Słodziutki. Biografia cukru
Bohater tej książki jest niczym bezkarny szef mafii wchodzącej w konszachty z władcami i możnymi tego świata. Przyczynia się do upadku gospodarek, uzależnienia i śmierci tysięcy ludzi. A wszystko uchodzi mu płazem, bo jest przecież taki słodki! KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA-STUHR, DIETETYK KLINICZNY I PSYCHODIETETYK, AUTORKA BLOGA KACHBLAZEJEWSKA.PL
Przygoda ludzi z cukrem przypomina toksyczny związek pary kochanków. Faza ślepego zakochania to epoka wielkich odkryć geograficznych, kolonialnych podbojów i zachłyśnięcia się słodyczą na europejskich dworach. Dla tej miłości człowiek gotów jest zabić i zabija bez opamiętania. Czerwona lampka zapala mu się wraz z pierwszymi odkryciami naukowymi związanymi z chorobami wywoływanymi przez cukier. Zaczyna się czas podejrzeń i oskarżeń. Adwokatem kochanka staje się przemysł spożywczy, przekupuje go tysiącami słodkich wynalazków, colą, „zdrowymi” sokami, a nawet lepszym keczupem. Zrzuca winę na tego trzeciego: tłuszcz! Teraz, gdy o cukrze wprost mówi się „biała śmierć” i najwyższa pora na rozwód z orzeczeniem o winie… okazuje się, że jesteśmy tak uzależnieni, że już nie umiemy bez naszego „słodziutkiego” żyć.
Fascynująca historia rajskiej słodyczy, która od wieków zamienia ludzkie życie w piekło. Uważajcie! Po tej książce już nie sięgniecie po czekoladę z tą samą przyjemnością.”
Anna Brzezińska, historyczka, pisarka, autorka bestsellera „Córki Wawelu. Opowieść o jagiellońskich królewnach”
Przeczytałem tę niesamowitą książkę jednym tchem. Słodycz cukru to przynęta na gigantycznej wędce dla ludzkich słabości, to tsunami niszczące zdrowie, to droga przez pole minowe. Usuń cukier ze swojego stołu, ze swojej kuchni, ze swojego życia.
Antoni Huczyński, „Dziarski Dziadek”
To historia inna niż wszystkie. Co wyróżnia tę opowieść o cukrze? Przede wszystkim to, że sięga do prapoczątków - nie tylko uświadamia, jak bardzo jest szkodliwy, ale też jak manipulowano wiedzą na jego temat. Poznanie tej prawdy przyda się każdemu, kto chce zdrowo się odżywiać. Całość napisana lekkim językiem, pełna ciekawostek i nieznanych dotąd historii. Warto.
Oktawia Nowacka, pięcioboistka, olimpijka, zdobywczyni Pucharu Świata, medalistka mistrzostw Europy i Polski
Cukier to dla jednych rozkosz, dla innych przekleństwo. Spośród tysięcy pacjentów z cukrzycą, jakich miałem i mam pod opieką, zaledwie kilku potrafiło zmierzyć się z nią, decydując, że będą po prostu jedli mniej. Chciałbym bardzo, by było ich więcej. „Słodziutki. Biografia cukru” pomaga zrozumieć, dlaczego to ważne. Książkę przeczytałem z dużą przyjemnością i także Państwa zachęcam do lektury.
Prof. dr hab. Krzysztof Strojek konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii
Judyta Watoła, dziennikarka „Gazety Wyborczej” specjalizująca się w zdrowiu. W 2014 r. wraz z Dariuszem Kortko otrzymała nagrodę Grand Press w kategorii dziennikarstwo specjalistyczne. Współautorka książek „Czerwona księżniczka” o prof. Ariadnie Gierek-Łapińskiej oraz „Religa. Biografia najsłynniejszego polskiego kardiochirurga” i „Na szczycie stromej góry. Opowieści o transplantacjach” (z Dariuszem Kortko).
Dariusz Kortko, dziennikarz „Gazety Wyborczej” od 1991 r., od 2004 r. redaktor naczelny jej katowickiej redakcji, współautor książek: „Dobry zawód. Rozmowy z lekarzami” (z Krystyną Bochenek), „Czerwona księżniczka”, „Religa. Biografia najsłynniejszego polskiego kardiochirurga”, „Na szczycie stromej góry” (z Judytą Watołą) oraz „Kukuczka” (z Marcinem Pietraszewskim). Z wykształcenia politolog, jest absolwentem Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 778
- 563
- 112
- 39
- 29
- 24
- 13
- 12
- 11
- 10
Opinia
Nie od dziś wiadomo, że cukier to 'biała śmierć' i powinniśmy ograniczać jego spożywanie. Tylko od kiedy o tym wiadomo? Tego dowiecie się z tej książki. Szczerze przyznam, że byłam w szoku, że kiedyś w Polsce promowało się cukier. Wmawiano ludziom, że cukier to najzdrowsza i najtańsza słodycz, której nie powinno się dzieciom odmawiać. Owszem, zdawałam sobie sprawę z tego, że kiedyś świadomość ludzi na wiele tematów była o wiele mniejsza, również na temat cukru i jego właściwości odżywczych. Jednak szokiem było dla mnie to jak ludzie ślepo wierzyli w to, że jest bardzo zdrowy. Poza tym z ".. Biografii cukru" dowiedziałam się jak cukier postrzegany był na przestrzeni lat. Kiedy było go pod dostatkiem, a kiedy zaczęło go brakować i dlaczego. Dowiedziałam się również jak jego ceny zmieniały się z biegiem czasu i jak ludzie nielegalnie nim handlowali i jak dużo na tym zarabiali! Szok! Opisane zostało również to jak wyrywano kiedyś zęby. Oczywiście zepsute przez złą jakość jedzenia i cukier.. Aż mnie ciarki przechodzą na samą myśl- metody były O K R O P N E. Zwłaszcza dla mnie- osoby, która bez znieczulenia nie da się dotknąć dentyście.
Już na pierwszych stronach znajduje się ciekawy eksperyment australijskiego aktora Damon'a Gameau, który postanowił przez dwa miesiące jeść tylko żywność przedstawianą w mediach jako "zdrową". Nie jadł słodyczy i lodów, nie pił napojów gazowanych- jadł tylko "zdrową, fit" żywność. Wyniki są zaskakujące i cholernie przerażające. Każdy z nas powinien wyrobić sobie nawyk uważnego czytania etykiet, bo cukier jest dodawany dosłownie wszędzie. Podzielę się z Wami ciekawostką, której nie ma w książce, ale za to świetnie wpisuje się w temat. Zobaczyłam ją gdzieś w internecie i z niedowierzaniem sprawdziłam czy to prawda. Wszystko policzyłam i.. niestety wszystko się zgadza. Wiecie, że w popularnej wodzie smakowej (1,5 litra) znajduje się (o zgrozo!) 14 ŁYCZEK CUKRU?! Dla zobrazowania.. to tyle co w prawie sześciu batonikach (jeden ma 33g). Przeraża mnie to, że rodzice często kupują dzieciom wodę smakową z przekonaniem, że jest to zdrowsze niż napój gazowany.
Dzięki "Słodziutki. Biografia cukru" dowiesz się:
jak produkuje się cukier według Acharda,
jak kiedyś w Polsce promowało się cukier, jako najzdrowszą słodycz,
kiedy pojawiły się pierwsze wzmianki o cukrzycy,
jak wygląda produkcja insuliny,
jak wygląda życie osoby chorej na cukrzyce,
jak wygląda cukrzyca u psów i kotów,
jak bardzo różnią się ceny insuliny na świecie,
jaki wpływ ma cukier na nasze zdrowie,
jak wygląda problem otyłości na świecie,
jak rozwijał się przemysł cukrowniczy na świecie,
kiedy cukier był produktem luksusowym, niedostępnym dla wielu ludzi
i wiele innych ciekawych rzeczy.
(...) hektar buraków dostarcza dwa razy więcej tlenu do atmosfery niż hektar lasu, a z gleby wyciąga szkodliwe związki azotu.
Skłamałabym pisząc, że po przeczytaniu tej książki nigdy więcej nie sięgnę po niezdrowe słodycze, ale na pewno dwa razy się zastanowię przed zjedzeniem cukierka, czekoladki czy batonika. A jeśli kiedyś przestanę się zastanawiać, to sięgnę kolejny raz po tę książkę. Przeraziło mnie jak bardzo cukier nam szkodzi- zatyka naczynia krwionośne, niszczy nerki, zabija neurony w układzie nerwowym, odbiera wzrok, powoduje zmiany miażdżycowe tętnic wieńcowych serca, wywołuje zaburzenia rytmu serca, zawały, udary, zaburzenia erekcji, psuje zęby i karmi nowotwory. Dalej masz ochotę na czekoladkę?
http://www.maobmaze.pl/2018/04/slodziutki-biografia-cukru.html
Nie od dziś wiadomo, że cukier to 'biała śmierć' i powinniśmy ograniczać jego spożywanie. Tylko od kiedy o tym wiadomo? Tego dowiecie się z tej książki. Szczerze przyznam, że byłam w szoku, że kiedyś w Polsce promowało się cukier. Wmawiano ludziom, że cukier to najzdrowsza i najtańsza słodycz, której nie powinno się dzieciom odmawiać. Owszem, zdawałam sobie sprawę z tego,...
więcej Pokaż mimo to