Old Polish Traditions in the Kitchen and at the Table

Okładka książki Old Polish Traditions in the Kitchen and at the Table Maria Lemnis i Henryk Vitry
Okładka książki Old Polish Traditions in the Kitchen and at the Table
Maria Lemnis i Henryk Vitry Wydawnictwo: Hippocrene Books kulinaria, przepisy kulinarne
304 str. 5 godz. 4 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole
Wydawnictwo:
Hippocrene Books
Data wydania:
1996-01-01
Data 1. wydania:
1996-01-01
Liczba stron:
304
Czas czytania
5 godz. 4 min.
Język:
angielski
ISBN:
9780781804882
Średnia ocen

0,0 0,0 / 10
Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
0,0 / 10
0 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
193
193

Na półkach: ,

Wspomniałam wcześniej o tym, że mam gdzieś w domu książki, które pochodzą z nieznanego źródła. Z kolei egzemplarz o tym tytule zaginął mojej mamie przed laty w trakcie przeprowadzki. Na szczęście można było jeszcze nabyć tę książkę i w końcu miałam też okazję ją przeczytać.

Nie jest to jakiś ambitny tytuł i autor też nie udaje, że tak jest. Podzielił książkę na część „teoretyczną”, która jest raczej formą gawędy kulinarnej na temat tradycji staropolskich z domieszką historii. Ktoś, kto ma już za sobą sporo tego typu książek, od razu zauważy, że nie jest to dobry tekst. Gdybym chciała poszerzyć swoją wiedzę na ten temat, to nabyłabym z prędzej serię „Monumenta Poloniae Culinaria”.

Znacznie ciekawiej przedstawia się część kulinarna. Podane przepisy nie są może napisane na takim poziomie, do jakiego przyzwyczaiły nas współczesne książki kucharskie. Nie będziemy tu podziwiać wyniki sesji zdjęciowej potraw, nie ma ładnego spisu składników czy informacji na temat czasu przygotowania, czy tabelek kalorycznych. Nie ma też wiele przepisów. Jednak zaletą tych potraw jest to, że… są one wykonalne. Tak, to nie są jedynie ciekawostki, które informują nas o tym co jedli nasi przodkowie.

Większość przepisów, które pysznią się w kolorowych czasopismach czy książkach, wyglądają bowiem tylko ładnie na zdjęciu. W rzeczywistości są czasochłonne, trudne i potrzebują wielu składników. Kuchnia staropolska nie była pod tym względem taka wymagająca. Ciężkostrawna z pewnością była, ale potrawy są na tyle proste, że można eksperymentować z gramaturą czy rodzajem danego składnika bez zepsucia przepisu.

Choć rządzę w kuchni od lat, to odkryłam z zaskoczeniem, że jest kilka szczegółów, których nie przyswoiłam sobie, jak trzeba. Nie poświęcam przykładowo wielkiej uwagi poszczególnym składnikom zupy, które wymagają często specjalnej obróbki, która nada potrawie lepszy smak. Nawet nie wiedziałam, że trzeba usunąć pędzelkiem mąkę z pączków, choć zdawałam sobie sprawę, że to właśnie ona przyczynia się do tego, że tłuszcz się przypala. Takie niedokładne podejście do gotowania zemści się na kucharzu prędzej czy później, a przecież nikt nie lubi, gdy jakaś praca idzie na marne. Myślę, że ta prosta książka kucharska zadbała w jakiś pokręcony sposób o tę delikatną kwestię.

Wspomniałam wcześniej o tym, że mam gdzieś w domu książki, które pochodzą z nieznanego źródła. Z kolei egzemplarz o tym tytule zaginął mojej mamie przed laty w trakcie przeprowadzki. Na szczęście można było jeszcze nabyć tę książkę i w końcu miałam też okazję ją przeczytać.

Nie jest to jakiś ambitny tytuł i autor też nie udaje, że tak jest. Podzielił książkę na część...

więcej Pokaż mimo to

avatar
456
73

Na półkach: ,

Porządna książka kucharska. Dużym plusem jest opisywanie polskich tradycji. Książka zdecydowanie warta uwagi.

Porządna książka kucharska. Dużym plusem jest opisywanie polskich tradycji. Książka zdecydowanie warta uwagi.

Pokaż mimo to

avatar
23
1

Na półkach:

Książka zawiera przepis na najlepszy mazurek świata.

Książka zawiera przepis na najlepszy mazurek świata.

Pokaż mimo to

avatar
351
82

Na półkach:

Dla mnie fascynująca podróż w przeszłość. Czytałam dawno, jeszcze w szkole podstawowej, a pewne fragmenty dotyczące dawnych obyczajów są ze mną do tej pory. :)

Dla mnie fascynująca podróż w przeszłość. Czytałam dawno, jeszcze w szkole podstawowej, a pewne fragmenty dotyczące dawnych obyczajów są ze mną do tej pory. :)

Pokaż mimo to

avatar
967
754

Na półkach: , ,

Każdy z nas zna książki kucharskie, w których jeden przepis na milion nadaje się do wykorzystania. Reszta, to jakieś dyrdymały okraszone ciekawymi zdjęciami dań, które za cholerę w realu nie będą tak wyglądały, że o smaku nie wspomnę.

Ta książka, jest całkowitym tego przeciwieństwem.
Wydana w 1979 roku, zawiera w sobie zbiór tradycji, wartości, dziedzictwa historycznego naszego kraju w postaci przepisów kuchni staropolskiej. Można tak, naprawdę.
Na dodatek, przeważająca ich część, to istne skarby, coś na kształt sekretnych babcinych przepisów (jak piernik staropolski, czy masa makowa),z których z powodzeniem można korzystać!
Sięgam po to dzieło, nie tylko kiedy przyjdzie mi ochota zrobić rodzinie pączki czy struclę, ale tak po prostu...Czasami, czytam tylko umieszczone między rozdziałami gawędy opisujące polskie obyczaje, ale bywa też, że same przepisy, po lekturze których nabieram takiej ochoty na babkę muślinową, że tylko siłą woli powstrzymuję się przed rozbiciem 24 jaj, utarciu żółtek z 30 dag cukru....
Tylko siłą woli, bo ta książka to istna magia!!!
Znalazłam także dodatkowy plus, a jest nim czcionka.
O ile gawędy wydrukowane są drobnym druczkiem, o tyle przepisy solidną czcionką, tak aby za lat dziesiąt, kiedy oczy już nie te i pamięć również, bez problemu móc odczytać wybrany przepis, bo zasługują one na pamięć, na częste wykorzystywanie i przekazywanie ich z pokolenia na pokolenie.

Każdy z nas zna książki kucharskie, w których jeden przepis na milion nadaje się do wykorzystania. Reszta, to jakieś dyrdymały okraszone ciekawymi zdjęciami dań, które za cholerę w realu nie będą tak wyglądały, że o smaku nie wspomnę.

Ta książka, jest całkowitym tego przeciwieństwem.
Wydana w 1979 roku, zawiera w sobie zbiór tradycji, wartości, dziedzictwa historycznego...

więcej Pokaż mimo to

avatar
213
65

Na półkach: , ,

Kolejny klasyk wśród książek kucharskich. Nie widziałam jeszcze egzemplarza, z którego by nie wypadały kartki. Najulubieńszy przepis na farsz do makowca.

Kolejny klasyk wśród książek kucharskich. Nie widziałam jeszcze egzemplarza, z którego by nie wypadały kartki. Najulubieńszy przepis na farsz do makowca.

Pokaż mimo to

avatar
677
75

Na półkach: ,

Duża dawka historii, tradycyjne przepisy, legendy i zwyczaje. Jedna z lepszych książek kulinarnych jakie miałam okazję czytać. Cieszę się, że znalazła się na mojej półce i szczerze polecam wielbicielom polskiej kuchni.

Duża dawka historii, tradycyjne przepisy, legendy i zwyczaje. Jedna z lepszych książek kulinarnych jakie miałam okazję czytać. Cieszę się, że znalazła się na mojej półce i szczerze polecam wielbicielom polskiej kuchni.

Pokaż mimo to

avatar
694
95

Na półkach: , , ,

Nie pozostaje mi nic innego jak uchylić kapelusza przed autorami i powracać do lektury owego dziełka. Nie jest to książka stricte kucharska. To spisany etos polskiego jedzenia, kultury i tradycji - suto zakropiony pitnym miodem i okraszony w równej mierze wędzonką, jak i anegdotą.

Nie pozostaje mi nic innego jak uchylić kapelusza przed autorami i powracać do lektury owego dziełka. Nie jest to książka stricte kucharska. To spisany etos polskiego jedzenia, kultury i tradycji - suto zakropiony pitnym miodem i okraszony w równej mierze wędzonką, jak i anegdotą.

Pokaż mimo to

avatar
301
129

Na półkach: ,

Jedna z książek, które czytywałam rodzinie do niedzielnego obiadu. Wspomnienie z czasów podstawówki: "A zachlap to rosołem, to Babcia dostanie zawału!" (terror wychowawczy do dziś uważam za dopuszczalny, gdy chodzi o dbanie o domową literaturę) i przytaczanie fragmentów w rodzaju "A zaczęło się tak: król czeski i cesarz rzymski Karol wyraził się obelżywie o matce króla węgierskiego Ludwika..." - to dowody na potwierdzenie, że nie jest to książka kucharska, ale coś o wiele ważniejszego. Dostarczyła mi ona pierwszej wiedzy historycznej i zaznajomiła z odległym już stylem pisania, który cieszy do dziś. Znaleziona ponownie w zakamarkach domu i czytana z sentymentem. Aż trochę żal oddać, ale już obiecałam, prawda? Pójdzie w dobre ręce. Jeśli kiedyś znajdziecie ją w jakimś antykwariacie, polecam serdecznie.

Jedna z książek, które czytywałam rodzinie do niedzielnego obiadu. Wspomnienie z czasów podstawówki: "A zachlap to rosołem, to Babcia dostanie zawału!" (terror wychowawczy do dziś uważam za dopuszczalny, gdy chodzi o dbanie o domową literaturę) i przytaczanie fragmentów w rodzaju "A zaczęło się tak: król czeski i cesarz rzymski Karol wyraził się obelżywie o matce króla...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1
1

Na półkach: ,

To wspaniała książka, przywołująca fenomenalne polskie przepisy , zachwycamy się kuchnią francuską , a nasza staropolska w niczym jej nie ustępuje ,od lat korzystamy z przepisu na farsz makowy i łamańce są genialne.Przykro ,że nie ma wznowień i egzemplarze , które są w obiegu bywają mocno wyeksploatowane i jeśli wypadną z obiegu może zaniknąć część ta wspaniałej tradycyjnej kuchni polskiej.

To wspaniała książka, przywołująca fenomenalne polskie przepisy , zachwycamy się kuchnią francuską , a nasza staropolska w niczym jej nie ustępuje ,od lat korzystamy z przepisu na farsz makowy i łamańce są genialne.Przykro ,że nie ma wznowień i egzemplarze , które są w obiegu bywają mocno wyeksploatowane i jeśli wypadną z obiegu może zaniknąć część ta wspaniałej...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    98
  • Przeczytane
    69
  • Posiadam
    47
  • Kuchnia
    5
  • Kulinaria
    5
  • Ulubione
    5
  • Chcę w prezencie
    3
  • Teraz czytam
    3
  • Książki kucharskie
    2
  • Polska
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Old Polish Traditions in the Kitchen and at the Table


Podobne książki

Przeczytaj także