Diabelski Owoc. Kryminał kulinarny

Okładka książki Diabelski Owoc. Kryminał kulinarny
Tom Hillenbrand Wydawnictwo: Smak Słowa Cykl: Xavier Kieffer (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
304 str. 5 godz. 4 min.
Kategoria:
kryminał, sensacja, thriller
Cykl:
Xavier Kieffer (tom 1)
Tytuł oryginału:
Teufelsfrucht: Ein kulinarischer Krimi
Wydawnictwo:
Smak Słowa
Data wydania:
2016-09-22
Data 1. wyd. pol.:
2016-09-22
Liczba stron:
304
Czas czytania
5 godz. 4 min.
Język:
polski
ISBN:
9788364846724
Tłumacz:
Anna Krochmal, Robert Kędzierski
Tagi:
Literatura niemiecka Luksemburg kucharze restauratorzy kryminał Anna Krochmal Robert Kędzierski
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Książki autora

Podobne książki

Reklama

Oceny

Średnia ocen
6,4 / 10
167 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
6
6

Na półkach:

Jest tu sporo o restauracji, ale bardzo pobieżnie. Jeśli nie znacie pracy profesjonalnej kuchni, to się nie rozczarujecie. O autorze rozpisują się, że się na gotowaniu zna. Otóż nie. Opisana w książce metoda uśmiercania homarów jest zalecana i bardziej humanitarna od wrzucania żywych skorupiaków do wrzątku... Autor twierdzi inaczej. Szkoda, że nie odrobił lekcji. I takie drobiazgi, które drażnią. Jeśli mamy 600 gości, a podajemy po połówce homara, to nie potrzebujemy 600 sztuk, tylko 350. Te 50 na wypadek wypadku. W książce jest wiele nazw potraw kuchni belgijskiej, czy wręcz typowych dla Brukseli, ale konia z rzędem temu, kto z lakonicznego opisu będzie mógł wyobrazić sobie smak i wygląd. Nie podoba mi się też zrzucanie winy na naukowców. No nie tędy droga. Nie teraz, gdy nauka uratowała świat od zagłady.

Jest tu sporo o restauracji, ale bardzo pobieżnie. Jeśli nie znacie pracy profesjonalnej kuchni, to się nie rozczarujecie. O autorze rozpisują się, że się na gotowaniu zna. Otóż nie. Opisana w książce metoda uśmiercania homarów jest zalecana i bardziej humanitarna od wrzucania żywych skorupiaków do wrzątku... Autor twierdzi inaczej. Szkoda, że nie odrobił lekcji. I takie...

więcej Pokaż mimo to

0
avatar
9
8

Na półkach:

Książka jest ciekawa, wciągająca i w sumie dobrze się ją czyta.
Zawiedzie się ten kto szuka w niej typowej powieści kryminalnej.
Mnie wciągnął wątek kulinarny książki. Cala historia mimo wymyślonych nazw jest w 100%-ach realna. Autor w ciekawy sposób opisuje świat restauratorów i kucharzy, a także porusza wątek regulacji narzucanych w tematach jedzenia przez urzędników unii europejskiej. Polecam każdemu otwartemu na nowości czytelnicze i niebanalne historie z wątkiem kryminalnym w tle.
Książka jest również swoistym przewodnikiem po Luxemburgu i dobrą zachętą by się tam wybrać.

Książka jest ciekawa, wciągająca i w sumie dobrze się ją czyta.
Zawiedzie się ten kto szuka w niej typowej powieści kryminalnej.
Mnie wciągnął wątek kulinarny książki. Cala historia mimo wymyślonych nazw jest w 100%-ach realna. Autor w ciekawy sposób opisuje świat restauratorów i kucharzy, a także porusza wątek regulacji narzucanych w tematach jedzenia przez urzędników...

więcej Pokaż mimo to

0
avatar
387
361

Na półkach:

Powieść nie świadczy co prawda o szczególnym kunszcie pisarskim autora, ale zdecydowanie czyta się ją lekko, a z uwagi na oryginalność tematu – świat restauratorów z wysokich półek, nie można jej zapomnieć czy pomylić z jakąkolwiek inną pozycją. Oprócz tego jeszcze rzecz dzieje się głównie w Lichtensteinie i niespodziewanie to malutkie państewko jawi się jako miejsce z wieloma atrakcjami i godne zobaczenia. Jak się okazuje, mało znany świat za kuchennymi drzwiami może nawet zafascynować.
Hillenbrand dziennikarz i kucharz zarazem, opisuje szalenie ostrą rywalizację pomiędzy poszczególnymi restauratorami i walkę o zdobycie gwiazdki Michelina, w powieści nazwanej gwiazdką Gabina. Dochodzi jeszcze do tego rywalizacja z koncernami spożywczymi, serwującymi śmieciowe jedzenie, przyprawione chemikaliami tak, że niejednokrotnie smakuje lepiej niż najbardziej wyszukane potrawy.
całość
https://powrot-do-krainy-ksiazki.blogspot.com/2020/03/tom-hillenbrand-diabelski-owoc-krymina.html

Powieść nie świadczy co prawda o szczególnym kunszcie pisarskim autora, ale zdecydowanie czyta się ją lekko, a z uwagi na oryginalność tematu – świat restauratorów z wysokich półek, nie można jej zapomnieć czy pomylić z jakąkolwiek inną pozycją. Oprócz tego jeszcze rzecz dzieje się głównie w Lichtensteinie i niespodziewanie to malutkie państewko jawi się jako miejsce z...

więcej Pokaż mimo to

4
Reklama
avatar
73
32

Na półkach:

Książka jest ciekawa, można by powiedzieć smaczna. Jednak nie powiedziałabym, że zamówiłabym te danie raz jeszcze. Pomysł jest ciekawy, opisy ciekawe ,jednak zbyt długie i męczące. Akcja nie porywa, niektóre decyzje bohaterów niezrozumiałe , ale fajne są zwroty akcji i wszelkiego rodzaju plot twisty. Pewnie nie przeczytam ponownie, ale samo w sobie jest to intrygujące doświadczenie.

Książka jest ciekawa, można by powiedzieć smaczna. Jednak nie powiedziałabym, że zamówiłabym te danie raz jeszcze. Pomysł jest ciekawy, opisy ciekawe ,jednak zbyt długie i męczące. Akcja nie porywa, niektóre decyzje bohaterów niezrozumiałe , ale fajne są zwroty akcji i wszelkiego rodzaju plot twisty. Pewnie nie przeczytam ponownie, ale samo w sobie jest to intrygujące...

więcej Pokaż mimo to

3
avatar
261
202

Na półkach: , ,

Kulinarny – jak najbardziej, kryminał – hmm ...
Najpierw małe wyjaśnienie – czytam przeważnie ebooki (w tym przypadku też tak było). I dopiero po przeczytaniu głównej treści trafiłem na słowniczek, w którym są zawarte wszystkie „trudne słowa” występujące w książce. Być może gdybym trzymał w ręce papierowe wydanie szybciej bym zauważył ten „dodatek”.
Dla czytelników – smakoszy, zwłaszcza dla wielbicieli kuchni zachodnioeuropejskiej, książka może być ciekawa. Dla przeciętnego czytelnika (za takiego się uważam) książka jest … po prostu – taka sobie. Akcja – jak na kryminał – jest kiepska. Lubię czytać dobre kryminały, smakoszem nie jestem, więc moja ocena to „może być”. Na plus trzeba zaliczyć (nie wiem na ile prawdziwe) objaśnienie pewnych mechanizmów, np. działanie wzmacniaczy smaku (między innymi glutaminian sodu) czy też znaczenie pojęć „produkt seropodobny”. Może warto zweryfikować te informacje? Na to pytanie powinien odpowiedzieć sobie każdy, kto przeczyta książkę.

Kulinarny – jak najbardziej, kryminał – hmm ...
Najpierw małe wyjaśnienie – czytam przeważnie ebooki (w tym przypadku też tak było). I dopiero po przeczytaniu głównej treści trafiłem na słowniczek, w którym są zawarte wszystkie „trudne słowa” występujące w książce. Być może gdybym trzymał w ręce papierowe wydanie szybciej bym zauważył ten „dodatek”.
Dla czytelników –...

więcej Pokaż mimo to

23
avatar
36
35

Na półkach: ,

Pewną małą restaurację prowadzoną przez wybitnego kucharza – Xaviera Kieffera – odwiedza znany krytyk kulinarny. Właściciel jest tą wizytą nieziemsko zaskoczony, ponieważ wyrzekł się on przyznawanych kucharzom nagród, by oddać się spokojnej pracy. Na domiar złego, w nieznanych okolicznościach, ów odwiedzjący go krytyk umiera. Na Kieffera od razu padają zarzuty i domysły, że to on odpowiada za niewyjaśnioną śmierć. Jednak nie na tym kryminalny koniec, bowiem w późniejszym czasie ginie również inny mistrz kulinarny, który niegdyś uczył Xaviera Kieffera zawodu. Kieffer stara się na własną rękę rozwikłać zagadkę i odgadnąć, kto stoi za wszystkimi kulinarnymi zabójstwami. Podczas własnych poszukiwań odkrywa, że w kulinarnym świecie dominują konkurencja, pogoń i pewna doza zakłamania. Ale po co i kto pozbywa się wybitnych kucharzy…? 🧐 Kryminał autorstwa Toma Hillenbradna – niemieckiego pisarza – zaciekawia już od samego początku. Historia rozwija się bardzo szybko, dlatego czytelnik już od pierwszych stron wciągnięty jest w wyimaginowany świat autora. Pewnego kulinarnego „smaczku” dodają pojawiające się zagadnienia i definicje kulinarne. Kryminał czyta się bardzo lekko i szybko. 😁📖

Pewną małą restaurację prowadzoną przez wybitnego kucharza – Xaviera Kieffera – odwiedza znany krytyk kulinarny. Właściciel jest tą wizytą nieziemsko zaskoczony, ponieważ wyrzekł się on przyznawanych kucharzom nagród, by oddać się spokojnej pracy. Na domiar złego, w nieznanych okolicznościach, ów odwiedzjący go krytyk umiera. Na Kieffera od razu padają zarzuty i domysły, że...

więcej Pokaż mimo to

9
avatar
553
80

Na półkach: ,

Pomysł na kryminał ogólnie niezły. Jednak trochę za wcześnie się skończył. Czyta się dość szybko, ale dla mnie za szybko. Cała akcja nie rozkręciła się jeszcze na dobre, a już czytałam ostatnią stronę.

Pomysł na kryminał ogólnie niezły. Jednak trochę za wcześnie się skończył. Czyta się dość szybko, ale dla mnie za szybko. Cała akcja nie rozkręciła się jeszcze na dobre, a już czytałam ostatnią stronę.

Pokaż mimo to

3
avatar
1865
443

Na półkach: , ,

Bardzo mi się podobała ta książka, nie mogłam się oderwać od jej czytania. Wstawki kulinarne też były ciekawe. Warto przeczytać, polecam!

Bardzo mi się podobała ta książka, nie mogłam się oderwać od jej czytania. Wstawki kulinarne też były ciekawe. Warto przeczytać, polecam!

Pokaż mimo to

2
avatar
1416
310

Na półkach:

Znakomity pomysł na kryminał, ale w sumie intryga "kto zabił i dlaczego" jest tak raczej na drugim miejscu. Na pierwszy wysuwa się opowieść o tym, jak prowadzi się (od strony technicznej) restaurację haute cuisine, jakie potrawy i jak się przygotowuje, jak wygląda kształcenie i rywalizacja między kucharzami. Podobały mi się również opisy Luksemburga. Generalnie nader sympatyczna i smakowita lektura!

Znakomity pomysł na kryminał, ale w sumie intryga "kto zabił i dlaczego" jest tak raczej na drugim miejscu. Na pierwszy wysuwa się opowieść o tym, jak prowadzi się (od strony technicznej) restaurację haute cuisine, jakie potrawy i jak się przygotowuje, jak wygląda kształcenie i rywalizacja między kucharzami. Podobały mi się również opisy Luksemburga. Generalnie nader...

więcej Pokaż mimo to

19
avatar
656
78

Na półkach:

Dobry Boże! Kto to nazwał kryminałem kulinarnym! Toż to nie żaden kryminał, tylko prawdziwy horror. To jest gorsze niż Hannibal! Po przeczytaniu Hannibala bałam się tylko własnego cienia, a teraz ogarnia mnie przerażenie na widok lodówki, a dokładniej mówiąc jej zawartości. Sery, które tak lubię pokrywają się powoli pleśnią, moje ulubione jogurty dawno straciły termin przydatności do spożycia, pizza w zamrażarce... lepiej nie mówić. Najgorsze są wyprawy do supermarketu, bo co mogę bezpiecznie kupić? Po przeczytaniu jakiegoś naprawdę mocnego trillera, oglądam się nerwowo za siebie najwyżej przez dwa dni, a teraz trzyma mnie już prawie dwa tygodnie. Powoli zaczynam się bać, że wpadnę w anoreksję. Na kolejną część raczej się nie zdecyduję.

Dobry Boże! Kto to nazwał kryminałem kulinarnym! Toż to nie żaden kryminał, tylko prawdziwy horror. To jest gorsze niż Hannibal! Po przeczytaniu Hannibala bałam się tylko własnego cienia, a teraz ogarnia mnie przerażenie na widok lodówki, a dokładniej mówiąc jej zawartości. Sery, które tak lubię pokrywają się powoli pleśnią, moje ulubione jogurty dawno straciły termin...

więcej Pokaż mimo to

6

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Diabelski Owoc. Kryminał kulinarny


Reklama
zgłoś błąd