Mroczne umysły

Okładka książki Mroczne umysły Alexandra Bracken Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Mroczne umysły
Alexandra Bracken Wydawnictwo: Moondrive, Otwarte Cykl: Mroczne umysły (tom 1) fantasy, science fiction
Mroczne umysły (tom 1)
Mroczne umysły Tom 1

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Jeśli twoje dziecko zachowuje się dziwnie, wiedz, że coś się dzieje...

666 428 114

Jeżeli lubicie książki w mrocznym i dystopijnym klimacie, jak najbardziej sięgnijcie. Jestem pewna, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Ja z pewnością poznam dalsze losy bohaterów.

Jesteście w stanie wyobrazić sobie świat, gdzie to dzieci są zagrożeniem???

Taki świat stworzyła Alexandra Bracken w "Mrocznych umysłach". W takim świecie żyje Ruby. Tajemnicza choroba sprawiła, że większość dzieci zmarła, a ci, którzy przeżyli, dostali moce. Byli niebezpieczni, dlatego państwo postanowiło ich odseparować od reszty społeczeństwa. Tak powstały obozy, których założeniem było leczenie anomalii, a w rzeczywistości były jak więzienia. Jest to przerażająca wizja świata, gdzie to dzieci są zagrożeniem. Świat wykreowany przez autorkę jest, na swój sposób, brutalny i przerażający, a dzieci są nie tylko zagrożeniem, ale i ofiarą panującego systemu. Dorośli zamiast zrozumieć i leczyć, wolą separować i polować na nie. Społeczeństwo takie nie jest w stanie funkcjonować. Kryzys, goni kryzys. Ludzie widzą, że to się nie sprawdza, ale co poradzą na rządzących państwem. Ruby zostanie wciagnieta w walkę o lepsze jutro, tylko żeby do tego doszło, musi pogodzić się z tym, że ma moc, zaakceptować ją i nauczyć się nią posługiwać. Strach jest najgorszym doradcą, musi pogodzić się ze swoim przeznaczeniem. Co będzie niestety dla niej wielkim wyzwaniem. Zabrana z domu jako dziecko, od początku ukrywająca swoje prawdziwe moce, będzie musiała przezwyciężyć swoje leki i obawy. Pomogą jej w tym przyjaciele, których pozna w najmniej oczekiwanym momencie. To właśnie przyjaźń i uczucia do Liama, będzie pchało ją do przodu.

Trochę brakowało mi tutaj konkretów. Dzieci były podzielone na zielonych, niebieskich, żółtych, czerwonych i pomarańczowych ze względy na swoje moce. Niestety nie mieliśmy napisane jakie one są, tylko powoli dowiadywaliśmy się tego z tekstu, ale nie wszystko zostało ujawnione.

Tak mi się ta książka podobała, że z ciekawości musiałam obejrzeć film. Pamiętajcie najpierw książka, film to tylko taki miły dodatek.

Jeżeli lubicie dystopie, to jest ciekawa propozycja dla was. Polecam😁😁😁

Jesteście w stanie wyobrazić sobie świat, gdzie to dzieci są zagrożeniem???

więcej Pokaż mimo to

Ta książka jest jak dobre wino. Czytałam ją lata temu w pierwszym polskim wydaniu będąc nastolatką. Ta książka w ogóle się nie zestarzała. Jest tak samo dobra jak kiedyś, a może nawet i lepsza bo mój odbiór już jako dorosłej się zmienił. Mimo, że ta historia nosi znamiona czasu w których była napisana, nie jest to odczuwalne aż tak. Bohaterowie są cudownie a wykreowany świat przerażający i niesamowicie realistyczny.

więcej Pokaż mimo to

Zachęcona przez YouTube'owy kanał książkowy zagłębiłam się w historię Ruby. Nie wiem jednak czy to sposób konstrukcji zdań, tłumaczenie czy sama fabuła sprawiają, że czytanie tej książki bardzo szybko mi się znudziło.
O ile sama koncepcja i zamysł na opowiedzenie historii w świetle fantasy są świetne, o tyle przez samą treść ciężko mi było przebrnąć. Przedstawieni bohaterowie i ich wykreowana charakterystyka są specyficzne, jednak jesteśmy w stanie sobie ich tak wyobrazić w taki sposób, że pasują do fabuły książki.
Mimo minusów, które dostrzegłam, sięgnęłam po drugi tom tej trylogii z nadzieją, że będzie mi się ją lepiej czytało.

więcej Pokaż mimo to

Mroczne umysły to niesamowicie wciągająca historia. Bardzo szybko się ją czyta, jest naładowana naprawdę dobrą akcją. Umiejętnie wpleciona jest spora ilość szczegółów pozwalających lepiej wyobrazić sobie poszczególne sytuacje i miejsca, ale bez rozwlekania fabuły. Bohaterowie są wyjątkowi i świetnie się uzupełniają (zwłaszcza męskie postacie są dobrze napisane). I chociaż zdarza im się zachowywać lekkomyślnie i porywczo, to przecież wciąż nastolatkowie, w dodatku z niełatwą przeszłością. Przyjemnie było obserwować przeplatanie się i wyjaśnianie różnych wątków, opowieść z czasem łączyła się w spójną całość. Jeśli chodzi o słabsze elementy - moim zdaniem była momentami zbyt przewidywalna i, typowo dla Bracken, zawierała kilka naprawdę mocnych scen (za którymi nie przepadam). Na pewno jednak sięgnę po kolejne części ze względu na angażującą i przemyślaną fabułę.

więcej Pokaż mimo to

Mroczne umysły po raz pierwszy przeczytałam jakieś sześć lat temu. Pamiętam, że pierwsze spotkanie z twórczością Alexandry Bracken szalenie przypadło mi do gustu i długo nie mogłam zapomnieć o historii Ruby. Kiedy dowiedziałam się, że seria ta zostaje wznowiona - oszalałam z radości. Nareszcie mogłam mieć swój egzemplarz i po latach przeczytać tę powieść raz jeszcze. Czy moje zdanie na jej temat uległo znacznej zmianie? O tym w tej recenzji.

Po Stanach Zjednoczonych grasuje niebezpieczna choroba, która brutalnie kończy życie nastolatków. Ruby aktualnie ma szesnaście lat i jeszcze żyje. Jeszcze. Kilka lat wcześniej trafiła do obozu przeznaczonego właśnie dla takich jak ona – niebezpiecznych i nieobliczalnych. Jednak co, jeśli trenowanie mocy, której tak bardzo obawiają się dorośli, jest jedyną szansą na to, by przetrwać? W końcu mroczne umysły mogą naprawdę wiele...

Powrót do tej historii i do tych bohaterów okazał się dla mnie powrotem do domu. Poznawałam tę książkę na samym początku swojej przygody z mediami książkowymi i tak mocno zapadła mi w pamięci, że ilekroć na myśl przychodzi mi historia Ruby – odczuwam ogromny sentyment. Dlatego też, kiedy zaczęłam czytać tę książkę, od razu poczułam się wciągnięta do tego świata i co więcej, nie za bardzo chciałam z niego wychodzić.

Główna bohaterka wzbudziła moją sympatię oraz podziw. Mimo wszystkich rzeczy, jakie Ruby przeszła w swoim dość młodym życiu, nastolatka ma w sobie ogromną wolę walki i chęć przetrwania w tym szalonym świecie. Często pokazuje swoją niepewność i strach przed tym, co nieznane – a już przede wszystkim przed tym, co sama potrafi, jednak podczas tego rereadu widziałam w niej iskrę buntu, która z powodzeniem mogłaby zostać rozpalona na dobre.

Alexandra Bracken ma naprawdę dobre pióro i ciekawie kreuje swoich bohaterów. Jasne, zawsze można było to w pewnych momentach dopracować, jednak patrząc na tę powieść z perspektywy lat, w których została wydana – jestem absolutnie pod wrażeniem jakości tej książki. Główna bohaterka została przedstawiona w bardzo ciekawy sposób, podobnie zasady panujące w jej aktualnym “świecie” - za wszelką cenę unikać dorosłych, nie ufać nikomu i trzymać swoje moce na wodzy. Nie będę ukrywać - czytanie Mrocznych umysłów dostarczyło mi mnóstwo radości i nie mogę się już doczekać momentu, gdy sięgnę po kontynuację.

Powieść ta jest dość przerażającą wizją świata, jednak pokazuje bardzo dużą siłę, którą mają w sobie młodzi ludzie – nie chcą podporządkować się dorosłym i rządzącym, ale nie w sposób zły. Oni po prostu chcą żyć normalnie i chyba to mnie tąpnęło najmocniej podczas czytania tej pozycji. Jestem teraz bardzo ciekawa tego, jak w moich oczach wypadnie tom drugi, którego nie jestem fanką - może teraz spodoba mi się on bardziej?

Jeśli szukacie powieści młodzieżowej, która bardzo oddaje klimat książek trendujących w 2016/17 roku, to zdecydowanie polecam Wam sięgnąć po ten tytuł.

więcej Pokaż mimo to

Było super, szybko się czytało, wciągające.

Było super, szybko się czytało, wciągające.

Książka z gatunku fantasy, science fiction, to książka, po którą lubię sięgnąć jako odskocznia.
Też lubicie?
Jest jeden warunek, to musi mnie porwać od pierwszych stron. Z reguły jak się nie wkręcę na początku, to potem też jest ciężko. I niestety tak było i tym razem. Jak zaczęłam czytać to skojarzyło mi się z filmem "Niezgodna". Podziały na sekcje etc., ale o ile tamten film był jak dla mnie strzałem w dziesiątkę, tak tutaj, podczas lektury książki męczyłam się niemiłosiernie. Jak dotarłam do końca to się ucieszyłam, że to już. Mam w domu jeszcze jeden tom tej serii, ale nie oczekuję po nim za wiele, najwyżej się pozytywnie zaskoczę ;)

Unikalne predyspozycje nastolatków, zamykanie ich i badanie tych odchyleń od normy plus zbiedzy, którzy za wszelką cenę nie chcą dać się złapać. Mają swój cel do zrealizowania.... Jeden wielki wyścig o przetrwanie. Fajny pomysł na książkę, ale ... no niestety, mnie to nie porwało. Czytałam wiele zachwytów nad tą serią, ale ja ich nie widzę. Może drugi tom coś zmieni w moim postrzeganiu. Na razie jestem bardziej na nie niż na tak ;)

Ale zachęcam abyście sami się przekonali czy ta powieść to coś dla Was ;)

Też lubicie?

więcej Pokaż mimo to

Książka jest młodzieżową dystopią, gdzie pierwsze skrzypce grają oczywiście nastolatkowie. Historia ma wiele brutalnych elementów, choćby opisy życia w obozie Thurmond. Pojawia się też motyw przetrwania, walki czy przyjaźni. Bardzo kupiło mnie w tej opowieści obraz młodych ludzi, którzy pozbawieni normalnego życia i dzieciństwa, próbują odnaleźć na wolności choćby namiastkę jego.

Ruby to bohaterka, która przechodzi największą przemianę w książce. Z dziewczyny, która nie potrafiła wstawić się za przyjaciółką przechodzi do dziewczyny, która staje w obronie każdego. Liam jest tym przeuroczym bohaterem, który pomoże każdemu. Zu moim zdaniem to jedna z najbardziej straumatyzowanych postaci, jednak staje na wysokości zadania kiedy trzeba. Moim ulubieńcem był przez całą książke Pulpet. Mimo, że tego przezwiska strasznie nie lubiłam, to sama postać była inteligentna, zabawna i podejmowała racjonalne decyzje.

Pare lat temu, kiedy uwielbiałam takie książki mogłabym przepaść dla niej. Jednak teraz czegoś mi zabrakło. Nie zostałam przez nią porwana, choć dobrze mi się ją czytało. Myślę też, że była trochę rozwleczoną w niektórych wątkach i spokojnie można by było ją skrócić o 50 stron.

Podsumowując, fajna młodzieżówka dysotopijna, którą szybko się czyta (z pobocznym wątkiem romantycznym) jednak ostatecznie czegoś mi zabrakło.

więcej Pokaż mimo to

Dziesiąte urodziny Ruby nie wyglądają tak, jak święto każdego dzieciaka. Nie ma tortu, nie ma dmuchania świeczek, nie ma prezentów, nie ma koleżanek. Własna matka twierdzi, że nie ma dzieci i bierze ją za obcą osobę, która niepostrzeżenie wdarła się do domu. Dziesiąte urodziny Ruby to wpakowanie przez obcych ludzi do autobusu i wywiezienie do tajemniczego obozu. Razem z innymi "zainfekowanymi" dziećmi zostaje przejęta przez rząd, który ma ją wyleczyć z choroby OMNI, która dotyka wszystkie dzieci w określonym wieku. Na miejscu przydzielane są im kolory, czerwony i pomarańczowy oznacza dziecko z niebezpiecznymi umiejętnościami, a zielony gwarantuje względny spokój. Właśnie dzięki umiejętności zaglądania w ludzkie umysły Ruby przekonuje badającego ją lekarza, że jest Zielona. W ten sposób zapewnia sobie życie w obozie, zamiast natychmiastową likwidację. I tak mijają lata wypełnione pracą, ciągłymi zakazami i nakazami. Ruby nie ma przyjaciół, nie ma nikogo bliskiego i stara się jak może, by schodzić z drogi strażnikom. Żyje ostrożnie, by nikt nie odkrył jej największego sekretu. Jednak gdy ma szesnaście lat jej taktyka zawodzi i lada chwila władze obozu mają odkryć, że jest ostatnią Pomarańczową. Wtedy z pomocą przychodzi przedstawicielka Ligi Dzieci i oferuje wydostanie się z obozu. Ruby udaje się uciec, a na jej drodze stają inne dzieci z nadnaturalnymi umiejętnościami. Zu, Pulpet i Liam przyjmują Ruby do swojej niewielkiej grupki i razem uciekają przed niesprawiedliwym światem.
Seria "Mroczne umysły" stała na mojej półce już wiele lat i nigdy nie mogłam się za nią zabrać. Mimo że książek o podobnej tematyce przez rynek wydawniczy przewinęło się dziesiątki, to i tak przyjemnie było się zagłębić w dystopijny świat wykreowany przez Alexandrę Bracken. Ciekawym wątkiem był wybuch tajemniczej choroby, która zabiła mnóstwo dzieci. Amerykański rząd nie radził sobie z epidemią, ani nie wymyślił na to lekarstwa. Dzieci które przetrwały nabyły niezwykłych umiejętności, które przerażały ludzi. Dlatego też wybudowano w odosobnionych miejscach obozy, dzieci sklasyfikowano i zmuszano do poskromienia swoich umiejętności. Powieść została ciekawie skonstruowana, polubiłam również nastoletnich bohaterów i z przyjemnością śledziłam ich dalsze losy. Nie jest to literatura najwyższych lotów, można wytknąć sporo wad, ale jak na młodzieżówkę to czytało się dobrze.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać