Tradycje kulinarne Japonii

Okładka książki Tradycje kulinarne Japonii Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Okładka książki Tradycje kulinarne Japonii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Hanami kulinaria, przepisy kulinarne
176 str. 2 godz. 56 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Hanami
Data wydania:
2006-11-30
Data 1. wyd. pol.:
2006-11-30
Liczba stron:
176
Czas czytania
2 godz. 56 min.
Język:
polski
ISBN:
8360740003
Tagi:
Japonia kultura Japonii kuchnia japońska przepisy kulinarne kulinaria
Średnia ocen

6,3 6,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,3 / 10
47 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
74
42

Na półkach:

Niestety bardzo słaba książka. Pobieżna i zwyczajnie nudna. Już nie wspominając o kolosalnej ilości błędów. Niestety najwyraźniej autorka pisząc tą książkę oraz "Zwierzęta zodiaku" miała szczątkową wiedzę na temat Japonii. Szkoda czasu,

Niestety bardzo słaba książka. Pobieżna i zwyczajnie nudna. Już nie wspominając o kolosalnej ilości błędów. Niestety najwyraźniej autorka pisząc tą książkę oraz "Zwierzęta zodiaku" miała szczątkową wiedzę na temat Japonii. Szkoda czasu,

Pokaż mimo to

avatar
35
26

Na półkach:

Dobre wprowadzenie w kuchnię Japonii, ale po przeczytaniu czuję niedosyt. Szczególnie brakowało mi informacji o tradycji parzenia herbaty.

Dobre wprowadzenie w kuchnię Japonii, ale po przeczytaniu czuję niedosyt. Szczególnie brakowało mi informacji o tradycji parzenia herbaty.

Pokaż mimo to

avatar
374
114

Na półkach:

Bardzo słaba książka. Widać, ze nie przeszła redakcji - pełno błędów interpunkcyjnych i stylistycznych. Bardzo pobieżna, wygląda raczej jak praca studenta na zaliczenie, niż książka popularnonaukowa. Nie należy również zapominać o kontrowersjach z nią związanych, bo po części jest to "zerżnięcie" prac wykładowczyni z UW.

Bardzo słaba książka. Widać, ze nie przeszła redakcji - pełno błędów interpunkcyjnych i stylistycznych. Bardzo pobieżna, wygląda raczej jak praca studenta na zaliczenie, niż książka popularnonaukowa. Nie należy również zapominać o kontrowersjach z nią związanych, bo po części jest to "zerżnięcie" prac wykładowczyni z UW.

Pokaż mimo to

avatar
138
132

Na półkach:

Jedno z pierwszych na polskim rynku opracowań dotyczących japońskiej kultury kulinarnej, stąd pierwotnie wystawione przeze mnie 6 gwiazdek zmieniłam na 7. Aktualnie raczej poleciłabym "Japońską kulturę kulinarną", ale dla osób, które chcą tylko "liznąć" tematu, zapoznać się z nim w 1 wieczór, ta będzie idealna. Jasno i przejrzyście wprowadza czytelnika w świat japońskich potraw i składników, każdorazowo przedstawiając ich historię. Troszkę doskwierają literówki i zdjęcia, choć barwne (duży plus!) często nie za bardzo odpowiadają treści, a że podpisane są dopiero na końcu książki, w czasie lektury nawet nie wiadomo, co przedstawiają.

Jedno z pierwszych na polskim rynku opracowań dotyczących japońskiej kultury kulinarnej, stąd pierwotnie wystawione przeze mnie 6 gwiazdek zmieniłam na 7. Aktualnie raczej poleciłabym "Japońską kulturę kulinarną", ale dla osób, które chcą tylko "liznąć" tematu, zapoznać się z nim w 1 wieczór, ta będzie idealna. Jasno i przejrzyście wprowadza czytelnika w świat japońskich...

więcej Pokaż mimo to

avatar
3994
2028

Na półkach: ,

Sushi, to tradycyjna potrawa, która kojarzy się niemal wszystkim z Krajem Kwitnącej Wiśni. Jednak zdziwiłby się ten, kto uznałby to za prawdę.

W swojej książce autorka stara się nam przedstawić-poprzez przekrój historii Japonii, zarys kulinarnej kultury, która jest niezwykle ważna w tym kraju. Od podstawowych dań, z których większość została przejęta od krajów sąsiedzkich, po ogólne informacje o najbardziej popularnych daniach. Swoją opowieść autorka snuje niezwykle zajmująco i trudno się oderwać od tej książki.

Mamy tu nie tylko kawał historii, ale i ciekawostki, porady, triki, a także przepisy na smaczne dania. Dodatkowo zawarto tutaj mnóstwo kolorowych zdjęć, ilustracji. Polecam.

Sushi, to tradycyjna potrawa, która kojarzy się niemal wszystkim z Krajem Kwitnącej Wiśni. Jednak zdziwiłby się ten, kto uznałby to za prawdę.

W swojej książce autorka stara się nam przedstawić-poprzez przekrój historii Japonii, zarys kulinarnej kultury, która jest niezwykle ważna w tym kraju. Od podstawowych dań, z których większość została przejęta od krajów sąsiedzkich,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
7927
6782

Na półkach:

JAPONIA OD KUCHNI

Japońską kuchnię znamy wszyscy. Nawet jeśli nie próbowaliśmy konkretnych dań, chyba nie ma osoby w cywilizowanym świcie, która nie słyszałaby chociażby o sushi, prawda? Ale co tak naprawdę wiemy o kulinariach Kraju Kwitnącej Wiśni? Czas się o tym przekonać. I czas odkryć jak wygląda Japonia od kuchni.

Zacznijmy od tego, że to nie jest książka z przepisami. Wprawdzie dowiadujemy się tego, co składa się na poszczególne dania, jednakże to nie o prezentację ich przygotowywania chodziło znanej autorce orientalistce, której pasją jest właśnie Japońska kultura – szczególnie kulinarna – a o omówienie ogółu tematu. Cofając się wstecz do najdawniejszych czasów, Magdalena Tomaszewska-Bolałek snuje intrygującą opowieść o powstawaniu i kształtowaniu się kuchni. Jej korzeniach i wpływach. Oraz specyficznej kulturze, która zdołała sobą nasycić nawet jedzenie.

Jeśli Japonia to ryż, prawda? Jednoznaczne skojarzenie kulinarne, ale czy to on stanowi podstawę żywienia? A co z tak popularnym na całym świecie sushi – jak długo jest ono na japońskich stołach i skąd się wzięło? A zupa miso? Co wiemy na przykład o tamtejszych słodyczach? A o jakich kwestiach w ogóle nie mamy pojęcia? „Tradycje kulinarne Japonii” wydają się być pozycją dość niewielką, liczą sobie w końcu niespełna dwieście stron, ale trzeba jej oddać to, że jest przy tym książką bardzo wyczerpującą. I nie zanudzającą odbiorcę nadmiarem faktów. Treściwa w swej prostocie i ważna – to w końcu pierwsza taka publikacja na polskim rynku, znakomita zarówno dla miłośników Japonii, jak i ludzi fascynujących się kuchnią w ogóle.

Oczywiście obok opisów kulinarnej historii nie zabrakło także porcji zdjęć ją uzupełniających. Japońskie jedzenie charakteryzuje się bowiem niezwykłą ilością barw i można wręcz powiedzieć, że widowiskowością. Wprawdzie fotografii nie jest w „Tradycjach…” szczególnie wiele, ale dają nam pewien obraz tematu i szansę na zobaczenie rzeczy, których w naszym kraju nie spotyka się na co dzień.

A zatem jeśli fascynujecie się zarówno kulinariami, jak i Krajem Kwitnącej Wiśni, sięgnijcie koniecznie. Warto poznać ten świat i te samki. I aż nie chce się poprzestać tylko na czytaniu o nich – kuchnia jest przecież po to, by rozkoszować nią podniebienie, a odkrywanie nowych smaków to jeden z jej uroków. Czytanie o nich natomiast to całkiem dobry wstęp do przygody, nie sądzicie?

Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2016/11/15/tradycje-kulinarne-japonii-magdalena-tomaszewska-bolalek/

JAPONIA OD KUCHNI

Japońską kuchnię znamy wszyscy. Nawet jeśli nie próbowaliśmy konkretnych dań, chyba nie ma osoby w cywilizowanym świcie, która nie słyszałaby chociażby o sushi, prawda? Ale co tak naprawdę wiemy o kulinariach Kraju Kwitnącej Wiśni? Czas się o tym przekonać. I czas odkryć jak wygląda Japonia od kuchni.

Zacznijmy od tego, że to nie jest książka z...

więcej Pokaż mimo to

avatar
561
532

Na półkach: ,

Dość ciekawie napisana, jednak trochę poskąpiono tu niektórych informacji. Pewne kwestie nie są dostatecznie rozwinięte, a w innych tematach tylko powtórzono to, co powtarza się wszędzie. Można przeczytać, trochę się ciekawostek zapamięta i... to tyle. Kwestia zup miso i sushi została niestety bardzo okrojona z tego, co można by tu napisać.
Tak czy inaczej, warta przeczytania, jeśli kogoś tematy żywienia i Japonii interesują (tak jak mnie).

Dość ciekawie napisana, jednak trochę poskąpiono tu niektórych informacji. Pewne kwestie nie są dostatecznie rozwinięte, a w innych tematach tylko powtórzono to, co powtarza się wszędzie. Można przeczytać, trochę się ciekawostek zapamięta i... to tyle. Kwestia zup miso i sushi została niestety bardzo okrojona z tego, co można by tu napisać.
Tak czy inaczej, warta...

więcej Pokaż mimo to

avatar
204
44

Na półkach: , , ,

Najlepsza książka na temat kultury Kraju Kwitnącej Wiśni, jaką kiedykolwiek czytałam. Dzięki Magdalenie Tomaszewskiej - Bolałek poznałam historię japońskiej kuchni, dowiedziałam się, nauczyłam się podstawowych zasad etykiety przy stole, oczarowałam niezwykłością dań. Kuchnia japońska to nie tylko ryż i sushi! To również mochi (ciastka ze słodką pastą azuki w środku),yakitori (szaszłyki z mięsa i pora),to kotlety, soja, kluski!
Bogata w informacje publikacja, zawiera kolorowe zdjęcia opisywanych potraw. Szkoda tylko, że nie zamieszczono w niej przepisów, bo bardzo chciałabym nauczyć się przyrządzać makarony soba i udon. Tak naprawdę jednak to jedyny minus tej książki.

Najlepsza książka na temat kultury Kraju Kwitnącej Wiśni, jaką kiedykolwiek czytałam. Dzięki Magdalenie Tomaszewskiej - Bolałek poznałam historię japońskiej kuchni, dowiedziałam się, nauczyłam się podstawowych zasad etykiety przy stole, oczarowałam niezwykłością dań. Kuchnia japońska to nie tylko ryż i sushi! To również mochi (ciastka ze słodką pastą azuki w środku),...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1577
1572

Na półkach: ,

Lepiej niż ze "Zwierzętami zodiaku", bo przynajmniej wszystkie używane w tradycyjnej kuchni składniki, ich sposób przygotowania, obróbki, użycia są wyjaśnione, opisane i wzbogacone rysem historycznym. Ciekawostka.

Lepiej niż ze "Zwierzętami zodiaku", bo przynajmniej wszystkie używane w tradycyjnej kuchni składniki, ich sposób przygotowania, obróbki, użycia są wyjaśnione, opisane i wzbogacone rysem historycznym. Ciekawostka.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    117
  • Przeczytane
    59
  • Posiadam
    35
  • Japonia
    12
  • Teraz czytam
    5
  • Kulinaria
    3
  • Chcę w prezencie
    3
  • Japonia
    3
  • Azja
    2
  • Poczekalnia - książki
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Tradycje kulinarne Japonii


Podobne książki

Przeczytaj także