Wielka Trwoga. Polska 1944 – 1947. Ludowa reakcja na kryzys

- 2012-05-14
- 978-83-240-2246-5
- literatura polska II wojna światowa społeczeństwo Polacy
- Inne
Obraz narodowej histerii, która prowadziła do wstrząsających zbrodni, znanych między innymi z książek Jana Tomasza Grossa.
Czerwonoarmiści, sprzedajni milicjanci, dezerterzy, bandyci, setki tysięcy kalek, sierot i żebraków. To oni tworzyli prawdziwy krajobraz powojennej Polski. Marcin Zaremba zabiera czytelnika w szokującą podróż po czasie, który zniknął z pamięci Polaków. Po spustoszonym przez wojnę państwie strachu, biedy i niepewności. Wielka trwoga to odarta z mitów i komunistycznych naleciałości historia pierwszych lat po II wojnie światowej.
Autor pokazuje rozbite społeczeństwo, w którym na porządku dziennym były gwałty i grabieże, a niepewność jutra spędzała sen z powiek ludziom udręczonym przez pięcioletnią okupację. Czy wybuchnie kolejna wojna? Czy zdołam przetrwać głód i epidemie? Czy znajdę dom i jakiekolwiek zajęcie w kraju, który nawet nie ma ustalonych granic? Takie pytania zadawały sobie miliony Polaków.
Wielka trwoga to przełomowa praca naukowa, ale też fascynująca opowieść historyka i publicysty, obecnego na łamach „Polityki”, „Gazety Wyborczej” i „Rzeczpospolitej”.
Mogą Ciebie zainteresować
Historyk rozpoczynający badania nad strachem sam zaczyna go odczuwać.
Przeczytana z opóźnieniem, ale wciąż, mam nadzieję, w porę. Dla miłośników odczarowywania zaczarowanej historii polskiej państwowości pozycja obowiązkowa.
Pokaż mimo toPomimo, że jest to książka bardziej akademicka niż popularnonaukowa napisana jest niesłychanie lekkim piórem, a to w połączeniu z tematem nad którym pochylił się autor powoduje, że ciężko jest oderwać się od tej książki mimo, że zdarzenia w niej opisane niejednokrotnie mrożą krew w żyłach.
Pokaż mimo toNiezwykła książka o tym, co dzieje się ze społeczeństwem po konflikcie wojennym, jak trwałe okazują się wojenne okaleczenia w sferze społecznej psychiki i jak trudno zakończyć wojnę w ludzkich umysłach. Książka o Polsce, ale podobną można napisać o Francji, Bułgarii czy Austrii w pierwszych latach powojennych.
Pokaż mimo toKsiążka w modnym od nastu lat nurcie "S...my we własne gniazdo". Ok, ale pod warunkiem, że staram się być obiektywny, staram się pokazać wszystkie strony wydarzenia/problemu. Tu tego nie ma. Jest teza i wybór argumentów pod tą tezę. Treść książki jest wybiórcza i to mi się w niej nie podoba. kolejny zakupowy wielbłąd.
(przeczytałem 3/4, więc może dalej jest lepiej?)
Pokaż mimo to(przeczytałem 3/4, więc może dalej jest lepiej?)
Bardzo dobra poza tym,że autor wciąż cytuje samych Żydów-Geremka,Grabowskiego,Grossa,Baumana i Kersten.Do tego ciagłe podkreślanie,że Polacy nie są tylko ofiarami ale i sprawcami-jasne zgadzam się ale czas również skończyć z mitem wiecznych ofiar Żydów.Co jakieś 30 stron jest mowa o pogromie kieleckim,ile można wałkować temat...
Pokaż mimo toOgromna pozycja, z licznymi przypisami. Część tez się powtarza, wydaje mi się, że zbyt często. Ale temat wart poświęcenia, uświadamia jakie trudne to były czasy zaraz po wojnie, jak wpłynęły na ludzkie zachowania różnych warstw społecznych.
Pokaż mimo toKopalnia trudnej wiedzy o naszym społeczeństwie, napisana w sposób erudycyjny, fachowy, w oparciu o liczne źródła i przypisy. Nie wiem czy można jej coś zarzucić.
Pokaż mimo to"Obraz narodowej histerii, która prowadziła do wstrząsających zbrodni(...).
Mam wrażenie, że ktoś w wydawnictwie Znak zwyczajnie nie przeczytał książki o której te słowa skreślił. "Wielka trwoga" wcale nie traktuje o narodowej histerii, a "wstrząsające zbrodnie" czyli nawiązujące do opisanych u Grossa zajmują u Zaremby zaledwie jeden z wielu rozdziałów. Ta książka to przede wszystkim kawał, kawał, ale to kawał roboty, przeglądania archiwów, czytania starych gazet, dokumentów, opracowań. Efektem tego wszystkiego jest staranne, wielopłaszczyznowe, interdyscyplinarne studium ludzkich zachowań w czasie "powojnia". To książka o historii, ale także o psychologii i socjologii. Przyznam, że dla mnie jest nawet trochę zbyt dokładna. Zbyt wiele cytatów ze źródeł na poparcie danej tezy trochę mnie męczyło i sprawiło, że przeskakiwałem fragmenty. Jednak takie są wymogi poważnej pracy naukowej, a im więcej źródeł, tym taka praca jest solidniejszą. Każdy młody człowiek powinien to przeczytać i wspomnieć zawsze, gdy zachce mu się narzekać na jakieś żałosne problemiki naszych czasów. Ważnym aspektem jest dla mnie uporządkowanie w głowie różnych splątanych powojennych wątków, o których słyszałem, które teraz "powskakiwały" na swoje miejsca. Ta książka to także chłodne, rzetelne spojrzenie na morderców "wyklętych", na pogromy, na szaber... doskonała robota, być może najlepsze opracowanie historyczne, jakie w ogóle czytałem.
"Obraz narodowej histerii, która prowadziła do wstrząsających zbrodni(...).
więcej Pokaż mimo toMam wrażenie, że ktoś w wydawnictwie Znak zwyczajnie nie przeczytał książki o której te słowa skreślił. "Wielka trwoga" wcale nie traktuje o narodowej histerii, a "wstrząsające zbrodnie" czyli nawiązujące do opisanych u Grossa zajmują u Zaremby zaledwie jeden z wielu rozdziałów. Ta książka to przede...
Świetna pozycja. Książka ukazująca chaos, biedę i brutalność czasów końca wojny. Książka jest świetnie udokumentowana mamy zdarzenia bardzo dobrze utrwalone w naszej świadomości jak i te zapomniane. Autor w świetnym socjologicznym i psychologicznym ujęciu ukazał strach przed niewiadomym i pobudki, które popchnęły naszych rodaków w szpony zbrodni.
Pokaż mimo toLektura obowiązkowa. Najważniejsza książka o Polsce powojennej i jedna z najważniejszych polskich książek historycznych. Powinna się znaleźć w kanonie każdego inteligenta.