Zaginiona dziewczyna

- 2012-06-05
- Magdalena Koziej
- Magdalena Koziej literatura amerykańska małżeństwo intryga
- Inne
Jest upalny letni poranek, a Nick i Amy Dunne obchodzą właśnie piątą rocznicę ślubu. Jednak nim zdążą ją uczcić, mądra i piękna Amy znika z ich wielkiego domu nad rzeką Missisipi. Podejrzenia padają na męża. Nick coraz więcej kłamie i szokuje niewłaściwym zachowaniem. Najwyraźniej coś kręci i bez wątpienia ma w sobie wiele goryczy – ale czy rzeczywiście jest zabójcą? Z siostrą Margo u boku próbuje udowodnić swoją niewinność. Jednak jeśli Nick nie popełnił zbrodni, gdzie w takim razie podziewa się jego cudowna żona?
- 9 786
- 6 476
- 2 259
Skończyłam w połowie,nudna jak flaki w oleju.
Skończyłam w połowie,nudna jak flaki w oleju.
Pokaż mimo toObejrzałem najpierw film, chwilę po obejrzeniu zamówiłem książkę. I film i książka zrobiły na nie ogromne wrażenie. Cóż za przewrotna historia. Historia fascynującej manipulacji. Zdecydowana przewaga filmu to genialna ścieżka dźwiękowa Trenta Reznora i Atticusa Rossa.
Pokaż mimo toO jakie to było dobre. Film oglądałem z dziewięć lat temu i pamiętałem, że był dobry i ogólny zarys fabuły. A to też mistrzostwo. Prawdziwy horror. Każda postać paskudna na swój sposób (może poza Bo i Go). Najgorsze, że tacy ludzie naprawdę istnieją, tylko z reguły są zbyt ciency w uszach, by usnuć taką efektowną intrygę. W czasach cancelowania na podstawie oskarżeń szczególnie przerażająca. I niejeden zna jakąś Julkę, która próbowała komuś zaszkodzić w odwecie.
O jakie to było dobre. Film oglądałem z dziewięć lat temu i pamiętałem, że był dobry i ogólny zarys fabuły. A to też mistrzostwo. Prawdziwy horror. Każda postać paskudna na swój sposób (może poza Bo i Go). Najgorsze, że tacy ludzie naprawdę istnieją, tylko z reguły są zbyt ciency w uszach, by usnuć taką efektowną intrygę. W czasach cancelowania na podstawie oskarżeń...
więcej Pokaż mimo toGilian Flynn to niesamowita pisarka. Jej postaci są tak znakomicie zarysowane, że czujesz jakby stały za Tobą i do Ciebie szeptały. Intryga genialna, do tego ta lepka, klaustrofobiczna atmosfera. Masz ochotę krzyknąć "nie wchodź tam", "nie rób tego". Chyba nie da się pisać lepszych thrillerów psychologicznych.
Pokaż mimo toMyślałam, że bardziej mnie wciągnie. Nie czułam by trzymała w napięciu, wręcz odliczałam strony do końca. Dużo niepotrzebnych rzeczy, które można by wywalić.
Pokaż mimo toGry i gierki małżeńskie na najwyższym poziomie. Polecam!
Gry i gierki małżeńskie na najwyższym poziomie. Polecam!
Pokaż mimo toBardzo podobała mi się część opisywana ze strony Nicka i nużyła część Amy
Niestety zakończenie rozczarowało mnie tak bardzo, że poczułam się jak przekłuty balonik. Jest po prostu okropne! Dlatego daję tylko 6 gwiazdek. A mogła to być naprawdę dobra książka
Bardzo podobała mi się część opisywana ze strony Nicka i nużyła część Amy
więcej Pokaż mimo toOgólnie książka podobała mi się bardzo, wciągnęla od początku I zbliżając się do końca byłam pewna, że postawię tu co najmniej 8 gwiazdek.
𝑳𝒐𝒗𝒆 𝒉𝒖𝒓𝒕𝒔, 𝒍𝒐𝒗𝒆 𝒔𝒄𝒂𝒓𝒔
𝑶𝒐𝒉, 𝒐𝒐𝒉, 𝒍𝒐𝒗𝒆 𝒉𝒖𝒓𝒕𝒔...
𝑓𝑟𝑎𝑔𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑡𝑒𝑘𝑠𝑡𝑢 𝑝𝑖𝑜𝑠𝑒𝑛𝑘𝑖
NAZARETH - "LOVE HURTS"
𝑳𝒐𝒗𝒆 𝒉𝒖𝒓𝒕𝒔, 𝒍𝒐𝒗𝒆 𝒔𝒄𝒂𝒓𝒔
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to𝑳𝒐𝒗𝒆 𝒘𝒐𝒖𝒏𝒅𝒔 𝒂𝒏𝒅 𝒎𝒂𝒓𝒌𝒔
𝑨𝒏𝒚 𝒉𝒆𝒂𝒓𝒕
𝑳𝒐𝒗𝒆 𝒉𝒖𝒓𝒕𝒔
𝑶𝒐𝒉, 𝒐𝒐𝒉, 𝒍𝒐𝒗𝒆 𝒉𝒖𝒓𝒕𝒔...
𝑓𝑟𝑎𝑔𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑡𝑒𝑘𝑠𝑡𝑢 𝑝𝑖𝑜𝑠𝑒𝑛𝑘𝑖
NAZARETH - "LOVE HURTS"
Fenomenalna! Uwielbiam tę historię, film i książka równie dobre. Czytałam kilka razy i za każdym razem coś innego mnie zachwyca. Polecam!
Nudna