Superfood z ogrodów, łąk i lasów
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Superfood – Heimische Wildpflanzen
- Wydawnictwo:
- Muza
- Data wydania:
- 2017-05-24
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-05-24
- Liczba stron:
- 128
- Czas czytania
- 2 godz. 8 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328706538
- Tłumacz:
- Małgorzata Chudzik
- Tagi:
- superfood zdrowa żywność jedzenie zioła łąka las
Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu.
Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku organizmowi.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 76
- 14
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Książka, w której opis prawie 30 roślin wzbogacony jest zdjęciami, ilustracjami i przepisami, w których można ich użyć. Autorka podała bardzo wiele przepisów i porad, co czyni tą pozycję bardzo interesującą. Książka zawiera bardzo wiele informacji, też o roślinach, o podobnych właściwościach i został bardzo starannie przygotowana, przez co przyjemnie się ją czyta. Dla osób, które chciałyby wzbogacić swoje menu, o dostępne pod ręką rośliny.
Książka, w której opis prawie 30 roślin wzbogacony jest zdjęciami, ilustracjami i przepisami, w których można ich użyć. Autorka podała bardzo wiele przepisów i porad, co czyni tą pozycję bardzo interesującą. Książka zawiera bardzo wiele informacji, też o roślinach, o podobnych właściwościach i został bardzo starannie przygotowana, przez co przyjemnie się ją czyta. Dla...
więcej Pokaż mimo toJeśli jesteście ciekawi, jak smakują dziko rosnące rośliny, chcecie sprawdzić, czy złapiecie „chwastowego bakcyla”, poczytajcie tę książkę i ruszajcie na spacer w poszukiwaniu lokalnej, darmowej superżywności. Autorka jest wprawdzie Niemką i pisze o superżywności znajdującej się w jej rodzimym kraju, ale nasza flora aż tak bardzo się nie różni. Osoby, które wiedzą już co nieco o dziko rosnącej żywności mogą zainteresować się przepisami, choć sama książka może się im wydać trochę uboga pod względem liczby przedstawionych roślin. Początkujący będą zapewne odczuwać niedosyt zdjęć niezwykle ułatwiających identyfikację roślin. Mimo tych kilku wad, książką prezentuje się interesująco i warto mieć ją w swojej biblioteczce – jeśli nie jako poradnik poszukiwacza, to jako książkę kucharską z ciekawymi inspiracjami na wykorzystanie w kuchni dzikiej, lokalnej superżywności.
Szczegółowa recenzja na moim blogu: http://www.kulinarnaczytelnia.pl/2017/06/dzika-superzywnosc-greiner.html
Jeśli jesteście ciekawi, jak smakują dziko rosnące rośliny, chcecie sprawdzić, czy złapiecie „chwastowego bakcyla”, poczytajcie tę książkę i ruszajcie na spacer w poszukiwaniu lokalnej, darmowej superżywności. Autorka jest wprawdzie Niemką i pisze o superżywności znajdującej się w jej rodzimym kraju, ale nasza flora aż tak bardzo się nie różni. Osoby, które wiedzą już co...
więcej Pokaż mimo toModa na zdrowe jedzenie trwa w najlepsze. Rynek książki zasypują poradniki, reportaże o dobrym, ekologicznym jedzeniu, książki kucharskie z przepisami na zdrowe dania wegetariańskie i wegańskie. Kto by pomyślał, że zdrowe produkty możemy znaleźć przypadkowo na łące, w lesie czy w ogrodzie między posianymi warzywami? A jednak!
Karin Greiner w swojej książce udowadnia, że superfood nie musi oznaczać wyszukanych, ekskluzywnych i drogich produktów dostępnych tylko w sklepach z eko żywnością. Takie produkty łatwo znaleźć w otaczającej nas dzikiej naturze, wystarczy wiedzieć tylko czego dokładnie szukać. Pokrzywa, mniszek pospolity, babka lancetowata, czosnek niedźwiedzi mogą zastąpić nam popularny szpinak czy jarmuż.
Książka Karin Greiner składa się z dwóch części, które wzajemnie się przeplatają: opis konkretnych roślin oraz przepisy, w których możemy je wykorzystać. Podzielona jest na cztery pory roku, aby łatwiej było szukać nam poszczególnych kwiatów, liści, owoców, występujących tylko sezonowo. Autorka opisuje wygląd roślin, ich cechy charakterystyczne, smak oraz dlaczego warto je jeść.
Żywność ekologiczna jest dosyć droga, dlatego ciekawie dowiedzieć się, że nie musimy jej szukać daleko. Niektóre informacje z książki bardzo mnie zaskoczyły (np. o właściwościach leczniczych babki lancetowatej wiedziałam już jako dziecko – z kuzynkami przykładałyśmy sobie jej liście na zdarte kolana – ale żeby ją jeść?),przepisy kulinarne też wydają się być jakimiś czarami. Nie wiem jednak, czy skorzystam z informacji, które wyniosłam z lektury. Wiele roślin jest do siebie podobnych i różnią je tylko drobne różnice, dlatego bałabym się ogromnie, że się pomylę i zamiast zdrowej rośliny zerwę trujący chwast.
«Superfood z ogrodów łąk i lasów» to książka, która na pewno przemówi do osób zafiksowanych na punkcie zdrowego i ekologicznego jedzenia. Rośliny, o których myślimy, że są chwastami, okazują się mieć niesamowite walory zdrowotne i kulinarne. Może kiedyś wykorzystam informacje odnośnie kilku roślin, których wyglądu jestem pewna, ale tego rodzaju superfood raczej nie trafi do mojej kuchni.
Moda na zdrowe jedzenie trwa w najlepsze. Rynek książki zasypują poradniki, reportaże o dobrym, ekologicznym jedzeniu, książki kucharskie z przepisami na zdrowe dania wegetariańskie i wegańskie. Kto by pomyślał, że zdrowe produkty możemy znaleźć przypadkowo na łące, w lesie czy w ogrodzie między posianymi warzywami? A jednak!
więcej Pokaż mimo toKarin Greiner w swojej książce udowadnia, że...
„Superfood z ogrodów, łąk i lasów" to propozycja na dziś od MUZA SA autorstwa Karin Greiner.
Jak dla mnie już sama okładka książki kusi i ciekawi, co spotka nas w środku. Jakie cuda na talerzu można wyczarować z tego, co znajdziemy na łące czy w ogrodzie. Książka tym bardziej na czasie, że nadchodzi lato, czas kiedy coraz więcej chwil spędzamy na świeżym powietrzu, na licznych spacerach i wędrówkach. Takie wędrówki możemy więc w całkiem fajny sposób połączyć z poszukiwaniem nowych roślin, z których później wyczarujemy cuda na talerzu.
Już lata temu nasze babcie wiedziały jakie rośliny zbierać, aby można je było wykorzystać w domowej kuchni czy jako lekarstwa. Z czasem jednak te umiejętności zaczęły zanikać, lecz ostatnie lata sprawiły, że modne i na czasie jest zdrowy styl życia i naturalne składniki.
Tym bardziej to fajna pozycja, która warto posiadać w swojej biblioteczce. Prosty i niezwykle czytelny układ sprawia, że książka jest idealnym przewodnikiem po świecie roślin, które warto znać i dostrzegać w najbliższym otoczeniu.
Dla mnie niezwykle pouczająca i ciekawa, serdecznie polecam!
„Superfood z ogrodów, łąk i lasów" to propozycja na dziś od MUZA SA autorstwa Karin Greiner.
więcej Pokaż mimo toJak dla mnie już sama okładka książki kusi i ciekawi, co spotka nas w środku. Jakie cuda na talerzu można wyczarować z tego, co znajdziemy na łące czy w ogrodzie. Książka tym bardziej na czasie, że nadchodzi lato, czas kiedy coraz więcej chwil spędzamy na świeżym powietrzu, na...
Mimo niewielkich rozmiarów, książkę można śmiało nazwać poradnikiem początkującego zielarza (choć wiadomo, nie tylko o zioła tu chodzi). Na pewno skłania do rozejrzenia się wokół i poszukania dzikich roślin, zwrócenia uwagi na te znane i czerpania z nich tych wszystkich super właściwości. Dzikie rośliny, poznane i mądrze zbierane, odpowiednio przyrządzane, odtruwają organizm, zwiększają witalność, odżywiają, uodparniają i dostarczają niezbędne witaminy oraz minerały.
Pełna recenzja wraz ze zdjęciami książki na stronie:
http://moznaprzeczytac.pl/superfood-z-ogrodow-lak-i-lasow-energia-i-zdrowie-z-natury-karin-greiner/
Mimo niewielkich rozmiarów, książkę można śmiało nazwać poradnikiem początkującego zielarza (choć wiadomo, nie tylko o zioła tu chodzi). Na pewno skłania do rozejrzenia się wokół i poszukania dzikich roślin, zwrócenia uwagi na te znane i czerpania z nich tych wszystkich super właściwości. Dzikie rośliny, poznane i mądrze zbierane, odpowiednio przyrządzane, odtruwają...
więcej Pokaż mimo to