Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat
- Kategoria:
- reportaż
- Seria:
- EKO
- Tytuł oryginału:
- Clean Meat: How Growing Meat Without Animals Will Revolutionize Dinner and the World
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2018-08-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-08-22
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365973665
- Tłumacz:
- Natalia Mętrak-Ruda
- Tagi:
- weganizm mięso genetyka wegetarianizm
Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Owszem, kosztował trzysta tysięcy dolarów, które zapłacił współzałożyciel Google’a Sergey Brin. Pamiętajmy jednak, że skan pierwszego ludzkiego genomu kosztował miliardy dolarów, dzisiaj zaś kosztuje tylko kilkaset. Przeczytajcie książkę Paula Shapiro i dowiedzcie się, jak może wyglądać przyszłość przemysłowej produkcji mięsa.
Od początków istnienia homo sapiens około dwustu pięćdziesięciu tysięcy lat temu, zwierzęta zaspokajały apetyt tego gatunku na mięso. Jednak wraz ze wzrostem globalnej populacji i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę hodowla tak ogromnych ilości zwierząt staje się poważnym wyzwaniem.
A co by było, gdybyśmy mogli mieć mięso i zjeść mięso? Poznajcie czyste mięso!
Tak jak potrzebujemy czystej energii, konkurującej z paliwami kopalnymi, tak czyste mięso jest gotowe do rywalizacji z fermami przemysłowym. Czyste mięso nie jest alternatywą dla mięsa: jest po prostu mięsem, wyhodowanym z komórek zwierzęcych.
W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wynalazców i inwestorów dążących ku komercjalizacji pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 367
- 176
- 46
- 10
- 8
- 7
- 4
- 4
- 4
- 3
Opinia
Temat superciekawy, książka supernudna. Słuchaliśmy jej z mężem w długiej podróży autem i stwierdziliśmy zgodnie, że to czyste science-fiction. Że produkcja mięsa z probówki jest za droga. Zbyt nowatorska. Zbyt dziwna po prostu. A kiedy, po ponownym podłączeniu się do netu, trafiliśmy na krótki materiał o tym, że pierwsze czyste mięso, czyli produkt rolnictwa komórkowego trafi di sklepów w Stanach pod koniec tego roku, a na rynki świata do roku 2021, szczęka nam trochę opadła. Jeśli o mnie chodzi, lubię mięso. Nic w tym złego, ale moje upodobanie mąci świadomość, że za moim kotlecikiem stoi cierpienie zwierząt. Jeśli więc miałabym wybór między kotletem sojowym a hamburgerem wyhodowanym w laboratorium bez wahania wybrałabym to drugie. Książka "Czyste mięso" to kompendium wiedzy na ten temat. Szczegółowy, rzeczowy, nie sprawdza się jednak jako książka sensu stricte. Ma jedynie wartość poznawczą. Dzięki takim wizjonerom jak opisani wizjonerzy, naukowcy i uparciuchy świat podąża do przodu. A czy taki "przód" nam się podoba to zupełnie inna sprawa. Mnie jednak myśl o tym, żebyśmy przestali zabijać zwierzęta wydaje się warta wszelkich wysiłków.
Temat superciekawy, książka supernudna. Słuchaliśmy jej z mężem w długiej podróży autem i stwierdziliśmy zgodnie, że to czyste science-fiction. Że produkcja mięsa z probówki jest za droga. Zbyt nowatorska. Zbyt dziwna po prostu. A kiedy, po ponownym podłączeniu się do netu, trafiliśmy na krótki materiał o tym, że pierwsze czyste mięso, czyli produkt rolnictwa komórkowego...
więcej Pokaż mimo to