Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!

Okładka książki Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! Katarzyna Kędzior
Okładka książki Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!
Katarzyna Kędzior Wydawnictwo: Babaryba kulinaria, przepisy kulinarne
332 str. 5 godz. 32 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Babaryba
Data wydania:
2018-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2018-01-01
Liczba stron:
332
Czas czytania
5 godz. 32 min.
Język:
polski
ISBN:
9788362965625
Średnia ocen

7,3 7,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,3 / 10
9 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1189
829

Na półkach:

Panie i Panowie - poznajcie Katarzynę Kędzior! Poznajcie tę wyjątkową, niezwykle sympatyczną i cieszącą się pełnią życia kobietę, która pewnego dnia postanowiła porzucić wielkomiejskie zgiełk, przeprowadzić się na wieś i cieszyć najprawdziwszym szczęściem... A te daje jej bliskość natury, otaczający ją najbliżsi, jak i wreszcie smaczne, zdrowe i niezwykle pomysłowe gotowanie! I to właśnie o kuchni, ale też i o pięknie życia Pani Kasi, opowiada wspaniała książka pt. "Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!", która ukazała się nakładem Wydawnictwa Babaryba, i o której postaram się opowiedzieć jak najwięcej w poniższej recenzji!

Wraz z lekturą tej pozycji przenosimy się do urokliwej miejscowości - Potoczka, która leży w przepięknych Sudetach. To właśnie tam żyje i prowadzi nie mniej urokliwy pensjonat o nazwie "U Lukosza" autorka tej książki, której codzienność wypełnia dbałość o gości oraz o żyjące tu szczęśliwie zwierzęta (m.in. konie i kozy),jak i wreszcie smaczne gotowanie. I tak oto wraz z lekturą tej pozycji mamy przyjemność bliższego spotkania z tym wspaniałym światem radości, przyjemności, natury i zdrowia, gdyż zarówno kulinarne receptury Pani Kasi, jak i niezwykle intrygujące, a nierzadko też i zabawne anegdoty z jej życia, cechuje umiłowanie do tego, co naturalne i przynoszącą nam same korzyści...

Jako słowo się rzekło, książka ta została podzielona na dwie główne części: pierwszą, oferująca nam 100 wspaniałych przepisów kulinarnych na bezmięsne i zdrowe dania, jak i drugą - skupiającą się na historiach z życia autorki, które przypasowane kolejnym porom roku, obrazują (w tym także i dosłownie, za sprawą pięknych zdjęć) codzienność życia Pani Katarzyny i jej najbliższych. I można pokusić się tu o stwierdzenie, że obie te części prezentują się tu naprawdę niezwykle barwnie i ciekawie, jak i stanowią swoje wzajemnie uzupełnienie, gdyż dopiero połączenie piękna i mądrości życia w tym naturalnym świecie ze zdrową i pomysłową kuchnią, daje nam pełnię niezwykłości tego, jak wygląda codzienność w domu tej autorki!

Część kulinarna oferuje nam sobą moc przepisów podzielonych na kilka głównych kategorii, tj. "Dzień dobry" (pyszne śniadania),"Do syta" (sycące obiady),"Na słodko" (przepisy na desery i łakocie),jak i wreszcie ciekawe w swym koncepcie działy: "Do słoika" (przetwory),"Z resztek" (dania typu 'coś z niczego'),jak i wreszcie "Nie kupuj" (produkty, które może przygotować sami w domu). I tu warto zauważyć, że każdy z tych wegetariańskich przepisów opiera się na powszechnie dostępnych produktach, jego wykonanie nie przysporzy nam trudności, zaś czas gotowania nie będzie dłuższy, niż ok. 30 minut. Oczywiście, nie sposób nie wskazać tu także na wielką pomysłowość autorki, która oferuje nam tak ciekawe i zaskakujące pomysły na zdrową i smaczną kuchnię, iż chwilami jest nam wstyd, że przez całe życie sami na to nie wpadliśmy;)

"DZIEŃ DOBRY" - ten dział zachwycił mnie wspaniałymi przepisami na szybkie, smaczne i zdrowe śniadania, spośród których moje serce skradła tu m.in. "Bananowa jaglanka", która budzi skojarzenia z wakacyjnym pobytem u babci na wsi; kolejno aromatyczna "Pasta z suszonych pomidorów"; czy też wreszcie chrupiące i rozpływające się w ustach "Żytnie podpłomyki"... Pewne w tym przypadku jest zaś to, że każde śniadanie z wyczarowanymi za sprawą tych receptur dań, będzie idealnym początkiem naszego dnia!

"DO SYTA" - tu przechodzimy już do poważniejszych wyzwań, czyli sycących, napełniających nas energią na cały dzień i oczywiście przepysznych obiadów! I tu nie mogłabym nie wspomnieć chociażby o zaskakujących swoją formą "Zielonych naleśnikach", kolejno o pachnącej wyśmienicie "Tarcie gryczanej z cukinią i czerwoną cebulą", jak i też cudownych "Plackach warzywnych z grzybowym sosem"... Ten rozdział udowadnia sobą to, że wegetariańska kuchnia może być także bardzo pożywna i wielce energetyczna.

"NA SŁODKO" - jako, że jestem łasuchem, nie ukrywam że ta część książki przypadła mi szczególnie do gustu. Przypadła i skradła serce takimi kulinarnymi czarami, jak przepisy na zdrowe "Brzoskwinie zapiekane z malinami i miodem", następnie rozpływające się na podniebieniu "Maślane ciasteczka z lawendą" oraz mój absolutny faworyt - "Zakalec, czyli ciasto bananowe", które jest w swym smaku po prostu obłędne...

Wiele do zaoferowania mają nam sobą także pozostałe kulinarne działy tej książki, gdzie to znajdziemy chociażby pomysłowe przepisy na "Zielony dżem z zielonych pomidorów", kolejno wykorzystującą resztki z lodówki recepturę na smaczny "Omlet ziołowy z wczorajszych", ziemniaków", czy też choćby własnej roboty "Masło orzechowe z fistaszków", które smakuje o wiele lepiej, niż te ze sklepu! Te trzy pomysłowe działy lektury udowadniają nam sobą także to, że w kuchni nie może być miejsca na nudę i monotonię, zaś pomysłowość i inteligencja w działaniu, nie zna tu żadnych granic!

I gdy już nasycimy nasz wzrok i nasze brzuchy tymi pięknymi potrawami..., to wówczas możemy oddać się lekturze drugiej części tej książki, czyli opowieściom Katarzyny Kędzior o jej codziennym życiu. Opowieściom o miłości, zwierzętach, kontakcie z naturą i przyrodą, jak i też szczęściu. Nie da się bowiem ukryć, że autorka jest szczęśliwym człowiekiem w tej swojej niezwykłej oazie spokoju, co z kolei pozwala także i nam "pożyczyć" odrobinę tej wspaniałej energii i tych pięknych emocji, pozwalając zapomnieć o naszych troskach i problemach. Uśmiejemy się przy tej lekturze, czasami wzruszymy, jak i wreszcie oczarujemy pięknym tych słów i dopełniających je fotografii...

W tym miejscu konieczne są także słowa uznania względem Wydawnictwa Babaryba, która zadbało o tak piękne i efektownie wydanie tej książki. Mam tu na myśli duży format, twardą okładkę z przekuwającą wzrok grafiką, doskonałej jakości papier, przejrzysty układ treści, jak i wreszcie piękne zdjęcia, które obrazują zarówno smakowite dania, jak i życie autorki. To wszystko sprawia, że lektura tej pozycji jest jeszcze przyjemnością i pełniejszą, zaś sama książka może stanowić nie tylko cenny wkład w naszą domową biblioteczkę, ale też i chociażby idealny pomysł na cenny prezent dla naszych najbliższych.

"Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!", to bardzo ciekawa, intrygująca, wyróżniająca się z szeregu innych i podana z sercem książka kulinarna. Książka, która oferuje sobą wspaniałe i pomysłowe przepisy na wegetariańskie dania, jak i też coś na wzór kuszącego pomysłu na nowe, lepsze i szczęśliwsze życie. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie każdy z nas może z dnia na dzień przenieść się na wieś i żyć w zgodzie z naturą..., ale dobrym pomysłem będzie rozpoczęcie tej przemiany od skorzystania z tych znakomitych przepisów, a co będzie dalej, niech przekona się o tym każdy z nas we właściwym czasie. Ze swej strony polecam jak najbardziej sięgnięcie po niniejsze dzieło Katarzyny Kędzior, które ma nam sobą do zaoferowania naprawdę wiele!

Panie i Panowie - poznajcie Katarzynę Kędzior! Poznajcie tę wyjątkową, niezwykle sympatyczną i cieszącą się pełnią życia kobietę, która pewnego dnia postanowiła porzucić wielkomiejskie zgiełk, przeprowadzić się na wieś i cieszyć najprawdziwszym szczęściem... A te daje jej bliskość natury, otaczający ją najbliżsi, jak i wreszcie smaczne, zdrowe i niezwykle pomysłowe...

więcej Pokaż mimo to

avatar
4
4

Na półkach: ,

W Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! jest coś magicznego. Chyba zbyt dosłownie potraktowałam jej tytuł, dlatego moja recenzja będzie bardzo optymistyczna. W książce znajdziecie sto przepisów wegetariańskich, jak już wielokrotnie wspominałam nie jestem wegetarianką a mogłabym ugotować z niej dosłownie wszystko!

Książka składa się z dwóch części. Cześć pierwsza to przepisy podzielone na sześć kategorii: na dzień dobry, do syta, na słodko, do słoika, z resztek czyli coś w duchu Zero Waste. I na koniec przepisy z kategorii nie kupuj, Katarzyna Kędzior podpowie Wam jak zrobić zakwas na żur, musztardę, masło klarowane, czy budyń.

Część druga to opowieść o życiu jakie wiedzie autorka książki wraz ze swoim partnerem Lokuszem w Potoczku, wsi położonej w południowo-zachodniej Polsce. Razem prowadzą tam dom gościnny U Lokusza, gdzie goście mogą miło spędzić czas i spróbować wegetariańskiej i autorskiej kuchni. Katarzyna Kędzior chciała pokazać jak wygląda jej świat. Otworzyła drzwi do swojego domu z którego bije ciepło, radość i dobre jedzenie.
Przepisy w książce są bardzo dobrze opisane. Mają ikonki, które znacząco ułatwiają gotowanie. Dzięki nim dowiecie się na ile osób jest przepis, czy jest to potrawa sezonowa czy możną ją przygotowywać przez cały rok, czy wymaga pieczenia lub gotowania. Nawet czy jest bezglutenowa. Jestem wielką fanką ikonek! Do tego potrawy są ładnie sfotografowane, co na pewno dodatkowo rozbudza apetyt.
Nie mogłam się zdecydować co mam ugotować. Zaczęłam od czegoś na słodko i zrobiłam ciasto bananowe zwane zakalcem. W smaku ciasto bardzo przypomina chlebek bananowy, do tego rodzynki i orzechy wzbogaciły jego smak, a można jeszcze dodać do niego owoce lub polewę czekoladową. Oprócz ciasta zrobiłam batatowe zawijasy z ciasta francuskiego. Często robię różne kombinacje z ciastem francuskim, ale jeszcze nigdy nie próbowałam takiego połączenia z batatem. Bardzo smaczna przekąska, także do pracy.
Zrobiłam także leczo, które jest dla mnie odkryciem ponieważ jest z marchewką i kukurydzą, które nadają mu nie co słodyczy. W przepisie nie było pieczarek, ale ja akurat miałam kilka w lodówce i one również znalazły się w moim garnku. Jeśli nie jedliście leczo w tej wersji, koniecznie spróbujcie, marchewka i kukurydza zupełnie zmieniają smak tego tradycyjnego dania.
Jest kilka potraw, które chciała jeszcze przygotować. Na mojej liście (coraz dłuższej) znalazły się dwie zupy pomidorowa i marchewkowa, czerwone ruskie pierogi, dlatego czerwone bo do ciasta dodaje się buraka. Na deser oczywiście wybrałam ciasto czekoladowe z mąki orkiszowej. Żeby zrobić pesto z czosnku muszę poczekać do wiosny, a na kotlety z kani do jesieni, w tym roku już na nie za późno.

Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! na pewno Was nie rozczaruje. Znajdziecie w tej książce bardzo dużo inspiracji i pomysłów na ciekawe dania, niekiedy bardzo proste takie jak ser w słoiku czy owsianka inaczej, ale sekret tych przepisów tkwi właśnie w ich prostocie. Sami się przekonajcie i zróbcie zielone naleśniki ze szpinakiem i camembertem. Wszystkie przepisy opierają się na sezonowości dlatego na pewno nie będziecie mieli problemów z dostępnością produktów. Zachęcam do gotowania i eksperymentowania!
Smacznego!

https://jemksiazkiblog.wordpress.com/2018/11/22/slow-west-wege-kochaj-gotuj-i-zyj-na-calego-katarzyna-kedzior/

W Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! jest coś magicznego. Chyba zbyt dosłownie potraktowałam jej tytuł, dlatego moja recenzja będzie bardzo optymistyczna. W książce znajdziecie sto przepisów wegetariańskich, jak już wielokrotnie wspominałam nie jestem wegetarianką a mogłabym ugotować z niej dosłownie wszystko!

Książka składa się z dwóch części. Cześć pierwsza...

więcej Pokaż mimo to

avatar
565
441

Na półkach:

JELENKA.PL
Wielu z Was dobrze już wie o moim romansie z kuchnią wegetariańską. Z resztą trudno nie wiedzieć, skoro w kółko o nim piszę! Co rusz trafiam na różne pyszności i nie sposób się nie zachwycić. A jeśli coś jest proste, bardzo intuicyjne w przygotowaniu i dodatkowo pyszne to ja jestem w niebie. Książka „Slow West Wege” Katarzyny Kędzior mnie do tego nieba zaprowadziła. Bez dwóch zdań.

FAJNA WEGETARIAŃSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA
Lubię książki o kuchni wegetariańskiej za ich kreatywność. Czasami niestety autorzy potrafią przedobrzyć. Jednak w dużej mierze są to trafne przepisy, które bez problemu można odtworzyć w domowym zaciszu. I tak jest właśnie z książką Katarzyny Kędzior, która zawiera 100 wegetariańskich przepisów, które są proste i pyszne. Aż mnie korci by napisać, że jak w domu u mamy.

POWRÓT DO KORZENI
Autorka książki porzuciła wielkomiejskie życie na rzecz wsi. Obecnie mieszka i prowadzi dom gościnny gdzieś pomiędzy niczego, a konkretnie w Kotlinie Kłodzkiej w Sudetach. Powiem Wam, a raczej napiszę, że to po prostu czuć w przepisach Kasi. Ten powrót do korzeni, tę bliskość natury, domową atmosferę. Coś wspaniałego, coś pysznego!

Na kilkudziesięciu ostatnich stronach autorka fenomenalnie opowiada o swoim życiu, co rusz przytaczając zabawne anegdoty. Opowiada o życiu pośród gór, zwierząt i czerpaniu garściami z dóbr naury. Z tych opowieści bije niesamowity spokój ducha i szczęście, choć czasami bywa różnie. Jak to w życiu.

Przetestowałam kilkanaście przepisów Kasi: słodkich, wytrawnych, tradycyjnych i tych bardziej innowacyjnych. Za każdym razem był to strzał w dziesiątkę i te przepisy wylądowały już w moi stałym kuchennym „repertuarze”.

UKŁAD
Książka „Slow west wege” jest podzielona na kilka ciekawych rozdziałów. Jest podział standardowy z przepisami śniadaniowymi czy obiadowymi i na słodko. Jednak są też rozdziały, swoją drogą bardzo praktyczne i pomocne, które uczą świadomego gotowania i rozsądnego gospodarowania jedzeniem. Mianowicie mam tu na myśli działy, które proponują wiele przepisów na bazie resztek, przygotowywanie produktów, które zazwyczaj się kupuje, w domu czy robienie własnych przetworów. Uwielbiam gotować z resztek i myślę, że już całkiem nieźle mi to idzie. Autorka na szczęście dostarczyła mi kolejnych inspiracji, za co bardzo jej dziękuję!

Jeśli chodzi natomiast o układ przepisów to również ta kwestia została fajnie i ciekawie rozwiązana. Prócz standardowych elementów przy każdej recepturze są zamieszczone dodatkowe rady oraz przybornik, czyli informacje o sprzętach jakie będą potrzebne. Myślę, że to ważna sprawa dla rozpoczynających przygodę w kuchni. Przy każdym przepisie jest również zawarta informacja o tym czy jest to danie bez glutenu czy bez laktozy. Autorka podpowiada także w jakim okresie najlepiej przyrządzać daną potrawę czy to w lecie czy jesienią, a może i przez cały rok. Każdy przepis jest okraszony zachwycającym zdjęciem.

PODSUMOWANIE
Jestem zachwycona propozycją kuchni wegetariańskiej Kasi Kędzior, tak Kasi, nie Katarzyny. Gotując z jej książki dobrze ją poznałam ( Kasię i książkę przy okazji też) i zaprzyjaźniłam się – przynajmniej z jej przepisami. A za co tak polubiłam „Slow West Wege”? Za prostotę, za przepisy z łatwo dostępnych składników, intuicyjność, za jakąś taką „polskość i swojskość”. Wiem trochę to dziwnie brzmi, ale z tej książki, zdjęć i przepisów bije fantastyczny klimat i ciepła domowa atmosfera.

Myślę, że „Slow West Wege” będzie idealną propozycją dla tych, którzy chcą gotować bardziej wegetariańsko i wegańsko jednocześnie nie katując swoich bliskich wyskakującymi zewsząd nowościami. Te przepisy łączą tradycyjne receptury z nowoczesnymi niuansami oraz wegetariańskim bzikiem.

No fajna książka. Po prostu!

„Slow West Wege” w trzech słowach: prosto, pysznie, domowo.

JELENKA.PL
Wielu z Was dobrze już wie o moim romansie z kuchnią wegetariańską. Z resztą trudno nie wiedzieć, skoro w kółko o nim piszę! Co rusz trafiam na różne pyszności i nie sposób się nie zachwycić. A jeśli coś jest proste, bardzo intuicyjne w przygotowaniu i dodatkowo pyszne to ja jestem w niebie. Książka „Slow West Wege” Katarzyny Kędzior mnie do tego nieba...

więcej Pokaż mimo to

avatar
347
344

Na półkach: ,

Slow west wege
Kochaj, gotuj i żyj na całego!

Zastanawiałam się jakiś czas temu czy można napisać książkę kucharską, którą czyta się niczym fascynującą opowieść. Okazuje się, że można, dokonała tego Susan Herrmann Loomis tworząc „W mojej francuskiej kuchni”.
Ale cudze chwalimy, swego nie znamy.
W ślady Susan, z nie mniej spektakularnym skutkiem, poszła nasza rodaczka – Katarzyna Kędzior. Jej niedawno wydana książka "Slow west wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!” urzeka prostotą przepisów i pełną rodzinnego ciepła opowieścią o codziennym życiu w malowniczej, położonej gdzieś na przysłowiowym „końcu świata” przygranicznej wiosce Potoczek w Sudetach.

Slow west wege to tak naprawdę dwie książki połączone piękną okładką i tworzące harmonijną całość. Pierwsza, zawierająca 100 różnorodnych przepisów książka kucharska, odkrywa przed Czytelnikami tajniki i uroki zgodnej z porami roku kuchni wegetariańskiej. Druga to wzruszająca opowieść o zupełnie zwyczajnym życiu – pełnym radości, ale też przeplatanych chwilami smutku i tęsknoty.

W swoim kuchennym królestwie Kasia stara się wykorzystywać świeże, sezonowe produkty, które wszyscy doskonale znamy. Jej przepisy nie należą do skomplikowanych, to typowa, domowa kuchnia roślinna, przyprawiona dużą porcją serdeczności i uśmiechu. Niektóre z zaprezentowanych propozycji mogą zaskakiwać nietypowym połączeniem smaków, ale efekt końcowy zawsze jest pyszny. Znajdziecie więc w książce Kasi inspiracje na pożywne śniadania, pyszne obiady i słodkości. Dzięki przepisom zawartym w Slow west wege zagoszczą w waszych domach własnoręcznie ukiszony topinambur, suszone kanie i zapiekane truskawki z miętą.
Pomysły na, modne ostatnimi czasy, dania z resztek pozwolą uniknąć marnowania jedzenia, dowiecie się jaki sposób wykorzystać pozostałości z wcześniejszych posiłków, aby wyczarować z nich sycące, wyśmienite potrawy.
Ciekawe receptury zawiera rozdział zatytułowany "Nie kupuj", dzięki niemu poznacie tajniki przygotowywania w domu m.in. klarowanego masła, domowej musztardy na winie czy chleba na zakwasie. Tym samym uwolnicie się od naszpikowanych konserwantami sklepowych "gotowców".
Wszystko to okraszone przepięknymi zdjęciami oraz praktycznymi poradami autorki.

A kiedy znajdziecie wreszcie upragnioną chwilę czasu tylko dla siebie, będziecie mogli zatopić się w pełnej ciepła i humoru opowieści, z której wyłania się słowem malowany obraz sudeckiej wsi. Obraz, który w wielu z nas obudzi tęsknotę za sielskim, spokojnym życiem, bez wiecznego pośpiechu i zabiegania. Obraz, który możecie zobaczyć na własne oczy odwiedzając Kasię i Lokusza w prowadzonym przez nich domu gościnnym "U Lokusza" w Potoczku, gmina Międzylesie.

Slow west wege
Kochaj, gotuj i żyj na całego!

Zastanawiałam się jakiś czas temu czy można napisać książkę kucharską, którą czyta się niczym fascynującą opowieść. Okazuje się, że można, dokonała tego Susan Herrmann Loomis tworząc „W mojej francuskiej kuchni”.
Ale cudze chwalimy, swego nie znamy.
W ślady Susan, z nie mniej spektakularnym skutkiem, poszła nasza rodaczka –...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    33
  • Przeczytane
    9
  • Posiadam
    3
  • 2023
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • Weganizm/wegetarianizm
    1
  • Kucharskie i żywieniowe
    1
  • 🍉🍉Wege kuchnia🍉🍉
    1
  • Książki kucharskie
    1
  • Papierowe
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!


Podobne książki

Przeczytaj także