Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

Tłumaczenie: Joanna Guze
Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy
7,23 (43 ocen i 7 opinii) Zobacz oceny
10
4
9
6
8
6
7
17
6
5
5
3
4
1
3
0
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Physiologie du gout ou méditations de gastronomie transcendante
data wydania
ISBN
9788364822124
liczba stron
256
słowa kluczowe
Francja, obyczaje, XVIII - XIX w, kuchnia, v
język
polski
dodała
Monika Stocka

Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował "Fizjologię smaku", która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.

 

źródło opisu: http://www.piw.pl/sklep/anthelme-brillatsavarin-fi...(?)

źródło okładki: http://www.piw.pl/sklep/anthelme-brillatsavarin-fi...»

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (250)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 4369
ryszpak | 2014-04-26
Przeczytana: 26 kwietnia 2014

Bardzo dobrze napisana książka, pełna anegdot o życiu w XVIII i XIX wiecznej Francji i nie tylko Francji. Kilka zapomnianych już przepisów, porad i innych "Rozmaitości". Autor, jeżeli nawet kogoś wykpiwa, czyni to w bardzo subtelny sposób. Z każdej strony płynie pochwała dla doskonałych potraw, najlepiej w równie doskonałym towarzystwie.
Szkoda że to tylko wybór pism z oryginału, z chęcią przeczytałbym resztę.

książek: 1776
chiave | 2011-09-07
Przeczytana: 2004 rok

To jedna z moich ulubionych książek. z kilku powodów.
Po pierwsze - lubię jeść i, choć daleko mi do sybarytyzmu, przyjemności podniebienia cenię sobie bardzo wysoko. Spotkania przy stole uważam poza tym za jeden z ważniejszych aspektów relacji międzyludzkich.
Po drugie - zachwyca mnie i bawi pewna szczególna dekadencja tej książki i doprowadzenie tego, co przecież z natury lubimy, do rangi niemal religii. To już jest dla mnie egzotyką - i czytając "Fizjologię smaku" mam wrażenie wyprawy w miejsca kulturowo bardzo odległe.
Po trzecie - zawsze delektuję się językiem tej książki. Niezwykle smakowitym.

książek: 1289

Zaprawdę, tylko żyjący za czasów ancien regime’u Francuz mógł napisać książkę o smaku, potrawach, wymaganiach co do przygotowania i podania oraz poprzeć to takimi anegdotkami. Zresztą, czego się spodziewać po książce, której rozdziały mają takie tytuły jak: „Teoria smażenia”, „O pragnieniu”, „Filozoficzna historia kuchni” czy „Posłanie do gastronomów Starego i Nowego Świata”. Bajka!

książek: 1119
Gabrielle | 2014-07-14
Na półkach: Przeczytane, XIX wiek

Lekki, przyjemny i dowcipny traktat o jedzeniu i smakoszostwie, przy okazji doskonale pokazujący kulturę i obyczajowość ludzi XVIII i początku XIX wieku przez pryzmat ich zwyczajów kulinarnych.

książek: 193
Maciej Filipczak | 2015-01-07
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam

Wciągająca, ciekawa, oryginalna... a niby wyłącznie o zasadach postępowania z "sztuką mięsa" i tematach pokrewnych. Lektura obowiązkowa dla każdego.

książek: 788
kudybcia | 2017-09-13
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 25 sierpnia 2017

książka doskonała pod każdym względem, cudowny język wspaniałe dykteryjki, dla znawców tematu w zakresie analiz naukowych świetne studium rozumowania przy tworzeniu nowych dziedzin po prostu boska

książek: 109
Joe | 2013-08-22
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2005 rok

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Mam mieszane uczucia.

książek: 401
Adria | 2019-03-10
Na półkach: 2019, Przeczytane
Przeczytana: 08 marca 2019
książek: 1547
DonKichot | 2019-02-10
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 10 lutego 2019
książek: 911
Jovanka | 2018-04-24
Na półkach: 2018, Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 03 sierpnia 2018
zobacz kolejne z 240 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
zgłoś błąd zgłoś błąd