rozwińzwiń

Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna

Okładka książki Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna Olia Hercules
Okładka książki Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna
Olia Hercules Wydawnictwo: Prószyński i S-ka kulinaria, przepisy kulinarne
352 str. 5 godz. 52 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Summer Kitchens: Recipes and Reminiscences from Every Corner of Ukraine
Wydawnictwo:
Prószyński i S-ka
Data wydania:
2021-07-20
Data 1. wyd. pol.:
2021-07-20
Liczba stron:
352
Czas czytania
5 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788382341966
Tłumacz:
Piotr Art
Tagi:
kuchnia przepisy
Średnia ocen

8,4 8,4 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,4 / 10
20 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1023
560

Na półkach: ,

Lubicie zaglądać do książek kucharskich? Ja oprócz przepisów, szukam w nich pięknie opowiedzianych historii, ludzi, kawałka świata.

Olia Hercules za pośrednictwem „Sielskich smaków” zabiera nas w podróż do dzieciństwa pachnącego owocowymi przetworami, pieczonymi ziemniakami i zupą rybną. To tradycyjna, ukraińska kuchnia pełna wspomnień, które budują cudowny klimat okraszony sielskimi zdjęciami. A wszystko to zaczyna się od letniej kuchni, od której zaczyna się ta opowieść.

Letnie kuchnie na Ukrainie budowane były nieopodal domów i służyły przede wszystkim do letniego gotowania. To tam przenosiło się życie skupione wokół przetworów i zamykanego w słoikach lata. To tam gotowano potrawy weselne i przygotowywano rodzinne przyjęcia. Przepisy Olii to rodzinna tradycja, w której stare pokolenie miesza się z nowym, a smaki i zapachy przywołują wciąż żywe wspomnienia. Można się zakochać!

Jeśli szukacie pięknie wydanej książki dla osób jedzących mięso - sięgajcie śmiało po „Sielskie smaki”. Wegetarianki i wegetarianie również znajdą tu pyszne pierogi, zapiekane warzywa, słodkie pieczywo i naleśniki.

Lubicie zaglądać do książek kucharskich? Ja oprócz przepisów, szukam w nich pięknie opowiedzianych historii, ludzi, kawałka świata.

Olia Hercules za pośrednictwem „Sielskich smaków” zabiera nas w podróż do dzieciństwa pachnącego owocowymi przetworami, pieczonymi ziemniakami i zupą rybną. To tradycyjna, ukraińska kuchnia pełna wspomnień, które budują cudowny klimat...

więcej Pokaż mimo to

avatar
132
132

Na półkach:

"Sielskie smaki" to nie tylko książka kucharska pełna smakowitych przepisów i klimatycznych zdjęć. Jest to również piękna opowieść rodzinna, a opisane dania autorce kojarzą się z mamą, babcią, latem i beztroską dzieciństwa.

Znajdziemy w tej książce 100 różnych przepisów na dania główne, dodatki, desery czy marynowane owoce/warzywa w słoikach. Każdy przepis wzbogacony jest o klimatyczne zdjęcie oraz dołączona jest krótka historia skąd danie pochodzi, jak możemy je podać i na ile osób wystarczy.

Jak dla mnie jest to jedna z najpieknieszych, najbardziej klimatycznych książek kucharskich. Olia Hercules pokazuje nam uroki malowniczej i nostalgicznej Ukrainy, wyjaśnia nam różnice pomiędzy regionami tego kraju. Całość opisana jest w przystępny, przejrzysty sposób. Łatwo można odnaleźć się w przepisach, bowiem są podzielone na kategorie. Znajdziemy tutaj ciekawe przepisy na śniadania, obiady czy przekąski. Większość przepisów ma ponad 100 lat, co jest niesamowitą podróżą w czasie z przygotowanym daniem na naszym talerzu.

Za egzemplarz dziękuję @proszynski_wydawnictwo

"Sielskie smaki" to nie tylko książka kucharska pełna smakowitych przepisów i klimatycznych zdjęć. Jest to również piękna opowieść rodzinna, a opisane dania autorce kojarzą się z mamą, babcią, latem i beztroską dzieciństwa.

Znajdziemy w tej książce 100 różnych przepisów na dania główne, dodatki, desery czy marynowane owoce/warzywa w słoikach. Każdy przepis wzbogacony jest...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1034
900

Na półkach:

„Sielskie smaki” to przepięknie wydana książka, która zabiera nas w ukraińskie klimaty, aromaty i wspomnień z dziecięcych lat. Oprawiona w twardą okładkę ze zszywanymi brzegami sprawia estetyczne i solidne wrażenie. Ogromny plus należy się wydawnictwo Prószyński za staranne wydanie i nie uleganie łatwym rozwiązaniom, gdyż nie tylko na zewnątrz zachwyca swoim wyglądem ale też wnętrze wypełnione jest kolorami za sprawą dużych, barwnych zdjęć. Ozdabiają one niemal każdą stronę, prezentując nie tylko proponowane przepisy ale też ukazując piękno ukraińskich krajobrazów i ukraińską kulturę. Nie jest to bowiem typowy kulinarny przewodnik po przepisach na smakowite dania ale też duża dawka wiedzy o Ukrainie, jej kulturze, zwyczajach, tradycjach kultywowanych od pokoleń. To poradnik, który zadowoli każdą panią domu szukającą nowych smaków przenoszących nas w sielskie rejony kuchennych doznań. Z pewnością warto mieć ją na swojej półce czerpiąc z niej inspiracje i urozmaicenia dla swoich kulinarnych poszukiwań.

Cała recenzja: https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2021/10/906-sielskie-smaki.html

„Sielskie smaki” to przepięknie wydana książka, która zabiera nas w ukraińskie klimaty, aromaty i wspomnień z dziecięcych lat. Oprawiona w twardą okładkę ze zszywanymi brzegami sprawia estetyczne i solidne wrażenie. Ogromny plus należy się wydawnictwo Prószyński za staranne wydanie i nie uleganie łatwym rozwiązaniom, gdyż nie tylko na zewnątrz zachwyca swoim wyglądem ale...

więcej Pokaż mimo to

avatar
396
253

Na półkach: ,

Lubię gotować, piec, smażyć, próbować, jeść. Uważam, że smak to piękny zmysł, jaki przyszło nam mieć. Dzięki niemu możemy delektować się wieloma pysznymi daniami, smakować plony, jakie daje nam matka natura. Gdy zamykamy oczy, zmysł smaku i węchu się wyostrza, do naszych kubków smakowych docierają najwspanialsze doznania. To naprawdę błogi stan.
Żeby sobie urozmaicić eksperymenty w kuchni często posiłkuję się przepisami innych. Nierzadko są to spisywane na kartce szybkie przepisy od koleżanki, czy znalezione ciekawe połączenia składników w Internecie.
W mojej, już coraz bardziej pokaźnej biblioteczce, książki kucharskie zajmują całkiem pokaźną półkę. Jest to cały przekrój dań całego świata. Choć przyznam, że najbliżej mi jest do kuchni polskiej, prostej, smacznej i z produktów łatwo dostępnych.
Gdy zobaczyłam na stronie Wydawnictwa Prószyński i Ska książkę kucharską z daniami kuchni ukraińskiej, postanowiłam się z nią zapoznać. Uważałam, że kuchnia ta będzie zbliżona do naszej, polskiej.
Jakież było moje zdziwienie, gdy otrzymałam przesyłkę, a w niej cudownie wydaną, przepiękną książkę, która okazała się "nie tylko kulinarną".
Olia Herkules urodziła się na Ukrainie, natomiast obecnie mieszka w Londynie. W swojej książce "Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna" wraca do czasów dzieciństwa, wspomina kuchnię babci, mamy, opowiada o ludziach, krajobrazach, o smakach i zapachach.
W części pierwszej wspomina letnią kuchnię, czyli typowy na Ukrainie budynek (oprócz domu),w którym był piec, krzesła i stół i w którym gospodynie domowe gotowały posiłki w sezonie letnim.
Pamiętam z dzieciństwa, że u mojej babci była taka "dodatkowa kuchnia", ona jednak znajdowała się w domu, wchodziło się do niej z sieni, babcia tam gotowała jedzenie dla świń, krów i ptactwa domowego. Osobnego budynku nie kojarzę.
Dalej autorka opisuje ogólnie "smaki Ukrainy". Jest to bardzo zróżnicowany kraj o skomplikowanych i burzliwych dziejach. Na przestrzeni wieków przechodziła często z rąk do rąk, doświadczała wielu najazdów.
Położenie geograficzne, zróżnicowanie terenu, klimatu, różnorodność warzyw i owoców, dostęp do mórz Czarnego i Azowskiego sprawiają, że kuchnia ukraińska jest niezwykle ciekawa i różna od naszej.
Czy lepsza, czy gorsza? To będę sprawdzać, testując przepisy, które znajdują się w książce.
Ułożone są one w 7 częściach tematycznych: kiszonki, śniadania, zupy, pieczywo, warzywa, mięsa i desery.
Zarówno każda część, jak i przepis zaczynają się od wspomnień autorki, przywołuje ona swój rodzinny dom, lub opowiada, jak radzi sobie z przygotowaniem tego dania obecnie, mieszkając w Wielkiej Brytanii.
Największą ozdobą książki są przepiękne zdjęcia, na które mogłabym patrzeć godzinami. Przedstawiona jest na nich zwykła wieś, dom, chatka, pole, ale w taki sposób, że nie można od nich oczu oderwać.
Polecam tę książkę nie tylko osobom lubiącym gotować, ale również tym, którzy chcą nacieszyć oko czymś pięknym - bo taka jest ta książka.

Lubię gotować, piec, smażyć, próbować, jeść. Uważam, że smak to piękny zmysł, jaki przyszło nam mieć. Dzięki niemu możemy delektować się wieloma pysznymi daniami, smakować plony, jakie daje nam matka natura. Gdy zamykamy oczy, zmysł smaku i węchu się wyostrza, do naszych kubków smakowych docierają najwspanialsze doznania. To naprawdę błogi stan.
Żeby sobie urozmaicić...

więcej Pokaż mimo to

avatar
307
307

Na półkach:

Chcecie poznać tajniki babcinej kuchni, którą pamiętacie z dzieciństwa? Prawdziwe swojskie przepisy, które spisywane przez babki i przekazywane kolejnym pokoleniom. A może pragniecie przenieść się na chwilę do słonecznej wsi i poczuć promyki gorącego lata i jego smaków?

🌾 Najnowsza książka Olii Hercules zabierze każdego w nostalgiczną podróż śladami smaków z dzieciństwa.

🌾 W "Sielskich smakach" autorka zgromadziła 100 doskonałych przepisów, które kojarzą się z latem na wsi.

Oprócz tradycyjnych przepisów znajdziemy również nietypowe przepisy na:
🌼 kiszone arbuzy
🌼 wieprzowina konserwowa na zimę
🌼 grochówka chlebowa
🌼 rosół z kurczaka z zakwasem z otrębów, makaronem, grzybami i lubczykiem
🌼 zupa grzybowa z kiszonymi ogórkami

Nie można oczywiście nie wspomnieć o przepięknym wydaniu, które jest dopracowane pod każdym względem. Przepiękne zdjęcia dopełniają całość, która jest niezwykle barwna i smakowita.

🌾 Przepisy opisane są w jasny klarowny sposób, także z pewnością początkujący kucharze nie będą mieli problemu z przygotowaniem dań. Mnie najbardziej jako łasuchowi przypadł rozdział poświęcony przepysznym wypiekom. O jejku, aż palce lizać!

Koniecznie musicie spróbować przepisu na "Napoleona pistacjowego". Bomba!

Pysznie polecam!

Chcecie poznać tajniki babcinej kuchni, którą pamiętacie z dzieciństwa? Prawdziwe swojskie przepisy, które spisywane przez babki i przekazywane kolejnym pokoleniom. A może pragniecie przenieść się na chwilę do słonecznej wsi i poczuć promyki gorącego lata i jego smaków?

🌾 Najnowsza książka Olii Hercules zabierze każdego w nostalgiczną podróż śladami smaków z...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1335
1333

Na półkach:

Autorka pochodzi z Ukrainy i w swojej książce powraca do regionalnych przepisów. Poza tym cudownie opowiada o Ukrainie, jej pięknie, historii, obyczajach i kuchni. Zawarte w książce przepisy są wspaniałe i często u nas zupełnie nieznane, a naprawdę proste w przyrządzeniu i pyszne. Autorka traktuje jedzenie jako nieodłączną część życia i to nie tylko ze względów oczywistych, ale też dla niej kulinaria to ważna część historii i kultury kraju...

(cd recenzji na fb)

https://www.facebook.com/KsiazkaZamiastKwiatka/photos/a.418885991470850/6703713259654727/

Autorka pochodzi z Ukrainy i w swojej książce powraca do regionalnych przepisów. Poza tym cudownie opowiada o Ukrainie, jej pięknie, historii, obyczajach i kuchni. Zawarte w książce przepisy są wspaniałe i często u nas zupełnie nieznane, a naprawdę proste w przyrządzeniu i pyszne. Autorka traktuje jedzenie jako nieodłączną część życia i to nie tylko ze względów oczywistych,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
957
949

Na półkach:

Zabieram Was w podróż po ukraińskiej kuchni, smakach i wyjątkowej historii.
Autorka jest ukraińską szefową kuchni, autorką tekstów kulinarnych i stylistką kuchni mieszkającą w Londynie.
Książka zawiera sto świetnych przepisów kojarzących się z jej mamą i babcią oraz aurą ciepłego lata, beztroski i sielskiego klimatu.
Każdy przepis opatrzony jest oprócz zdjęcia, składników i sposobu wykonania oznaczeniem dla ilu osób jest to porcja, czy jest to danie główne czy dodatek, deser itd
Dodatkowo, co jest bardzo ciekawym elementem, na wstępie każdego przepisu jest parę zdań na temat historii danego przepisu. Jak możemy go podać, skąd pochodzi. Praktyczne wskazówki od autorki, a zarazem kawałeczek jej historii.
To co bardzo mi się podoba to, że nie jest to typowa kolejna książka kucharska. Tylko piękna opowieść rodzinna z cudownymi ilustracjami.
Prawdziwa podróż do tamtego czasu, tamtych miejsc i zatraceniu się w tamtejszych smakach.

Zabieram Was w podróż po ukraińskiej kuchni, smakach i wyjątkowej historii.
Autorka jest ukraińską szefową kuchni, autorką tekstów kulinarnych i stylistką kuchni mieszkającą w Londynie.
Książka zawiera sto świetnych przepisów kojarzących się z jej mamą i babcią oraz aurą ciepłego lata, beztroski i sielskiego klimatu.
Każdy przepis opatrzony jest oprócz zdjęcia, składników i...

więcej Pokaż mimo to

avatar
478
209

Na półkach: ,

"Sielskie smaki" to książka kucharska okraszona cudownymi zdjęciami i kilkoma rozdziałami dotyczącymi letniej kuchni, bardzo niegdyś popularnej na Ukrainie. Teksty umieszczone w książce pokazują bogactwo kulinarne tego kraju, tradycje i to jak w biednych czasach korzystano z dobrodziejstw dawanych przez najbardziej urodzajny na świecie próchniczny czarnoziem. Autorka zwróciła się z prośbą do czytelników by dzielili się swoimi wspomnieniami z dzieciństwa, przekazywali przepisy charakterystyczne dla swego regionu. Czytając prawie czułam te smaki i nie ukrywam że ślinka mi nie raz pociekła. Znalazłam tu wiele połączeń smakowych, które w życiu nie przeszłyby mi do głowy, choćby wiśnie z czosnkiem lub grzybowa z kiszonymi ogórkami. Wielu dań zapewne nie uda mi się zrobić z powodu braku produktów, ale niektóre mam nadzieję zagoszczą na moim stole. Szkoda tylko że stół ten nie będzie stał w ogrodzie między drzewami wiśni i w otoczeniu pola z 25 kilogramowymi arbuzami.
Ta książka pobudza wszystkie zmysły - od smaku i zapachu świeżych produktów i gotowych dań, poprzez widok sielskich ukraińskich krajobrazów, po dotyk gorących słonecznych promieni na skórze.
Wszystko teraz można znaleźć w internecie, ale ja z przyjemnością dokładam "Sielskie smaki" do mojej kolekcji tak już niemodnych książek kucharskich. Takie piękne wydanie będzie jej ozdobą.

"Sielskie smaki" to książka kucharska okraszona cudownymi zdjęciami i kilkoma rozdziałami dotyczącymi letniej kuchni, bardzo niegdyś popularnej na Ukrainie. Teksty umieszczone w książce pokazują bogactwo kulinarne tego kraju, tradycje i to jak w biednych czasach korzystano z dobrodziejstw dawanych przez najbardziej urodzajny na świecie próchniczny czarnoziem. Autorka...

więcej Pokaż mimo to

avatar
323
300

Na półkach:

Czy książka może pachnieć sernikiem z duszonymi jabłkami, knedlami ze śliwkami i miodem lub pieczonymi pistacjami? Czy może być ciepłem domowego ogniska, nostalgicznym powrotem do siebie sprzed lat i sentymentalną mapą krainy dzieciństwa? Czy można jej doświadczać, odczuwać i smakować? Po wzięciu w dłonie tej lektury moja odpowiedź jest tylko jedna.
To istna galeria smaków i wspomnień - niczym mozaika kulinarnej Ukrainy - w całej jej różnorodności, wyrazistości i regionalności. O dorastaniu w letniej kuchni, tak charakterystycznej dla kultury ukraińskiego pogranicza, wśród grządek warzyw i owocowych drzew, gdzie gotowanie jest jakby zapisane w kodzie genetycznym. Są tu słowa - pyszne, rozpływające się w ustach, zatrzymujące nas w biegu. Skarbnica przepisów, którą otwiera się niczym sekretne notatki - bezcenne. Kosz pełen miejsc, soczystych wspomnień, wiejskiego spokoju, który wprost odrywa nas od miejskiej rzeczywistości. To także opowieść malowana kadrami - wyjętymi z codzienności pełnej prostoty, ciszy, minimalizmu. Znajdziesz tu drewniane płoty, stogi siana, nienachalność lasów i łąk. Wsłuchiwanie się w tętno ziemi, podążanie za jej sezonowością, życie w jej rytmie. Słoiki pełne poziomek, wypiekanie żytnich bochnów, kiszona po gagausku papryka i mamałyga po huculsku. Jest jeszcze więcej, strona po stronie zatapiasz się w tradycji.
Pozycja wydana tak sielsko, urokliwie i swojsko, że czuję się jakby babcia ze srebrzystymi włosami zwiniętymi w kok, robiła ze mną pierogi. Jakby liczyło się każde dotknięcie lepkiego ciasta. Szata graficzna przepiękna!
A ja chcę znowu na Ukrainę. Do jej miejsc i smaków. Do tej wiejskiej magii. Do szczęśliwego dzieciństwa, które jest czarnym dywanem z dojrzałych owoców morwy przed metalową furtką. Do sernika, które jest przecież łącznikiem z krajem przodków - gdziekolwiek na świecie się jest. Czytajcie i smakujcie!

Czy książka może pachnieć sernikiem z duszonymi jabłkami, knedlami ze śliwkami i miodem lub pieczonymi pistacjami? Czy może być ciepłem domowego ogniska, nostalgicznym powrotem do siebie sprzed lat i sentymentalną mapą krainy dzieciństwa? Czy można jej doświadczać, odczuwać i smakować? Po wzięciu w dłonie tej lektury moja odpowiedź jest tylko jedna.
To istna galeria smaków...

więcej Pokaż mimo to

avatar
475
474

Na półkach:

„Jedzenie symbolizuje miłość,
gdy słowa są niewystarczające”.


Alan D. Wolfeld




Kochani nadszedł czas, aby przedstawić Wam, moim zdaniem książkę tego roku. Oczywiście rok się jeszcze nie skończył, jednak patrząc na nowości, które pojawią się do końca września w dziedzinie kulinariów, żadna z nich nie dorównuje pozycji Pani Olii Hercules.


Obawiam się, że słowa wspaniała, cudowna, czy rewelacyjna nie będą oddawały tego co czuję kiedy patrzę na pozycję autorki a na pewno nie oddadzą tego co myślę po zapoznaniu się z publikacją. Jeśli jeszcze nie znacie książki kulinarnej Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna koniecznie, ale to koniecznie musicie ją poznać.


Zaczynając od początku trzeba tutaj cofnąć się w przeszłość do czasów kiedy Kresy Wschodnie należały jeszcze do państwa polskiego. Myślę, że jest to bardzo ważne, ponieważ pozycja Pani Hercules traktuje o tradycyjnej kuchni ukraińskiej, jednak przeplata się ona z naszą polską tradycją. Każdy, kto interesuje się historią, wie, że są to przedwojenne ziemie II Rzeczypospolitej zawłaszczone przez Sowietów. Nie będę tutaj pisała Wam wykładu historycznego, jednak trzeba pamiętać, że kuchnia kresowa przewija się również w naszym codziennym gotowaniu, które stanowi również część naszej narodowej kultury. Pani Olia Hercules stworzyła znakomite dzieło zawierające sto przepisów z tradycji ukraińskiej, które w polskich domach bardzo często goszczą na naszym stole.


Zanim zacznę opisywać potrawy, muszę wspomnieć o tej części publikacji, która zachwyciła mnie najbardziej, a mianowicie wspomnienia o dawnych czasach i tradycjach kuchennych. Kochani rozdziały poświęcone takim zagadnieniom jak tradycyjne pieczenie w piecach kaflowych, wraz z całą historią tych piecyków, zagadnienia związane z wartością tradycji gotowania, czy wspaniałe rozdziały poświęcone życiu i prowadzeniu gospodarstwa na wsi, a co z tego wynika sztuki przepysznego, skromnego przygotowywania posiłków dla całej rodziny wprost powaliły mnie i wzruszyły. Jestem tą pozycją niezmiernie oczarowana. Nie czytałam poprzednich książek autorki i koniecznie muszę to nadrobić, natomiast Sielskie smaki to kulinarny majstersztyk.


Mamy w domach wiele pozycji kulinarnych ja również mam ich sporo, jednak zachwycają mnie publikacje, które poza stosem przepisów zawierają również głęboką historyczną treść o tradycji potraw. Dzieło Pani Hercules jest pierwszą pozycją, wśród trzech naprawdę wartościowych, jakie posiadam.


Jeśli chodzi o potrawy, znajdziemy tutaj rozdziały poświęcone przetworom, mięsom, wypiekom, czy rybom. Wspaniałe przepisy na kiszonego arbuza, domowy tradycyjny chleb, pieczone ryby, czy gulasze, a także cudowne ciasteczka miodowe czy sernik z duszonymi jabłkami. Powiem Wam, że przed recenzją tej pozycji skusiłam się, na wypróbowanie kilku przepisów zaczęłam od sernika z jabłkami... Cudowny smak i powrót do tradycyjnych składników bez chemii typu proszek do pieczenia, po prostu CUDO. Wspaniały smak. Ciasteczka miodowe w sam raz na Święta Bożego Narodzenia z całą pewnością powtórzę ten przepis, są to ciasteczka chyba typowo do przygotowania z dziećmi i ku mojemu zaskoczeniu długo pozostają świeże. Zachwyciła mnie prostota przepisu na tradycyjną kutię. Nie za bardzo przepadam za tym przysmakiem, ale przepis kusi swoją zwyczajnością i tradycyjnymi składnikami więc potrawa znajdzie się na naszym stole. Poza tym coś, co od razu wpadło w oczy moim dzieciom napoleon. Kochani to ciasto robi moja Teściowa, placki na zdjęciu wyglądały jak te u Niej, jednak Mama mojego Męża robi ten wypiek z kremem budyniowym, czekoladowym a w książce Pani Hercules jest krem migdałowy. Nigdy nie piekłam tego naprawdę przepysznego ciasta, ale zrobię to, aby spróbować z innym nadzieniem.


Ważne jest, aby napisać tutaj o fotografiach tych pyszności. Wiecie, jak to jest, w książkach kulinarnych potrawy doskonałe na zdjęciu jak sztuczne, natomiast w Sielskich smakach miałam wrażenie, jakby zdjęcie było zrobione po przygotowaniu jedzenia u mojej Babci. W fotografiach czuć duszę potrawy, coś niesamowitego. Wszystkie zdjęcia w książce są naturalne nie obrabiane, aby wyglądały na ładniejsze. Pejzaże, ludzie, wnętrza chat, smakołyki... Sama naturalność sprawia, że musisz patrzeć i patrzeć...


Niepozorna okładka kryje zachwycające, wzruszające wnętrze. Na odwrocie napisano, że publikacja jest o kuchni ukraińskiej, ale mogę się założyć, że jeśli weźmiecie do rąk tę pozycję, odkryjecie w niej smaki swojego domu rodzinnego.


Książka Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna to pozycja, którą musi mieć każda pani domu. Wśród tandety kulinarnych nowości zachęcam Was do zakupienia publikacji, która nie tylko smakami zabierze was w przeszłość do sielskich czasów u dziadków, ale również historią zauroczy, wzruszy, i być może przywoła cudowne wspomnienia. Jeśli jesteś mężczyzną i nie wiesz co podarować swoim paniom w prezencie nie ważne, czy to żona, mama, córka, czy teściowa Sielskie smaki będą idealnym prezentem, który zapewni ucztę dla podniebienia całej rodzinie. W kuchennej biblioteczce jest to pozycja obowiązkowa.

„Jedzenie symbolizuje miłość,
gdy słowa są niewystarczające”.


Alan D. Wolfeld




Kochani nadszedł czas, aby przedstawić Wam, moim zdaniem książkę tego roku. Oczywiście rok się jeszcze nie skończył, jednak patrząc na nowości, które pojawią się do końca września w dziedzinie kulinariów, żadna z nich nie dorównuje pozycji Pani Olii Hercules.


Obawiam się, że słowa...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    69
  • Przeczytane
    22
  • Posiadam
    6
  • Kulinarne
    3
  • Kucharskie
    2
  • Kulinaria
    2
  • Do kupienia
    2
  • 2021
    1
  • Papier
    1
  • Food
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna


Podobne książki

Przeczytaj także