Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Smak Słowa
- Data wydania:
- 2016-06-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-06-22
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364846632
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.
W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna?
Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji – wszyscy mówią szczerze i bez ogródek.
W tej książce znajdziecie Państwo zapis zmieniającej się z prędkością francuskiego Concorda świadomości kulinarnej Polaków.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 344
- 176
- 82
- 10
- 8
- 6
- 6
- 6
- 5
- 4
Opinia
Sięgając po tę pozycję myślałam ,że wiem dosyć dużo o pracy w gastronomii no i w sumie się nie pomyliłam , bo autorzy dosyć rzetelnie przedstawili ten świat. To środowisko dosyć hermetyczne i bardzo zazdrosne o siebie. Tak ,tak gastronomia to wymagająca kochanka zwłaszcza dla rodzin osób z nią związanych.
My musimy niestety się jej podporządkowywać zwłaszcza w niedziele, święta i inne okazje gdzie przeciętny Kowalski odpoczywa.
Autorzy pokazali to środowisko w wielu momentach przerysowując, ale chyba im o to chodziło, żeby czytelnik nie związany z nim przeżył swoisty szok.Niektórzy w końcu zrozumieją,że jakość = czas, tu nie ma miejsca na pośpiech i bylejakość. Jeśli tak gdzieś jest to zmieńcie lokal.
Za każdą potrawą stoi człowiek i nawet jeśli ma jakieś wady to chyba jednak nie tyle ile pokazali autorzy.
I co mnie jakoś najbardziej odrzucało od książki to chyba jednak język. Wiem byłam przygotowana we wstępie ,że będzie mięso ale nie ma zakładu pracy gdzie rozmowa polega tylko na takim porozumiewaniu się.
I mimo wszystko warto przeczytać i wziąć sobie do serca parę uwag jako klient lokalu gastronomicznego i docenić może bardziej ludzi którzy niejednokrotnie przelewają pot tworząc pudry, piaski, czipsy i inne czary molekularne. :)
Sięgając po tę pozycję myślałam ,że wiem dosyć dużo o pracy w gastronomii no i w sumie się nie pomyliłam , bo autorzy dosyć rzetelnie przedstawili ten świat. To środowisko dosyć hermetyczne i bardzo zazdrosne o siebie. Tak ,tak gastronomia to wymagająca kochanka zwłaszcza dla rodzin osób z nią związanych.
więcej Pokaż mimo toMy musimy niestety się jej podporządkowywać zwłaszcza w niedziele,...