Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Hummusy i pasty

Wydawnictwo: Znak Literanova
7,44 (16 ocen i 10 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
0
8
2
7
8
6
2
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788324046348
liczba stron
208
język
polski
dodała
AMisz

To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z...

To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa.

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli?

Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.

Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger, sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci.

 

źródło opisu: www.znak.com.pl

źródło okładki: www.znak.com.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (49)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 314
Saudyjskie-Wielbłądy | 2017-08-28
Przeczytana: 28 sierpnia 2017

Hummus i wszelkiego rodzaju pasty warzywne...... mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego, jak wrzucić warzywa do robota i zmiksować.
Łatwo, szybko i bez wysiłku otrzymamy smaczny dodatek do pieczywa lub doskonały dip.
Ale.... jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
Czasami brak nam pomysłu, innym razem niewielka szczypta jakiejś przypraw czyni mdłą i mało wyrazistą pastę rewelacyjnym i wyjątkowo smacznym smarowidłem.
Nie mniejszy wpływ na smak hummusu i wegetariańskich past mają sposób gotowania strączków i konsystencja potrawy. Przekonałam się o tym wielokrotnie przygotowując tradycyjny arabski hummus (przepis dostępny na naszym blogu https://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2017/08/idealny-arabski-hummus-hummus-bi-tahini.html ).

Mając do dyspozycji robot kuchenny Kohersen MyCook o ogromnej mocy 1600W czyli taki, który jest w stanie zmielić, zmiksować i poszatkować dosłownie wszystko, z dużym zaciekawieniem sięgnęłam po książkę Konrada Budzyka. "Hummusy i...

książek: 167
Anna | 2017-08-15
Przeczytana: 15 sierpnia 2017

Książka autorstwa Konrada Budzyka składa się 76 prostych i inspirujących przepisów.

Autor wyjaśnia na początku dlaczego napisał książkę i na co zwraca szczególną uwagę podczas przyrządzania hummusów, past, sosów oraz smakowitych dodatków.

Podoba mi się pozytywne podejście autora do każdego przepisu i z jaką serdecznością i przygotowaniem podchodzi do tematu całości książki. Zachęca nas Czytelników do wykonania prostych, zdrowych połączeń, które posiadają różnorodne smaki.

Tworzenie każdego z przepisów Pana Konrada Budzyka to codzienna jego pasja i przygoda z którą dzieli się również na swoim autorskim blogu. Ma on nadzieję, że Czytelnicy poznają i przyjrzą się z bliska jak to jest w świecie kulinarnych nowości.

Książka ta zawiera: opisy past,humusów,porady jak ugotować strączki, jak ułatwić sobie życie tj. przyprawy, oleje, wszystko co suche, jedzenie w puszkach, moździerz, przyprawy i dodatki, przechowywanie, miary, przelicznik objętości na wagę.

Moją uwagę zwróciły...

książek: 4481
Wkp | 2017-08-14

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

DO KANAPEK I NIE TYLKO

Kuchnia wegetariańska, że już o wegańskiej nie wspomnę, nie jest dla mnie. Nie czuję tego, nie przemawia do mnie, a jak widzę w sklepach produkty typu „parówki wegańskie”, których skład aż przeraża, zastanawiam się jak wiele w tym wszystkim hipokryzji – bo w to, że taka dieta zapewnia pełnię wartości odżywczych już dawno nie wierzę (widziałem zbyt wielu wegan, którzy wyglądem przeczyli temu wszystkiemu). Czemu wiec sięgnąłem po książkę napisaną przez blogera niestosującego produktów odzwierzęcych? Cóż, moja lepsza połowa świetnie gotuje, chętnie poznaje nowe rzeczy, a pasty i hummusy całkiem dobrze mogą smakować same, jak i (a może przede wszystkim) jako dodatek do kanapek z wędliną. A co mogę powiedzieć o samej książce?

Zacznijmy może od jej zawartości. Na ponad 200 stronach znalazło się 76 przepisów na pasty i hummusy z różnych składników. Ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa to jedynie prosta podstawa, składników, których można użyć jest całe mnóstwo....

książek: 561
Gąska | 2017-09-07
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 07 września 2017

Pierwsze co muszę zaznaczyć, to to, że książka została przepięknie wydana. Apetyczne zdjęcia sprawiają, że chce się na nie patrzeć i mieć przed sobą na talerzu te wszystkie cudowne dania. Ja jako osoba uzależniona od Instagrama, oszalałam na punkcie tych fotografii i zapragnęłam sama podobne zrobić.

Książka stała się dla mnie prawdziwą inspiracją. Poznałam nowe produkty, a te dobrze mi znane nauczyłam się przygotowywać w zupełnie innej odsłonie. Miałam nieco problemów z mężem, który słysząc słowo „zdrowy”, „wegański” lub „hummus” dostaje gęsiej skórki, nie mówiąc już o „smalczyku z fasoli”. Na szczęście wystarczy podstawić mu pod nos gotowe danie, nie mówiąc mu, co to jest, a od razu wszystko mu smakuje :)

Nie miałam pojęcia, że kuchnia wegańska może być tak ciekawa oraz różnorodna. Co prawda sama nie jestem nawet wegetarianką, ale lubię próbować nowych rzeczy. Mam wrażenie, że w ostatnim czasie wzrosła moda na wszelkiego rodzaju pasty i humusy. Nic dziwnego, jak zaznaczył...

książek: 890
Ervisha | 2017-08-14
Przeczytana: 14 sierpnia 2017

Hummusy i pasty to najnowsza książka kucharska Konrada Budzyka, autora bloga Blendman.pl w której znajdziecie 76 przepisów na wegańskie hummusy i pasty kanapkowe.

Jej treść podzielono na kilka części.
Pierwsza część to wstęp w którym poznajemy autora książki, jego historię i to dlaczego został blogerem oraz weganinem.
W drugiej dowiadujemy się co nieco o pastach, trzeciej o hummusie. Piąta i szósta część to zasady przygotowywania strączków potrzebnych do wykonania hummusu, pasty lub pasztetu a także jak zaopatrzyć swoją spiżarnie, przechowywać pasty a także miary i wagi.

Kolejne rozdziały to przepisy, które podzielono na: Hummusy, Pasty, Pasztety oraz Smakowite dodatki.
Hummusy to nie tylko hummus klasyczny ale również z pieczonej papryki, chrzanowy czy z grecką nutą.
Pasty to między innymi pasta z białej fasoli, wegański smalczyk, ajwar, pasta szpinakowa a także czekoladowe tahini oraz piernikowa z dynią.
Pomysł na pasztet? Mamy pasztet okopowy a także z białych warzyw....

książek: 6
MARIOLKA | 2017-09-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Autor pokazuje nam, że pasty i hummusy mogą być pyszne same czy jako dodatek do kanapek. Podstawę stanowią: ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. To tylko niektóre składniki, których można wymieniać bardzo wiele. "Dania" wyglądają bardzo smakowicie i urzekają prostotą. Znajdziemy w nich smaki od delikatnych po te zdecydowane. Dla każdego coś dobrego.
Książka wzbogacona pięknymi fotografiami, które rozbudzają tylko chęć ich skosztowania.
Znajdziecie w tej książce wiele ciekawych i niekonwencjonalnych przepisów na szybko, które warto wypróbować.

książek: 21
Karola231 | 2017-10-26
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 24 października 2017

Świetna pozycja dla osób, które szukają inspiracji w kuchni lub lubią eksperymentować. Autor książki podzielił przepisy na cztery grupy: hummusy, pasty, pasztety oraz smakowite dodatki. Plusy tej pozycji to przede wszystkim porady w zakresie gotowania strączków oraz niezbędnych składników, stanowiących bazę do większości przepisów. Kolejny plus to możliwość wykorzystania tych składników w kilku daniach oraz ciekawe połączenia przypraw oraz dodatków. Jednakże zauważam jeden mały minus: niektóre produkty mogą być trudno dostępne.

książek: 4
Paul_Spector | 2017-08-22
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 16 sierpnia 2017

Jeszcze kilka lat temu dieta wegańska jawiła się wszystkim jako egzotyczny sposób żywienia. Nie było książek kulinarnych skierowanych do wegan, wegańskich blogów kulinarnych, a asortyment wegańskich produktów spożywczych pozostawiał wiele do życzenia. W przeciągu kilku ostatnich lat sporo się zmieniło, głównie za sprawą takich osób jak Marta Dymek, które w sposób niezwykle ciekawy i nienachalny zachęcały to spróbowania potraw wegańskich. To właśnie dzięki blogowi Jadłonomia, Wegan Nerd, Mniumniu czy True Taste Hunters coraz więcej osób (w tym zatwardziałych mięsożerców) przekonywało się do kuchni wegańskiej. Powyżsi autorzy niejako przetarli szlak Konradowi Budzykowi, stąd sądzę, że jego książka znajdzie wielu nabywców. Przemawia za tym nie tylko rosnąca popularność diety wegańskiej, lecz również poszerzające się grono osób, które samodzielnie chcą przygotowywać posiłki i do minimum ograniczyć korzystanie z gotowych produktów.

W książce zgodnie z tytułem znajdziemy hummusy, tak w...

książek: 28
Monika | 2017-09-11
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 05 września 2017

Konrad Budzyk
Hummusy i pasty


Zastanawialiście się kiedyś nad tym ile rodzajów past i hummusów można wykonać, by były one smaczne? Ile kombinacji produktów bylibyście wstanie ułożyć, by do siebie pasowały?
Autor bloga blendman.pl stworzył ich mnóstwo, od tych zwykłych standardowych, jak tradycyjny hummus po dość kontrowersyjne na pierwszy rzut oka przepisy jak: humus z kiszoną cytryną, czy pasta z nerkowców z prażoną kaszą gryczaną, po słodką pastę czekoladowo-gryczaną lub czekoladowe tahini. Pomysłów co nie miara i zapewne muszą smakować wyśmienicie. Książka została podzielona na 4 rozdziany, w których znajdziemy blisko 80 zapowiadających się ciekawie przepisów na hummusy, pasty, pasztety i smakowite dodatki. Poza przepisami znajdziemy ogólne rady jak obchodzić się ze strączkami, jak przechowywać produkty czy gotowe dania oraz jakie wartości niosą przygotowane samodzielnie w domu przysmaki. Każdy przepis wzbogacony jest smakowitymi zdjęciami, na których widok aż cieknie...

książek: 3
Kasia | 2017-09-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: sierpień 2017

Książka „Hummus i Pasty” Konrada Budzyka zawiera przepisy na roślinne i bezglutenowe smarowidła. Ale później jest już tylko lepiej! Fajne, proste przepisy, z ogólnodostępnych produktów. Ciekawe porady dotyczące gotowania strączków, podpowiedzi jak ułatwić sobie zabawę w smarowidła, bez szwanku dla smaku. I bardzo atrakcyjne, przejrzyste wydanie. Stanowczo warto mieć tą pozycję w swojej kuchni!

zobacz kolejne z 39 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd