Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo

Tłumaczenie: Ewa Kleszcz
Seria: Bieguny
Wydawnictwo: Carta Blanca
6,68 (187 ocen i 32 opinie) Zobacz oceny
10
3
9
11
8
28
7
60
6
59
5
20
4
4
3
2
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
A Taste of History. The Stories Behind Our Favourite Foods
data wydania
ISBN
9788361444633
liczba stron
200
słowa kluczowe
historia smaku
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodał
kashka

Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach...

Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki.

Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji?

Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (32)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 498
smotex | 2019-01-22
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Kuchnia
Przeczytana: 19 stycznia 2019

Bardzo przyjemna lektura do kotleta. Nie wszystkie smaki okazały się równie ciekawe, ale teraz chcę sobie zamówić oryginalny torcik Sachera, a jak dorosnę - zostać Cebulowym Johnnym.

książek: 24
Skunkiee | 2018-11-03
Na półkach: Przeczytane

Napisana prostym i latwym językiem

książek: 1979
Lavenda | 2018-09-10
Na półkach: Przeczytane, 2018
Przeczytana: 2018 rok

Gdybym chciała popisać się erudycją na jakimś towarzyskim spotkaniu książka ta niewątpliwie by mi w tym pomogła. Ale ponieważ mam zbyt krótką pamięć, a i chęci do towarzyskich popisów niewiele, nie będzie to dla mnie podręcznik ciekawostek. Za to lektura była... smaczna. Mam jednak lekki niedosyt, bo przyjęta tu forma może i sprawdza się w odcinkowym serialu dokumentalnym, ale w książce pozostawia pewne poczucie niedomknięcia.
Ale, że pomidor to owoc... ^^

książek: 428
Kasia | 2018-04-16
Na półkach: Przeczytane, 2018
Przeczytana: 16 kwietnia 2018

Fajna książka. Ciekawe opowieści - krótkie opowiadania o smakach. Dla mnie zaczyna się od wysokiego C - opowieść o czekoladzie.
Do tego spójna z poprzednimi lekturami, w moim przypadku opowieść o kawie A. Fiedlera :)
Polecam

książek: 68
gacek | 2017-01-24
Na półkach: Przeczytane

Zwykle jedzenie z niezwykłą historią. Warto przeczytać.

książek: 134
JestOkejka | 2016-08-26
Na półkach: Przeczytane

Sceptycznie podchodzę do pisania recenzji, kiedy opadną już emocje a książkę zdąży pokryć kurz, ale zaryzykuję. Jedna z lepiej i lżej napisanych książek z tego gatunku. Bez natłoku liczb, nazwisk i miejsc, co zwykle zabija przyjemność z czytania. Anegdoty z serii: "gdzieś już to słyszałam", np. dot. festiwalu La Tomatina - ciekawe, zabawne i zwięzłe. Podróż po świecie smaków, które unoszą się w powietrzu w trakcie czytania. Minus za fotografie, które znajdują się w połowie książki a nie tuż pod opisami (kto wpadł na ten idiotyczny pomysł i go rozpropagował?).

książek: 403
Adria | 2016-05-11
Na półkach: Przeczytane

Bardzo przyjemna opowieść historyczno-kulinarno-przyrodnicza, pachnąca niezliczoną ilością ziół i smakującą ulubionymi owocami świata. Kakao, banany, pieprz, kawa, ziemniaki... To tylko nieliczne produkty, których historia wbrew pozorom nudna, okazuje się niezwykle frapującą!

książek: 59
RepublicanSt | 2016-04-08
Na półkach: Przeczytane

Przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem.Pasjonująca i pouczająca! Dodatkowym atutem są przepisy pod koniec każdego z rozdziałów i piękne ilustracje. Warto sięgnąć po tę pozycję.

książek: 425
Aya | 2016-01-16
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 16 stycznia 2016

Osobiście bardzo lubię tego typu książki, które zbierają historie i anegdoty na temat jakiegoś sektora naszego życia. Właśnie dlatego "Myć się czy wietrzyć?" mimochodem została jedną z najbardziej obdarowanych przeze mnie sympatią książek :D Tutaj natomiast mamy właśnie takie rzeczy... na temat jedzenia. Autor nie sili się na opisywanie wszystkiego - w krótkiej (ok. 200 stron) publikacji zawiera historie oraz anegdoty na temat wybranych przez siebie produktów. Anegdoty są naprawdę ciekawe, a ponadto wydanie zostało wzbogacone przepisami oraz zdjęciami (zwłaszcza to pierwsze mnie cieszy, będzie co gotować i piec). Mam tylko jeden zarzut: bo chociaż to było interesujące, to nieco przyciężkawo to się czytało. Ale jednak zalety to przesłaniają, choć nie potrafią wymazać. Najważniejszą rzeczą jest to, że to bardzo... poszerzająca horyzonty książka :D Po niej chcę pójść do pewnej kawiarni, podróżować pociągiem po Włoszech, przeczytać w końcu "Draculę" i zrobić wiele innych...

książek: 256
ostrus | 2014-08-20
Na półkach: Przeczytane

Lekka, łatwa, ale mało przyjemna, przynajmniej intelektualnie. Książka powstała jako papierowa wersja programów dokumentalnych (a raczej dokumentalno-przygodowych) i w takim tonie (lakonicznym) jest utrzymana. Szału brak, niesmak pozostaje.

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd