Kuchnia Dantego

Tłumaczenie: Paweł Bravo
Wydawnictwo: Nisza
7,5 (6 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
2
7
2
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788362795437
język
polski
dodał
Mar_tine

"Kuchnia Dantego" to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i ciętych ripost. Uwaga! Podczas lektury trudno opanować wzrost...

"Kuchnia Dantego" to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i ciętych ripost.
Uwaga! Podczas lektury trudno opanować wzrost apetytu!

Alfredo i Leonardo, wenecjanin i florentczyk, jeden z doktoratem z historii Europy, drugi doktor polonistyki i absolwent konserwatorium. Trafili do Polski dawno temu dzięki programowi Erasmus. Nadal zdarza im się rozprawiać o Dantem, jak za czasów studenckich, kiedy używali tej sztuczki do podrywania dziewczyn. A że pasjonuje ich gotowanie, wymyślili nowy rytuał gastrokulturalny nazwany „Kuchnią Dantego”: gotują dla publiczności i w trakcie recytują Boską komedię po włosku i po polsku. Pewnego dnia, kiedy szukali pomocnika na zmywak, zjawił się Paweł, pismak wędrowny, autor kulinarnych felietonów w „Tygodniku Powszechnym”. Żeby wymigać się od ciężkiej roboty przy garach, namówił ich, by swoją przygodę przyszpilili do tekstu, a sam zasiadł do tłumaczenia.

„Włosi znowu w Warszawie. I smacznie, i zabawnie!”
Maciej Nowak

Patronami medialnymi książki są „Tygodnik Powszechny” oraz Magazyn „Kukbuk”

 

źródło opisu: https://www.facebook.com/events/486167848255321

źródło okładki: http://www.kuchniadantego.com/?page_id=124

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (1)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 982
Leesec | 2016-08-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2016
Przeczytana: 28 sierpnia 2016

Trudno powiedzieć, kiedy tę książkę kończy się czytać, jeśli tylko ktoś dostanie natchnienie na gotowanie razem z nią. Przyznam szczerze, że fanką kuchni włoskiej nie jestem, ale za to parę przepisów wypróbowałam. Książka sprawiła, iż przyjaźniej patrzę na kuchnię słonecznej Italii, zwłaszcza, że kilka przepisów uczyniło mnie o niebo lepszą w gotowaniu spaghetti :)
Stron w 2016: 23496

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd