Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej
Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy kulinaria, przepisy kulinarne
256 str. 4 godz. 16 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Physiologie du gout ou méditations de gastronomie transcendante
- Wydawnictwo:
- Państwowy Instytut Wydawniczy
- Data wydania:
- 2015-05-06
- Data 1. wyd. pol.:
- 1977-01-01
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364822124
- Tłumacz:
- Joanna Guze
- Tagi:
- Francja obyczaje XVIII - XIX w kuchnia v
Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował "Fizjologię smaku", która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 254
- 86
- 39
- 6
- 4
- 4
- 4
- 2
- 2
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Wciągająca, ciekawa, oryginalna... a niby wyłącznie o zasadach postępowania z "sztuką mięsa" i tematach pokrewnych. Lektura obowiązkowa dla każdego.
Wciągająca, ciekawa, oryginalna... a niby wyłącznie o zasadach postępowania z "sztuką mięsa" i tematach pokrewnych. Lektura obowiązkowa dla każdego.
Pokaż mimo toLekki, przyjemny i dowcipny traktat o jedzeniu i smakoszostwie, przy okazji doskonale pokazujący kulturę i obyczajowość ludzi XVIII i początku XIX wieku przez pryzmat ich zwyczajów kulinarnych.
Lekki, przyjemny i dowcipny traktat o jedzeniu i smakoszostwie, przy okazji doskonale pokazujący kulturę i obyczajowość ludzi XVIII i początku XIX wieku przez pryzmat ich zwyczajów kulinarnych.
Pokaż mimo toBardzo dobrze napisana książka, pełna anegdot o życiu w XVIII i XIX wiecznej Francji i nie tylko Francji. Kilka zapomnianych już przepisów, porad i innych "Rozmaitości". Autor, jeżeli nawet kogoś wykpiwa, czyni to w bardzo subtelny sposób. Z każdej strony płynie pochwała dla doskonałych potraw, najlepiej w równie doskonałym towarzystwie.
Szkoda że to tylko wybór pism z oryginału, z chęcią przeczytałbym resztę.
Bardzo dobrze napisana książka, pełna anegdot o życiu w XVIII i XIX wiecznej Francji i nie tylko Francji. Kilka zapomnianych już przepisów, porad i innych "Rozmaitości". Autor, jeżeli nawet kogoś wykpiwa, czyni to w bardzo subtelny sposób. Z każdej strony płynie pochwała dla doskonałych potraw, najlepiej w równie doskonałym towarzystwie.
więcej Pokaż mimo toSzkoda że to tylko wybór pism z...
To jedna z moich ulubionych książek. z kilku powodów.
Po pierwsze - lubię jeść i, choć daleko mi do sybarytyzmu, przyjemności podniebienia cenię sobie bardzo wysoko. Spotkania przy stole uważam poza tym za jeden z ważniejszych aspektów relacji międzyludzkich.
Po drugie - zachwyca mnie i bawi pewna szczególna dekadencja tej książki i doprowadzenie tego, co przecież z natury lubimy, do rangi niemal religii. To już jest dla mnie egzotyką - i czytając "Fizjologię smaku" mam wrażenie wyprawy w miejsca kulturowo bardzo odległe.
Po trzecie - zawsze delektuję się językiem tej książki. Niezwykle smakowitym.
To jedna z moich ulubionych książek. z kilku powodów.
więcej Pokaż mimo toPo pierwsze - lubię jeść i, choć daleko mi do sybarytyzmu, przyjemności podniebienia cenię sobie bardzo wysoko. Spotkania przy stole uważam poza tym za jeden z ważniejszych aspektów relacji międzyludzkich.
Po drugie - zachwyca mnie i bawi pewna szczególna dekadencja tej książki i doprowadzenie tego, co przecież z...
Zaprawdę, tylko żyjący za czasów ancien regime’u Francuz mógł napisać książkę o smaku, potrawach, wymaganiach co do przygotowania i podania oraz poprzeć to takimi anegdotkami. Zresztą, czego się spodziewać po książce, której rozdziały mają takie tytuły jak: „Teoria smażenia”, „O pragnieniu”, „Filozoficzna historia kuchni” czy „Posłanie do gastronomów Starego i Nowego Świata”. Bajka!
Zaprawdę, tylko żyjący za czasów ancien regime’u Francuz mógł napisać książkę o smaku, potrawach, wymaganiach co do przygotowania i podania oraz poprzeć to takimi anegdotkami. Zresztą, czego się spodziewać po książce, której rozdziały mają takie tytuły jak: „Teoria smażenia”, „O pragnieniu”, „Filozoficzna historia kuchni” czy „Posłanie do gastronomów Starego i Nowego...
więcej Pokaż mimo toMam mieszane uczucia.
Mam mieszane uczucia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toksiążka doskonała pod każdym względem, cudowny język wspaniałe dykteryjki, dla znawców tematu w zakresie analiz naukowych świetne studium rozumowania przy tworzeniu nowych dziedzin po prostu boska
książka doskonała pod każdym względem, cudowny język wspaniałe dykteryjki, dla znawców tematu w zakresie analiz naukowych świetne studium rozumowania przy tworzeniu nowych dziedzin po prostu boska
Pokaż mimo to