Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą

Okładka książki Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą autora Jan Sowa, 9788324242399
Okładka książki Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą
Jan Sowa Wydawnictwo: Universitas Seria: Horyzonty Nowoczesności nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Horyzonty Nowoczesności
2025-10-20
2025-10-20

Kup Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą

Sam opis ksiązki zawarty na tej stronie zawiera błędy merytoryczne. Np. "...od śmierci Zygmunta II Augusta, ostatniego dziedzicznego króla Polski i Litwy." Po pierwsze Zygmunt August nie był dziedzicznym królem Polski. Po śmierci Kazimierza Wielkiego nie było dziedzicznych królów Polski. Po drugie nie było kogoś takiego jak "król Polski i Litwy". Litwa nie miała króla (nie licząc epizodu z czasów sprzed unii w Krewie). Władcą Wielkiego Księstwa Litewskiego (a nie tylko Litwy) był Wielki Książę. Akurat Zygmunt August był ostatnim dziedzicznym Wielkim Księciem Litewskim. Już sam opis zniechęca do czytania książki.

Mniej więcej do połowy czyta się bardzo dobrze. Gdy autor zaczyna wchodzić na wątki zbiorowej psychoanalizy książka staje się bardzo trudna w odbiorze. Autor ma tendencje do popisywania się swoją wiedzą, tworząc trudne do zrozumienia konstrukty, powołując się na licznych autorów i źródła, przez co niektóre fragmenty są trudne w odbiorze. Moim zdaniem zmarnowany potencjał ciekawej pracy. Niemniej warto się zapoznać chociażby do pewnego momentu.

To najwcześniejsza książka z nurtu "zwrotu ludowego" (jeśli mogę ją do niej zaliczać, ew. jako jego zapowiedź) jaką przeczytałem i z perspektywy paru miesięcy być może najważniejsza. Długie psychoanalityczne dygresje nt. szlachty i Polski to chyba nie do końca moja bajka, niemniej całościowo to bardzo dogłębne, oryginalne, a jednocześnie (na ile mogę ocenić) rzetelne rozliczenie przeszłości Polski. Przyjęcie "perspektywy długiego trwania", nierozerwalny związek między setkami lat niewoli ludu i "nieistnienia" państwa, państwa urojonego, myślę już na dość trwale zmieniło to, jak oceniam historię Polski.

1524 użytkowników ma tytuł Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą na półkach głównych
186 użytkowników ma tytuł Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą

Okładka książki Chłop - niewolnik? Szreniawskie seminaria antropologiczne Agnieszka Floryszczak, Jan Grad, Bartosz Hordecki, Piotr Kuligowski, Waldemar Kuligowski, Małgorzata Litwinowicz-Droździel, Michał Rauszer, Jan Sowa, Maksymilian Stanulewicz, Violetta Wróblewska
Okładka książki Ściana pracowni/NFT/Studio Wall Rafał Bujnowski, Zofia Czartoryska, Miłosz Horodyski, Jan Sowa, praca zbiorowa
Okładka książki W poszukiwaniu wspólnego mianownika. Uniwersalizm i progresywna polityka kulturalna Teodor Ajder, Claudia Ciobanu, Anna Curcio, Ulrike Guérot, Alexandre Lacroix, Andrzej Leder, Robert Pfaller, Jan Sowa, Ana Teixeira Pinto, Ovidiu Țichindeleanu, Robin van den Akker
Okładka książki Kultury antycypowanych przyszłości Paweł Dobrosielski, Iwona Kurz, Jan Sowa
Kultury antycypowanych przyszłości Paweł Dobrosielski, Iwona Kurz, Jan Sowa
Okładka książki Delfin w malinach. Snobizmy i obyczaje ostatniej dekady Jakub Banasiak, Olga Drenda, Jakub Dymek, Małgorzata Dziewulska, Natalia Fiedorczuk, Mirosław Filciak, Łukasz Gorczyca, Maciej Jakubowiak, Joanna Krakowska-Narożniak, Zofia Król, Iwona Kurz, Michał Paweł Markowski, Łukasz Najder, Wojciech Nowicki, Agata Pyzik, Bartosz Sadulski, Karol Sienkiewicz, Robert Siewiorek, Sebastian Smoliński, Jakub Socha, Jan Sowa, Stanisław Szabłowski, Ziemowit Szczerek, Jan Topolski, Konstanty Usenko, Jakub Wencel, Marcin Wicha
Okładka książki Sport nie istnieje Jan Sowa, Krzysztof Wolański
Sport nie istnieje Jan Sowa, Krzysztof Wolański

Cytaty z książki Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą

Jan Sowa Fantomowe ciało króla. Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą Zobacz więcej