rozwiń zwiń

Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu

Okładka książki Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu
Olia Hercules Wydawnictwo: Buchmann kulinaria, przepisy kulinarne
240 str. 4 godz. 0 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Buchmann
Data wydania:
2017-10-18
Data 1. wyd. pol.:
2017-10-18
Liczba stron:
240
Czas czytania
4 godz. 0 min.
Język:
polski
ISBN:
9788328046580
Tagi:
kuchnia Ukraina
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu
Średnia ocen
7,1 7,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Książki autora

Podobne książki

Reklama

Oceny

Średnia ocen
7,1 / 10
17 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
159
14

Na półkach:

Książka, którą fajnie jest sobie posiadać, ale korzystać z niej to już nie za bardzo. Wiele z przepisów po prostu nie działa i nie raz szukałam w internecie jakichś innych ich wersji, żeby uratować dane danie. Spora część przepisów nie jest opatrzona zdjęciami potraw, więc człowiek właściwie nie jest pewien, co gotuje i jak potrawa finalnie powinna się prezentować, co, w przypadku książki kucharskiej, jest raczej kluczowe. Jednakże publikacja nie jest zupełnie bezwartościowa (jak mogłoby to wynikać z tego co napisałam wyżej). Jest to po prostu ciekawa książka podróżnicza, pełna różnych ciekawostek i pięknych zdjęć (krajobrazów chociażby). Jest ślicznie wydana i bardzo przyjemnie się ją przegląda. Nie żałuję, że ją kupiłam, choć więcej gotować z niej nie zamierzam.

Książka, którą fajnie jest sobie posiadać, ale korzystać z niej to już nie za bardzo. Wiele z przepisów po prostu nie działa i nie raz szukałam w internecie jakichś innych ich wersji, żeby uratować dane danie. Spora część przepisów nie jest opatrzona zdjęciami potraw, więc człowiek właściwie nie jest pewien, co gotuje i jak potrawa finalnie powinna się prezentować, co, w...

więcej Pokaż mimo to

1
avatar
1193
175

Na półkach:

Droga książka ze zdjęciami nie na temat. Połowa potraw nie ma swoich fotek, ale za to są inne, np. krajobrazy.

Dużo do oglądania, mało do jedzenia. Ładnie wygląda na półce. Ale chyba nie o to chodzi...

Droga książka ze zdjęciami nie na temat. Połowa potraw nie ma swoich fotek, ale za to są inne, np. krajobrazy.

Dużo do oglądania, mało do jedzenia. Ładnie wygląda na półce. Ale chyba nie o to chodzi...

Pokaż mimo to

3
avatar
465
389

Na półkach: ,

https://www.facebook.com/KsiazkiIlubCzasopisma

Gruzja, wraz ze swoją kuchnią i kulturą, jest dość popularna w Polsce. W Krakowie można znaleźć kilka lokali serwujących gruzińskie specjały, i przyznam, że potrawy, których miałem okazję tam kosztować bardzo mi smakowały. Z wielką radością wziąłem w swoje ręce książę "Kaukasis..." będącą zbiorem przepisów z terenów Gruzji, Azerbejdżanu, a szerzej terenów Kaukazu. Każdy z przedstawionych przepisów poprzedzony jest krótkim wstępem zaznajamiającym czytelnika z historią konkretnej potrawy, terenem, na którym jest najpopularniejsza. Olia Hercules, na przestrzeni całej swojej książki, podkreśla fakt przenikania się różnych kulinarnych wpływ nadających tak specyficzny smak tym często bardzo prostym daniom, będącym w zasięgu nawet początkującego kuchcika. Co niezwykle ważne publikacja uwypukla jak ważne są świeże produkty, aromatyczne zioła, dojrzewające w słońcu warzywa. Jak to w książkach kucharskich bywa znajdziemy tu przepisy na dania mięsne, na słodycze, ale to warzywa i owoce wiodą prym. Wszystko doprawiono klimatycznymi zdjęciami ukazującymi proste, często przaśnie wyglądające potrawy przywodzące na myśl wiejskie wakacje. Ciepłe to i miłe.

Ta prześliczna książka na pewno spodoba się miłośnikom kuchni i eksperymentów kulinarnych. To jedzenie i produkty niezbędne do jego przygotowania stanowią główny element publikacji. Osoby nie jedzące mięsa będą szczególnie zadowolone, przepisów na wyborne dania wege jest sporo. Wspomniana w tytule podróż jest tylko pretekstem, aby dotknąć tematu kuchni gruzińskiej (czy szerzej kaukaskiej), jeśli ktoś liczy na tekst z gruntu podróżniczy to się zawiedzie. Olia Hercules przygotowała bardzo osobistą książkę kucharską doprawioną wspomnieniami z dzieciństwa, ze swojej podróży po Kaukazie.

https://ksiazkiilubczasopisma.blogspot.com/2019/02/kulinarna-wyprawa-na-kaukaz-kaukasis.html

https://www.facebook.com/KsiazkiIlubCzasopisma

Gruzja, wraz ze swoją kuchnią i kulturą, jest dość popularna w Polsce. W Krakowie można znaleźć kilka lokali serwujących gruzińskie specjały, i przyznam, że potrawy, których miałem okazję tam kosztować bardzo mi smakowały. Z wielką radością wziąłem w swoje ręce książę "Kaukasis..." będącą zbiorem przepisów z terenów Gruzji,...

więcej Pokaż mimo to

110
Reklama
avatar
2327
435

Na półkach: , ,

Tak jaki i "Mamuszka" - "Kaukasis" jest moją perełką wśród książek kucharskich. Zarówno urzekła mnie forma wydania jak i treść. Przepisy fantastyczne. Polecam

Tak jaki i "Mamuszka" - "Kaukasis" jest moją perełką wśród książek kucharskich. Zarówno urzekła mnie forma wydania jak i treść. Przepisy fantastyczne. Polecam

Pokaż mimo to

37
avatar
185
6

Na półkach:

Kaukasis to książka przepięknie wydana. Wszystko zaczyna się od bogato ilustrowanej okładki, która zapowiada zabranie nas w podróż w nieznane nam regiony świata. W książce znajdziemy przepiękne fotografie dań oraz regionu kaukaskiego.
Kaukasis to nie tylko przepisy, ale także ciekawostki o kulturze i tradycjach gruzińskich. Kuchnia dla Gruzinów to bardzo ważny element tradycji i kultury, dlatego bardzo się cieszę, że autorka zdecydowała się na ukazanie czytelnikowi nie tylko surowych przepisów, ale także tego, co towarzyszy przygotowaniom posiłków.

Kaukasis to książka przepięknie wydana. Wszystko zaczyna się od bogato ilustrowanej okładki, która zapowiada zabranie nas w podróż w nieznane nam regiony świata. W książce znajdziemy przepiękne fotografie dań oraz regionu kaukaskiego.
Kaukasis to nie tylko przepisy, ale także ciekawostki o kulturze i tradycjach gruzińskich. Kuchnia dla Gruzinów to bardzo ważny element...

więcej Pokaż mimo to

6
avatar
1354
192

Na półkach:

http://www.recenzjeksiazek.pl/2017/12/kaukasis-kulinarna-podroz-po-gruzji.html

http://www.recenzjeksiazek.pl/2017/12/kaukasis-kulinarna-podroz-po-gruzji.html

Pokaż mimo to

3
avatar
586
80

Na półkach: , ,

Recenzja pochodzi z bloga: turkusowa-sowa.blogspot.com

Autorka książki z Gruzją ma wiele wspólnego. Jako dziecko zamieszkiwała rejony Kaukazu, często przeprowadzając się z rodziną z powodów konfliktów wojennych. Jako dorosła osoba, ceniąca tradycje i wartości rodzinne chciała odbudować historię i zapisać to, co przypominałoby jej o dawnych latach. Tak oto powstała ta książka, w której Olia Hercules zawarła wiele przepisów z kuchni gruzińskiej oraz innych kaukaskich krajów. Należy jednak zaznaczyć, że większość z nich jest własną interpretacją autorki, która próbowała odtworzyć znane jej dania.

Każde z dań, czy przepisów opatrzone jest krótkim słowem wstępu. Pani Hercules tłumaczy, skąd wziął się u niej pomysł na danie, bądź jak go znalazła. Już same te historie są na tyle ciekawe, że mimo iż jest to książka kucharska, ma się ochotę przeczytać ją całą jak zwykłą powieść - tyle w niej bowiem pięknych historii i wspomnień. Cudowe i barwne zdjęcia dodatkowo wzbogacają "Kaukasis" i wzmacniają w Czytelniku poczucie świata, na którym skupia się cała "akcja". Żeby chcieć gotować potrawy kuchni gruzińskiej oraz krajów Kaukazu, trzeba niestety mieć pojęcie o tych regionach. Ich kuchnia jest bowiem mocno związana z historią tych narodów, jest poniekąd ich tradycją, a niektóre przepisy przekazywane z dziada pradziada stanowią sekret.

Podziwiam zawziętość autorki, która w swojej książce przedstawiła niezliczone ilości przepisów tak ciekawych, a czasami dość skomplikowanych dań. Wiele z nich jest jednak bliskich memu sercu i cieszę się, że w końcu ktoś odkrył gruzińskie tajemnice i podał na tacy przepisy na jedne z lepszych dań, jakie miałam okazję jeść w życiu. Moimi ulubionymi daniami, które miałam okazję jeść w Gruzji były chinkali (których zrobienie wydawało mi się tak skomplikowane, że nigdy nawet nie podjęłam próby, by odtworzyć je w swoim domu), różnego rodzaju chaczapuri, czy mcwadi (kawałki wieprzowiny z rusztu). Dzięki książce "Kaukasis" mam niepowtarzalną okazję odtworzyć te dania! Składniki są łatwe do zdobycia i nie wymagają wycieczek po 10 sklepach, by je zdobyć. Samo przygotowanie potraw też nie jest aż tak skomplikowane, jak mi się wydawało.

Jestem bardzo wdzięczna autorce za tak fachowe podejście do tematu kuchni gruzińskiej. Nie spodziewałam się, że ta książka może być aż tak dobra i że przepisów będzie aż tyle! Przyznam szczerze, że do tamtejszej kuchni podchodzę z rezerwą, gdyż boję się, że dania nie będą smakowały tak, jak oryginalne, które miałam okazję jeść (do dziś odwiedziłam tylko jedną gruzińską restaurację w Krakowie przez wzgląd na to, iż byłam pewna, że nie dostanę tego, co dostałam w Gruzji - miałam rację). Nie chcę popsuć sobie wspomnień i tych niesamowitych smaków, które tak pobudzały kubki smakowe. Do tego gruzińskie wino z beczki... Coś nieprawdopodobnego!

Jeśli nie mieliście okazji próbować dań kuchni gruzińskiej czy innych krajów Kaukazu to serdecznie Wam polecam najpierw wybranie się w tamtejsze rejony, by samemu móc się przekonać o jej magii, gdzie diabeł tkwi w szczególe. Nie da się słowami opisać wyglądu, czy smaku tych dań. To trzeba po prostu poczuć, zobaczyć i zjeść! Mam nadzieję, że książka "Kaukasis" ułatwi mi powrót do tych pięknych chwil spędzonych w cudownej Gruzji i że moje dania będą choć trochę podobne do tych oryginalnych. Cząstka Gruzji już na zawsze pozostanie we mnie, a być może teraz będę ją mogła mieć również na talerzu 😋

Recenzja pochodzi z bloga: turkusowa-sowa.blogspot.com

Autorka książki z Gruzją ma wiele wspólnego. Jako dziecko zamieszkiwała rejony Kaukazu, często przeprowadzając się z rodziną z powodów konfliktów wojennych. Jako dorosła osoba, ceniąca tradycje i wartości rodzinne chciała odbudować historię i zapisać to, co przypominałoby jej o dawnych latach. Tak oto powstała ta...

więcej Pokaż mimo to

10
avatar
428
285

Na półkach:

Książka kulinarna, która wykracza poza sztampowe definicje swojego gatunku. Ta książka to podróż, to ludzie, kraj, ciekawostki i zwyczaje. Piękne wydanie, szokujące smaki i wspaniała przygoda.

Bardziej wyczerpującą opinię o książce dodałam na blogu Redhead in Wonderland, gdzie serdecznie zapraszam:

https://redhead-in-wonderland.blogspot.com/2017/10/kaukasis.html

Książka kulinarna, która wykracza poza sztampowe definicje swojego gatunku. Ta książka to podróż, to ludzie, kraj, ciekawostki i zwyczaje. Piękne wydanie, szokujące smaki i wspaniała przygoda.

Bardziej wyczerpującą opinię o książce dodałam na blogu Redhead in Wonderland, gdzie serdecznie zapraszam:

https://redhead-in-wonderland.blogspot.com/2017/10/kaukasis.html

Pokaż mimo to

5

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu


Reklama
zgłoś błąd