Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Diabelski Owoc. Kryminał kulinarny

Cykl: Xavier Kieffer (tom 1)
Wydawnictwo: Smak Słowa
6,44 (64 ocen i 26 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
1
8
8
7
19
6
20
5
11
4
2
3
1
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Teufelsfrucht: Ein kulinarischer Krimi
data wydania
ISBN
9788364846724
liczba stron
304
język
polski
dodała
Ag2S

Kryminał dla smakoszy! Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny – i nagle na Kieffera pada...

Kryminał dla smakoszy!

Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny – i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa. Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra.

 

źródło opisu: http://www.smakslowa.pl/z,18,pl,diabelski_owoc__kr...(?)

źródło okładki: http://www.smakslowa.pl/z,18,pl,diabelski_owoc__kr...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (194)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 278
Anna | 2017-05-04
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: kwiecień 2017

Bardzo smacznie pochłaniałam „Diabelski owoc” autorstwa Toma Hillenbranda. Kryminał, którego akcja umieszczona jest głównie w Luxemburgu, przybliża czytelnikom ten rzadko opisywany w literaturze kraj. Opisy są tak bardzo zachęcające, że chciałoby się już pakować i jechać. Topografia stolicy i kraju pozwala na szybkie połączenia z Francją i okolicznymi krajami - ot zjednoczona Europa.

Głównym bohaterem jest Xavier Kieffer - znakomity kucharz, który porzucił "haute cuisine" i wrócił do rodzinnego Luxemburga (miasto). Prowadzi tu miłą, kameralną i malowniczo położoną restauracyjkę, serwując tradycyjne potrawy lokalne. Nie narzeka na brak gości i ceni sobie uroki spokojnego względnie życia.
Aż do czasu, gdy pewnego dnia jego kulinarne królestwo odwiedza gość (krytyk i sędzia najbardziej opiniotwórczego przewodnika w gastronomii), który po zjedzeniu przystawki upada martwy.

Od tej chwili Xavier przeobraża się w domorosłego detektywa, który po wielu wciągających przygodach rozwiązuje...

książek: 235
Justyna | 2016-10-19
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 19 października 2016

Diabelski owoc to pierwszy kryminał działający na kupki smakowe. Tom Hillenbrand w swojej powieści prócz ciekawej i jakże oryginalnej intrygi, serwuje nam wspaniałą kulinarną podróż po Luksemburgu. Najmocniejszą stroną książki jest sam niebanalny pomysł. Takiego kryminału jeszcze nikt nie napisał Hillenbrand jest pierwszy. Czyta się szybko i bardzo przyjemnie. W Diabelskim owocu jest wszystko, swoisty miszmasz. Złodzieje, mordercy, intryganci. A to wszystko połączone w dość prawdopodobną historie. Sam autor jest zapalonym kucharzem hobbystą i smakoszem. Podczas wielomiesięcznego pobytu w Luksemburgu w ramach praktyki z Unii Europejskiej, zakochał się w Wielkim Księstwie tak bardzo, że postanowił akcje swojej powieści umieścić właśnie w Luksemburgu. Moim skromnym zdaniem Diabelski owoc mimo, że nie zaskakuje czytelnika jest bardzo dobrym oryginalnym kryminałem. Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy czyli Czerwone złoto. Gorąco polecam. Zapewniam Was, że jest to jedyny kryminał...

książek: 1120
Caroline | 2016-11-20
Przeczytana: 05 listopada 2016

KUCHENNE REWOLUCJE

Xawier to utalentowany kucharz i zarazem właściciel jednej z mniejszych luksemburskich restauracji. Gotuje przede wszystkim regionalne potrawy całkowicie odrzucając tak zwaną haute cuisine, czyli luksusową kuchnię pełną przepychu. Nawet nie przypuszcza, że niespodziewana wizyta znanego krytyka kulinarnego wplącze go w sam środek diabelnie niebezpiecznej intrygi związanej z nieznanym dotąd owocem.

„To nie wygląda dla pana zbyt dobrze, że krytyk kulinarny najsłynniejszego przewodnika gastronomicznego na świecie umiera po zjedzeniu obiadu w pańskiej restauracji.”

„Diabelski owoc” to nie tylko pierwszy kulinarny kryminał, jaki miałam ochotę przeczytać, ale również pierwsza powieść Toma Hillenbrand, jaką poznałam. Nie byłam do końca przekonana do tej historii, ale szybko zmieniłam swoje nastawienie.

Główny bohater to inteligentny i dowcipny kucharz, który kocha swoją pracę, bowiem gotowanie to dla niego największa pasja. Jest skupiony na tym, co robi i nie...

książek: 386
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 04 października 2016

" – Ten owoc... dobrze smakuje.
– No dobrze, ale...
– Przepraszam, ale nie wyraziłem się dostatecznie jasno. Ten owoc, a dokładnie mówiąc wszystko, co się nim przyprawia, smakuje doskonale. Fantastycznie."
Z początku nieufnie podeszłam do określenia "kryminał kulinarny". Z drugiej strony bardzo lubię oglądać programy typu Masterchef czy Kuchenne rewolucje i podziwiać mistrzostwo w tworzeniu dzieł kulinarnych. Nie zawiodłam się na lekturze "Diabelskiego owocu" – to zdecydowanie smaczna lektura...

Głównym bohaterem kryminału Toma Hillenbranda jest Xavier Kieffer, właściciel niewielkiej restauracji w Luksemburgu. Dawniej był mistrzem kuchni haute cusine i obracał się w gronie najznamienitszych kucharzy. Drzwi do wielu ekskluzywnych restauracji stały przed nim otworem. Jednak Xavier wycofał się z tego pędu i spełnia serwując lokalne specjały stałym gościom. Pewnego dnia na jego progu staje jednak ktoś spoza kręgu codziennych bywalców. Właściciel "Deux Eglises" nie potrafi...

książek: 373
wasilka | 2016-12-13
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 13 grudnia 2016

Książkę, którą właśnie przeczytałam zrecenzowali i polecili czytelnikom już wszyscy. Począwszy od recenzentów książkowych a skończywszy na blogerach zajmujących się, ogólnie mówiąc, stylem życia. Większość opinii była i jest wyjątkowo pozytywna. Ja żałuję, że dopiero teraz mogłam sięgnąć po "Diabelski owoc" Toma Hillenbranda.
Żałuję, że wcześniej nie doznałam tych wszystkich dobrych emocji, jakie przyniosła mi ta powieść dla smakoszy. Tak, dla smakoszy. Książka jest kryminałem dla wielbicieli smaków, pierwszym z czterotomowego cyklu, który odniósł już niemały sukces (w Niemczech nakład serii sprzedano w liczbie ponad pół miliona egzemplarzy).

Przeczytałam już wiele kryminałów, thrillerów i powieści grozy, ale jeszcze nigdy nie natknęłam się na intrygę tak pięknie zmiksowaną i podaną ze smakiem na tacy wypełnionej po brzegi wybornymi potrawami. Porównania kulinarne są w tym wypadku jak najbardziej na miejscu. Powieść "Diabelski owoc" weszła przebojem do naszych kuchni,...

książek: 259
Nowalijki | 2016-09-20
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 18 września 2016

Tomasz Radochoński www.nowalijki.blogspot.com

Moda na gotowanie trwa w najlepsze. Wystarczy zerknąć do programu telewizyjnego, aby znaleźć co najmniej kilka programów w których mniej lub bardziej sławni gotują to i owo. Ba, są nawet całe stacje telewizyjne, które całą dobę emitują najróżniejsze kryminalne shows. Jednak kryminał kulinarny to pewna nowość na rynku wydawniczym i to nowość intrygująca. Diabelski owoc to pierwsza z czterech powieści niemieckiego dziennikarza i kucharza - amatora Toma Hillenbranda. Sporo czasu spędził w Luksemburgu, w którym się zakochał i to miasto uczynił bohaterem swojej powieści kryminalnej.

Głównym bohaterem Diabelskiego owocu jest Xavier Kieffer, kiedyś świetnie zapowiadający się kucharz z górnej półki. Po latach pracy pod okiem najlepszych mistrzów zdecydował się na porzucenie wielkiego świata i założył małą restaurację w rodzinnym Luksemburgu. Serwuje tam proste regionalne potrawy i z nostalgią, ale i bez wielkich emocji wspomina stare czasy....

książek: 481
ampH | 2016-10-11
Przeczytana: 11 października 2016

Nie nazwę się znawcą czy choćby amatorem kryminałów, ale trochę ich w swoim życiu przeczytałem. Miały różną tematykę przewodnią, poruszały wiele wątków i bywały bogate w przeróżną symbolikę. To samo mogę rzec o thrillerach - polityczne, medyczne, sportowe. Jak do tej pory jednak nie miałem okazji czytać czegoś, co można sklasyfikować jako kryminał kulinarny. Zbrodnia w restauracji a i owszem, ale bez całej kulinarnej otoczki, a już zwłaszcza nie w środowisku haute cuisine (o ile dobrze mogę tak to ująć). Dobry kryminał zawsze jest świetną propozycją, ale jeśli do tego jest w zupełnie nowym opakowaniu, to tym bardziej z wielką chęcią po niego sięgnę, tak jak po "Diabelski owoc"!

Xavier Kieffer uczył się pod okiem jednego z mistrzów kuchni, docenianego nawet przez przewodnik Gabina. Sam Xavier zdobywał nagrody, jednak ostatecznie poświęcił się prowadzeniu niewielkiej knajpy, serwującej lokalne specjały luksemburskie. Gdy do jego restauracji przybywa francuski krytyk prosto od...

książek: 2911
Maromira | 2016-10-06
Przeczytana: 06 października 2016

Życie Xaviera Kieffera układa się idealnie. Prowadzi malutką restaurację specjalizującą się w luksemburskich potrawach i wprawdzie cieszy się ona popularnością, ale nie ma szans na żadną gwiazdkę [nad czym on sam szczególnie nie ubolewa]. I dlatego nie może wyjść ze zdumienia, gdy pewnego wrześniowego wieczoru przybywa do niego krytyk kulinarny, by zjeść obiad i który – co jeszcze bardziej zadziwiające – po skosztowaniu pierwszego dania ni stąd ni zowąd pada trupem.

Całość do tego stopnia zaczyna go intrygować, że zaczyna prowadzić własne śledztwo [po części spowodowane również tym, że luksemburska policja jest przekonana o jego sprawstwie]. To zaś sprawia, że bardzo szybko trafia do kręgów, z którymi w życiu nie chciał mieć do czynienia – do laboratoriów żywności, kuchni ekskluzywnych restauracji, gdzie najważniejsza jest walka o sławę [nawet za cenę zaprzedania własnej moralności]. A im bliżej jest rozwiązania zagadki, tym coraz więcej wskazuje na to, że również i jego ktoś...

książek: 2147

"Diabelski owoc" to nowatorski pomysł na kryminał, podany z wysublimowanym smakiem, wybornym humorem, ze szczyptą intryg. Główny bohater Xavier Kieffer to właściciel i kucharz w luksemburskiej restauracji, tradycjonalista propagujący kuchnię slow food. Jest powolny, nieporadny i to właśnie sprawia że bardzo wyjątkowy jako bohater kryminału. Książka to połączenie kryminału jak również przewodnika gastronomiczno-turystycznego. Zawiera w sobie również globalne przesłanie.
Zdecydowanie polecam. Na gorąco i na zimno. :)

Szerszy opis książki znajduje się na mojej stronie: http://kochamciemojezycie.blogspot.com/

książek: 1215
Kinga | 2016-10-04
Przeczytana: 04 października 2016

kingaczyta.blogspot.com

Jedzenie jest częścią naszego życia. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, gotujemy sami lub korzystamy z różnych restauracji, dostając na talerzu gotową potrawę. Ale czy wiemy, co tak naprawdę siedzi w naszym przepysznym deserze, zupie, czy mięsie?

Xavier Kieffer jest właścicielem małej, przytulnej restauracji w Luksemburgu. Pomimo swojego wielkiego talentu i dobrych rekomendacji nie jest zainteresowany wielkim światem i zdobywaniem gwiazdek w rankingach. Woli serwować proste i smaczne regionalne potrawy, dbając o ich jakość.

Pewnego dnia, ku zdziwieniu wszystkich pracowników, w jego restauracji pojawia się ważny i ceniony francuski krytyk kulinarny. Xavier stara się jak najlepiej przyjąć gościa i serwuje mu swoje najlepsze potrawy. Jednak cel jego wizyty pozostaje niewyjaśniony, bo mężczyzna nagle umiera w jego lokalu...

"Zabójczy owoc" to pierwszy tom z Xavierem Kiefferem, otwierający cykl kulinarnych kryminałów. Przyznaję, że skusił mnie ten tytuł,...

zobacz kolejne z 184 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd