Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

W staropolskiej kuchni i przy polskim stole

Wydawnictwo: Interpress
7,44 (36 ocen i 11 opinii) Zobacz oceny
10
5
9
2
8
11
7
8
6
6
5
4
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
8322317123
liczba stron
332
słowa kluczowe
kuchnia staropolska
język
polski
dodała
kamk

Ze wstępu: "Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego. O kuchni staropolskiej pisze i mówi się wiele. Jedni ganią w niej nie znającą miary rozrzutność oraz nadmiar trunków, inni zaś wielbią jej niewątpliwe uroki:...

Ze wstępu:
"Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego.

O kuchni staropolskiej pisze i mówi się wiele. Jedni ganią w niej nie znającą miary rozrzutność oraz nadmiar trunków, inni zaś wielbią jej niewątpliwe uroki: swojskość, prostotę i dostatek.

Bywało różnie - ale kuchnia staropolska to nie tylko i nie wyłącznie kuchnia magnacka, pochłaniająca całe fortuny, lubująca się w przepychu i budząca zdumienie ilością składających się na ucztę dań.

Na tę prawdziwą kuchnię staropolską złożyły się trzy "kulinarne wątki": chłopski, mieszczański i szlachecki. W ciągu minionych wieków bądź zbliżały się one do siebie, bądź oddalały, aż wreszcie splotły się w jeden, zróżnicowany i bogaty, obejmujące wszystkie elementy polskiego "stylu kulinarnego"."

 

źródło opisu: Interpress, 1986

źródło okładki: zdjęcie autorskie

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1
zibi0358 | 2012-12-31
Na półkach: Chcę w prezencie

To wspaniała książka, przywołująca fenomenalne polskie przepisy , zachwycamy się kuchnią francuską , a nasza staropolska w niczym jej nie ustępuje ,od lat korzystamy z przepisu na farsz makowy i łamańce są genialne.Przykro ,że nie ma wznowień i egzemplarze , które są w obiegu bywają mocno wyeksploatowane i jeśli wypadną z obiegu może zaniknąć część ta wspaniałej tradycyjnej kuchni polskiej.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Zostań do rana

RECENZJA PRZEDPREMIEROWA – książka ukaże się 26 października 2017 r. nakładem Wydawnictwa Literackiego Przyznam, że sięgnęłam po powieść „Zostań do...

zgłoś błąd zgłoś błąd