Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Moje życie we Francji

Tłumaczenie: Anna Sak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
7,11 (476 ocen i 73 opinie) Zobacz oceny
10
26
9
58
8
83
7
175
6
73
5
44
4
8
3
7
2
0
1
2
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
My Life in France
data wydania
ISBN
978-83-08-04452-0
liczba stron
476
słowa kluczowe
autobiografia
język
polski
dodał
Snoopy

Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - „matka chrzestna” Nagelli Lawson i Jamiego Olivera – sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej...

Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - „matka chrzestna” Nagelli Lawson i Jamiego Olivera – sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej!

Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu.

"To książka o rzeczach, które w życiu kochałam najbardziej: moim mężu, Paulu Child; la belle France; i wielu przyjemnościach płynących z gotowania i jedzenia (…). Te wczesne lata we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu" – pisze Julia Child.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 468
lasius_niger | 2012-08-12
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: sierpień 2012

Przepyszna, zdecydowanie dla mięsożerców, wielbicieli masła i wina. Dzięki Julii, jej szczeremu optymizmowi, uroczym, czasem lekko uszczypliwym komentarzom, kolejne opisy potraw plus dodatki "gdzie i z kim" absolutnie nie jest nudno.
Wbrew pozorom to nie tylko sympatyczne opowieści o smacznych potrawach i mniej sympatycznych trudnościach przy tworzeniu kompendium kuchni francuskiej dla Amerykanów. W tle mamy kawał dobrze nakreślonej powojennej historii (czyli może nie tyle przedstawionej obiektywnie, co zgodnie z moimi przekonaniami- w myśl zasady, że każdy ma swoją rację).
Ta książka jest jak dobra potrawa: wyrazista, wszystkie składniki są odpowiednio dobrane i wyważone, nic nie jest przekombinowane. Podsumowując, po jej spożyciu człowiek błogo głaszcze się po brzuchu. I po głowie, bo zadowolenie z życia jest zaraźliwe.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Sport 2

Opinie czytelników


O książce:
Dawca Przysięgi I

Niestety odrobinę się rozczarowałem. Jest to bardziej "kompendium wiedzy" na temat Archiwum Burzowego Światła niż powieść. Podzielenie książ...

zgłoś błąd zgłoś błąd