Requiem

- 2022-10-10
- 2013-03-20
- 2013-03-05
- Monika Bukowska
„Mamo, proszę, powiedz, jak do domu wrócić,
Zgubiłam się w lesie, chciałam drogę skrócić.
Jestem już półżywa, nie mam siły stać.
Spotkałam Odmieńca, co urzekł mnie wielce,
Pokazał mi uśmiech i skradł moje serce”.
Rewolucja rozlewa się na cały kraj, oddziały rządowe śledzą i brutalnie tępią grupy Odmieńców. Jako członkini ruchu oporu Lena znajduje się w samym centrum konfliktu. Rozdarta między Aleksem i Julianem walczy o swoje życie i prawo do miłości.
W tym samym czasie Hana prowadzi bezpieczne, pozbawione miłości życie u boku narzeczonego – nowego burmistrza Portland. Wkrótce drogi dziewczyn znów się zejdą, a ich spotkanie doprowadzi do bolesnej konfrontacji.
Czy mury wreszcie runą, a zdrada zostanie wybaczona?
Kup Requiem w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Requiem
"Nie przestaje mnie zdumiewać, że ludzie są nowi każdego dnia. Że nigdy nie są tacy sami. Trzeba ich ciągle wymyślać. Zresztą oni też musza ciągle wymyślać siebie samych". Trylogia "Delirium" od samego początku ukazania się na rynku święci trumfy. Dlatego też niezwłocznie po bardzo obiecującym "Pandemonium" zabrałam się za ostatnią część cyklu. Jak "Requiem" wypada na tle swoich poprzedniczek? Lauren Oliver ur. w 1982 roku. Ukończyła filozofię na Uniwersytecie w Chicago, następnie przeprowadziła się do Nowego Jorku, w chwili obecnej mieszka na Brooklynie. Swoją karierę pisarską rozpoczęła od "7 razy dziś", następnie napisała trylogię "Delirium", która cieszy się ogromnym powodzeniem na całym świecie. W gwoli przypomnienia główną bohaterką jest Lena, która żyje w czasach, gdzie miłość traktowana jest, jako chorobę. Po osiągnięciu 18 roku życia przez obywatela, zostaje poddane remedium, które ma uchronić przed zgubnym uczuciem. Jednak Lena nie doczekała się tego momentu, ponieważ się zakochała i postanawia uciec z wybrankiem, który pochodzi z Głuszy, czyli jest odmieńcem. Lenie udaje się przedostać na stronę Głuszy, ale Aleksowi już nie. Następnie Lena wstępuje do ruchu Oporu, który zamierza walczyć o wolność. Tam poznaje Juliana, z którym zaczyna łączyć ją coraz więcej. Czy Julian może zastąpić Aleksa? "Taka właśnie jest przeszłość: unos się, potem osiada i gromadzi warstwami. Jeśli się straci czujność, pogrzebie cię". "Requiem" rozpoczyna się w momencie walki rewolucjonistów z rządem oraz AWD. Sytuacja staje się napięta do granic możliwości. Wszystko wskazuje na wojnę. Niespodziewanie widmo przeszłości staje przed Leną. Pojawia się osoba, o której starała się zapomnieć. W tym samym czasie poznajemy dalsze losy Hany, dawnej przyjaciółki Leny. Hana została poddana zabiegowi i sparowana z synem burmistrza. Trwają przygotowania do ich ślubu. W pewnym momencie również sama Lena będzie musiała stanąć twarzą w twarz z Haną. Jak zakończy się ta historia? Czy dawna przyjaźń odżyje? Czy Lena odnajdzie swoje szczęście? "Jak ktoś może mieć taką moc, by sprawić, że drugi człowiek rozpada się na tysiąc kawałków, albo doświadcza uczucia pełni?" "Requiem" to powieść antyutopijna. Z pewnością w każdej części autorka zaskakuje czymś nowym. Tym razem również, jak w poprzednim tomie stosuje narrację na przemienną, jednak nie ma już podziału "wtedy" i "teraz", a jest "Lena" i Hana". Zabieg ten spowodował zderzenie dwóch światów, tego wypranego z emocji, nieskazitelnego, gdzie ludzie bytują jak roboty i tego, w którym jest Głusza, walka o swoje prawa, a przede wszystkim walka o prawo do miłości. Wydawać by się mogło, że świat, gdzie żyje Lena jest ciekawszy, jednak w tym tomie, wyraźniej zainteresowałam się losami Hany. Ponadto cała trylogia "Delirium" odnosi się do choroby, jaką jest miłość, a w tym tomie wyraźnie mi tego zabrakło. Autorka bardzo wnikliwe scharakteryzowała wszystkie postacie. Oczywiście najbardziej widoczna jest transformacja Leny, która z naiwnej, słodkiej dziewczynki, przeistoczyła się w waleczną, pewną siebie kobietę, której nikt i nic nie powstrzyma. Hana natomiast nękana złymi snami, zaczyna rozmyślać o podjętych decyzjach, dawnej przyjaźni chociaż zapewne myśli, że to może stres przedmałżeński. Postacie drugoplanowe również zostały przedstawione bardzo wiarygodnie. Zmierzając ku zakończeniu "Requiem" autorka zaryzykowała i stworzyła otwarte zakończenie. Wśród czytelników takie rozwiązanie budzi wiele sprzecznych opinii. Jedni by woleli, żeby było napisane czarne na białym, drudzy w pełni akceptują taką wersję. W moim osobistym odczuciu trylogia okazała się być wciągająca, a ja jako czytelnik bardzo emocjonalnie się zaangażowałam w całą historię, dlatego bym chciała wiedzieć jak faktycznie zakończył się los bohaterów, ale niestety pozostało mi snuć tylko swoje domysły. Z drugiej jednak strony otwarte zakończenie w pełni pasuje do tematu antyutopijnego i świata stworzonego przez autorkę. "Może jednak szczęście wcale nie tkwi w wyborze. Może leży ono w iluzji, w udawaniu, że gdziekolwiek skończyliśmy, tam właśnie chcieliśmy być przez cały czas". W tym miejscu, jako, że jest to ostatnia część trylogii wypadałoby napisać kilka słów o całości. Pierwszy tom "Delirium" był dla mnie bardzo wciągający. Temat miłości przedstawionej, jako choroby w pełni kupiłam. I to chyba "Delirium" stawiałaby na pierwszym miejscu. Jednak "Pandemonium" nie ustąpiło wiele swojej poprzedniczce. Zaskakujące zwroty akcji zrobiły swoje. Co do "Requiem" również napisane zostało na świetnym poziomie, jednak czuję niedosyt z powodu zakończenia, dlatego moja ocena jest ciut niższa. Całość trylogii "Delirium" oceniam rewelacyjnie i polecam. "Amor deliria nervosa to nie jest choroba miłości. To choroba egoizmu". Recenzja pochodzi z mojego bloga: http://ksiazkowa-fantazja.blogspot.com/2014/02/requiem-lauren-oliver.html
Oceny książki Requiem
- 2014 96
- Z biblioteki 51
- Fantastyka 51

OPINIE i DYSKUSJE o książce Requiem
Powieść przez którą płynie się z zapartym tchem, pełna niepokoju o losy bohaterów. Prawdziwie angażująca. Nie zawiodłem się.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkropne zakończenie serii!! Mimo, że przeczytałam wszystkie 3 książki to nie przywiązałam się do żadnej postaci i po przeczytaniu czuję jedynie irytację.
Autorka stworzyła dla głównej bohaterki tak paskudne relacje romantyczne, że musiały pozostać nie wyjaśnione. Myślę, że nawet nie dało się inaczej przy tak jednowymiarowych i bezmyślnych bohaterach. Poza tym wątkiem nic nowego się nie pojawia - dalej krążą po głuszy ukrywając się i planując akcje partyzanckie.
Nieco lepsza i ciekawsza była historia drugiej bohaterki - Hany. Dowiadujemy się troszkę więcej o funkcjonowaniu prawa i stosowanych manipulacjach w mieście, ale fakt, że przyznała się do doniesienia na Lenę zupełnie nie pasuję do jej postaci jako najlepszej przyjaciółki. Dlaczego miałaby chcieć w jakikolwiek sposób im zaszkodzić skoro ją kochała?
Myślę, że jakbym miała 12 lat i bezkrytyczną chęć rozrywki to byłabym zachwycona. Niestety od dawna tak nie jest. Zdecydowanie nie polecam, sama nie sięgnę już po żadną książkę autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka stworzyła dla głównej bohaterki tak paskudne relacje romantyczne, że musiały pozostać nie wyjaśnione. Myślę, że nawet nie dało się inaczej przy tak jednowymiarowych i bezmyślnych bohaterach. Poza tym wątkiem nic...
Książka świetna, mega mnie wciągnęła chociaż nie czytałam 1 części. Otwarte zakończenie aż się prosi o jakiś epilog bo jest zbyt wiele nurtujących pytań
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOceniam już jako końcówke całej serii, uważam że bardzo sympatyczna dystopijna młodzieżówka. Ma co prawda otwarte zakończenie, czego nie lubię, ale jest to do przeżycia. Sto razy lepiej wypada od części pierwszej, bo nie sili się już na górnolotne wzmianki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByła świetna, bardzo mi się podobała mimo pewnego rodzaju otwartego zakończenia. Było sporo zaskoczeń, pojednań. Bardzo się ciesz, że po latach dokończyłam tą serię. Razem z pierwszą częścią super się czytało. Dużo do fabuły dała perspektywa Hanny. Dawała zarówno oddech jak i pokazywała hipokryzję działań organów rządzących w powieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy nie wybaczę autorce, że zakończyła tę historię tak... nijak. Przecież to zakończenie woła o uzupełniający je epilog. Czy rewolucja się powiodła? Jak dalej potoczyły się losy głównych bohaterów? Kogo finalnie wybrała Lena- Aleksa czy Juliana? Nie wiadomo.
Czuję ogromny niedosyt i żal do autorki, że zmarnowała potencjał tak świetnej serii. Otwarte zakończenia są spoko, ale w tym przypadku to nie działa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzuję ogromny niedosyt i żal do autorki, że zmarnowała potencjał tak świetnej serii. Otwarte zakończenia są spoko,...
Requiem to był stres, napięcie i wiele skrajnych emocji. Przeczytałam tę książkę w niecałe dwa dni. Tak bardzo mnie wciągnęła, że nie mogłam się od niej oderwać, a kiedy już musiałam przerwać czytanie to non stop o nie myślałam. Książka trzyma w napięciu do samego końca. Jest pełna zwrotów akcji, nieoczekiwanych wydarzeń i wielu skrajnych emocji. Uwielbiam styl pisania Lauren Oliver, jest szczegółowy, dość drobiazgowy, a za razem prosty i ciekawy. Nie było nawet jednego fragmentu, który mógłby mnie znudzić. Tak bardzo wciągnęła mnie ta historia i cały świat, który autorka nam przedstawia, że do tej pory wzbudza we mnie emocje nie do opisania. Jestem zakochana w całej trylogii i z całego serca polecam i zachęcam do czytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWymęczyłam tę serię... Ostatnia część na pewno najciekawsza, natomiast skończyła się w takim momencie że aż chce się powiedzieć halo a co dalej ? Taka niedokończona, czuje trochę niedosyt, zabrakło pomysłu ? Zmarnowany potencjał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toświetna historia skończona najgorszym zakończeniem jakie mozna sobie wyobracic
świetna historia skończona najgorszym zakończeniem jakie mozna sobie wyobracic
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa nie mam słów moi drodzy. Każda książka Lauren Oliver jest dopracowana, wybitna, genialna. O tej powiem wam to samo. Kompletnie się zakochałam! Szczerze mówiąc nie chciałam kończyć tej trylogii. Strasznie przywiązałam się do bohaterów. Tyle wylanych łez, niepokój, który mi towarzyszył w wielu momentach jest nie do opisania. Dlaczego 9 a nie 10 gwiazdek? BO ZAKOŃCZENIE JEST OTWARTE. SKĄD JA MAM WIEDZIEĆ CZY LENA WYBRAŁA ALEKSA, CZY JULIANA????? 💔💔💔💔💔 Mam nadzieję, że gdy postanowię sięgnąć po opowiadania, Alex opisze WSZYSTKO, bez wyjątku.
Lauren kochana, nie pisz już tak heart-breaking książek, nie jestem w stanie znieść tylu bólu...
Ja nie mam słów moi drodzy. Każda książka Lauren Oliver jest dopracowana, wybitna, genialna. O tej powiem wam to samo. Kompletnie się zakochałam! Szczerze mówiąc nie chciałam kończyć tej trylogii. Strasznie przywiązałam się do bohaterów. Tyle wylanych łez, niepokój, który mi towarzyszył w wielu momentach jest nie do opisania. Dlaczego 9 a nie 10 gwiazdek? BO ZAKOŃCZENIE...