksander Hall, Andrzej Horubała, Łukasz Jasina, Marek Jurek, Bogusław Kiernicki, Kacper Kita, Krzysztof Koehler, Janusz Kotański, Jacek Kowalski, Grzegorz Kucharczyk, Marta Kwaśnicka, Paweł Lisicki, Jan Maciejewski, Filip Memches, Józef Michalik, Paweł Milcarek, Andrzej Nowak (historyk), Tomasz Rowiński, Wojciech Turek, Maciej Zachara MIC
Okładka książki Zamach na polskość Adam Bujak, Przemysław Czarnek, Janusz Królikowski, Szczucki Krzysztof, Grzegorz Kucharczyk, Paweł Lisicki, Jakub Maciejewski, Andrzej Nowak (historyk), Barbara Nowak, Wojciech Polak, Wojciech Reszczyński, Wojciech Roszkowski, Robert Skrzypczak, Artur Śliwiński, Leszek Sosnowski, Rafał Ziemkiewicz
Okładka książki Rozmowy jerozolimskie. Dlaczego zginął Mesjasz? Waldemar Chrostowski, Paweł Lisicki
Paweł Lisicki
Paweł Lisicki
Publicysta, eseista , pisarz. W latach 1991 – 1993 dziennikarz ,,Życia Warszawy,,. Od 1993 r związany z ,,Rzeczpospolitą”, od 2000 r. kierował działem ,,Opinii, w latach 2004-2005 był zastępcą redaktora naczelnego, a w latach 2006-2011 – redaktorem naczelnym. Założyciel i pierwszy redaktor naczelny tygodnika ,,Uważam Rze,, (2011) a następnie miesięcznika ,,Uważam Rze Historia” (2012). Po wyrzuceniu z Presspubliki założył tygodnik „Do Rzeczy. Tygodnik Lisickiego”, jedno z największych i najbardziej wpływowych pism konserwatywnych w Polsce. Jest jego redaktorem naczelnym i współwydawcą. Autor zbiorów esejów Nie-ludzki Bóg (1995,2007),Doskonałość i nędza (1997, 2008, Nagroda im. Andrzeja Kijowskiego w 1998 r.),Punkt oparcia (2000) i Powrót z obcego świata (2006). Wydał też dwa dramaty – Jazon (1999) i Próba (2005) oraz powieść Przerwa w pracy (2009). Przetłumaczył m.in. Heideggera i narodowy socjalizm Victora Fariasa, Naturę katolicyzmu Karla Adama i Zaćmienie Boga Martina Bubera. Autor wstępów krytycznoliterackich do Theatrum Mundi. Kosmologii i teologii Dantego Alighieri Jacka Grzybowskiego i O miłości Jezusa i innych pism Savonaroli. W latach 2013-2014 wydał trylogię poświęconą początkom chrześcijaństwa i historycznej postaci Jezusa z Nazaretu: Kto zabił Jezusa?, Tajemnica Marii Magdaleny, Czy Jezus jest Bogiem. W 2013 roku ukazała się też książka, wywiad rzeka z Lisickim Po prostu Uważam Rze. Publikował wywiady, analizy i komentarze polityczne m.in. w ,,Rzeczpospolitej”, ,,Fakcie”, ,,Dzienniku”, ,,Uważam Rze”, ,,Gazecie Wyborczej”, ,,Wproście”, ,,Znaku”, ,,Frondzie”. Stały uczestnik radiowych i telewizyjnych programów publicystycznych, m.in. ..Loży Prasowej” czy ,,Minęła dwudziesta”.

Cytaty z książki Krew na naszych rękach?

Dodaj cytat z książki Krew na naszych rękach?