Dzień dobry, jestem z kobry, czyli jak stracić przyjaciół w pół minuty i inne antyporady

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Czerwone i Czarne
- 2015-01-01
- 2015-01-01
- 9788377001974
Urocza, kapitalna, wesoła, błyskotliwa książka do przeczytania jednym tchem. W dobie dyktatu poradników na każdy temat, które każą nam się katować dietą, gimnastyką, rzucaniem wszelkich przyjemności, z wielką ulgą można się zatopić w opowieściach Marii Czubaszek o ludziach i zdarzeniach z jej życia, które to historie są zaprzeczeniem pochwały prowadzenia zdrowego życia.
W zasadzie trudno zakwalifikować tą książkę jako biograficzną. Jest to zestaw pytań i szerokich odpowiedzi na nie. A że odpowiedzi udziela osoba o ciętym humorze to całość ma bardzo przyjemny charakter i dobrze się czyta, choć czasami się powtarza. A że charakter wypowiedzi został zachowany to czasem wręcz się słyszy się przekorny głos p. Czubaszek.
Pokaż mimo toNie lubię autobiografii ani książek z pierwszoosobową narracją. W tym temacie nic się nie zmieniło.
Lektura jednak całkiem ok. Nie do końca dla mnie, ale ok.
Pokaż mimo toLektura jednak całkiem ok. Nie do końca dla mnie, ale ok.
Taki styl i ten typ poczucia humoru trzeba lubić. Ja lubię. Bezkompromisowość, inteligencja i dystans do siebie. Antyporadnik, który ja szanuję. Zabrakło mi tylko uroku i dynamiki żywego słowa.
Pokaż mimo toBardzo przyjemnie sie czyta :)
Bardzo przyjemnie sie czyta :)
Pokaż mimo toW książce można znaleźć wiele zabawnych historii z życia Marii Czubaszek. Charakterystycznego dla niej specyficznego poczucia humoru, błyskotliwych wypowiedzi, a także poglądów, jakie prezentowała. Nie ze wszystkimi się zgadzam, ale czytało się to bardzo przyjemnie. Niesamowity jest dystans jaki miało w stosunku do siebie samej.
Fajna wakacyjna pozycja.
Pokaż mimo toFajna wakacyjna pozycja.
Pani Maria była jedyna w swoim rodzaju. Nie twierdze, ze zgadzam się z jej poglądami i ze jest moją idolką, ale czytanie tych felietoników to bardzo miło spędzony czas. Podziwiam ją za to, ze była tak bardzo autentyczna i nie bała się głośno mówić tego, co myślała.
Pokaż mimo toPrzezabawna! 😄 Moja pierwsza książka Marii Czubaszek, zdecydowanie przeczytam kolejne.
Pokaż mimo toKobieta bezkompromisowa? Tak, to Maria Czubaszek.
Kobieta szczera i bezpośrednia? Tak, to Maria Czubaszek.
Kobieta z dystansem do siebie i świata? Tak, to Maria Czubaszek.
Kobieta z parówką i papierosem? Tak, to Maria Czubaszek.
Pamiętam jak w czasie jednych z targów książki siedziałam przed nią i Arturem Andrusem, a oni oboje podpisywali mi książkę. Nie mogłam powstrzymać uśmiechu gdy usłyszałam jak Maria Czubaszek szepcze do Andrusa: „Artur, ja muszę zapalić”. Było w tym coś desperackiego zważywszy na kolejkę chętnych po autograf. Pomyślałam, że nie zapali jeszcze długo.
W tym tzw. poradniku-antyporadniku można znaleźć wiele zabawnych anegdot z życia Marii Czubaszek, mnóstwo jej specyficznego (i nie zawsze mile widzianego poczucia humoru),mnóstwo jej błyskotliwych i ciętych tekstów, a także poglądów, jakie prezentowała.
Książka oczywiście arcydziełem nie jest, mnóstwo jest pozycji o Czubaszkowej (i generalnie są one do siebie podobne),ale na niezobowiązującą lekturę w nudny wieczór książka będzie w sam raz. Czyta się szybko, jest zabawnie i relaksująco.
Kobieta bezkompromisowa? Tak, to Maria Czubaszek.
więcej Pokaż mimo toKobieta szczera i bezpośrednia? Tak, to Maria Czubaszek.
Kobieta z dystansem do siebie i świata? Tak, to Maria Czubaszek.
Kobieta z parówką i papierosem? Tak, to Maria Czubaszek.
Lubię szczerość i bezkompromisowość osądów Pani Czubaszek, ale wolę jej słuchać. Jako literatura „Dzień dobry, jestem z kobry,...” dla mnie się nie sprawdziło. Zbrakło mi uroku i dynamiki żywego słowa. Może audiobook byłby lepszy.
Pokaż mimo toCudowna, czubaszkowa lekkość pióra i myśli.
Cudowna, czubaszkowa lekkość pióra i myśli.