Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Smak Słowa
- Data wydania:
- 2016-06-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-06-22
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364846632
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.
W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna?
Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji – wszyscy mówią szczerze i bez ogródek.
W tej książce znajdziecie Państwo zapis zmieniającej się z prędkością francuskiego Concorda świadomości kulinarnej Polaków.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 346
- 175
- 82
- 11
- 8
- 6
- 6
- 6
- 5
- 4
OPINIE i DYSKUSJE
Sadkowski dyktował, Milszewski obrabiał słowa.
Wyszło z tego... ciasto z owoców morza, których cukiernik nigdy nie obrabiał a myślał, że mu się cud uda...
Nie da się zjeść, nie da się tego normalnie czytać.
Sadkowski dyktował, Milszewski obrabiał słowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyszło z tego... ciasto z owoców morza, których cukiernik nigdy nie obrabiał a myślał, że mu się cud uda...
Nie da się zjeść, nie da się tego normalnie czytać.
Obiecująco się zaczęła jednak w miarę czytania "fajność" tej książki zaczęła być trochę męcząca.
Obiecująco się zaczęła jednak w miarę czytania "fajność" tej książki zaczęła być trochę męcząca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże nie jest zbyt odkrywcza ale dobrze się czyta.
Może nie jest zbyt odkrywcza ale dobrze się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna
Świetna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor pewnie sprawdziłby się jako felietonista. Z tym wyjątkiem, że musiałby podszlifować język literacki, bo miejscami mamy do czynienia z wulgaryzmami, w innych ustępach język jest co najmniej soczysty.
Przede wszystkim poszczególne rozdziały opisują na czym praca w gastronomii polega. Najlepiej jest darowac sobie studia typu techologia żywności, bo lepiej zacząć na zmywaku i przejsć wszystkie etapy restauracyjnej hierarchii. Przy okazji podobo wiele sie można nauczyć. Fachowe porady, bez ściemniania odstraszą potencjalnych restauratorów, którzy mają fanaberię mieć włąsną rstaurację. Wyśmiewa pęd celebrytów do wydawania ksiażek o kulinarnych odkryciach. Punktuje wszelkie bolączki pracy w gastronomii, ale niektóre fakty jak np metody na wysokie napiwki i wyciąganie z tej pracy miesięcznie nawet 10000 mnie zaskoczyły. Radzi teżklientom aby nie podpaść kelnerowi,bo metody zemszczenia się na frajerach śa fntazyjne i drastyczne.
Autor pewnie sprawdziłby się jako felietonista. Z tym wyjątkiem, że musiałby podszlifować język literacki, bo miejscami mamy do czynienia z wulgaryzmami, w innych ustępach język jest co najmniej soczysty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzede wszystkim poszczególne rozdziały opisują na czym praca w gastronomii polega. Najlepiej jest darowac sobie studia typu techologia żywności, bo lepiej zacząć na...
Jednak ta książka zapowiadała się lepiej. Miałka w treści.
Jednak ta książka zapowiadała się lepiej. Miałka w treści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna, lekka lektura.
Strumień myśli kelnero-kucharzo-restauratora. Czyta się jakbyś siedział na piwie z kolegą, który pracuje w branży gastronomicznej i opowiada ci anegdoty z pracy.
Sam pracowałem w gastronomii. Cześć obserwacji autora pokrywa się z moimi ale dowiedziałem się też nowych rzeczy (ciekawy rozdział o dostawcach).
Fajna odskocznia pomiędzy poważniejszymi pozycjami.
Fajna, lekka lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrumień myśli kelnero-kucharzo-restauratora. Czyta się jakbyś siedział na piwie z kolegą, który pracuje w branży gastronomicznej i opowiada ci anegdoty z pracy.
Sam pracowałem w gastronomii. Cześć obserwacji autora pokrywa się z moimi ale dowiedziałem się też nowych rzeczy (ciekawy rozdział o dostawcach).
Fajna odskocznia pomiędzy poważniejszymi...
Jako osobę od wielu lat pracującą w branży gastronomicznej, książka ta nie wywarła na mnie efektu "wow". Zdecydowanie polecam osobom, które gastronomię znają jedynie z punktu widzenia klienta - wtedy na pewno sporo się z niej dowiecie! Nie jest to też pozycja dla osób wrażliwych, którym przeszkadzają wciąż przewijające się w tekście przekleństwa. Szału nie ma, ale z racji, że wszystkim nam zdarza się czasem zjeść na mieście, jest to bez dwóch zdań pozycja przydatna i odpowiadająca na wiele dręczących klientów pytań.
Jako osobę od wielu lat pracującą w branży gastronomicznej, książka ta nie wywarła na mnie efektu "wow". Zdecydowanie polecam osobom, które gastronomię znają jedynie z punktu widzenia klienta - wtedy na pewno sporo się z niej dowiecie! Nie jest to też pozycja dla osób wrażliwych, którym przeszkadzają wciąż przewijające się w tekście przekleństwa. Szału nie ma, ale z racji,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłem z ciekawości na targach, bo a) była przecena na 15zł b) pracowałem w gastro i jadam często na mieście. Spodziewałem się dostać dużo informacji "dla klienta", a cała książka to przeważnie "poradnik" dla pracownika gastro i wspominki w stylu "kiedyś to było". Momentami ciekawa, ale męczyłem się z nią niesamowicie. Mięsisty cool język usprawiedliwiony, ale np użycie "imaginuj to" zamiast "wyobraź sobie" to już lekka przesada. Dla weteranów gastro będzie ciekawa, dla "zwykłych zjadaczy chleba" nie do końca.
Kupiłem z ciekawości na targach, bo a) była przecena na 15zł b) pracowałem w gastro i jadam często na mieście. Spodziewałem się dostać dużo informacji "dla klienta", a cała książka to przeważnie "poradnik" dla pracownika gastro i wspominki w stylu "kiedyś to było". Momentami ciekawa, ale męczyłem się z nią niesamowicie. Mięsisty cool język usprawiedliwiony, ale np użycie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako, że żyję żeby jeść a nie odwrotnie, a ponadto chętnie stołuję się na mieście – rzuciłam się na tę pozycję jak szczerbaty na suchary! Zjadliwe to było, ale ogólne wrażenia mam raczej średnie.
Przede wszystkim czuję się lekko oszukana… Już sam podtytuł wprowadza w błąd. „Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz cos zjeść” sugeruje, że to książka napisana dla klientów. Moim zdaniem jest zupełnie przeciwnie. To w głównej mierze opis tego, co się dzieje „od zaplecza” każdej restauracji. Jaka jest jej konstrukcja, jakie są zależności „na kuchni”, jak wyglądają relacje z dostawcami etc. Książka napisana bardziej z punktu widzenia restauratora/kucharza niż gościa. Gdyby ktoś zupełnie zielony w temacie chciał zaczynać karierę w gastronomii to pewnie dowie się z tej książki z czym trzeba się w tym biznesie mierzyć. Wszystko to opisane jest mięsistym językiem (podobno nieodłącznym atrybutem ludzi z branży) - część wulgaryzmów miejscami zupełnie zbędna, ale co kto lubi.
Ja oczekiwałam czegoś innego, tymczasem książka niczego szczególnie tajemnego przede mną nie odkryła. Szkoda, bo temat to samograj i moim zdaniem duuuużo więcej można było z niego wycisnąć.
Jako, że żyję żeby jeść a nie odwrotnie, a ponadto chętnie stołuję się na mieście – rzuciłam się na tę pozycję jak szczerbaty na suchary! Zjadliwe to było, ale ogólne wrażenia mam raczej średnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzede wszystkim czuję się lekko oszukana… Już sam podtytuł wprowadza w błąd. „Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz cos zjeść” sugeruje, że to książka napisana dla...