Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze

Okładka książki Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze autora Daniel Maté, Gabor Maté, 9788382522044
Gabor MatéDaniel Maté Wydawnictwo: Czarna Owca zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
The Myth of Normal: Trauma, Illness, and Healing in a Toxic Culture
2023-09-06
2023-09-06
2022-09-13
9788382522044
Piotr Cieślak

Kup Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze

Są książki, które się czyta.
Są też takie, które czytają nas.

„Mit normalności” Gabora Maté jest dla mnie zdecydowanie z tej drugiej kategorii.

To nie jest książka o chorobie.
To książka o świecie, który nauczył się nazywać chorobą rzeczy, które są naturalną reakcją na nienaturalne warunki.

Maté robi coś bardzo rzadkiego – łączy naukę, obserwację kliniczną i głębokie rozumienie człowieka. Pokazuje, że to co często traktujemy jako „problem jednostki”, bywa w istocie logiczną odpowiedzią organizmu na system, w którym żyjemy.

Najmocniejsze dla mnie było jednak coś innego.

Ta książka poszerza świadomość.
A poszerzanie świadomości to w gruncie rzeczy zdolność tworzenia nowych analogii.

Łączenia rzeczy, które wcześniej wydawały się oddzielne.

Ciała z emocjami.
Zdrowia z relacjami.
Traumy z kulturą.

I nagle wiele rzeczy zaczyna się układać.

Nie tylko w teorii.
Również w życiu.

„Mit normalności” nie daje łatwych odpowiedzi.
Ale daje coś cenniejszego — lepsze pytania.

A dobre pytania często są początkiem realnej zmiany.

Są książki, które się czyta.
Są też takie, które czytają nas.

To nie jest książka o chorobie.

Cenię Gabora Mate' i choć nie zawsze w 100% się z nim zgadzam, to w większości podzielam jego przekonania. Już samo poszukiwanie innych rozwiązań, bez lęku, że będzie się czarną owcą wśród badaczy (a tak się często dzieje) zasługuje na szacunek. Książka ta pomogła mi w wielu aspektach pracy nad sobą.

Pozycja absolutnie obowiązkowa dla każdego kto śmie się nazywać świadomym człowiekiem

2653 użytkowników ma tytuł Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze na półkach głównych
201 użytkowników ma tytuł Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze

Gabor Maté
Gabor Maté
Kanadyjski lekarz węgierskiego pochodzenia, który specjalizuje się w badaniu i leczeniu uzależnień, a także jest powszechnie znany ze swojego unikalnego spojrzenia na zaburzenie deficytu uwagi ADHD i jego silnie zakorzenionej wiary w związek pomiędzy zdrowiem umysłu i ciała. Popularny mówca i lider seminariów w powyższej tematyce, jest stałym felietonistą Vancouver Sun i The Globe and Mail.

Cytaty z książki Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze

Gabor Maté Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze Zobacz więcej