Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Sztuka umiaru

Wydawnictwo: Czarna Owca
6,03 (201 ocen i 28 opinii) Zobacz oceny
10
11
9
6
8
19
7
35
6
57
5
42
4
14
3
12
2
2
1
3
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
L'art de la frugalité et de la volupté
data wydania
ISBN
9788375542011
słowa kluczowe
zdrowie, kuchnia, poradnik, kobieta
kategoria
poradniki
język
polski
dodała
Ag2S

Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel. Autorka książki "Sztuka prostoty" Francuzka od ponad dwudziestu pięciu lat mieszkająca w Japonii, opisuje styl życia w nowym kraju. Japończycy kierują się we...

Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel.
Autorka książki "Sztuka prostoty" Francuzka od ponad dwudziestu pięciu lat mieszkająca w Japonii, opisuje styl życia w nowym kraju. Japończycy kierują się we wszystkich sferach życia prostą zasadą: "mniej znaczy więcej". Loreau stawia diagnozę, że mieszkańcy Zachodu stali się, w ciągu zaledwie pół wieku, maszynami do spożywania, namawia do refleksji nad naszym stosunkiem do jedzenia, będącym źródłem wielu współczesnych bolączek cywilizacyjnych i prowadzącym do hiperkonsumpcji.
Loreau w swojej książce przedstawia sekrety zdrowej, prostej i smacznej kuchni, namawia do większego umiaru w jedzeniu i zachęca, abyśmy wsłuchali się nie tylko w potrzeby ciała, ale też ducha. Książka dostarcza wielu wskazówek, które pomogą zmienić na zawsze nawyki żywieniowe na lepsze pod względem ekonomicznym i ekologicznym, a jednocześnie pozwolą czerpać prawdziwą przyjemność z jedzenia.
"Sztuka umiaru" uczy jak osiągnąć harmonię ciała i umysłu, oraz odzyskać radość życia.

 

źródło opisu: opis wydawcy

źródło okładki: okładka wydawcy

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 513
lolipop13 | 2016-03-19
Przeczytana: 17 marca 2016

„Sztuka umiaru” to kolejna z książek Dominique Loreau, po którą sięgnęłam, aby poszukać inspiracji do wdrażania życia zgodnego z duchem minimalizmu. Tym razem książka traktuje o zwyczajach żywieniowych. Autorka właściwym dla siebie mentorskim stylem pisze o tym, że współcześnie po prostu jemy za dużo. W dobie wszechogarniającego konsumpcjonizmu i w pożywianiu się nie zachowujemy umiaru. Loreau nie proponuje kolejnej diety cud, ale uważa, że wystarczy zachować umiar w jedzeniu i dzięki temu zachowa się zdrowie i szczupłą sylwetkę (czyli w zasadzie postuluje dietę „mż” – mniej żreć;) ). Wiele z jej uwag, porad i spostrzeżeń brzmi całkiem sensownie. Nie są to wielkie odkrycia, a raczej postulat powrotu do dawnych zwyczajów.

Tytuł trochę mylący swoją ogólnością. Można w tej książce znaleźć trochę inspiracji dla siebie w zakresie spożywania posiłków. Autorka wspomina na przykład o poście i jako ktoś, kto poddał się eksperymentowi postu ścisłego przez 24 godziny, jestem skłonna przyznać jej rację, gdy pisze o uldze jaką przynosi post i o przyjemności z jedzenia, jakiej się po takim wyrzeczeniu doświadcza.

Najważniejsze przesłanie książki to, jedząc mniej, odczuwać przyjemność z jedzenia. Można to osiągać przez różnorodność na talerzu, celebrowanie posiłków, wspólne jedzenie posiłków, estetyczne podawanie jedzenia. Loreau zachęca także do samodzielnego przygotowywania posiłków, kupowania produktów sezonowych.

Tradycyjnie już króciutkie rozdziały poprzedzane są krótkimi cytatami mottami, co czasami mnie drażniło, bo rozbijało tok wywodu autorki. Część porad wydaje się być oczywista, np. te dotyczące organizacji sprzętów w kuchni, chociaż może w dzisiejszych czasach, gdy nie przywiązuje się uwagi do nauki prowadzenie domu, mogą być one pomocne. Tak jak i przepisy na proste posiłki umieszczone na końcu książki.

Myślę, że dla osób, które wcześniej zetknęły się już z książkami Dominique Loreau, „Sztuka umiaru” będzie swoistym uzupełnieniem. Gdy zaczyna się przygodę z minimalizmem lepiej zacząć od „Sztuki prostoty” lub „Sztuki minimalizmu”. Inaczej można nie wybaczyć autorce pewnego przegadania tej książki.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Bonita Avenue

Powoli odkrywają się kolejne warstwy tajemnicy. Poznajemy skrawki przemilczanej przeszłości i kulisy różnych kręgów biznesowych. Ostatecznie jednak ni...

zgłoś błąd zgłoś błąd