Diabelski Owoc. Kryminał kulinarny

- Tytuł oryginału:
- Teufelsfrucht: Ein kulinarischer Krimi
- Data wydania:
- 2016-09-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-09-22
- Liczba stron:
- 304
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364846724
- Tłumacz:
- Anna Krochmal, Robert Kędzierski
- Wydawnictwo:
- Smak Słowa
- Tagi:
- Literatura niemiecka Luksemburg kucharze restauratorzy kryminał Anna Krochmal Robert Kędzierski
- Tytuł oryginału:
- Teufelsfrucht: Ein kulinarischer Krimi
- Cykl:
- Xavier Kieffer (tom 1)
- Kategoria:
- kryminał, sensacja, thriller
- Data wydania:
- 2016-09-22
- Liczba stron:
- 304
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364846724
- Tłumacz:
- Anna Krochmal, Robert Kędzierski
- Tagi:
- Literatura niemiecka Luksemburg kucharze restauratorzy kryminał Anna Krochmal Robert Kędzierski
Kryminał dla smakoszy!
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny – i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa. Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oceny
Dyskusje
Książka na półkach
- 185
- 135
- 52
- 5
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
- 3
Opinie [40]
Książka jest ciekawa, wciągająca i w sumie dobrze się ją czyta.
więcejZawiedzie się ten kto szuka w niej typowej powieści kryminalnej.
Mnie wciągnął wątek kulinarny książki. Cala historia mimo wymyślonych nazw jest w 100%-ach realna. Autor w ciekawy sposób opisuje świat restauratorów i kucharzy, a także porusza wątek regulacji narzucanych w tematach jedzenia przez urzędników...
Powieść nie świadczy co prawda o szczególnym kunszcie pisarskim autora, ale zdecydowanie czyta się ją lekko, a z uwagi na oryginalność tematu – świat restauratorów z wysokich półek, nie można jej zapomnieć czy pomylić z jakąkolwiek inną pozycją. Oprócz tego jeszcze rzecz dzieje się głównie w Lichtensteinie i niespodziewanie to malutkie państewko jawi się jako miejsce z...
więcejKsiążka jest ciekawa, można by powiedzieć smaczna. Jednak nie powiedziałabym, że zamówiłabym te danie raz jeszcze. Pomysł jest ciekawy, opisy ciekawe ,jednak zbyt długie i męczące. Akcja nie porywa, niektóre decyzje bohaterów niezrozumiałe , ale fajne są zwroty akcji i wszelkiego rodzaju plot twisty. Pewnie nie przeczytam ponownie, ale samo w sobie jest to intrygujące...
więcejKulinarny – jak najbardziej, kryminał – hmm ...
więcejNajpierw małe wyjaśnienie – czytam przeważnie ebooki (w tym przypadku też tak było). I dopiero po przeczytaniu głównej treści trafiłem na słowniczek, w którym są zawarte wszystkie „trudne słowa” występujące w książce. Być może gdybym trzymał w ręce papierowe wydanie szybciej bym zauważył ten „dodatek”.
Dla czytelników –...
Pewną małą restaurację prowadzoną przez wybitnego kucharza – Xaviera Kieffera – odwiedza znany krytyk kulinarny. Właściciel jest tą wizytą nieziemsko zaskoczony, ponieważ wyrzekł się on przyznawanych kucharzom nagród, by oddać się spokojnej pracy. Na domiar złego, w nieznanych okolicznościach, ów odwiedzjący go krytyk umiera. Na Kieffera od razu padają zarzuty i domysły, że...
więcejPomysł na kryminał ogólnie niezły. Jednak trochę za wcześnie się skończył. Czyta się dość szybko, ale dla mnie za szybko. Cała akcja nie rozkręciła się jeszcze na dobre, a już czytałam ostatnią stronę.
Pokaż mimo toBardzo mi się podobała ta książka, nie mogłam się oderwać od jej czytania. Wstawki kulinarne też były ciekawe. Warto przeczytać, polecam!
Pokaż mimo toZnakomity pomysł na kryminał, ale w sumie intryga "kto zabił i dlaczego" jest tak raczej na drugim miejscu. Na pierwszy wysuwa się opowieść o tym, jak prowadzi się (od strony technicznej) restaurację haute cuisine, jakie potrawy i jak się przygotowuje, jak wygląda kształcenie i rywalizacja między kucharzami. Podobały mi się również opisy Luksemburga. Generalnie nader...
więcejDobry Boże! Kto to nazwał kryminałem kulinarnym! Toż to nie żaden kryminał, tylko prawdziwy horror. To jest gorsze niż Hannibal! Po przeczytaniu Hannibala bałam się tylko własnego cienia, a teraz ogarnia mnie przerażenie na widok lodówki, a dokładniej mówiąc jej zawartości. Sery, które tak lubię pokrywają się powoli pleśnią, moje ulubione jogurty dawno straciły termin...
więcejPierwsze książki o tym, że ktoś kogoś zabił i uciekł, a ktoś inny go szuka napisano w pierwszych latach ubiegłego wieku. Jakimś kompletnym nieprawdopodobieństwem nikt do tej pory nie wpadł na to, aby w ten schemat włączyć wątki kulinarne. Jako że kryminał uważam za najdoskonalszy gatunek literacki, a przygotowywanie jedzenia za najważniejszą ze sztuk, to niezależnie od...
więcej