Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo
- Kategoria:
- reportaż
- Seria:
- Bieguny
- Tytuł oryginału:
- A Taste of History. The Stories Behind Our Favourite Foods
- Wydawnictwo:
- Carta Blanca
- Data wydania:
- 2009-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2009-01-01
- Liczba stron:
- 200
- Czas czytania
- 3 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788361444633
- Tłumacz:
- Ewa Kleszcz
- Tagi:
- historia smaku
Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki.
Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji?
Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 419
- 250
- 76
- 11
- 10
- 9
- 6
- 5
- 5
- 5
Cytaty
Kawa powinna być czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość [tureckie przysłowie].
OPINIE i DYSKUSJE
Bardzo przyjemna lektura do kotleta. Nie wszystkie smaki okazały się równie ciekawe, ale teraz chcę sobie zamówić oryginalny torcik Sachera, a jak dorosnę - zostać Cebulowym Johnnym.
Bardzo przyjemna lektura do kotleta. Nie wszystkie smaki okazały się równie ciekawe, ale teraz chcę sobie zamówić oryginalny torcik Sachera, a jak dorosnę - zostać Cebulowym Johnnym.
Pokaż mimo toNapisana prostym i latwym językiem
Napisana prostym i latwym językiem
Pokaż mimo toGdybym chciała popisać się erudycją na jakimś towarzyskim spotkaniu książka ta niewątpliwie by mi w tym pomogła. Ale ponieważ mam zbyt krótką pamięć, a i chęci do towarzyskich popisów niewiele, nie będzie to dla mnie podręcznik ciekawostek. Za to lektura była... smaczna. Mam jednak lekki niedosyt, bo przyjęta tu forma może i sprawdza się w odcinkowym serialu dokumentalnym, ale w książce pozostawia pewne poczucie niedomknięcia.
Ale, że pomidor to owoc... ^^
Gdybym chciała popisać się erudycją na jakimś towarzyskim spotkaniu książka ta niewątpliwie by mi w tym pomogła. Ale ponieważ mam zbyt krótką pamięć, a i chęci do towarzyskich popisów niewiele, nie będzie to dla mnie podręcznik ciekawostek. Za to lektura była... smaczna. Mam jednak lekki niedosyt, bo przyjęta tu forma może i sprawdza się w odcinkowym serialu dokumentalnym,...
więcej Pokaż mimo toFajna książka. Ciekawe opowieści - krótkie opowiadania o smakach. Dla mnie zaczyna się od wysokiego C - opowieść o czekoladzie.
Do tego spójna z poprzednimi lekturami, w moim przypadku opowieść o kawie A. Fiedlera :)
Polecam
Fajna książka. Ciekawe opowieści - krótkie opowiadania o smakach. Dla mnie zaczyna się od wysokiego C - opowieść o czekoladzie.
Pokaż mimo toDo tego spójna z poprzednimi lekturami, w moim przypadku opowieść o kawie A. Fiedlera :)
Polecam
Zwykle jedzenie z niezwykłą historią. Warto przeczytać.
Zwykle jedzenie z niezwykłą historią. Warto przeczytać.
Pokaż mimo toBardzo fajna, posiadam wydanie ilustrowane
Bardzo fajna, posiadam wydanie ilustrowane
Pokaż mimo toSceptycznie podchodzę do pisania recenzji, kiedy opadną już emocje a książkę zdąży pokryć kurz, ale zaryzykuję. Jedna z lepiej i lżej napisanych książek z tego gatunku. Bez natłoku liczb, nazwisk i miejsc, co zwykle zabija przyjemność z czytania. Anegdoty z serii: "gdzieś już to słyszałam", np. dot. festiwalu La Tomatina - ciekawe, zabawne i zwięzłe. Podróż po świecie smaków, które unoszą się w powietrzu w trakcie czytania. Minus za fotografie, które znajdują się w połowie książki a nie tuż pod opisami (kto wpadł na ten idiotyczny pomysł i go rozpropagował?).
Sceptycznie podchodzę do pisania recenzji, kiedy opadną już emocje a książkę zdąży pokryć kurz, ale zaryzykuję. Jedna z lepiej i lżej napisanych książek z tego gatunku. Bez natłoku liczb, nazwisk i miejsc, co zwykle zabija przyjemność z czytania. Anegdoty z serii: "gdzieś już to słyszałam", np. dot. festiwalu La Tomatina - ciekawe, zabawne i zwięzłe. Podróż po świecie...
więcej Pokaż mimo toPrzeczytałam z ogromnym zainteresowaniem.Pasjonująca i pouczająca! Dodatkowym atutem są przepisy pod koniec każdego z rozdziałów i piękne ilustracje. Warto sięgnąć po tę pozycję.
Przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem.Pasjonująca i pouczająca! Dodatkowym atutem są przepisy pod koniec każdego z rozdziałów i piękne ilustracje. Warto sięgnąć po tę pozycję.
Pokaż mimo toOsobiście bardzo lubię tego typu książki, które zbierają historie i anegdoty na temat jakiegoś sektora naszego życia. Właśnie dlatego "Myć się czy wietrzyć?" mimochodem została jedną z najbardziej obdarowanych przeze mnie sympatią książek :D Tutaj natomiast mamy właśnie takie rzeczy... na temat jedzenia. Autor nie sili się na opisywanie wszystkiego - w krótkiej (ok. 200 stron) publikacji zawiera historie oraz anegdoty na temat wybranych przez siebie produktów. Anegdoty są naprawdę ciekawe, a ponadto wydanie zostało wzbogacone przepisami oraz zdjęciami (zwłaszcza to pierwsze mnie cieszy, będzie co gotować i piec). Mam tylko jeden zarzut: bo chociaż to było interesujące, to nieco przyciężkawo to się czytało. Ale jednak zalety to przesłaniają, choć nie potrafią wymazać. Najważniejszą rzeczą jest to, że to bardzo... poszerzająca horyzonty książka :D Po niej chcę pójść do pewnej kawiarni, podróżować pociągiem po Włoszech, przeczytać w końcu "Draculę" i zrobić wiele innych rzeczy. No i jest co opowiadać przy obiedzie :p
Osobiście bardzo lubię tego typu książki, które zbierają historie i anegdoty na temat jakiegoś sektora naszego życia. Właśnie dlatego "Myć się czy wietrzyć?" mimochodem została jedną z najbardziej obdarowanych przeze mnie sympatią książek :D Tutaj natomiast mamy właśnie takie rzeczy... na temat jedzenia. Autor nie sili się na opisywanie wszystkiego - w krótkiej (ok. 200...
więcej Pokaż mimo toLekka, łatwa, ale mało przyjemna, przynajmniej intelektualnie. Książka powstała jako papierowa wersja programów dokumentalnych (a raczej dokumentalno-przygodowych) i w takim tonie (lakonicznym) jest utrzymana. Szału brak, niesmak pozostaje.
Lekka, łatwa, ale mało przyjemna, przynajmniej intelektualnie. Książka powstała jako papierowa wersja programów dokumentalnych (a raczej dokumentalno-przygodowych) i w takim tonie (lakonicznym) jest utrzymana. Szału brak, niesmak pozostaje.
Pokaż mimo to