Lunch w Paryżu
- Kategoria:
- literatura obyczajowa, romans
- Seria:
- Kochaj i gotuj
- Tytuł oryginału:
- Lunch in Paris : a love story, with recipes
- Wydawnictwo:
- Bukowy Las
- Data wydania:
- 2011-03-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-03-10
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788362478095
- Tłumacz:
- Joanna Urban
- Tagi:
- Elizabeth Bard Paryż lunch
Lunch w Paryżu to wspomnienia młodej Amerykanki przeżywającej dwa namiętne romanse naraz – z Bretończykiem Gwendalem i... francuską kuchnią. W najbardziej romantycznym z miast Elizabeth idzie na lunch z przystojnym Francuzem – i już nigdy nie wraca do domu. Poznaje świat gwarnych targowisk, modnych bistro i femme fatale noszących rozmiar 34. Uczy się, jak patroszyć ryby i jak sufletem czekoladowym koić ataki tęsknoty za domem. Odkrywa też, że im lepiej zna się na francuskiej kuchni, tym lepiej rozumie Paryż. Francuska kultura, jak się okazuje, do pewnego stopnia przypomina dojrzały ser – z zewnątrz widać jedynie sztywną otoczkę i dopiero przebijając się przez nią, można dotrzeć do półpłynnego, pikantnego wnętrza. Książka, choć doskonale wpisuje się w ramy gatunku reprezentowanego przez Rok w Prowansji czy Pod słońcem Toskanii, przynosi coś więcej niż opis blasków i cieni życia w Paryżu. Jest to bowiem opowieść o zakochiwaniu się, redefiniowaniu słowa „sukces” i odkrywaniu, co się naprawdę liczy, co to znaczy być szczęśliwym i jak odnaleźć się w obcym kraju.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 328
- 274
- 111
- 11
- 9
- 9
- 4
- 4
- 3
- 3
Opinia
Elizabeth Bard to dziennikarka o amerykańskich korzeniach i francuskim sercu. Kiedy po raz pierwszy odwiedziła Paryż, nie przypuszczała, że za jakiś czas zagości tam na stałe. I bynajmniej nie tylko z miłości do pewnego Francuza.
Lunch w Paryżu to wspomnienia autorki związane z romansem z Gwendalem, początkami w nieznanym państwie i ze startem nowego życia. Amerykańskie podejście znacznie różni się od mentalności Europejczyków - pełni werwy, energii i optymistycznego podejścia do życia jankesi mają problem z dogadaniem się z tymi zgorzkniałymi, uprzedzonymi i wychowanymi przez okrutną historię. Jednak różnice kulturowe pomiędzy Elizabeth i Gwendalem zacierają się w kuchni. Elizabeth z zadziwiającą wprawą miesza namiętność z zaufaniem, dodaje dojrzałość do szczęścia i łączy szczerość z miłością. Z wymyślonego na szybko przepisu, przy wykorzystaniu tylko tych podstawowych składników, zawsze musi wyjść coś pysznego.
Elizabeth zaczyna nowy rozdział w życiu. Jej dni zostają wypełnione codziennymi wyprawami na targ, eksperymentowaniem w kuchni i miłości oraz stopniowym poznawaniem i przekonywaniem się do francuskich zwyczajów. Jest jej trudno zmagać się z charakterem paryskich dam, o wiele za małymi rozmiarami ubrań i z tym dziwnym, specyficznym oraz przede wszystkim – nowym dla niej, podejściem Francuzów do świata, znajomych i kariery.
Dla urozmaicenia na końcu każdego rozdziału zamieszczone są przepisy dań, spożywanych w danym fragmencie. Przepisy potrafią być bardzo wymyślne, ale czasami aż zaskakują prostotą. Całość ocieka dobrym smakiem i ze stron aż bucha zapach wyśmienitych potraw.
Kolejnym smakowitym kąskiem w powieści są opisy francuskiej codzienności, przyzwyczajenia mieszkańców oraz ich dziwactwa. Szczególnie interesujące są te dobrze przedstawione różnice kulturowe, które często prowadzą do wielu niezapomnianych, śmiesznych, ale czasem i niezręcznych sytuacji.
Elizabeth przez całą książkę utrzymuje lekki styl, który nadaje jej swobodnego, nieco nawet gawędziarskiego charakteru. Jest miło i przyjemnie, ale oczywiście w granicach rozsądku, bowiem kryzysowych sytuacji w życiu nowożeńców nie brakuje.
Książkę szczerze polecam. Dla zainteresowanych kulturą francuską i dla miłośników eksperymentów kulinarnych – pozycja obowiązkowa. ... Ja po skończeniu książki od razu udałam się do kuchni :)
Elizabeth Bard to dziennikarka o amerykańskich korzeniach i francuskim sercu. Kiedy po raz pierwszy odwiedziła Paryż, nie przypuszczała, że za jakiś czas zagości tam na stałe. I bynajmniej nie tylko z miłości do pewnego Francuza.
więcej Pokaż mimo toLunch w Paryżu to wspomnienia autorki związane z romansem z Gwendalem, początkami w nieznanym państwie i ze startem nowego życia. Amerykańskie...