Sejf

- 2012-11-06
- 978-83-7510-944-3
- Sejf Rebis 2012 Tomasz Sekielski
Elektryzujący debiut!
Złoto Saddama i kulisy polskiej polityki
Ze stawu w wiosce na Podlasiu policja wyławia zwłoki bez twarzy. Wygląda to na porachunki mafijne, szybko się jednak okazuje, że sprawa jest poważniejsza. To dopiero początek serii morderstw i dziwnych wydarzeń sięgających szczytów władzy. Toczy się gra, w której każdy ma coś do ukrycia i nic nie jest takie, jakie się wydaje. Gra o bezpieczeństwo państwa. Czy dziennikarz z problemami i policjant przed emeryturą, którzy wszczynają własne śledztwo, mają w niej jakieś szanse?
Tomasz Sekielski (1974) to reporter, dziennikarz śledczy, dokumentalista, sprawozdawca parlamentarny. Współtworzył wiele popularnych programów telewizyjnych nadawanych w TVN i TVN24, m.in. Fakty, Prześwietlenie, Teraz My, Czarno na Białym. Laureat najważniejszych nagród dziennikarskich i telewizyjnych. Jest autorem filmów dokumentalnych Władcy Marionetek oraz 8:38. Powieścią Sejf debiutuje jako autor książek sensacyjnych.
- 1 868
Bardzo ciekawa i nieco przerażająca książka szpiegowska. Słuchałam audiobooka, którego czyta autor. Mimo, że Auto nie jest wybitnym lektorem, jednak dzięki takiemu zabiegowi, możemy lepiej poznać bohaterów, których wykreował.
Pokaż mimo toBardzo ciekawa i zaskakująca książka. Z ciekawością sięgnę po kolejny tom
Bardzo ciekawa i zaskakująca książka. Z ciekawością sięgnę po kolejny tom
Pokaż mimo toŚrednie. Oczekiwałem nieco więcej, jednak z trudem ukończyłem tę książkę. Wątki są bardzo płytkie, mieszają się i po pewnym czasie trudno je skleić w jedną całość.
Pokaż mimo toCiekawie wymyślona historia, jednak dużymi minusami są język, "łacina kuchenna" oraz płytkie i sztampowe spojrzenie na postaci kobiet. Zdecydowanie wolę reportaże pana Sekielskiego.
Pokaż mimo toTo Tomasz Sekielski pisze powieści?
Takie sobie sensacyjne czytadło, napisane takim sobie językiem, z nie najlepiej wykreowanymi postaciami, z takim natłokiem nazwisk i nazw tajnych agencji wywiadowczych, że przyprawiały mnie o ból głowy. Tu koniec marudzenia.
Reszta to już tylko plusy. Dużo akcji, zmyślna - osadzona w naszych realiach intryga, szpiegostwo, misje, elity polityczne, komandosi, drony i prawie skarb narodów. Do tego oczywiście morderstwa, śledztwo oraz dający się polubić detektyw. I największy plus - zakończenie, którego nie sposób przewidzieć. Dla autora duże brawa, że mnie wywiódł w pole.
Powieść wciągnęła mnie tak, że przeczytałam w dwa dni, trzymała w napięciu, intrygowała.
Wiem, że autor jest świetnym dziennikarzem śledczym. Niepokoiło mnie więc ile w książce jest prawdy, a ile fikcji. Mam nadzieję, że autor deklarując, że to tylko fantazja, mówi prawdę.
To Tomasz Sekielski pisze powieści?
więcej Pokaż mimo toMoże nie jest to szczytowe dzieło z zakresu powieści sensacyjnych, może i Zielke, czy Siembieda dla mnie ciekawszy, ale z pewnością lepsze to niż Chyłka.
Przez jakieś 3/4 objętości ta książka mi się dłużyła, nie mogłam jakoś dać się wciągnąć w tę historię. Wciągnęłam się w nią dopiero na ostatniej prostej, a zakończenie totalnie mnie zaskoczyło.
Na minus niestety muszę dodać to, że autor lubuje się we wtrącaniu w tekst angielskich wyrażeń. Niestety, często są to wyrażenia z błędami, czasami niewielkimi, ale jednak. Jest to dość irytujące, bo te błędy raczej nie są zamierzone.
więcej Pokaż mimo toRzeczywiście po przeczytaniu książki nasuwa się pytanie, czy polskie służby rzeczywiście działają w ten sposób. Ile w tym prawdy, a ile fikcji?
Na minus niestety muszę dodać to, że...
Sięgnęłam po książkę, przez znane nazwisko autora. Nie zawiodłam się.
Główny bohater dziennikarz śledczy ma na końcu książki dla czytelnika prawdziwą bombę.
To naprawdę dobra, krwawa sensacja ze służbami specjalnymi w tle. Mam nadzieję, że więcej w niej fikcji niż prawdy. Świetny debiut.
Polecam.
Sięgnęłam po książkę, przez znane nazwisko autora. Nie zawiodłam się.
więcej Pokaż mimo toZwłoki bez twarzy znalezione na Podlasiu, polska ambasada w Iraku .... co łączy te sprawy ?
Autor czyta sam audiobook. Średnio to wyszło. Sama książka świetna.
Autor czyta sam audiobook. Średnio to wyszło. Sama książka świetna.
Pokaż mimo toNaprawde dobre. Wartka i zagadkowa akcja.
Naprawde dobre. Wartka i zagadkowa akcja.
Pokaż mimo toBardzo dobry kryminał polityczny. Czuć doświadczenie dziennikarza śledczego. Polecam gorąco.