Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat

- Tytuł oryginału:
- Clean Meat: How Growing Meat Without Animals Will Revolutionize Dinner and the World
- Data wydania:
- 2018-08-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-08-22
- Liczba stron:
- 288
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365973665
- Tłumacz:
- Natalia Mętrak-Ruda
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Tagi:
- weganizm mięso genetyka wegetarianizm
- Tytuł oryginału:
- Clean Meat: How Growing Meat Without Animals Will Revolutionize Dinner and the World
- Kategoria:
- literatura faktu
- Data wydania:
- 2018-08-22
- Liczba stron:
- 288
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365973665
- Tłumacz:
- Natalia Mętrak-Ruda
- Seria:
- EKO
- Tagi:
- weganizm mięso genetyka wegetarianizm
Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Owszem, kosztował trzysta tysięcy dolarów, które zapłacił współzałożyciel Google’a Sergey Brin. Pamiętajmy jednak, że skan pierwszego ludzkiego genomu kosztował miliardy dolarów, dzisiaj zaś kosztuje tylko kilkaset. Przeczytajcie książkę Paula Shapiro i dowiedzcie się, jak może wyglądać przyszłość przemysłowej produkcji mięsa.
Od początków istnienia homo sapiens około dwustu pięćdziesięciu tysięcy lat temu, zwierzęta zaspokajały apetyt tego gatunku na mięso. Jednak wraz ze wzrostem globalnej populacji i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę hodowla tak ogromnych ilości zwierząt staje się poważnym wyzwaniem.
A co by było, gdybyśmy mogli mieć mięso i zjeść mięso? Poznajcie czyste mięso!
Tak jak potrzebujemy czystej energii, konkurującej z paliwami kopalnymi, tak czyste mięso jest gotowe do rywalizacji z fermami przemysłowym. Czyste mięso nie jest alternatywą dla mięsa: jest po prostu mięsem, wyhodowanym z komórek zwierzęcych.
W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wynalazców i inwestorów dążących ku komercjalizacji pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Podobne książki
Oceny
Dyskusje
Książka na półkach
- 282
- 99
- 26
- 7
- 7
- 6
- 3
- 3
- 3
- 2
Cytaty
(...) jeśli chcemy znacząco zmniejszyć, a tym bardziej powstrzymać zmiany klimatyczne, nie mamy wyboru: musimy ograniczyć konsumpcję produkt...
RozwińCałkiem możliwe, że troska o dobrostan zwierząt zaczyna manifestować się dopiero wtedy, kiedy ludzie nie zaspokajają już swoich potrzeb ich ...
RozwińMimo dekad kampanii na rzecz wegetarianizmu i ochrony zwierząt procent wegetarian wśród Amerykanów waha się na przestrzeni ostatnich trzydzi...
Rozwiń
Opinie [10]
Jak przeczytałam "Boskie zwierzęta" Hołowni, to powiedziałam chłopakowi, że super, ale nie licząc teologicznych spraw niczego nowego się nie dowiedziałam.
więcejJednak nie jestem osobą, która przechodzi obojętnie obok lektur i filmów o prawach zwierząt.
W przypadku "Czystego mięsa" sprawa wyglądała inaczej. To co zostało opisane w tej książce, to dla mnie niemal w całości nowy...
Co roku każdy człowiek w wysoko ucywilizowanym kraju przyczynia się do śmierci kilkudziesięciu zwierząt. W krajach biednych dieta w większym stopniu bazuje na roślinach, ale wraz z obserwowanym wzrostem zamożności konsumpcja mięsa wzrasta. Już dzisiaj ponad połowa niezamarzniętej powierzchni ziemskich lądów mniej lub bardziej bezpośrednio służy hodowli zwierząt. To też...
więcejJestem zafascynowana. Nie sądzilam, ze takie rzeczy już się dzieją. Polecam te książkę, nie tylko wegetarianom, a może nawet bardziej osobom jedzącym mięso, które nie chcą/nie umieją go porzucić, ale wiedzą że ze względów klimatycznych, etycznych lepiej jest jeść mniej mięsa. Alternatywy nadchodzą i są fascynujące!
Pokaż mimo toTo jest bardzo ważna książka. Jako społeczeństwo staniemy niedługo przed ogromnym problemem. Populacja rośnie razem z potrzebami żywnościowymi. Już teraz zwierząt hodowanych do uboju jest więcej, niż kiedykolwiek w naszej historii, a zapotrzebowanie jest coraz większe. Jeśli wszyscy masowo nie przejdziemy na dietę roślinną, to będziemy musieli szukać rozwiązania na możliwą...
więcejJest to dość wnikliwie opracowany traktat o nadchodzącej rewolucji żywieniowej. Mięso hodowane bez udziału żywego zwierzęcia, bez okrucieństwa i cierpienia, ale też bez szkodliwych substancji, jakie niesie dziś jeszcze wciąż mięso z przemysłowego uboju, czyli hormonów, antybiotyków, skażenia bakteriami, wirusami , pasożytami, oraz paszami GMO, którymi karmi się trzodę....
więcejLiczba ludności rośnie z roku na rok i tym samym wzrasta popyt na mięso. Jednak ziemia się nie powiększa i nie ma miejsca, żeby hodować jeszcze więcej zwierząt na mięso. Co można z tym zrobić? Są dwie opcje: pierwsza to ograniczyć spożycie mięsa (mało prawdopodobne), a druga to znaleźć alternatywne sposoby jego produkcji. I o tym właśnie jest książka. Czy można hodować...
więcejNaprawdę warto przeczytać.
Pokaż mimo toJak dla mnie książka bardzo ciekawa, choć nieco przegadana, pełna powtórzeń i zasadniczo jej treść dałoby się zmieścić w jednym artykule. Jednakże idea czystego mięsa, czyli takiego, które powstało z komórek zwierzęcych, ale nie wiąże się z koniecznością hodowania zwierząt i zabijania ich jest tak fascynująca, że warto na ten temat przeczytać całą książkę. Chodzi zresztą...
więcejTemat superciekawy, książka supernudna. Słuchaliśmy jej z mężem w długiej podróży autem i stwierdziliśmy zgodnie, że to czyste science-fiction. Że produkcja mięsa z probówki jest za droga. Zbyt nowatorska. Zbyt dziwna po prostu. A kiedy, po ponownym podłączeniu się do netu, trafiliśmy na krótki materiał o tym, że pierwsze czyste mięso, czyli produkt rolnictwa komórkowego...
więcejOd początku istnienia homo sapiens, zwierzęta zaspokajają apetyt naszego gatunku na mięso. Wraz z rozwojem populacji, bogaceniem się krajów, takich jak Chiny czy Indie, apetyt na mięso i nabiał wciąż rośnie, stając się ogromnym wyzwaniem, szczególnie dla naszej planety.
więcejPrzemysłowy chów zwierząt, z którego w przeważającej części pochodzą produkty mięsne to nie tylko...