Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo

Tłumaczenie: Ewa Kleszcz
Seria: Bieguny
Wydawnictwo: Carta Blanca
6,69 (163 ocen i 27 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
11
8
23
7
54
6
48
5
18
4
4
3
2
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
A Taste of History. The Stories Behind Our Favourite Foods
data wydania
ISBN
9788361444633
liczba stron
200
słowa kluczowe
historia smaku
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodał
kashka

Inne wydania

Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach...

Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki.

Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji?

Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (494)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 913
Ferula | 2013-05-14

Otwórz lodówkę i udaj się w daleką podróż poprzez czas i egzotyczne miejsca - w ten sposób autor zaprasza do lektury swojej książki. W zabawnych opowieściach opisuje kilka warzyw i przypraw, bez których nie wyobrażamy sobie współczesnej kuchni, podając znane nam już fakty historyczne, ale wzbogacając je także o anegdoty i ciekawostki. Snuje opowieść, w jaki sposób dopomogły w rewolucjach społecznych, zbudowały królewskie fortuny, stanowiły podwaliny znanych do tej pory firm i instytucji, np. ogólnoświatowa firma finansowa była na początku... kafeterią. Pokazuje także, z jakimi oporami trafiały w nowe rejony, z jak wieloma przesądami było im się zmierzyć, a bojaźliwych przymuszano do ich jedzenia pod karą obcięcia nosa.

książek: 1595
Cailleach | 2012-04-21
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: styczeń 2012

Uwielbiam gotować a próbowanie nowych smaków, to coś co mogłabym robić zawsze. Książka podzielona jest na rozdziały dotyczące poszczególnych produktów żywnościowych, z którymi mamy do czynienia na co dzień, a rzadko zastanawiamy się skąd się wzięły.
Dowiedziałam się jak rosną owoce kakao, jaka jest najlepsza kawa na świecie i skąd wzięły się plantacje kawy w Brazylii, jakie są rodzaje pieprzu, co cukier ma wspólnego z niewolnictwem i dużo innych ciekawych rzeczy.
Książka godna polecenia. Jedna z lepszych na mojej czytelniczej liście w tym roku.

książek: 0
| 2014-05-01
Na półkach: Przeczytane, 2014

Tytuł jest intrygujący, książka jednak mogłaby być ciut bardziej porywająca i dotyczyć większej ilości produktów. Usatysfakcjonuje czytelnika, który nie sięgał wcześniej po książki dotyczące historii jedzenia.

Na pewno czyta się ją szybko i lekko, dzięki anegdotom i sposobowi narracji charakterystycznemu dla dokumentalisty (zwięzły, płynny i budzący zainteresowanie). Ogólnie, przyjemna lektura.

Niestety, tłumaczenie jest momentami bardzo słabe stylistycznie, a korekta trochę zaspała w kilku miejscach. Cóż, zdarza się.

książek: 0
| 2013-04-04
Przeczytana: 03 kwietnia 2013

Wyśmienita i zabawna lektura, pełna ciekawostek i anegdot na temat historii niektórych przypraw i niepozornych wydawałoby się warzyw. Autor aby zdobyć materiał do swojej książki pokonuje tysiące kilometrów, dociera chociażby do źródła pochodzenia sosu tabasco lub wędruje w Andy aby zgłębić tajemnice naszego pospolitego ziemniaka.
Oprócz humoru i wciągających opowieści czeka na nas niespodzianka w postaci liczących nawet setki lat przepisów które warto wypróbować w domu aby na nowo odkryć niedoceniane być może składniki naszej codziennej diety. Życzę ciekawej uczty czytelniczej.

książek: 679
Sikamikanico | 2014-04-28
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, 2014
Przeczytana: 28 kwietnia 2014

Świetnie napisana książka.
Sporo informacji, ale nie na tyle, aby nudzić czytelnika. Można poczuć atmosferę opisywanych miejsc. W poszczególnych rozdziałach miałam ochotę na aktualnie opisywane produkty(czekolada, kawa, cukier, pomidory, czosnek i cebula, ziemniaki, papryka i sos tabasco oraz chleb).
Ponadto książkę uzupełniają przepisy na aromatyczne dania.

książek: 934
Artur Schodziński | 2013-12-05
Na półkach: Przeczytane, 2013
Przeczytana: 2013 rok

HISTORIA SMAKU napisana z wielkim smakiem! Uwielbiam tego typu książki

książek: 565
kinkiet | 2013-12-07
Przeczytana: 07 grudnia 2013

"Historia smaku" zakupiłam, gdy tylko się o niej dowiedziałam. Zawsze chciałam się dowiedzieć skąd pochodzą różne przyprawy, bądź kiedy i w jakich warunkach powstawały słynne potrawy. Oczekiwałam czegoś à la artykuł o daniach z 21. Wiek History Revue nr 02/2013 r. (krótko i interesująco). Jakie było więc moje zdziwienie w momencie rozpieczętowania jej. Składa się ona bowiem, tylko z dziewięciu rozdziałów poświęconych takim oto przysmakom: kakao i czekolada, cukier, papryka, ziemniak, chleb, pomidor, kawa, oliwki, cebula & czosnek. Tu poczułam ukłucie niezadowolenia, bo wiedziałam, iż wielu rzeczy z tej książki się nie dowiem. Jednak to co dostałam, okazało się być bardzo ciekawe. Przede wszystkim wielkim plusem jest wszechstronne ujęcie tematu. Mamy rys historyczny, przepisy, etymologię, ciekawostki oraz współczesne uprawy, a to wszystko okraszone barwnymi zdjęciami. Z pewnością warto przeczytać, dlatego 9 gwiazdek (osiem za treść i jedna za ładne wydanie).

książek: 0
| 2016-08-26
Na półkach: Przeczytane

Sceptycznie podchodzę do pisania recenzji, kiedy opadną już emocje a książkę zdąży pokryć kurz, ale zaryzykuję. Jedna z lepiej i lżej napisanych książek z tego gatunku. Bez natłoku liczb, nazwisk i miejsc, co zwykle zabija przyjemność z czytania. Anegdoty z serii: "gdzieś już to słyszałam", np. dot. festiwalu La Tomatina - ciekawe, zabawne i zwięzłe. Podróż po świecie smaków, które unoszą się w powietrzu w trakcie czytania. Minus za fotografie, które znajdują się w połowie książki a nie tuż pod opisami (kto wpadł na ten idiotyczny pomysł i go rozpropagował?).

książek: 874
StrangeDays | 2013-11-09
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: listopad 2013

Fajna książka dzięki której możesz dowiedzieć się ciekawych informacji o produktach, które teraz są tak powszechne w naszej kuchni, że trudno sobie wyobrazić ich braku.
Jednak mam wrażenie, że możnaby to pokazać jeszcze w ciekawszy sposób. Książkę czyta się naprawdę przyjemnie jednak po tytule spodziewałabym się większego dreszczyku emocji:)

książek: 1127
Dociekliwy_Kotek | 2012-02-11
Przeczytana: luty 2012

Spodziewałam się czegoś więcej, stylem, humorem i ciekawostkami przypominającego eseje Stommy w "Żywotach zdań swawolnych", ale nie mogę powiedzieć, żebym się bardzo rozczarowała. Owszem, zostaje lekkie uczucie niedosytu - barwności, szczegółów - ale w gruncie rzeczy książka Bruce'a jest porcją przyjemniej lektury na wieczór czy do tramwaju: bezpretensjonalna, miejscami żartobliwa, okraszona ciekawostkami, przepisami, wspomnieniami z podróży i przede wszystkim: historią przypraw i smaków, bez których trudno wyobrazić sobie życie. Czekolada, kawa, pieprz a także mąka, ziemniaki, pomidory, cebula i oliwa - te właśnie wszystkim znane składniki lubianych potraw przedstawia Bryan Bruce od tej tajemniczej, niecodziennej strony.

zobacz kolejne z 484 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd