Słodziutki. Biografia cukru
Bohater tej książki jest niczym bezkarny szef mafii wchodzącej w konszachty z władcami i możnymi tego świata. Przyczynia się do upadku gospodarek, uzależnienia i śmierci tysięcy ludzi. A wszystko uchodzi mu płazem, bo jest przecież taki słodki! KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA-STUHR, DIETETYK KLINICZNY I PSYCHODIETETYK, AUTORKA BLOGA KACHBLAZEJEWSKA.PL
Przygoda ludzi z cukrem przypomina toksyczny związek pary kochanków. Faza ślepego zakochania to epoka wielkich odkryć geograficznych, kolonialnych podbojów i zachłyśnięcia się słodyczą na europejskich dworach. Dla tej miłości człowiek gotów jest zabić i zabija bez opamiętania. Czerwona lampka zapala mu się wraz z pierwszymi odkryciami naukowymi związanymi z chorobami wywoływanymi przez cukier. Zaczyna się czas podejrzeń i oskarżeń. Adwokatem kochanka staje się przemysł spożywczy, przekupuje go tysiącami słodkich wynalazków, colą, „zdrowymi” sokami, a nawet lepszym keczupem. Zrzuca winę na tego trzeciego: tłuszcz! Teraz, gdy o cukrze wprost mówi się „biała śmierć” i najwyższa pora na rozwód z orzeczeniem o winie… okazuje się, że jesteśmy tak uzależnieni, że już nie umiemy bez naszego „słodziutkiego” żyć.
Fascynująca historia rajskiej słodyczy, która od wieków zamienia ludzkie życie w piekło. Uważajcie! Po tej książce już nie sięgniecie po czekoladę z tą samą przyjemnością.”
Anna Brzezińska, historyczka, pisarka, autorka bestsellera „Córki Wawelu. Opowieść o jagiellońskich królewnach”
Przeczytałem tę niesamowitą książkę jednym tchem. Słodycz cukru to przynęta na gigantycznej wędce dla ludzkich słabości, to tsunami niszczące zdrowie, to droga przez pole minowe. Usuń cukier ze swojego stołu, ze swojej kuchni, ze swojego życia.
Antoni Huczyński, „Dziarski Dziadek”
To historia inna niż wszystkie. Co wyróżnia tę opowieść o cukrze? Przede wszystkim to, że sięga do prapoczątków - nie tylko uświadamia, jak bardzo jest szkodliwy, ale też jak manipulowano wiedzą na jego temat. Poznanie tej prawdy przyda się każdemu, kto chce zdrowo się odżywiać. Całość napisana lekkim językiem, pełna ciekawostek i nieznanych dotąd historii. Warto.
Oktawia Nowacka, pięcioboistka, olimpijka, zdobywczyni Pucharu Świata, medalistka mistrzostw Europy i Polski
Cukier to dla jednych rozkosz, dla innych przekleństwo. Spośród tysięcy pacjentów z cukrzycą, jakich miałem i mam pod opieką, zaledwie kilku potrafiło zmierzyć się z nią, decydując, że będą po prostu jedli mniej. Chciałbym bardzo, by było ich więcej. „Słodziutki. Biografia cukru” pomaga zrozumieć, dlaczego to ważne. Książkę przeczytałem z dużą przyjemnością i także Państwa zachęcam do lektury.
Prof. dr hab. Krzysztof Strojek konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii
Judyta Watoła, dziennikarka „Gazety Wyborczej” specjalizująca się w zdrowiu. W 2014 r. wraz z Dariuszem Kortko otrzymała nagrodę Grand Press w kategorii dziennikarstwo specjalistyczne. Współautorka książek „Czerwona księżniczka” o prof. Ariadnie Gierek-Łapińskiej oraz „Religa. Biografia najsłynniejszego polskiego kardiochirurga” i „Na szczycie stromej góry. Opowieści o transplantacjach” (z Dariuszem Kortko).
Dariusz Kortko, dziennikarz „Gazety Wyborczej” od 1991 r., od 2004 r. redaktor naczelny jej katowickiej redakcji, współautor książek: „Dobry zawód. Rozmowy z lekarzami” (z Krystyną Bochenek),„Czerwona księżniczka”, „Religa. Biografia najsłynniejszego polskiego kardiochirurga”, „Na szczycie stromej góry” (z Judytą Watołą) oraz „Kukuczka” (z Marcinem Pietraszewskim). Z wykształcenia politolog, jest absolwentem Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 775
- 561
- 112
- 39
- 29
- 25
- 13
- 12
- 11
- 10
OPINIE i DYSKUSJE
Tak jak mamy wahania cukru w ciągu doby, tak i poziom tej książki był zmienny, momentami bardzo interesujące, a momentami bardzo nudna. Dużą wadą jest również brak jednolitości i skakanie po wątkach, strasznie wybija to z rytmu czytania.
Dopóki nie sięgnąłem po tę książkę nie zdawałem sobie sprawy, że historia cukru jest tak długa i zawiła. Książka warta przeczytania, aczkolwiek nie należy spodziewać się po niej fajerwerków.
Tak jak mamy wahania cukru w ciągu doby, tak i poziom tej książki był zmienny, momentami bardzo interesujące, a momentami bardzo nudna. Dużą wadą jest również brak jednolitości i skakanie po wątkach, strasznie wybija to z rytmu czytania.
więcej Pokaż mimo toDopóki nie sięgnąłem po tę książkę nie zdawałem sobie sprawy, że historia cukru jest tak długa i zawiła. Książka warta przeczytania,...
Dużo różnych wątków, choć wszystkie łączy jeden "bohater" - cukier. Jest więc i historia kolonizacji świata, jest o początkach diabetologii i o cukrze w PRL-u. Ogólnie, o wszystkim po trochu, ale ciekawie.
Dużo różnych wątków, choć wszystkie łączy jeden "bohater" - cukier. Jest więc i historia kolonizacji świata, jest o początkach diabetologii i o cukrze w PRL-u. Ogólnie, o wszystkim po trochu, ale ciekawie.
Pokaż mimo toJest to ciekawa książka o wszystkim co związane z jest cukrem począwszy od historii pojawienia się w życiu człowieka, aż po informacje o jego wpływie na ludzki organizm. Opatrzona jest ona kilkudziesięcioma zdjęciami i ilustracjami, zaś każdy rozdział poprzedzony jest przemyśleniami znanych osobistości dotyczącymi poruszanego w tej pozycji tematu. Warto przeczytać.
Jest to ciekawa książka o wszystkim co związane z jest cukrem począwszy od historii pojawienia się w życiu człowieka, aż po informacje o jego wpływie na ludzki organizm. Opatrzona jest ona kilkudziesięcioma zdjęciami i ilustracjami, zaś każdy rozdział poprzedzony jest przemyśleniami znanych osobistości dotyczącymi poruszanego w tej pozycji tematu. Warto przeczytać.
Pokaż mimo toMam problem z tą książką i jej oceną, bo z jednej strony to bardzo potrzebny tytuł i wiedza dotycząca zagrożeń związanych z użyciem cukru i tego faktu konsekwencji, z drugiej zaś chaotyczna struktura, sprawiająca czasem wrażenie dość przypadkowej zbieraniny wszystkiego, co pod hasło cukier i okolice można podciągnąć. Rozdziały i poruszana problematyka nie przechodzą jedne w drugie według dającego się odkryć klucza. Czasem odnosiłem wrażenie, że mam do czynienia z albumem wycinków tematów okołocukrowych, które ktoś wrzucał na przestrzeni lat do jednego skoroszytu. To było męczące w odbiorze i często skutecznie niwelowało zalety ogromu przytaczanych faktów i ciekawostek, którym brak było jakiegoś narracyjnego spoiwa. Tak czytelnik otrzymuje skoroszyt z różnymi zagadnieniami: trochę o historii, trochę o leczeniu zębów w dawnych wiekach, trochę o insulinie, trochę o językowych aspektach samego słowa cukier, trochę o insulinie i Funku, itd., itp. Te kamyki ktoś (redakcja? autorzy?) powinien nanizać na wspólną nić atrakcyjnej przewodniej myśli, aby powstał z tego prawdziwy klejnot - naszyjnik - odwołując się do jubilerskiego porównania. Tu mamy tylko zbiór kolorowych kamyków, niekiedy nawet cennych, ale zamkniętych w pudełku - okładce książki - którym ktoś potrząsnął i wymieszał.
Mam problem z tą książką i jej oceną, bo z jednej strony to bardzo potrzebny tytuł i wiedza dotycząca zagrożeń związanych z użyciem cukru i tego faktu konsekwencji, z drugiej zaś chaotyczna struktura, sprawiająca czasem wrażenie dość przypadkowej zbieraniny wszystkiego, co pod hasło cukier i okolice można podciągnąć. Rozdziały i poruszana problematyka nie przechodzą jedne...
więcej Pokaż mimo toNie wiem, dlaczego książka ta ma tak niską ocenę, bo jest bardzo ciekawa. Łączy historię pojawienia się cukru w życiu człowieka ze skutkami jego działania. Bardzo ciekawie autor to opisał. Są też zdjęcia i ryciny. Książkę czyta się bardzo dobrze. Jej różnorodność wciąga czytelnika.
Bardzo wzbogaciła moją wiedzę.
Ja tę książkę bardzo polecam, bo zmienia nasz pogląd na cukier i słodycze.
Nie wiem, dlaczego książka ta ma tak niską ocenę, bo jest bardzo ciekawa. Łączy historię pojawienia się cukru w życiu człowieka ze skutkami jego działania. Bardzo ciekawie autor to opisał. Są też zdjęcia i ryciny. Książkę czyta się bardzo dobrze. Jej różnorodność wciąga czytelnika.
więcej Pokaż mimo toBardzo wzbogaciła moją wiedzę.
Ja tę książkę bardzo polecam, bo zmienia nasz pogląd na cukier...
Pierwsza i druga połowa to jakby dwie odrębne książki, przy czym druga jest naprawdę interesująca, ale pierwsza zanudziła i zmęczyła mnie na tyle, że już prawie się poddałam, a nie zdarza mi się to często. Gdybym wiedziała wcześniej, to zaczęłabym ją od połowy i nic bym nie straciła :)
Pierwsza i druga połowa to jakby dwie odrębne książki, przy czym druga jest naprawdę interesująca, ale pierwsza zanudziła i zmęczyła mnie na tyle, że już prawie się poddałam, a nie zdarza mi się to często. Gdybym wiedziała wcześniej, to zaczęłabym ją od połowy i nic bym nie straciła :)
Pokaż mimo toNiewiarygodna, że historia cukru jest tak krótka. Po lekturze zrezygnuję ze słodyczy... Działa na wyobraźnię, podnosi świadomość, ukazuje skutki nadużywania cukru. Sporo informacji historycznych.
😁 Słodka przyjemność wywodząca się z wielkiego cierpienia, jakim było niewolnictwo prowadząca do nieuleczalnych chorób.😮
Książka powinna być obowiązkową lekturą wszystkich ludzi. Jak historia cukru zadomowiła się naszym domu.💼
Książka nie jest idealna, ponieważ mam niedosyt, że mogłaby być dłuższa.
Słodziutki --> biała śmierć.💔
Niewiarygodna, że historia cukru jest tak krótka. Po lekturze zrezygnuję ze słodyczy... Działa na wyobraźnię, podnosi świadomość, ukazuje skutki nadużywania cukru. Sporo informacji historycznych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to😁 Słodka przyjemność wywodząca się z wielkiego cierpienia, jakim było niewolnictwo prowadząca do nieuleczalnych chorób.😮
Książka powinna być obowiązkową lekturą wszystkich ludzi....
Ciekawie napisana, dużo faktów nie tylko o samym cukrze, ale również o jego miejscu w historii.
Ciekawie napisana, dużo faktów nie tylko o samym cukrze, ale również o jego miejscu w historii.
Pokaż mimo toPodtytuł książki sugeruje kompleksowe podejście do kwestii cukru, jednak nie dajcie się zwieść - to tylko zbiór luźno powiązanych artykułów.
Świadomość wpływu na nasze życie ostatnio rośnie i “Słodziutki” wydaje się próbą zarobienia na (re)sentymencie. Ciężko szukać tutaj myśli przewodniej. Znajdziemy tutaj opowieści o odkrywaniu Nowego Świata, romanse możnych tego świata ze słodkościami, potem trochę o czekoladzie, cukrzycy, insulinie i do domu.
Choć są poruszane tutaj niezmiernie istotne problemy, to jednak trudno oprzeć się wrażeniu, że autorzy ślizgają się po powierzchni. Na koniec zostajemy z wydmuszką i czytelniczym fast foodem, a nie ważną pozycją, którą ta książka mogłaby być.
Podtytuł książki sugeruje kompleksowe podejście do kwestii cukru, jednak nie dajcie się zwieść - to tylko zbiór luźno powiązanych artykułów.
więcej Pokaż mimo toŚwiadomość wpływu na nasze życie ostatnio rośnie i “Słodziutki” wydaje się próbą zarobienia na (re)sentymencie. Ciężko szukać tutaj myśli przewodniej. Znajdziemy tutaj opowieści o odkrywaniu Nowego Świata, romanse możnych tego świata...
Cudne to jest. Po prostu płyniemy przez kołowrót dziejów niczym Podróżnik w Czasie w swoim wehikule. Dajemy się wprost porwać w przeszłość. Płyniemy wraz z Krzysztofem Kolumbem odkrywać nowe lądy, nowe smaki i zapachy. Pracujemy wraz z ogromną rzeszą niewolników na plantacjach trzciny ne Kubie, Karaibach i w słonecznej Brazylii. Sprowadzamy do Europy dziwaczny towar przypominający kozie bobki, raczymy się tłustym smolistym trunkiem, który do daje siły na cały dzień. Czy wiecie co to Chocolhaa i skąd się wzięła ta nazwa?
Biadolimy nad losem uzależnionych od słodyczy, otyłych i cierpiących na chorobę czarnych zębów królów i książąt zachodnich mocarstw. Popijamy kawę z z tureckim ambasadorem Sulejmanem Amą, płyniemy na kawiarnianych barkach robiąc wielkie interesy, zbieramy informacje dla ubezpieczycieli. Raczymy się czarnym trunkiem słuchając płomiennych przemówień rewolucjonistów i wspólnie zdobywamy Bastylię!
To jest świetnie napisane, pigułkowo i skrótowo, ale bardzo obrazowo. Ten sposób przekazu świetnie działa na wyobraźnię. Jestem zachwycona. Odbyłam wielką, egzotyczną podróż po świecie.
Kupiłam tę książkę, bo okładka przekonała mnie, że jak tylko to przeczytam to pewnie zacznę walczyć z nałogiem słodyczowym. Ostatnie rozdziały docierają do sedna problemu. Niestety wątpię czy przedstawienie mechanizmów uzależnienia coś daje w moim przypadku, ale jeśli chodzi o książkę, dostałam znacznie więcej niż się spodziewałam. Polecam bardzo.
Cudne to jest. Po prostu płyniemy przez kołowrót dziejów niczym Podróżnik w Czasie w swoim wehikule. Dajemy się wprost porwać w przeszłość. Płyniemy wraz z Krzysztofem Kolumbem odkrywać nowe lądy, nowe smaki i zapachy. Pracujemy wraz z ogromną rzeszą niewolników na plantacjach trzciny ne Kubie, Karaibach i w słonecznej Brazylii. Sprowadzamy do Europy dziwaczny towar...
więcej Pokaż mimo to