Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Japońska kultura kulinarna

Książka jest przypisana do serii/cyklu "Biblioteka Fundacji im. Takashimy". Edytuj książkę, aby zweryfikować serię/cykl.
7,11 (18 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
3
7
10
6
2
5
0
4
1
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
liczba stron
300
słowa kluczowe
Japonia, kultura, kulinaria, etnografia
język
polski
dodała
actagaudi

Książka prezentuje niezwykle bogatą kulturę kulinarną Japonii. Autorka zajmuje się nie tylko historią zwyczajów żywieniowych, począwszy od czasów najdawniejszych poprzez okres dworski, samurajski, mieszczański aż po czasy współczesne, ale omawia również oprawę kulinarną japońskich świąt oraz podstawowe surowce kuchni japońskiej. Przedstawia ponadto historię najbardziej znanych japońskich...

Książka prezentuje niezwykle bogatą kulturę kulinarną Japonii. Autorka zajmuje się nie tylko historią zwyczajów żywieniowych, począwszy od czasów najdawniejszych poprzez okres dworski, samurajski, mieszczański aż po czasy współczesne, ale omawia również oprawę kulinarną japońskich świąt oraz podstawowe surowce kuchni japońskiej. Przedstawia ponadto historię najbardziej znanych japońskich potraw, jak sushi czy tempura i japońskich napojów: herbaty, wina ryżowego sake i piwa. Zaletą książki jest bogaty materiał ilustracyjny składający się z kolorowych fotografii potraw, japońskich dzieł sztuki (zwoje ilustrowane emaki i drzeworyty ukiyoe) i miejsc zabytkowych.

 

źródło opisu: www.wydawnictwotrio.pl

źródło okładki: http://www.empik.com/japonska-kultura-kulinarna-iw...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (90)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 3192

Chciałam zapoznać się z tą książką, pomimo tego, iż spodziewałam się głownie omówienia potraw charakterystycznych ewentualnie na poszczególne regiony lub coś podobnego, a tu dostałam wysmakowaną książkę z całą historią, jak to pewne produkty trafiały do Kraju Wiśni tworząc dziś juz kuchnię fushion.

Ta pozycja przybliża wyrafinowany styl jaki panował na dworach cesarskich, sposób w jaki ucztowano, komponowanie posiłków ze względu na pory roku oraz status społeczny. Posiłki komponowane tradycyjnie na bazie produktów suszonych, surowych i marynowanych z deserami jako uwieńczenie w postaci świeżych lub suszonych owoców oraz chińskie ciasteczka. Ale to wszystko stanowi dodatek do głównego dania jakim, po sprowadzeniu z Chin, staje się ryż. Głównym i najstarszym napojem oprócz wody było sake, potem przyjęło się mleko i herbata, ale ta ostatnia dość droga spożywana była na początku raczej w celach leczniczych.
Wpływ na rewolucyjne zmiany w dziedzinie kulinariów miał buddyzm, który trafił...

książek: 1098
Dociekliwy_Kotek | 2013-10-23
Na półkach: Japonia, Przeczytane
Przeczytana: październik 2013

Cóż, kuchnia japońska, jaka jest, każdy wie: ryż w każdej postaci, dwa podstawowe rodzaje makaronu, soja, fasola, wszystko, co pływa w morzu, a nie jest łodzią podwodną, oraz wszystko, co da się zamarynować. No i oczywiście - im mniej obrobione, tym lepiej.
Nie żeby książka Kordzińskiej-Nawrockiej zadawała kłam temu stereotypowi, ale przynajmniej nieco ubarwia nudnawy obraz ryżu i marynowanej śliwki. Jest zatem cały rozdział poświęcony ewolucji japońskich upodobań kulinarnych, są szczegółowo omówione podstawowe produkty, sposoby przyrządzania potraw, związane z nimi tabu oraz kulinarne obyczaje - ostatni, według mnie najciekawszy, rozdział książki przedstawia kalendarz japońskich świąt i potrawy, jakie się wtedy podaje.
Do tego duża ilość wcale nie najgorszych ilustracji i bogata wiedza autorki, jak zawsze przekazywanej przystępnie i interesująco.

Nie licząc wpadek korekty, za które wydawnictwo powinno się wstydzić i przepraszać, najlepsza książka o kuchni japońskiej, z jaką...

książek: 880
Karolina | 2015-11-26
Na półkach: 2015, Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 26 listopada 2015

Spodziewałam się bardziej kulinarnej książki, a nie historii kształtowania się japońskiej kuchni.

książek: 153
Puchanna | 2015-10-14
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 3618
eR_ | 2015-04-20
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 19 kwietnia 2015
książek: 42
Kodor | 2014-12-13
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 600
ela152 | 2013-09-11
Na półkach: Przeczytane
książek: 604
certaindeath | 2013-08-27
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 27 sierpnia 2013
książek: 116
Margo | 2013-01-06
Na półkach: Przeczytane
książek: 1471
Tinkerbelle | 2012-09-24
zobacz kolejne z 80 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd