Wicehrabia przepołowiony

- Barbara Sieroszewska
- Cyklady
- parafraza Barbara Sieroszewska dualizm literatura włoska
- Il visconte dimezzato
- Nasi przodkowie (tom 1)
- klasyka
- 2004-01-01
- Barbara Sieroszewska
- parafraza Barbara Sieroszewska dualizm literatura włoska
To wirtuozowska parafraza siedemnastowiecznej powieści fantastycznej w przewrotny sposób przedstawiająca wieczną dwoistość ludzkiej natury i karkołomne konsekwencje, jakie ona ze sobą niesie.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
- Razem spełniać dobre uczynki, to jedyny sposób kochania się.
- Szkoda. Myślałam, że są jeszcze inne sposoby.
(...) czymże zresztą innym jest w ogóle wojna, jeśli nie przechodzeniem z rąk do rąk dobytku coraz bardziej sponiewieranego?
(...) okręty znikały już na widnokręgu, ja zaś zostałem tu, w naszym świecie pełnym odpowiedzialności i błędnych ogników.
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [34]
Typowy dla Italo Calvino świat realny-nie-realny, umieszczony we Włoszech i włoskiej historii i tradycji, a jednocześnie taki bajkowy. Krótka, ale pełna "tekstu między wierszami" opowieść o Dobrze i Złu tkwiących w człowieku. Plus mocne charakterologicznie postacie w tle, a jednocześnie ważne do właściwego odbioru całości opowieści.
Pokaż mimo toKrótka przypowieść, która w humorystyczny sposób pokazuje, czym się kończy rozdzielenie człowieka na jego część dobrą i złą. Uczy i bawi jednocześnie.
Pokaż mimo toParodia rycerskiego eposu, w której dwie połówki wicehrabiego oddają się skrajnym zajęciom i namiętnościom poważnie naruszając spokój i równowagę w hrabiowskim landzie. Pół makabra w pół parodii. Wielokrotnie czytana potęguje przyjemność odbioru i daje ułudę, że nie wszystko jeszcze stracone.
Pokaż mimo toCytat. Będziemy mieli całe dni i miesiące na to żeby zrozumieć co mamy czynić i aby wynajdywać coraz nowe sposoby przebywania razem.
Pokaż mimo toPrzed przeczytaniem tej książki oczekiwałam fabuły bardziej fantastycznej i baśniowej. Tak naprawdę nie mamy tu za wiele elementów baśniowych oprócz samej idei przepołowionego wicehrabiego.
więcejBaśń jest dość... napisałabym, że brutalna. Opisy wojny chrześcijan z Turkami to coś chyba nie dla każdego. I wbrew temu, że baśń kojarzy się z utworem dla dzieci to to nie jest...
Przedziwna książka
Pokaż mimo toFantasy, makabra i obyczaj w jednym.
Ludzka natura jest dwoista - dobro i zło.
Ta dwoistość czyni nas człowiekiem. Nasze czyny identyfikują nas jako ludzi dobrych albo złych.
A co się stanie gdy będzie tylko jedna natura w nas ? Tylko jedna.
"Wicehrabia przepołowiony", jak bardzo absurdalnie to brzmi - przecież nie da się żyć rozciętym wzdłuż; nic bardziej mylnego. Italio Calvino swoją powieścią ukazuje nam miasto pustoszone przez złą połowę tego samego człowieka, którego dobra strona stara się wszystko naprawić. Bajeczna, rycerska opowieść o gatunku ludzkim - o ambicjach, o tej rozbierzności dobrej i złej...
więcejJedynie połowa naszego "ja" może być idealna. Paradoks polega na tym, że "dobra" i "zła" część żyjąca w odosobnieniu, jedna bez drugiej, byłaby nie do zniesienia dla otoczenia. Zatem osiągnięcie stanu idealności prowadzi nas do zguby.
Pokaż mimo toNiesamowite ile treści znajduje się na zaledwie 100 stronach tego dzieła.
Taka sobie bajeczka dla dorosłych ... Być może fan autora zarzuciłby mi, że nie zrozumiałam przesłania, jednakże po dobrnięciu do końca nie znalazłam w opowieści nic dla mnie odkrywczego. Może i jest tu jakiś morał, a sam pomysł dość ciekawy, ale życiowych nauk dla współczesnego czytelnika się nie doszukałam. Baśniowy, nieco naiwny świat mi nie przeszkadzał, bohaterowie...
więcejSmakowity kąsek. Mieszanka fantazji i absurdu.
więcejWicehrabia przecięty na dwie połówki, dobrą i złą.
Opowieść o dobrej i złej naturze człowieka.
O tym, jak przesadna dobroć jest równie nie do zniesienia jak ekstremalne zło.
Calvino jest mistrzem w snuciu fantastycznych baśni dla dorosłych. Zawsze z morałem. Z przesłaniem.
Pewnie wśród nas też żyją istoty „przecięte” na...