Gorzka prawda. Zbrodniczość OUN-UPA

- 1995-01-01
- 1995-01-01
- 8390194783
- Historia Ukraina Polska UPA OUN zbrodnia nacjonalizm
Istnieją dwa sąsiadujące ze sobą niepodległe państwa - Ukraina i Polska. Ustanowieniu przez narody tych państw faktycznie dobrosąsiedzkich stosunków stoi na przeszkodzie nierozwiązany dotąd problem skutków działalności Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów oraz jej tworu - Ukraińskiej Powstańczej Armii. W obiektywnym świetle problem ten w całokształcie nie jest znany historykom, politologom, politykom jak też zwykłym ludziom zarówno w Polsce i na Ukrainie.
Książka niniejsza ma charakter publicystyczny, zawiera ona trzy
aspekty:
a) Naukowy: W niej, w wyniku analizy dokumentów, faktów, informacji dana jest odpowiedź na pytanie: kto, kiedy i dlaczego zaczął zbrodniczy proceder masowych mordów na Wołyniu i w Halicji podczas wojny. W książce przedstawiony jest stan prawno-międzynarodowy Ukrainy Zachodniej w tym okresie, opisane są przyczyny, metody oraz skutki działalności OUN-UPA, a także sformułowana została kwalifikacja prawna ich działań. Wszystkie twierdzenia autora wypływają z danych źródłowych, które są ujęte w formie przypisów do każdego rozdziału osobno.(…)
b) Dydaktyczny: Książka, w szczególności rozdziały 4-8 części I oraz wszystkie rozdziały części II, z powodzeniem może stanowić podręcznik dla studentów szkół wyższych z zakresu historii najnowszej Polski i Ukrainy. W niej w sposób usystematyzowany i spójny podane są wiadomości o wydarzeniach i ich przyczynach, jakie miały miejsce w czasie II wojny światowej na Ukrainie Zachodniej. Książka stanowi kompendium wiadomości o stosunkach ukraińsko-polskich okresu międzywojennego i w szczególności okresu II wojny światowej.(…)
c) Popularny: Książka pozwala nawet czytelnikowi o podstawowym wykształceniu zapoznać się z przyczynami, przebiegiem oraz skutkami wydarzeń, o których mowa wyżej.