Kawa

Okładka książki Kawa Andrzej Fiedoruk
Okładka książki Kawa
Andrzej Fiedoruk Wydawnictwo: Agora, Pascal kulinaria, przepisy kulinarne
96 str. 1 godz. 36 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Kawa
Wydawnictwo:
Agora, Pascal
Data wydania:
2008-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2008-01-01
Liczba stron:
96
Czas czytania
1 godz. 36 min.
Język:
polski
ISBN:
9788375522075
Średnia ocen

7,5 7,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
49 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
49
45

Na półkach: , ,

Każdy wywiad, program, artykuł w gazecie czy właśnie książka o kawie jest dla mnie ciekawą pozycją, mimo iż uważam że wiem na ten temat trochę więcej niż przeciętny Kowalski, to i tak każde zetknięcie się z kawą np. w formie pisanej sprawia mi przyjemność. Z tej książki dowiedziałem się na przykład które kraje przodują w produkcji kawy, a które wypijają jej najwięcej, co ciekawe jedno z drugim kompletnie się nie łączy. Zwalczony został mit Włochów jako kawoszy i Brytyjczyków jako herbaciarzy. Dość szczegółowo opisano też skąd jaka kawa pochodzi i dlaczego. Wątki historyczne, które zazwyczaj z chęcią bym pominął, tu skondensowane do krótkich ciekawostek, jak ta związana z Cejlonem - dziś imperium herbaty, a niegdyś kawy. Ale, zawsze jest jakieś ale. Jakby ktoś chciał poznać kawę od kuchni, to ta pozycja nie wyczerpuje tematu. Ku mojego zaskoczeniu nie ma nic o rodzajach kaw do picia (typu cappuccino czy espresso),nie mówiąc o metodach parzenia jak vario czy mój ukochany chemex. Nawet o samych ekspresach do kawy wychwyciłem chyba tylko jedno czy dwa zdanie. Twórcy tej książki skupili się bardziej na kawie jako owocu, jako ziarnie, jako fundamencie, a nie na temat jego późniejszej obróbki, z którą spotyka się każdy z nas. I jeszcze jedno. Miałem nieodparte wrażenie, że to obcojęzyczna pozycja tylko przetłumaczona na polski, gdyż mimo iż pisała to Polka, nie ma w niej o nas. Nawet jak wymienia w których krajach europejskich ile statystycznie pije się kawy na głowę, to na próżno szukać tam Polski. Musiałem to sobie wygooglać, a wystarczyłyby dwa-trzy zdania. Podsumowując, "Kawa" Iki Graboń to to nie jest, ale z kilku przepisów na pewno skorzystam, jak kawa po turecku z kardamonem, kawa po jamajsku czy wiedeńsku. Ja znalazłem tu coś dla siebie, może Ty też znajdziesz, tym bardziej, że po odjęciu przepisów to raptem 65 stron.

Każdy wywiad, program, artykuł w gazecie czy właśnie książka o kawie jest dla mnie ciekawą pozycją, mimo iż uważam że wiem na ten temat trochę więcej niż przeciętny Kowalski, to i tak każde zetknięcie się z kawą np. w formie pisanej sprawia mi przyjemność. Z tej książki dowiedziałem się na przykład które kraje przodują w produkcji kawy, a które wypijają jej najwięcej, co...

więcej Pokaż mimo to

avatar
965
965

Na półkach: ,

Do tej pory nie wiedziałem zbyt dużo o kawie. Dzięki tej książce to się zmieniło. Książka nie jest długa, ale bardzo interesująca, wciągająca i zawiera wiele ładnych ilustracji z kawą w roli głównej.
Książka składa się z trzech głównych części: wstępu, części pt. "O kawie" i przepisów. Część zatytułowana "O kawie" jest najdłuższa i mówi o historii podróży kawy z Afryki do Azji, Europy i Nowego Świata, uprawie i zbiorze kawy, zestawianiu ziaren kawy, paleniu kawy, przechowywaniu kawy, kawie rozpuszczalnej i bezkofeinowej, kawie na świecie, kawie i ekonomii, typach kawy oraz parzeniu kawy. Część z przepisami najpierw podaje ciekawe przepisy na smakołyki z kawą, a następnie przepisy na różne rodzaje kaw i napoje z kawą.
Książkę gorąco polecam. Kawa to niezwykły napój i książka znakomicie opisuje tenże napój z różnej perspektywy i z różnych stron. Dla smakoszy kawy i nie tylko. Znakomita lektura, dobrze napisana, świetnie ułożona, dopracowana książka. Książka zachęca do zapoznania się jeszcze bliżej z tematem kawy i zapewne zainteresuje niejednego czytelnika.

Do tej pory nie wiedziałem zbyt dużo o kawie. Dzięki tej książce to się zmieniło. Książka nie jest długa, ale bardzo interesująca, wciągająca i zawiera wiele ładnych ilustracji z kawą w roli głównej.
Książka składa się z trzech głównych części: wstępu, części pt. "O kawie" i przepisów. Część zatytułowana "O kawie" jest najdłuższa i mówi o historii podróży kawy z Afryki do...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    52
  • Chcę przeczytać
    38
  • Posiadam
    6
  • Historia
    1
  • Kuchnia
    1
  • Regał pierwszy (przy oknie)
    1
  • Ebook
    1
  • Terenia
    1
  • Ulubione
    1
  • BonAppetit
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Kawa


Podobne książki

Przeczytaj także