Książka Roku 2018

Słodziutki. Biografia cukru

Wydawnictwo: Agora SA
6,77 (214 ocen i 51 opinii) Zobacz oceny
10
5
9
10
8
47
7
69
6
53
5
18
4
7
3
3
2
2
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788326826108
liczba stron
373
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodała
tree

Bohater tej książki jest niczym bezkarny szef mafii wchodzącej w konszachty z władcami i możnymi tego świata. Przyczynia się do upadku gospodarek, uzależnienia i śmierci tysięcy ludzi. A wszystko uchodzi mu płazem, bo jest przecież taki słodki! KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA-STUHR, DIETETYK KLINICZNY I PSYCHODIETETYK, AUTORKA BLOGA KACHBLAZEJEWSKA.PL Przygoda ludzi z cukrem przypomina toksyczny...

Bohater tej książki jest niczym bezkarny szef mafii wchodzącej w konszachty z władcami i możnymi tego świata. Przyczynia się do upadku gospodarek, uzależnienia i śmierci tysięcy ludzi. A wszystko uchodzi mu płazem, bo jest przecież taki słodki! KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA-STUHR, DIETETYK KLINICZNY I PSYCHODIETETYK, AUTORKA BLOGA KACHBLAZEJEWSKA.PL

Przygoda ludzi z cukrem przypomina toksyczny związek pary kochanków. Faza ślepego zakochania to epoka wielkich odkryć geograficznych, kolonialnych podbojów i zachłyśnięcia się słodyczą na europejskich dworach. Dla tej miłości człowiek gotów jest zabić i zabija bez opamiętania. Czerwona lampka zapala mu się wraz z pierwszymi odkryciami naukowymi związanymi z chorobami wywoływanymi przez cukier. Zaczyna się czas podejrzeń i oskarżeń. Adwokatem kochanka staje się przemysł spożywczy, przekupuje go tysiącami słodkich wynalazków, colą, „zdrowymi” sokami, a nawet lepszym keczupem. Zrzuca winę na tego trzeciego: tłuszcz! Teraz, gdy o cukrze wprost mówi się „biała śmierć” i najwyższa pora na rozwód z orzeczeniem o winie… okazuje się, że jesteśmy tak uzależnieni, że już nie umiemy bez naszego „słodziutkiego” żyć.

Fascynująca historia rajskiej słodyczy, która od wieków zamienia ludzkie życie w piekło. Uważajcie! Po tej książce już nie sięgniecie po czekoladę z tą samą przyjemnością.”
Anna Brzezińska, historyczka, pisarka, autorka bestsellera „Córki Wawelu. Opowieść o jagiellońskich królewnach”

Przeczytałem tę niesamowitą książkę jednym tchem. Słodycz cukru to przynęta na gigantycznej wędce dla ludzkich słabości, to tsunami niszczące zdrowie, to droga przez pole minowe. Usuń cukier ze swojego stołu, ze swojej kuchni, ze swojego życia.
Antoni Huczyński, „Dziarski Dziadek”

To historia inna niż wszystkie. Co wyróżnia tę opowieść o cukrze? Przede wszystkim to, że sięga do prapoczątków - nie tylko uświadamia, jak bardzo jest szkodliwy, ale też jak manipulowano wiedzą na jego temat. Poznanie tej prawdy przyda się każdemu, kto chce zdrowo się odżywiać. Całość napisana lekkim językiem, pełna ciekawostek i nieznanych dotąd historii. Warto.
Oktawia Nowacka, pięcioboistka, olimpijka, zdobywczyni Pucharu Świata, medalistka mistrzostw Europy i Polski

Cukier to dla jednych rozkosz, dla innych przekleństwo. Spośród tysięcy pacjentów z cukrzycą, jakich miałem i mam pod opieką, zaledwie kilku potrafiło zmierzyć się z nią, decydując, że będą po prostu jedli mniej. Chciałbym bardzo, by było ich więcej. „Słodziutki. Biografia cukru” pomaga zrozumieć, dlaczego to ważne. Książkę przeczytałem z dużą przyjemnością i także Państwa zachęcam do lektury.
Prof. dr hab. Krzysztof Strojek konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii

Judyta Watoła, dziennikarka „Gazety Wyborczej” specjalizująca się w zdrowiu. W 2014 r. wraz z Dariuszem Kortko otrzymała nagrodę Grand Press w kategorii dziennikarstwo specjalistyczne. Współautorka książek „Czerwona księżniczka” o prof. Ariadnie Gierek-Łapińskiej oraz „Religa. Biografia najsłynniejszego polskiego kardiochirurga” i „Na szczycie stromej góry. Opowieści o transplantacjach” (z Dariuszem Kortko).

Dariusz Kortko, dziennikarz „Gazety Wyborczej” od 1991 r., od 2004 r. redaktor naczelny jej katowickiej redakcji, współautor książek: „Dobry zawód. Rozmowy z lekarzami” (z Krystyną Bochenek), „Czerwona księżniczka”, „Religa. Biografia najsłynniejszego polskiego kardiochirurga”, „Na szczycie stromej góry” (z Judytą Watołą) oraz „Kukuczka” (z Marcinem Pietraszewskim). Z wykształcenia politolog, jest absolwentem Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego.

 

źródło opisu: http://wydawnictwoagora.pl/

źródło okładki: http://wydawnictwoagora.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (606)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1605
joaśka | 2018-04-27
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 27 kwietnia 2018

Gdybym miała dawać gwiazdki za tytuł i okładkę to byłoby 10. Fantastyczne! Tytuł w moim stylu: sarkastyczny i przekorny. Dopełnia ją rysunek na okładce.
Niestety, ale jest też treść, a z tą jest zdecydowanie gorzej. Chaos, jeszcze raz chaos. Kuba, pacjent z deską w nodze, Elżbieta I, insulina, marmolada i czekolada. Przez to czyta się ciężko i z kartki na kartkę coraz bardziej wkurzająco.
Zabrakło mi zdecydowanie głosu lekarzy. Jeżeli autorzy chcieli mnie, jak rozumiem, przekonać do morderczego wpływu cukru to powinni sięgnąć do dowodów medycznych. Tego brak.

książek: 307
_Chimena_ | 2018-03-05
Przeczytana: 05 marca 2018

Przyjemna lektura, trochę chaotyczna, ale bardzo przyjemna.
Zacznę od oprawy graficznej, która prywatnie mnie zachwyciła. Piękne zestawienie kolorystyczne, wspaniały dobór zdjęć i dzieł sztuki. Za samo wydanie z miejsca podwyższam ocenę o 2 gwiazdki.
Trochę chaotyczna, bo autorzy często skaczą pomiędzy wątkami i chronologią. Piszą o XVIII wieku, a tu nagle myk do średniowiecza. Denerwuje mnie to w tego typu publikacjach, wolę prace bardziej chronologicznie poukładane.
Samą książkę czyta się bardzo szybko, właściwie pochłonęłam ją w trochę ponad trzy godziny. Przyjemnie napisana książka m.in. o bardzo poważnym problemie jaką jest cukrzyca. "Słudziutki" to popularnonaukowa książka o historii cukru, pełna ciekawostek i informacji o największym celebrycie wśród słodkości. Książka nie tylko miejscami bawi, ale również szokuje i zmusza do refleksji. Polecam wszystkim, którzy szukają motywacji do odstawienia lub ograniczenia cukru!

książek: 428
Petra | 2018-12-10
Przeczytana: 04 grudnia 2018

Niektóre czasopisma popularnonaukowe wydają czasem numer poświęcony jakiejś konkretnej tematyce. Ta książka jest jak takie czasopismo: wiele (ciekawych) felietonów, które bardziej lub mniej nawiązują do tematu cukru. Jest to jednak książka a nie czasopismo. I jak na książkę jest zbyt chaotyczna. Brakuje spójności, zarówno historycznej, jak i jakiejś takiej bardziej ogólnej.

książek: 1050
Justyna_78 | 2018-03-04
Przeczytana: 04 marca 2018

Bardzo ciekawie napisana historia cukru.
Książka podzielona jest na rozdziały: Potęga cukru, Jak pokochaliśmy cukier, Gorzka historia podboju świata, Cena za słodycz, Żyjmy słodko, Cukrzyca, czyli cukier zabija, Cukier nie krzepi, Cukrzyca wciąż nieposkromiona, Jak żyć z cukrem. Mamy tutaj bardzo wiele ciekawostek z historii: historię podróży Krzysztofa Kolumba, Króla Augusta, historię leczenia cukrzycy czyli powstania insuliny i wiele innych.
Na okładce książki pojawia się zdanie, że nie umiemy już bez naszego "słodziutkiego" żyć, ja jestem zmuszona zrezygnować - cukrzyca typu I - z tym większym zainteresowaniem przeczytałam rozdziały dotyczące cukrzycy, powstawania insuliny, dzięki determinacji Bantinga i Besta oraz Macleoda taki osoby jak ja mogą korzystać z tego leku.
Lektura ciekawa. Ja przeczytałam z zainteresowaniem, polecam wszystkim żeby pamiętać o zachowaniu umiaru we wszystkim, mniej cukru! nigdy nie jedliśmy go tak dużo.

książek: 4161
Krzysiek | 2018-06-17
Na półkach: 2018, Przeczytane
Przeczytana: 17 czerwca 2018

Ciekawa książka, czyta się lekko i szybko, sporo fajnych zdjęć. Duża dawka historii ekspansji cukru. Najbardziej podobał mi się opis odkrycia insuliny. Spodziewałem się co prawda większej ilości informacji o negatywnych skutkach nadużywania cukru, niemniej książka warta przeczytania.

książek: 4379

Chyba każdego z nas powinna zainteresować tematyka tej książki. Sama bardzo chciałam ją przeczytać, lecz gdy trafiła w moje ręce - lekko się rozczarowałam. Nie jest to jakieś cudowne wydanie. Wręcz przeciwnie. Książka jest w formacie zwykłego zeszytu, fotografii jest raczej jak na lekarstwo, a okładka nie jest sztywna. Wygląda to niemniej jak notes do poczytania.
Bo... gdy widzę tytuł: "biografia mody kobiecej"; "biografia używek" etc. - to spodziewam się książki o słusznej liczbie stron. Inaczej temat zawarty w 200 - 300 stronach jest potraktowany po "łebkach". Co więc znajdziemy w książce, która mówi nam, że przybliży czytelnikom historię cukru, poprzez wieki?

Muszę przyznać, że z początku jest...nudno. Przyznajmy się: wielu z nas nie lubi czytać o tym, kiedy dokładnie (daty) Kolumb odkrył coś tam, albo "inny" Magellan. Czujemy się osaczeni tymi wszystkimi datami, królami, nazwami wysp, itd. Od tego właśnie się ta książka zaczyna. Jak doszło do odkrycia trzciny cukrowej, jaki...

książek: 2756
joly_fh | 2018-06-17
Przeczytana: 17 czerwca 2018

Jest tu sporo historii, która zajmuje ponad połowę książki, ale rozczarowało mnie trochę po łebkach potraktowanie kwestii zdrowotnych i dietetycznych - dlaczego cukier szkodzi, gdzie jest, gdzie go nie ma, co jeść, a czego nie. Zdaję sobie sprawę, że to nie poradnik zdrowotny, czy też dietetyczny, ale głównie na to info sie nastawiałam. Poza tym chaos, czego bardzo nie lubię, przy czytaniu odnosiłam wrażenie, że autorzy wybrali po prostu ciekawostki dot. cukru i wrzucili je do książki. Oczywiście i tak sporo daje to do myślenia, żeby przyglądać sie temu, co jemy.

książek: 2416
Jagoda | 2018-07-18
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 18 lipca 2018

Biografia cukru powinna wyglądać mniej więcej tak: 1) słodycz przed cukrem 2) odkrycie trzciny cukrowej 3) rozwój plantacji i zdobywanie Europy przez cukier 4) burak cukrowy 5) odkrycie szkodliwości cukru i koncerny spożywcze dodające cukier do wszystkiego.
Tymczasem biografia cukru by Kortko i Watoła to: drastyczny opis przypadku zaawansowanej cukrzycy, Kuba, królowa Elżbieta Tudor i jej czarne od cukru zęby oraz inne tajemnice, odkrycie trzciny cukrowej i drastyczne traktowanie niewolników zbiegłych z plantacji, cukrzyca, stomatologia, insulina, burak cukrowy i sacharnyna... czyli chaos, chaos, chaos. Plus bibliografia, z którą warto by się zapoznać. Przynajmniej w zakresie historii cukru oraz jego szkodliwości dla zdrowia.

książek: 0
| 2018-03-31
Przeczytana: 25 marca 2018

Książka składa się z szerokiej konstelacji opowieści, których motywem przewodnim jest tytułowy cukier. Oczywiście każda z nich jest tylko szkicem wprowadzającym do tematu, jednak bogatym w fakty i anegdoty. Specjalistów w danym zagadnieniu może to nieco upraszczające podejście oburzać, ale przecież to nie do nich jest skierowana całość. Wartością książki jest atrakcyjny styl, napisana jest wartko i anegdotycznie, język jest prosty, ale zdecydowanie nie prostacki, całość wzbogacają dobrze dobrane zdjęcia i ryciny. Autorom i redaktorom nie udało się uniknąć kilku błędów, jak np. światowa produkcja cukru - 1,8 mld t zamiast 180 mln t czy też informacje o statkach Kolumba, które są nieprecyzyjne, np. Santa Maria była karaką, a nie karawelą. Niemniej jednak zdecydowanie warto się ze Słodziutkim zapoznać!

książek: 1388
Ann | 2018-07-18
Przeczytana: 01 lipca 2018

Nie rozumiem poprzednich krytycznych opinii.
Książka jest promowana jako zbiór esejów opowiadających "biografię cukru".
Właściwie każdy rozdział - esej to inny temat, zaskakująco przeskakujemy tu ze szpitalnych sal na plantacje trzciny na Kubie, by zaraz zajrzeć do kieszeni książąt na francuskich salonach dziesiątki lat temu i przekonać się, że są pełne słodkości.
To bardzo ciekawy zbiór esejów, przedstawiający dzieje cukru, wstrząsający, śmieszący, zaskakujący i bardzo pouczający.
Bardzo udana publikacja.
A wszystkim szukającym rozprawy naukowej o szkodliwości cukru, polecam poszukać książek w innym dziale.

zobacz kolejne z 596 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd