Ziarno prawdy

- Mroczna Seria
- W.A.B.
- 2011-10-05
- 2011-10-05
- literatura polska kryminał prokurator morderstwo Sandomierz
- Inne
Nowy, długo oczekiwany kryminał z Teodorem Szackim! Jest wiosna 2009 roku, prokurator nie pracuje już w Warszawie, pożegnał się z przeszłością i karierą, by przenieść się do Sandomierza. Tu zaczyna „nowe wspaniałe życie", ale dość szybko spotyka go rozczarowanie. W obcej i nieprzyjaznej rzeczywistości rozgoryczony Szacki prowadzi śledztwo w sprawie dziwacznego morderstwa, którego ofiara to sandomierska działaczka społeczna, kobieta szanowana i ceniona, o nieskazitelnej reputacji. Dochodzenie napotyka piętrzące się przeszkody i ścianę milczenia, a jednocześnie towarzyszy mu gorączka medialna. Ważnym kontekstem staje się bolesny splot relacji polsko-żydowskich oraz historia, która wydarzyła się przeszło sześćdziesiąt lat wcześniej...
- 18 495
- 4 186
- 3 734
Tak się złożyło, że Ziarno prawdy przeczytałem jako ostatnią część trylogii, już po Gniewie. Dzięki temu mam poczucie, że byłą to najlepsza część trylogii, taka najbardziej kompletna, już bardziej dopracowana, ale jeszcze nie przedobrzona. Doceniam też pewien smaczek, który przemycał pewien szczegół dotyczący wydarzeń w Gniewie.
Sama intryga, wokół której zbudowana jest powieść, nie jest doskonała. Historia dwóch różnych kultur jest trochę utartym szlakiem, jednak wkomponowanie tej intrygi w miasteczko Sandomierz z całą jego specyfiką, zrobiło tak zwaną robotę. Co warto docenić, Miłoszewski użył na nas tej samej sztuczki, którą użył antybohater/użyli antybohaterowie (żeby nie było spoilera, niepotrzebne skreślić) w powieści.
Zaskakujące było dla mnie to, że autor bardzo dokładnie wyjaśnił tok rozumowania Szackiego, co nie było takie oczywiste po przeczytaniu pierwszej i trzeciej części cyklu. Również opis życia osobistego wydawał się być bardzo naturalny, względem tego, co już o głównym bohaterze wiemy.
Można powiedzieć, że to była najbardziej dojrzała, a za razem najbardziej kompletna część trylogii.
więcej Pokaż mimo toSama intryga, wokół której zbudowana jest...
Sandomierz znam, i bardzo lubię do niego wracać.
Gdy okazało się, że fabuła książki jest w nim osadzona - byłam zachwycona!
Perfekcyjnie oddane miejsca, klimat, historia i legendy!
Czytając, od razu, znajdowałam w pamięci opisywane miejsca i zdarzenia...
Coś niesamowitego!
I choć Teodor potrafi zirytować, nie potrafię odmówić tej książce geniuszu!
Sandomierz znam, i bardzo lubię do niego wracać.
Pokaż mimo toGdy okazało się, że fabuła książki jest w nim osadzona - byłam zachwycona!
Perfekcyjnie oddane miejsca, klimat, historia i legendy!
Czytając, od razu, znajdowałam w pamięci opisywane miejsca i zdarzenia...
Coś niesamowitego!
I choć Teodor potrafi zirytować, nie potrafię odmówić tej książce geniuszu!
Paszkwil totalny.
Do "porzygu" powtarzane frazy "prokurator Teodor Szacki", "coś było nie tak ", "ikea", " w każdej plotce jest ziarno prawdy".
Kobiety wchodzą same na pal głównego bohatera, dosłownie jebaka z niego większy niż Rocco Sifriedi.
Jeżeli tą książką autor przyczynił się do "propagowania " historii Polski za granicą to nie ma się co dziwić jak będą pisać o "polskich obozach zagłady " po jej lekturze...
Paszkwil totalny.
więcej Pokaż mimo toUtopiona w kałuży bredni Polskość, katolicyzm zrównany z ziemią, Żołnierze Wyklęci postawieni praktycznie na równi z faszystami.
Powiem szczerze, czytając opinie innych czytelników, będzie to chyba niepopularna opinia, ale według mniej pierwszy tom był lepszy. Taki bardziej intrygujący, ciekawszy, mniej przesadzony. Oczywiście nie uważam że druga część przygód prokuratora, była powieścią słabą, w żadnym przypadku. "Ziarno prawdy" też miało wiele ciekawych momentów, cała historia też była ciekawa, nowe postacie na plus. Antagonista również, bo nie ukrywam nie udało mi się zgadnąć, kto się kryje za tymi zbrodniami, chybiłem ale nie będę niczego tutaj spojlerował 😅
Bardzo mi się podobał ukłon w stronę Marcina Wrońskiego, nie ukrywam jako ogromnego fana serii o Komisarzu Maciejewskim, kupił mnie ten moment 😂
Co do Teodora, to doceniam jego genialne myślenie ale bywa dupkiem 😅
Czas na ostatni przystanek "Gniew"
więcej Pokaż mimo toNajlepsza część trylogii o prokuratorze Szackim. Nie znoszę głównego bohatera, ale całość - klasa.
Pokaż mimo to,, Ziarno prawdy'' to druga część trylogii z prokuratorem Szackim.
To co mi się podobało to wartka akcja i dobrze poprowadzona fabuła przez autora także całość wypadła intrygująco i bardzo ciekawie.
,, Ziarno prawdy'' to druga część trylogii z prokuratorem Szackim.
Pokaż mimo toNie ukrywam że drugi tom mi bardziej przypadł do gustu od pierwszego, po którym miałem mieszane odczucia, mogę śmiało powiedzieć że siadło.
Super najlepsza z cyklu , a myślałam że jak Sandomierz to tylko Ojciec Mateusz a tu taki ciekawy temat który trzeba potem sprawdzić, przemyśleć przeanalizować
Pokaż mimo toCiekawa podróż w historię, na tacy żydowskie obyczaje i kultura, a w tle czarowny Sandomierz.
Pokaż mimo toZygmunt Miłoszewski podtrzymuje moje zainteresowanie Teodorem Szackim, choć momentami mam mu sporo do zarzucenia.
Pokaż mimo toMoim zdaniem lepsza niż Uwikłanie, bardziej zawiła intryga choć zwłaszcza pod koniec książki miałam wrażenie, że co za dużo to nie zdrowo i trochę autor "przedobrzył".
Ciekawym zabiegiem jest wykorzystanie prawdziwych zdarzeń wplecionych w zyciorysy bohaterow jak np. zbrodni połanieckiej. Prawdziwe wydarzenia okazują się bardziej nieprawdopodobne niż niejedna fabuła.
Ogólnie szybko się czyta i książkę oceniam pozytywnie.
więcej Pokaż mimo toCiekawym zabiegiem jest wykorzystanie prawdziwych zdarzeń wplecionych w zyciorysy bohaterow jak np. zbrodni połanieckiej. Prawdziwe wydarzenia okazują się bardziej nieprawdopodobne niż niejedna...