Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Superfood z ogrodów, łąk i lasów

Tłumaczenie: Małgorzata Chudzik
Wydawnictwo: Muza
7,29 (7 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
1
7
0
6
4
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Superfood – Heimische Wildpflanzen
data wydania
ISBN
9788328706538
liczba stron
128
język
polski
dodał
Urszulella

Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu. Tak niepożądane chwasty, jak czosnek...

Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu.

Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku organizmowi.

 

źródło opisu: https://muza.com.pl/kuchnia-i-diety/2674-superfood...(?)

źródło okładki: materiały wydawnictwa

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (57)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1079
MoznaPrzeczytac | 2017-06-11
Na półkach: Posiadam
Przeczytana: 11 czerwca 2017

Mimo niewielkich rozmiarów, książkę można śmiało nazwać poradnikiem początkującego zielarza (choć wiadomo, nie tylko o zioła tu chodzi). Na pewno skłania do rozejrzenia się wokół i poszukania dzikich roślin, zwrócenia uwagi na te znane i czerpania z nich tych wszystkich super właściwości. Dzikie rośliny, poznane i mądrze zbierane, odpowiednio przyrządzane, odtruwają organizm, zwiększają witalność, odżywiają, uodparniają i dostarczają niezbędne witaminy oraz minerały.

Pełna recenzja wraz ze zdjęciami książki na stronie:
http://moznaprzeczytac.pl/superfood-z-ogrodow-lak-i-lasow-energia-i-zdrowie-z-natury-karin-greiner/

książek: 627
Bibliofilem_być | 2017-07-03
Na półkach: 2017

Moda na zdrowe jedzenie trwa w najlepsze. Rynek książki zasypują poradniki, reportaże o dobrym, ekologicznym jedzeniu, książki kucharskie z przepisami na zdrowe dania wegetariańskie i wegańskie. Kto by pomyślał, że zdrowe produkty możemy znaleźć przypadkowo na łące, w lesie czy w ogrodzie między posianymi warzywami? A jednak!

Karin Greiner w swojej książce udowadnia, że superfood nie musi oznaczać wyszukanych, ekskluzywnych i drogich produktów dostępnych tylko w sklepach z eko żywnością. Takie produkty łatwo znaleźć w otaczającej nas dzikiej naturze, wystarczy wiedzieć tylko czego dokładnie szukać. Pokrzywa, mniszek pospolity, babka lancetowata, czosnek niedźwiedzi mogą zastąpić nam popularny szpinak czy jarmuż.

Książka Karin Greiner składa się z dwóch części, które wzajemnie się przeplatają: opis konkretnych roślin oraz przepisy, w których możemy je wykorzystać. Podzielona jest na cztery pory roku, aby łatwiej było szukać nam poszczególnych kwiatów, liści, owoców, występujących...

książek: 832
Magdalena | 2017-06-16
Na półkach: Przeczytane w 2017

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

„Superfood z ogrodów, łąk i lasów" to propozycja na dziś od MUZA SA autorstwa Karin Greiner.

Jak dla mnie już sama okładka książki kusi i ciekawi, co spotka nas w środku. Jakie cuda na talerzu można wyczarować z tego, co znajdziemy na łące czy w ogrodzie. Książka tym bardziej na czasie, że nadchodzi lato, czas kiedy coraz więcej chwil spędzamy na świeżym powietrzu, na licznych spacerach i wędrówkach. Takie wędrówki możemy więc w całkiem fajny sposób połączyć z poszukiwaniem nowych roślin, z których później wyczarujemy cuda na talerzu.

Już lata temu nasze babcie wiedziały jakie rośliny zbierać, aby można je było wykorzystać w domowej kuchni czy jako lekarstwa. Z czasem jednak te umiejętności zaczęły zanikać, lecz ostatnie lata sprawiły, że modne i na czasie jest zdrowy styl życia i naturalne składniki.

Tym bardziej to fajna pozycja, która warto posiadać w swojej biblioteczce. Prosty i niezwykle czytelny układ sprawia, że książka jest idealnym przewodnikiem po świecie roślin,...

książek: 130
tearsens | 2017-07-06
Na półkach: Przeczytane

Jeśli jesteście ciekawi, jak smakują dziko rosnące rośliny, chcecie sprawdzić, czy złapiecie „chwastowego bakcyla”, poczytajcie tę książkę i ruszajcie na spacer w poszukiwaniu lokalnej, darmowej superżywności. Autorka jest wprawdzie Niemką i pisze o superżywności znajdującej się w jej rodzimym kraju, ale nasza flora aż tak bardzo się nie różni. Osoby, które wiedzą już co nieco o dziko rosnącej żywności mogą zainteresować się przepisami, choć sama książka może się im wydać trochę uboga pod względem liczby przedstawionych roślin. Początkujący będą zapewne odczuwać niedosyt zdjęć niezwykle ułatwiających identyfikację roślin. Mimo tych kilku wad, książką prezentuje się interesująco i warto mieć ją w swojej biblioteczce – jeśli nie jako poradnik poszukiwacza, to jako książkę kucharską z ciekawymi inspiracjami na wykorzystanie w kuchni dzikiej, lokalnej superżywności.

Szczegółowa recenzja na moim blogu: http://www.kulinarnaczytelnia.pl/2017/06/dzika-superzywnosc-greiner.html

książek: 35
Aleksandra Herman | 2017-06-05
Na półkach: Przeczytane
książek: 393
Agata | 2017-06-01
Na półkach: Przeczytane w 2017
książek: 138
dusiowa | 2017-05-29
Na półkach: Przeczytane
książek: 576
Laurka | 2017-10-22
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 102
Marta Kwiatkowska | 2017-10-15
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 245
gp84 | 2017-10-11
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 47 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd