Fałszywy książę

- The False Prince
- Janusz Ochab
- Egmont Polska
- The False Prince
- Trylogia władzy (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- Janusz Ochab
W pewnej dalekiej krainie zanosi się na wojnę domową. Aby zjednoczyć podzielone królestwo, arystokrata Conner postanawia osadzić na tronie mistyfikatora, udającego zaginionego przed laty księcia. Zmusza do zabiegania o tę rolę czterech chłopców – do niedawna mieszkańców sierocińca. Jeden z nich, sprytny czternastoletni Sage, nie wierzy w uczciwe intencje Connera, ale dobrze wie, że zostanie fałszywym księciem to jego jedyna szansa na przeżycie. Konkurenci również się nie poddają. Okazuje się jednak, że Sage zdobywa innych sprzymierzeńców… Kolejne dni rywalizacji odsłaniają coraz to nowe oszustwa i tajemnice, aż w końcu na jaw wychodzi prawda, która okaże się bardziej niebezpieczna niż wszystkie kłamstwa razem wzięte. Kto wykaże się męstwem i wygra, a komu pisana jest porażka? Fałszywy książę to opowieść o odwadze i odpowiedzialności, strachu i zdradzie. Książka weszła na listy bestsellerów roku 2012 opublikowane przez Amazon.pl i „Publishers Weekly”.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Jeśli nie jesteś dość silny, żeby znosić te wszystkie rany, to powinieneś zacząć ich unikać.
Nie boję się już diabłów, bo najgorszy z nich mieszka w moim domu!
Czasy zawsze są trudne - odparłem - Zmieniają się tylko przyczyny problemów.
Opinie [158]
Książka mówiąca o tym że w ludziach widzimy tego kogo chcemy zobaczyć. Często osoba może być kimś zupełnie innym jednak nie zauważymy tego nalepiając ludziom etykiety.
Pokaż mimo toGłówny bohater zbyt idealny i całość troochę naciągana, ale była to jedna z moich ukochanych serii dzieciństwa i ubolewałam, że wydawnictwo nie dokończyło i nie wydało ostatniego tomu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie rewelacja! Skomplikowane, ale dzięki temu możemy zagłębić się w świat Sage'a i jego przyjaciół. Poznać historię królestwa, do którego (dzięki autorce) się przenosimy. Polecam!
Pokaż mimo toNie spodziewałam się, że tak mnie zachwyci i wciągnie. Wiele razy mnie zaskoczyła. Przyjemna lektura młodzieżowa, wciągająca historia małego sieroty, który stara się przetrwać. Jego postać na pewno was zachwyci.
Pokaż mimo toJakże ciężko się to czytało. Już kij z tym, że fabuła jest mocno przewidywalna, to jeszcze można przeboleć. Nawet ze schematów i banałów można zrobić coś ciekawego, jeśli umie się dobrze pisać. Tutaj jednak mamy papierowe, płaskie postacie, bardzo ubogo wykreowany świat i najzwyczajniejsze w świecie przynudzanie.
Pokaż mimo toZ jednej strony, miło spędziłam czas czytają tą powieść. Idealna, gdy nie mamy siły na cokolwiek. Z drugiej, czy powieści młodzieżowe nie mogą mieć chociażby minimalnie nieprzewidywalnej akcji? Bohaterów z charakterem? Wszyscy są maksymalnie nijacy. Pozamieniajmy imiona i nikt nie zauważy różnicy.
więcejZwrot akcji zaprezentowany na końcu? Naciągany.
Przykre, bo sam motyw...
Świetne young adult. Na szczęście bez cukierkowości i trójkątów miłosnych. Jest nieprzyjemnie, niebezpiecznie i wciągająco. Największa niespodzianka nie jest może zaskakująca, jeśli uważnie czytamy, ale satysfakcjonująca, tak samo jak zakończenie.
Pokaż mimo toTa powieść na swój sposób ujęła moje serce.
Pokaż mimo toZamiar przeczytania "Fałszywego księcia" nosiłam w sobie już od dawna, ale z jakichś niewiadomych powodów odsuwałam tą decyzje w czasie. To był błąd. Bo gdy wreszcie sięgnęłam po debiutancki egzemplarz Jennifer Nielsen, nie mogłam się oderwać! Dostałam dokładnie to czego oczekiwałam, jeśli nie więcej: niebanalną historię, misternie utkaną intrygę i świetnie skonstruowanych...
więcejNiby fabuła dość oczywista, a i tak mnie zaskoczyła. Fajny główny bohater z ciekawym charakterkiem.