Ewangelia według Jezusa Chrystusa

Okładka książki Ewangelia według Jezusa Chrystusa autora José Saramago, 9788375106541
Okładka książki Ewangelia według Jezusa Chrystusa
Cezary Długosz

Kup Ewangelia według Jezusa Chrystusa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ewangelia według Jezusa Chrystusa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ewangelia według Jezusa Chrystusa

Czy „Ewangelia według Jezusa Chrystusa” to będzie pierwsza książka od dawna, której nie dam rady przeczytać, bo tak mnie napawa odrazą? Bardzo możliwe. Autor postanowił uczłowieczyć Jezusa i inne postacie (takie jak Józef czy Maryja) do tego stopnia, że nadał im typowe dla nas, ludzi, zwierzęce instynkty.
Bardzo mi przykro, ale romans Marii Magdaleny z Jezusem i stosunek seksualny Józefa z Maryją — pod pretekstem, że przecież to jest to, do czego Maryja jako kobieta została stworzona — rozwaliły mnie na tyle, że odkładam to i nie wracam. A to wszystko na zaledwie siedemnastu stronach.
Jako osoba, która wychowała się w rodzinie katolickiej, ale przeszła na omnizm, uważam to za bluźniercze i nie dziwię się, że autor musiał uciec ze swojego kraju po publikacji tej książki.

Bardzo mi przykro, ale romans Marii Magdaleny z Jezusem i stosunek...

To chyba jedna z najdłużej czytanych przeze mnie powieści i jedna z najtrudniejszych. Zmęczyła mnie ta lektura i w pewnym momencie myślałam, że już jej nie skończę... Ale nie żałuję... Bardzo chciałam to przeczytać i dobrnęłam do ostatniego zdania, a powodowała mną zarówno ciekawość jak i szacunek dla bohaterów i dla samego autora. Tak myślę, że aby nie polec na tej lekturze potrzeba trzech rzeczy: czasu, spokoju i otwartego umysłu. To było moje pierwsze spotkanie z autorem, Jego styl jest nieoczywisty; zdania są długie, nie znajdziemy dialogów, typowych opisów, podane słowo jest tutaj naprawdę specyficzne, dość trudno to określić... Treści jest bardzo dużo, osobiście często musiałam i chciałam zarazem przeczytać poszczególne fragmenty po kilka razy. Bo jest tam wszystko: mamy bardzo drobiazgowe opisy, dosłownie wizualizacje,gdzie autor musiał wykonać tytaniczna pracę żeby odtworzyć tamtejsze miejsca, sceny itp. mamy wplecione, ale w sposób bardzo naturalny, cytaty z Pisma Świętego, i na koniec mamy wewnętrzne a właściwie duchowe życie bohaterów... Ich rozetki, najbardziej skryte myśli, pragnienia... Jest też humor, ironia, "oczko" puszczone przez Saramago do czytelnika... Podobno to dość kontrowersyjna pozycja, ja się tego w niej nie doszukałam... Jestem chrześcijaninem, katolikiem, ale mnie nic w niej nie uraziło. Wręcz przeciwnie zbliżyło do Jezusa, ale też do Józefa. Wiadome mi było jak zaczęła się ta historia i jak się kończy. Co wydarzyło się pomiędzy opowiedziano tutaj trochę inaczej niż w Czterech Ewangeliach, ale czy gorzej, mniej prawdziwie? Ja odczuwam niedosyt, i to chyba dobry objaw😉

Książka bardzo ciekawa ale wymagająca i potrzebująca skupienia i uwagi. Do niektórych fragmentów wracałem, aby nie pominąć ich niuansów. Początkowo sprawia wrażenie troszkę monotonnej ale później jest bardzo wciągająca. Pomimo, że jest to fikcja literacka to daje do myślenia, skłania do głębokich rozważeń i zadawania pytań. Czy jest obrazoburcza? Moim zdaniem nie, jest to jak pisałem wcześniej fikcja literacka, aczkolwiek sposób przedstawienia losów Jezusa przez autora jest bardzo interesujący. Polecam

1576 użytkowników ma tytuł Ewangelia według Jezusa Chrystusa na półkach głównych
258 użytkowników ma tytuł Ewangelia według Jezusa Chrystusa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ewangelia według Jezusa Chrystusa

Cytaty z książki Ewangelia według Jezusa Chrystusa