Hummusy i pasty

- kulinaria, przepisy kulinarne
- 2024-05-27
- 2017-08-17
Proste, zdrowe i pyszne. HUMMUSY i pasty.
76 inspirujących przepisów na roślinne pasty
Hummus to ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Ale nie tylko.
Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, kusić intensywnym aromatem grillowanej papryki lub zaskakiwać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby wydobyć jej orzechowy smak, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.
Kup Hummusy i pasty w ulubionej księgarni
Oceny książki Hummusy i pasty
169 użytkowników ma tytuł Hummusy i pasty na półkach głównych- Chcę przeczytać 100
- Kuchnia 3
- Kulinaria 3
- Kulinaria, przepisy kulinarne 3
- Kuchnia 2
- Dieta 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hummusy i pasty
Właściwie całe życie moje śniadania wyglądały jak we Francji: pieczywo, masełko, dżem domowej roboty. Ale pewnego dnia na mój stół trafił ręcznie robiony przez sąsiadkę hummus (pozdrawiam Lidkę z Bahrajnu!) i przepadłam. A że jeden smak hummusu, jak dżemu, szybko się nudzi, nic dziwnego, że książka „Hummusy i pasty” spadła na mnie jak błogosławieństwo.
Co znajdziemy w książce?
Nazwa mówi sama za siebie: hummusy i pasty. Zarówno klasyczne hummusy, jak i takie, które zaskakują połączeniem składników. Przecież zblendować, doprawić i posmarować można kanapkę czerwoną soczewicą, smalczykiem z fasoli, pastą buraczaną (zwłaszcza jeśli lubisz buraccio, carpaccio z buraka!),pieczoną dynią, bezrybnym paprykarzem z tofu, a nawet czekoladowym hummusem.
Więcej oraz jeden ulubiony przepis na https://konfabula.pl/hummusy-i-pasty-czyli-smarowidla-na-kanapke-i-nie-tylko/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo znajdziemy w...
Jak książka o tofu mi się podoba, to mimo wielości past, nie mam ochoty prawie żadnej spróbować, a jak już coś sprawdzam dokładniej to ma taaakie składniki, że wiadomo, że nie nadaje się do robienia na co dzień z dostępnych w lodówce i przyprawniku produktów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnio bardzo inspiruje mnie kuchnia wegańska i z tego względu chętnie sięgam po te propozycje literackie. Blog autora bloga znam i korzystałam z niego kilka razy, także byłam ciekawa książki. Jest przepięknie wydana, przepisy nie sa skomplikowane. Każdy znajdzie "smarowidło" dla siebie. Kilka przepisów mnie zaintrygowało i zamierzam je przetestować. Autor ukazuje, że sam hummus może mieć kilkanaście odsłon i pokazuje, że wegańskie pasty nie muszą być nudne. Czekam na kolejną książkę i tą polecam.
Ostatnio bardzo inspiruje mnie kuchnia wegańska i z tego względu chętnie sięgam po te propozycje literackie. Blog autora bloga znam i korzystałam z niego kilka razy, także byłam ciekawa książki. Jest przepięknie wydana, przepisy nie sa skomplikowane. Każdy znajdzie "smarowidło" dla siebie. Kilka przepisów mnie zaintrygowało i zamierzam je przetestować. Autor ukazuje, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeoretycznie zrobienie hummusu nie jest trudne: potrzebna jest ciecierzyca i pastę Tahini. Można dodać do niego wszystkie inne warzywa i przyprawy, na jakie akurat masz ochotę, ale podstawa pozostaje niezmienna - i taka jest też książka Konrada Budzyka. Hummus to przede wszystkim przepisy na ciecierzycę z Tahini i z dodatkami, które dobrze się z nimi komponują: wędzone papryki, marynowane cytryny, suszone pomidory, oliwki.
Z kolei pasty i pasztety, o których również jest mowa w tej książce, to przede wszystkim sposoby na to, jak przemycić do swojej diety więcej warzyw zamiast serów i wędlin. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, to trochę mi przeszkadza niska zawartość białka w przepisach, które proponuje Konrad. Z drugiej strony wszystkie pomysły zawarte w tej książce można śmiało potraktować jako bazę do swoich własnych eksperymentów - i do tego zachęcam czytelników.
Teoretycznie zrobienie hummusu nie jest trudne: potrzebna jest ciecierzyca i pastę Tahini. Można dodać do niego wszystkie inne warzywa i przyprawy, na jakie akurat masz ochotę, ale podstawa pozostaje niezmienna - i taka jest też książka Konrada Budzyka. Hummus to przede wszystkim przepisy na ciecierzycę z Tahini i z dodatkami, które dobrze się z nimi komponują: wędzone...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakochałam się w tej książce!
Przepisy są proste i zapowiadają się smakowicie - polecam!
Zakochałam się w tej książce!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem wielką fanką past i znalezienie pozycji poświęconej tylko nim od razu zachęciło mnie do zakupu.
Przepisy są proste i zapowiadają się smakowicie - polecam!
Świetna pozycja dla osób, które szukają inspiracji w kuchni lub lubią eksperymentować. Autor książki podzielił przepisy na cztery grupy: hummusy, pasty, pasztety oraz smakowite dodatki. Plusy tej pozycji to przede wszystkim porady w zakresie gotowania strączków oraz niezbędnych składników, stanowiących bazę do większości przepisów. Kolejny plus to możliwość wykorzystania tych składników w kilku daniach oraz ciekawe połączenia przypraw oraz dodatków. Jednakże zauważam jeden mały minus: niektóre produkty mogą być trudno dostępne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKonrad Budzyk
Hummusy i pasty
Zastanawialiście się kiedyś nad tym ile rodzajów past i hummusów można wykonać, by były one smaczne? Ile kombinacji produktów bylibyście wstanie ułożyć, by do siebie pasowały?
Autor bloga blendman.pl stworzył ich mnóstwo, od tych zwykłych standardowych, jak tradycyjny hummus po dość kontrowersyjne na pierwszy rzut oka przepisy jak: humus z kiszoną cytryną, czy pasta z nerkowców z prażoną kaszą gryczaną, po słodką pastę czekoladowo-gryczaną lub czekoladowe tahini. Pomysłów co nie miara i zapewne muszą smakować wyśmienicie. Książka została podzielona na 4 rozdziany, w których znajdziemy blisko 80 zapowiadających się ciekawie przepisów na hummusy, pasty, pasztety i smakowite dodatki. Poza przepisami znajdziemy ogólne rady jak obchodzić się ze strączkami, jak przechowywać produkty czy gotowe dania oraz jakie wartości niosą przygotowane samodzielnie w domu przysmaki. Każdy przepis wzbogacony jest smakowitymi zdjęciami, na których widok aż cieknie ślinka oraz oznaczeniami ile kalorii, białka, tłuszczu, węglowodanów czy błonnika zawiera 100g przygotowanego dania. Może to być niezwykle przydatne dla osób, które samodzielnie układają jadłospisy i liczą wartości odżywcze posiłków.
Osobiście już mam kilka perełek na oku, które planuję wykonać w najbliższym czasie. Są tez pozycje, które na pierwszy rzut oka nie trafiają w moje kubki smakowe, ale może warto spróbować takich połączeń. Może będę miło zaskoczona?
Konrad Budzyk
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHummusy i pasty
Pierwsze co muszę zaznaczyć, to to, że książka została przepięknie wydana. Apetyczne zdjęcia sprawiają, że chce się na nie patrzeć i mieć przed sobą na talerzu te wszystkie cudowne dania. Ja jako osoba uzależniona od Instagrama, oszalałam na punkcie tych fotografii i zapragnęłam sama podobne zrobić.
Książka stała się dla mnie prawdziwą inspiracją. Poznałam nowe produkty, a te dobrze mi znane nauczyłam się przygotowywać w zupełnie innej odsłonie. Miałam nieco problemów z mężem, który słysząc słowo „zdrowy”, „wegański” lub „hummus” dostaje gęsiej skórki, nie mówiąc już o „smalczyku z fasoli”. Na szczęście wystarczy podstawić mu pod nos gotowe danie, nie mówiąc mu, co to jest, a od razu wszystko mu smakuje :)
Nie miałam pojęcia, że kuchnia wegańska może być tak ciekawa oraz różnorodna. Co prawda sama nie jestem nawet wegetarianką, ale lubię próbować nowych rzeczy. Mam wrażenie, że w ostatnim czasie wzrosła moda na wszelkiego rodzaju pasty i humusy. Nic dziwnego, jak zaznaczył autor, są one wygodne, smaczne, uniwersalne i zdrowe. Przygotowując je, można urozmaić obiad, podać na imprezie jako przystawkę czy też z ochotą zjeść na kolację. Szczerze powiedziawszy, nie wprowadziłabym ich do mojego menu na co dzień, ale od czasu do czasu jak najbardziej. Bardzo podoba mi się to, że każdy przepis wzbogacony został o tabelę wartości odżywczych, dzięki czemu możemy poznać zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika oraz poznać ilość kalorii.
Prócz przepisów, w książce znajdziemy parę innych istotnych informacji, dowiemy się czym jest humus, jak gotować strączki oraz co zrobić, by ułatwić sobie życie w kuchni. Myślę, że Konrad Budzyk stworzył poważną konkurencję dla znacznej większości blogerów i vlogerów - „Jadłonomii”.
W sumie, w książce znalazło się siedemdziesiąt sześć przepisów, w których królują warzywa takie jak: ciecierzyca, papryka, dynia, burak, czosnek, batat i wiele, wiele innych. Jestem pewna, że każdy znajdzie coś dla siebie, nawet jeśli tak jak ja nie jest weganinem ani wegetarianinem. Skłamałabym, jeśli powiedziałam, że wszystkie dania mi się spodobały (nie przemawia do mnie burak czy batat),ale część z nich na pewno wykorzystam. Codziennie głowię się co zrobić sobie na kolację, kiedy nie mam ochoty na nic, co zwykle jadam. Teraz dostałam podpowiedź. Lecę tworzyć, a Wam polecam tę pozycję, jeśli lubicie próbować nowych smaków lub jesteście początkującymi weganami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka stała się dla mnie prawdziwą inspiracją. Poznałam nowe produkty,...
Książka „Hummus i Pasty” Konrada Budzyka zawiera przepisy na roślinne i bezglutenowe smarowidła. Ale później jest już tylko lepiej! Fajne, proste przepisy, z ogólnodostępnych produktów. Ciekawe porady dotyczące gotowania strączków, podpowiedzi jak ułatwić sobie zabawę w smarowidła, bez szwanku dla smaku. I bardzo atrakcyjne, przejrzyste wydanie. Stanowczo warto mieć tą pozycję w swojej kuchni!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHummus i wszelkiego rodzaju pasty warzywne...... mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego, jak wrzucić warzywa do robota i zmiksować.
Ale.... jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
Czasami brak nam pomysłu, innym razem niewielka szczypta jakiejś przypraw czyni mdłą i mało wyrazistą pastę rewelacyjnym i wyjątkowo smacznym smarowidłem.
Nie mniejszy wpływ na smak hummusu i wegetariańskich past mają sposób gotowania strączków i konsystencja potrawy. Przekonałam się o tym wielokrotnie przygotowując tradycyjny arabski hummus (przepis dostępny na naszym blogu https://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2017/08/idealny-arabski-hummus-hummus-bi-tahini.html ).
Mając do dyspozycji robot kuchenny Kohersen MyCook o ogromnej mocy 1600W czyli taki, który jest w stanie zmielić, zmiksować i poszatkować dosłownie wszystko, z dużym zaciekawieniem sięgnęłam po książkę Konrada Budzyka. "Hummusy i pasty".
Szukałam przede wszystkim inspiracji i nie zawiodłam się. 76 receptur, także na pasty z dodatkiem tofu, bobu czy kaszy gryczanej to całkiem pokaźna porcja pomysłów.
Konrad nie zapomniał też podać wielu cennych wskazówek dotyczących gotowania roślin strączkowych, ich przechowywania i najczęściej stosowanych do nich przypraw.
Pasztet z białych warzyw i sos słodko - kwaśny, które zrobiłam w ubiegłym tygodniu na podstawie tej książki okazały się strzałem w dziesiątkę.
Na swoją kolej czekają już następne smakowite dodatki do kanapek - serek z nerkowców, pesto z jarmużu i pasta słonecznikowa - dla nas to zupełnie nowe i ciekawe receptury, które zamierzam w najbliższym czasie wypróbować.
Osobny dział Konrad poświęcił hummusom i ich rożnym wariantom. O ile jednak proponowane przepisy zapowiadają się wyjątkowo smacznie i z wielu z nich skorzystam, to nie zgodzę się na nazywanie hummusem. np. pasty z grochu, soi czy jakiejkolwiek fasoli z dodatkiem tahini.
Nie istnieje coś takiego jak hummus bez ciecierzycy, choćby dlatego że słowo hummus (حُمُّص ) to po arabsku ciecierzyca, o czym zresztą Konrad wspomina na wstępie.
Pomimo tej - dla mnie dość istotnej uwagi - książkę i przedstawione w niej pomysły na zdrowe i wartościowe pasty warzywne oceniam niezwykle wysoko i szczerze polecam.
Te przepisy, które dotychczas wypróbowałam okazały się świetnym sposobem na urozmaicenie naszych posiłków.
Na osobną pochwalę zasługują też szata graficzna i bardzo czytelny układ publikacji.
Każdy, dosłownie każdy, przepis został wzbogacony o doskonałe zdjęcie autorstwa Anny Grudzińskiej - Sarny i przedstawiony na osobnej stronie. Uzupełnienie przepisów stanowią tabela wartości odżywczych (duże ułatwienie dla osób dbających o linię),a niekiedy także uwagi i wskazówki autora.
Moim zdaniem książka powinna znaleźć się w biblioteczce każdego, kto ceni sobie zdrowe i smaczne dodatki do kanapek i nie tylko :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁatwo, szybko i bez wysiłku otrzymamy smaczny dodatek do pieczywa lub doskonały dip.
Ale.... jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.