Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
6,55 (11 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
4
7
3
6
2
5
1
4
0
3
0
2
1
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Nature Bébés. Simple, sain et bon
data wydania
ISBN
9788364347993
liczba stron
380
język
polski

Przepisy najsłynniejszego kucharza świata po raz pierwszy w Polsce! Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia – trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. Propaguje gotowanie naturalne i odpowiedzialne. „Dziś – mówi – gdy pleni się marnotrawstwo i króluje hodowla przemysłowa,...

Przepisy najsłynniejszego kucharza świata po raz pierwszy w Polsce!

Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia – trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. Propaguje gotowanie naturalne i odpowiedzialne. „Dziś – mówi – gdy pleni się marnotrawstwo i króluje hodowla przemysłowa, narzuca mi się kuchnia zwrócona ku naturze. Zdrowa, z zasadami, prawdziwa, sezonowa, zaangażowana…”



Wraz z byłym szefem kuchni swoich restauracji Christophe’em Saintagne’em i dietetyczką Paule Neyrat Ducasse przełożył tę wizję na 153 pogrupowane według pór roku proste, zdrowe i smaczne przepisy uzupełnione o praktyczne porady dotyczące żywienia i informacje o produktach sezonowych.



Znajdziecie tu potrawy klasyczne, takie jak kura z rosołu, i zaskakujące, jak lody ze szczawiu, imponującego ananasa pieczonego na rożnie i skromne omlety, sycące dania główne i lekkie przystawki, delikatne zupy, pyszne desery, przetwory i pasty.



To kuchnia z zasadami, ale bez wyrzeczeń. Zdrowa, ale bez dietetycznych nakazów i zakazów. Prosta, codzienna i dla każdego, ale z francuską fantazją. A „kluczowymi słowami – jak mówi sam autor – są tu »przyjemność« i »zadowolenie«”.

 

źródło opisu: http://www.wydawnictwodwiesiostry.pl

źródło okładki: http://www.wydawnictwodwiesiostry.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Oficjalna recenzja
Leśna_czytelnia książek: 396

Jesteś tym, co jesz

Jestem z tych, co to uwielbiają jeść, ale nienawidzą gotować. Pasjami oglądam programy kulinarne, namiętnie gromadzę książki kucharskie, ale jak próbuję ugotować coś nowego, to to ani nie wygląda tak jak powinno, ani nie smakuje. A to za trudne, a to nie mam jakiegoś składnika, a to coś mi nie odpowiada, bo jeżeli chodzi o jedzenie to również mam swoje dziwactwa. Trafiłam jednak na książkę, dzięki której wkrótce to wszystko może się zmienić.

Alain Ducasse uznawany jest za najlepszego kucharza na świecie, który trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a łącznie na swoim koncie ma ich aż dwadzieścia jeden. Podczas, gdy niektórzy pracują całe życie na otrzymanie jednej gwiazdki, on jest absolutnym rekordzistą. Jego kulinarne motto to „naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie” – propaguje gotowanie z naturalnych sezonowych składników, odpowiedzialne i świadome. Podobną zasadę wyznają Christophe Saintagne, były szef kuchni w restauracjach Ducasse’a oraz Paule Neyrat, dietetyczka. We troje stworzyli niesamowitą, przepięknie wydaną książkę.

„Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie” nie jest zwyczajną książką kucharską, lecz albumem, który został przemyślany i dopracowany w najmniejszym szczególe. Na jego treść składa się 150 przepisów pogrupowanych według pór roku. Znajdziemy tu przepisy klasyczne, bardziej wytrawne i wyszukane, ale też zaskakujące, jak chociażby lody ze szczawiu, i takie, które nie przysporzą najmniejszego kłopotu kulinarnym laikom. Wstęp do książki stanowi swoistego...

Jestem z tych, co to uwielbiają jeść, ale nienawidzą gotować. Pasjami oglądam programy kulinarne, namiętnie gromadzę książki kucharskie, ale jak próbuję ugotować coś nowego, to to ani nie wygląda tak jak powinno, ani nie smakuje. A to za trudne, a to nie mam jakiegoś składnika, a to coś mi nie odpowiada, bo jeżeli chodzi o jedzenie to również mam swoje dziwactwa. Trafiłam jednak na książkę, dzięki której wkrótce to wszystko może się zmienić.

Alain Ducasse uznawany jest za najlepszego kucharza na świecie, który trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a łącznie na swoim koncie ma ich aż dwadzieścia jeden. Podczas, gdy niektórzy pracują całe życie na otrzymanie jednej gwiazdki, on jest absolutnym rekordzistą. Jego kulinarne motto to „naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie” – propaguje gotowanie z naturalnych sezonowych składników, odpowiedzialne i świadome. Podobną zasadę wyznają Christophe Saintagne, były szef kuchni w restauracjach Ducasse’a oraz Paule Neyrat, dietetyczka. We troje stworzyli niesamowitą, przepięknie wydaną książkę.

„Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie” nie jest zwyczajną książką kucharską, lecz albumem, który został przemyślany i dopracowany w najmniejszym szczególe. Na jego treść składa się 150 przepisów pogrupowanych według pór roku. Znajdziemy tu przepisy klasyczne, bardziej wytrawne i wyszukane, ale też zaskakujące, jak chociażby lody ze szczawiu, i takie, które nie przysporzą najmniejszego kłopotu kulinarnym laikom. Wstęp do książki stanowi swoistego rodzaju dziesięć przykazań, którymi powinien kierować się każdy świadomy kucharz, bez względu na to czy jest zawodowcem, czy amatorem. Każdy z przepisów wzbogacony jest poradami dotyczącymi żywienia i informacjami o produktach sezonowych.

Album wydany nakładem wydawnictwa Dwie Siostry jest ucztą dla oka. Słowami kluczami dla tych przepisów, jak mówi sam Ducasse, są „przyjemność” i „zadowolenie”. To także kluczowe hasła dla samej książki. Jestem pod jej ogromnym wrażeniem i jestem przekonana, że każdy kto po nią sięgnie, zachwyci się tak samo.  

Karolina Purłan

pokaż więcej

Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (125)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 152
Karolina | 2018-01-11
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 1031
xVariax | 2017-11-05
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 0
| 2017-06-11
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 27 maja 2017
książek: 3053
Lukrecja | 2017-02-08
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 08 lutego 2017
książek: 315
stokrotka_polna | 2017-02-07
Na półkach: Przeczytane
książek: 1806
Hannah | 2017-02-06
Na półkach: Przeczytane, Moje :), Kulinaria
książek: 695
Kashka | 2017-01-30
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 30 stycznia 2017
książek: 396
Leśna_czytelnia | 2017-01-26
Na półkach: Przeczytane
książek: 458
Marcin | 2017-01-23
Na półkach: Przeczytane
książek: 930
kaśka | 2016-10-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
zobacz kolejne z 115 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd