Wyzwanie czytelnicze LC

Czerwone złoto. Kryminał kulinarny

Cykl: Xavier Kieffer (tom 2)
Wydawnictwo: Smak Słowa
6,28 (58 ocen i 22 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
7
7
19
6
16
5
7
4
4
3
3
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Rotes Gold
data wydania
ISBN
9788364846731
liczba stron
348
język
polski
dodała
Ag2S

Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi w Europie, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i szybko zauważa...

Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi w Europie, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i szybko zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, że istnieją ryby droższe od złota – i cenniejsze niż ludzkie życie.

 

źródło opisu: http://www.smakslowa.pl/z,19,pl,czerwone_zloto__kr...(?)

źródło okładki: http://www.smakslowa.pl/z,19,pl,czerwone_zloto__kr...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (135)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 369
Anna | 2017-05-24
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2017 rok

W kryminalnej opowiastce Toma Hillenbranda pt."Czerwone złoto" poznajemy kolejne przygody kucharza Xaviera Kieffer'a. Tym razem tematem przewodnim jest jedna z popularniejszych ryb, czyli tuńczyk.

Wątek detektywistyczno-kryminalny wpleciony jest w problematykę kulinarnej "mody" i problemów z tym związanych. Książka skłania do stawiania pytań i szukania odpowiedzi, m.in. do jakiego stopnia można ingerować w środowisko, w naturę i ekosystemy w celu zaspokojenia naszych kubków smakowych, ile można na jedzeniu zarobić i czy zawsze trzeba ocierać się o nielegalność i czarne interesy?

Powyższa tematyka została sprytnie ukryta pod wartko i mile poprowadzoną intrygą. Czyta się dobrze i lekko. A przy tym wiele można dowiedzieć się o sushi. Mnie się podoba :)

książek: 4365
Eli1605 | 2017-01-23
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 08 stycznia 2017

Sięgnęłam po tę książkę z ciekawości. Kryminał kulinarny. Mam teraz większą wiedzę na temat tuńczyka. Akcja przyspiesza dopiero po połowie i wtedy staje się ciekawa.

książek: 284
Justyna | 2016-11-09
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 09 listopada 2016

Czerwone złoto to kontynuacja Diabelskiego owocu, pierwszego kulinarnego kryminału. Od początku wiedziałam, że będzie duże zainteresowanie tymi pozycjami. Bo u nas albo się tańczy, albo gotuje. Zacznę od tego co mi się podobało. Styl, język i Luksemburg. Czytając książki Hillenbranda, aż chce się tam pojechać. Nie dziwi mnie, że Tom zakochał się w Wielkim Księstwie i właśnie tam postanowił osadzić akacje swych powieści. Jeśli chodzi o intrygę, owszem jest ciekawa. Trup pojawia się razem z przystawką. I robi się naprawdę gorąco. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie jeden mały szczegół. Książka napisana jest schematycznie, do tego stopnia, że czytając Diabelski owoc i Czerwone złoto fabuły się na siebie nakładają. Różnią je tylko dwa szczegóły. Oczywiście imiona ofiar i zagadka. W pierwszej chodzi o owoc a w kontynuacji główne skrzypce gra tuńczyk. Nie powiem bo, kryminał czyta się dobrze. Ale brak pomysłu na „inną” intrygę psuje zabawę. Podobno trwają przygotowania do ekranizacji...

książek: 7532
Anna-mojeksiążki | 2016-12-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 07 grudnia 2016

"Czerwone złoto" to kryminał kulinarny, zupełnie inna odmiana kryminału niż znamy. Tutaj dominują nuty kuchenne, a detektywem jest kucharz. Poznajcie Xaviera Kieffera, znanego luksemburskiego kucharza i detektywa-hobbystę. To już drugi tom z jego przygodami, po "Diabelskim owocu", gdzie poznajemy nie tylko tajniki kuchni, ale i jego spostrzegawczość i działanie szybsze od policji.

Tym razem Kieffer zostaje zaproszony przez bliską kobietę na niezwykłe przyjęcie, które odbywa się w Luwrze, a do tego kolację przygotowuje słynny kucharz sushi, Ryuunosuke Mifune. Jest to impreza zamknięta, zorganizowana przez mera Paryża. W otoczeniu dzieł sztuki pojawiają się dzieła sztuki kulinarnej, tylko sam kucharz wygląda jakoś blado i sztywno - aż w końcu pada bez życia....
Pierwsze podejrzenie pada na zatrucie wydzieliną wytwarzaną przez ryby fugu, ale również znajdująca się w końcówkach macek ośmiornic. Jest to substancja śmiertelnie trująca i niebezpieczna - działa błyskawicznie, co widać po...

książek: 225
Arturion | 2016-11-22
Na półkach: Przeczytane

Po łapczywym pożarciu "Diabelskiego owocu" przyszła kolej na cenniejszy smak. Luksemburski kucharz został wręcz celebrytą i jako taki jest zapraszany na różne wydarzenia kulinarne. Trzeba trafu, że na pewnej prestiżowej paryskiej kolacji truje się rybą mistrz sushi nazwiskiem Mifune. Nasz kucharz-detektyw wątpi w przypadek. Poznaje zatem tajniki "świata sushi" i dowiaduje się, że są ryby cenniejsze niż złoto. Na tyle cenne, że w świecie kulinarnym mogą pojawić się przestępcy.
Ogólnie książka przypomina poprzednią w sposobie konstrukcji fabuły. Ale na plus na leży zapisać fantastyczną promocję Luksemburga. Do tego jasny i gustowny styl. No i zamiłowanie Polaków do wszystkiego co się wiąże z kulinariami też może pomóc w popularności tytułu. Zwłaszcza, iż mamy do czynienia z gastronomią nietuzinkową.

książek: 463
wasilka | 2016-12-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 28 grudnia 2016

Jak przyjemnie spędzić ostatnie dni kończącego się właśnie roku? Najlepiej z książką, która pobudzi nasze kubki smakowe, a jednocześnie zaaplikuje nam kryminalną rozrywkę w dobrym stylu. Nie da się ukryć, że powieść Toma Hillenbranda "Czerwone złoto" spełnia oba wspomniane warunki. Książka autorstwa kucharza hobbysty i smakosza jest drugą w kolejności po "Diabelskim owocu" pozycją w ramach cyklu "Xavier Kieffer", czyli kryminałów kulinarnych.

Od ostatniej misji kulinarno - kryminalnej głównego bohatera, podjętej raczej mimo woli, upłynął rok. Przez ten czas Xavier Kieffer, który wbrew powszechnym wyobrażeniom i opiniom, związał się z popularną krytyczką - celebrytką, był zapraszany na niejedną prestiżową imprezę. Nikogo więc nie zdziwił udział luksemburskiego kucharza w uroczystej kolacji wydanej przez burmistrza Paryża w Musée d’Orsay. Mistrzem kulinarnej ceremonii, prezentującym nielicznym swoje wybitne umiejętności, został najsłynniejszy kucharz sushi - Ryuunosuke Mifune. To on...

książek: 275
czytam_podrozuje | 2017-06-13
Na półkach: Przeczytane, Z biblioteki
Przeczytana: 13 czerwca 2017

Dla mnie ten kryminał, nie jest kryminałem. Mnóstwo opisów dotyczących po prostu jedzenia, które zakłóca opowieść, która jest gdzieś z boku...Choć świat gastronomii zawodowo nie jest dla mnie tajemnicą, jednak w książce to bardziej konsumpcja niż gastronomia.

książek: 647
ampH | 2016-12-27
Przeczytana: 27 grudnia 2016

Nie tak dawno temu miałem okazję - i przyjemność - czytać pierwszy tom cyklu, którego głównym bohaterem jest Xafier Kieffer, luksemburski kucharz, który wplątał się w nie lada aferę. "Diabelski owoc" okazał się być lekturą bardzo przyjemną, choć niewymagającą - oprócz kryminalnej zagadki czytelnik mógł nakarmić również swoją kulinarną stronę wyobraźni, delektując się serwowanymi na kartach książki potrawami. Sam pomysł na kryminał kulinarny zaciekawił mnie na tyle, że z wielką chęcią sięgnąłem teraz po drugi tom. Jak wypadł? Przekonajcie się sami!

Kiedy kucharz wiąże się z dziedziczką największego, kulinarnego przewodnika, nie może liczyć na ciszę i spokój. Xavier na własnej skórze przekonał się, że co chwilę będzie musiał gościć na wyszukanych imprezach. Podczas jednej z nich kucharz - światowej sławy mistrz sushi - pada na ziemię, a po jakimś czasie umiera. Dla policji sprawa jest łatwa, jednak nie dla wszystkich bliskich martwego kucharza - Xavier Kieffer dostaje propozycję...

książek: 403
Bilbo | 2017-01-10
Na półkach: Przeczytane, Z biblioteki, 2017
Przeczytana: 08 stycznia 2017

Po świetnym "Diabelskim owocu" bez wahania sięgnęłam po drugi tom serii kryminałów kulinarnych z Xavierem Kiefferem w roli głównej. Jestem trochę rozczarowana. Trochę tak, jakby autor za dużo kombinował i za bardzo się starał, żeby wyszła mu fantastyczna książka. może to tylko moje wrażenie, ale jak dla mnie - jest trochę przegadana. Główny bohater, który w pierwszej części był kucharzem i właściwie zajmował się "dochodzeniem kryminalnym" trochę z doskoku i z przypadku, tu zachowuje się jak prawdziwy detektyw. To mi trochę przeszkadzało, a zadziwiało, jak wielu znajomych w różnych branżach można mieć i jak bardzo to może się przydać. Do przeczytania, ale spodziewałam się, że wywoła większy efekt.

książek: 366
Nowalijki | 2016-11-23
Przeczytana: 22 listopada 2016

Tomasz Radochoński www.nowalijki.blogspot.com
.......................................................
Toma Hillenbranda i jego kryminał Diabelski owoc poznaliśmy raptem kilka tygodni temu. Powieść, będąca połączeniem sensacji z przymrużeniem oka z modnym tematem gotowania, niedawno doczekała się kontynuacji. Kucharz i detektyw - amator Xavier Kieffer powraca w Czerwonym złocie, aby w smakowity sposób rozwiązać kolejną morderczą zagadkę w świecie wyszukanych potraw i wielkich pieniędzy.

Xavier, rodowity Luksemburczyk, podróżuje często do Paryża. Ma powód w osobie pięknej, majętnej i zakochanej w nim Valérie Gabin. Redaktor naczelną i właścicielkę słynnego przewodnika gastronomicznego czytelnicy poznali już w pierwszym tomie serii. To ona zaprosiła Kieffera na eleganckie przyjęcie wydane przez jej znajomego - mera Paryża. W luksusowych wnętrzach pełnego przepychu Musée d'Orsay spotyka się śmietanka towarzyska miasta. Wśród licznych atrakcji jest oczywiście wspaniałe jedzenie. Tym...

zobacz kolejne z 125 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd