Niezgodna

- 2014-04-03
- 2012-03-20
- 2012-02-02
- Daniel Zych
- fantasy fantasy dla młodzieży literatura amerykańska literatura miłość młodzież niebezpieczeństwo odwag przygoda przyjaźń śmierć walka o przetrwanie wizja przyszłości
Jeden wybór może cię zmienić...
Altruizm (bezinteresowność),Nieustraszoność (odwaga),Erudycja (inteligencja),Prawość (uczciwość),Serdeczność (życzliwość) to pięć frakcji, na które podzielone jest społeczeństwo zbudowane na ruinach Chicago. Każdy szesnastolatek przechodzi test predyspozycji, a potem w krwawej ceremonii musi wybrać frakcję. Ten, kto nie pasuje do żadnej, zostaje uznany za bezfrakcyjnego i wykluczony.
Ten, kto łączy cechy charakteru kilku frakcji, jest niezgodny – i musi być wyeliminowany...
Szesnastoletnia Beatrice dokonuje wyboru, który zaskoczy wszystkich, nawet ją samą. Porzuca Altruizm i swoją rodzinę, by jako Tris stać się twardą, niebezpieczną Nieustraszoną. Będzie musiała przejść brutalne szkolenie, zmierzyć się ze swoimi najgłębszymi lękami, nauczyć się ufać innym nowicjuszom i przekonać się, czy w nowym życiu, jakie wybrała, jest miejsce na miłość.
Tymczasem wybucha krwawa walka między frakcjami.
A Tris ma tajemnicę, której musi strzec przed wszystkimi, bo wie, że jej odkrycie oznacza dla niej śmierć.
- 26 038
- 6 424
- 5 562
- 2 529
Artykuły

Kocham te książkę. Jest naprawdę ciekawa i wiele uczy czytelnika na podstawie zachowań i działań niektórych frakcji. Pokazuje jak garstka ludzi potrafi rządzić miastem i robić wszystko, aby osiągnąć swój cel. Oprócz głównego wątku, którym jest świat podzielony na frakcje i osoby które wychodzą poza system i "zagrażają " innym. Jest też wątek, pewnie dla wielu ulubiony, Four i Tris. Pokazuje on trudności w zbudowaniu szczęśliwego związku w świecie, gdzie występuję podział ludzi, w zależności od ich cech.
A co jeśli ktoś posiada wiele dobrze rozwiniętych cech, a nie tylko jedną- władza uważa ich za zagrożenie i stara się ich wyeliminować. Choć są zwykłymi ludźmi jak reszta, wyglądają, i chodzą tak samo. Tto co ich tak bardzo wyróżnia?
Naprawdę polecam. Naprawdę warto przeczytać. (:
PS. Lecę czytać kolejną (;
więcej Pokaż mimo toNie rozumiem rozwoju wątku romantycznego w tej książce, jakoś mi się on nie klei. Generalnie fajna pozycja dla młodych fanów dystopii
Pokaż mimo toJest to kolejny tytuł, gdzie najpierw obejrzałem film, który muszę przyznać bardzo mi się podobał, a następnie chwyciłem za książkę. No i rzecz jasna nie zawiodłem się. Myślę, że w tym przypadku film dorównuje książce i nawet aż tak bardzo nie odbiega.
,,Niezgodna" czyli całkiem udana powieść z ciekawie przedstawionym światem, w końcu mamy do czynienia z pięcioma frakcjami i do jednej z nich każda osoba musi dołączyć a decyzję podejmuję w młodym wieku. Jeśli jednak nie pasuję się do żadnej frakcji to czeka taką osobę nieciekawy los. Veronica Roth stworzyła dobrą młodzieżówkę z dobrze napisanymi bohaterami. Poza tym ten świat w którym młodzi ludzie muszę podejmować nie jednokrotnie niesamowicie ciężkie decyzję zwyczajnie mocno przypadł mi do gustu.
Mnie ta pozycja wciągnęła mimo iż przedstawia wymyślony świat i relacje międzyludzkie pokazuję jednak, walkę o władzę, jak można ludźmi sterować i manipulować...
Ci którzy lubią tego typu literaturę SF oczywiście zachęcam jak zawsze do przeczytania książki jak i porównania tego z filmem...
Książkę odsłuchałem jako audiobooka w wykonaniu pani Dereszowskiej
więcej Pokaż mimo to,,Niezgodna" czyli całkiem udana powieść z ciekawie przedstawionym światem, w końcu mamy do czynienia z pięcioma frakcjami...
To nie jest wybitna literatura. Wątek romantyczny jest zbyt szybki i pędzi niczym pociąg po torach. Jednak tak do poczytania, to nawet jest ok. Tylko wcześniej należy mózg wyciągnąć i nie myśleć za wiele o fabule.
Pokaż mimo toNie zachwyciła mnie. Nudna i toporna. Bohaterowie, na czele z główną bohaterką, są płascy, irytujący i zachowują się irracjonalnie.
Pokaż mimo toAutorka miała bardzo ciekawy pomysł. Książkę czytało się szybko i przyjemnie. Polecam.
Pokaż mimo to,,Niezgodna" czyli całkiem udana powieść z ciekawie przedstawionym światem, w końcu mamy do czynienia z pięcioma frakcjami i do jednej z nich każda osoba musi dołączyć a decyzję podejmuję w młodym wieku. Jeśli jednak nie pasuję się do żadnej frakcji to czeka taką osobę nieciekawy los. Beatrice to młoda dziewczyna z frakcji altruistów, która właśnie ma podjąć tę decyzję, jednak okazuję się że pasuję do większej ilości frakcji, co oznacza że ma wręcz niewiarygodnego pecha. Veronica Roth stworzyła dobrą młodzieżówkę z dobrze napisanymi bohaterami, którzy nie irytowali co jak dla mnie jest ogromnym plusem w każdej powieści. Poza tym ten świat w którym młodzi ludzie muszę podejmować nie jednokrotnie niesamowicie ciężkie decyzję zwyczajnie mocno przypadł mi do gustu.
,,Niezgodna" czyli całkiem udana powieść z ciekawie przedstawionym światem, w końcu mamy do czynienia z pięcioma frakcjami i do jednej z nich każda osoba musi dołączyć a decyzję podejmuję w młodym wieku. Jeśli jednak nie pasuję się do żadnej frakcji to czeka taką osobę nieciekawy los. Beatrice to młoda dziewczyna z frakcji altruistów, która właśnie ma podjąć tę decyzję,...
więcej Pokaż mimo toVeronica Roth, utalentowana autorka młodzieżowej literatury dystopijnej, wciąga nas w swój świat w powieści "Niezgodna". Roth zyskała rozgłos dzięki serii o tym samym tytule, która przyciągnęła uwagę czytelników na całym świecie.
Akcja rozgrywa się w podzielonym społeczeństwie Chicago, gdzie ludzie są przydzieleni do jednego z pięciu odłamów zależnie od ich cech dominujących. W takiej rzeczywistości spotykamy główną bohaterkę, Beatrice, która musi dokonać wyboru między rodziną a byciem wierną sobie. W wyniku tej decyzji staje się Tris i wkracza w świat pełen niebezpieczeństw, tajemnic i romansu.
Veronica Roth zapewnia nam dynamiczną fabułę, pełną zwrotów akcji i emocji. Tris staje w obliczu licznych wyzwań, musi odkryć swoją tożsamość, odnaleźć prawdziwych przyjaciół oraz stawić czoła narastającemu konfliktowi w społeczności, której jest częścią. Czytelnik jest wciągnięty w wir wydarzeń, towarzysząc Tris w jej podróży ku odkryciu prawdy.
Jednak pomimo fascynującego świata dystopijnego i niektórych zapadających w pamięć momentów, "Niezgodna" niestety nie spełnia moich oczekiwań. Czasami fabuła staje się przewidywalna, a postacie nie zyskują wystarczająco na głębi i rozwoju. Choć romans między Tris a innym bohaterem jest obecny, nie zawsze przekonuje i może być nieco powierzchowny.
Niemniej jednak Veronica Roth udowadnia swoje umiejętności konstruowania fascynującego świata i utrzymywania napięcia. Jej styl pisania jest płynny i trzyma czytelnika w ryzach, a świat, który stworzyła, jest intrygujący.
Ocena 5/10 odzwierciedla moje odczucia wobec "Niezgodnej". Mimo pewnych niedociągnięć, powieść ta wciąż oferuje wystarczająco dużo, aby zainteresować miłośników gatunku. Dla fanów dystopii i młodzieżowych romansów, "Niezgodna" może być interesującym tytułem do przeczytania i zanurzenia się w świecie, który autorka stworzyła.
więcej Pokaż mimo toAkcja rozgrywa się w podzielonym społeczeństwie Chicago, gdzie ludzie są przydzieleni do jednego z pięciu odłamów zależnie od ich cech...
Szybko się czyta i jest ciekawa, ale nie jest to najwyższych lotów młodzieżówka.
Pokaż mimo toKsiążka z pomysłem. Skłania do przemyśleń.
Dobre zakończenie, zwłaszcza ostatnie zdanie.
Wrócę do niej za jakiś czas, bo wiem że czytając ponownie znajdę w niej coś nowego.
Książka z pomysłem. Skłania do przemyśleń.
Pokaż mimo toważna tematyka - wybór drogi życiowej, wadliwy ustrój polityczny, poznawanie siebie, walka i wojna, bycie "innym", ...
Dobre zakończenie, zwłaszcza ostatnie zdanie.