Historie kuchenne. O miłości, rodzinie i sile tradycji

Wydawnictwo: Bernardinum
9 (4 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
2
9
0
8
2
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788378233961
liczba stron
412
język
polski
dodał
el14

Ze wspomnień utkana książka dotyka wszystkiego, co człowiekowi bliskie i drogie, choć w centrum zainteresowania stawia sztukę kulinarną. Międzyludzkie relacje ukazane przez pryzmat jednej rodziny osnute są wokół stołu, który jest czymś znacznie więcej niż tylko użytecznym meblem. To miejsce, które jednoczy ludzi, uczy, wychowuje, daje poczucie bezpieczeństwa, wydobywa z pamięci takie chwile,...

Ze wspomnień utkana książka dotyka wszystkiego, co człowiekowi bliskie i drogie, choć w centrum zainteresowania stawia sztukę kulinarną. Międzyludzkie relacje ukazane przez pryzmat jednej rodziny osnute są wokół stołu, który jest czymś znacznie więcej niż tylko użytecznym meblem. To miejsce, które jednoczy ludzi, uczy, wychowuje, daje poczucie bezpieczeństwa, wydobywa z pamięci takie chwile, od których robi się ciepło na sercu.

„Historie kuchenne” dostarczają praktycznej wiedzy dotyczącej właściwego żywienia, sprawnego, pomysłowego przyrządzania posiłków i ekonomicznego wykorzystywania produktów spożywczych. Barbara Czaykowska-Kłoś jako dietetyk doskonale wie, że dobrze dobrane posiłki są jak naturalne leki. Stąd warto na kartach książki poszukać również prostych sprawdzonych sposobów na łagodzenie drobnych dolegliwości. Wśród bogactwa porad i przepisów znajdziemy także i te, jak – mimo przeciwności losu – zachowywać pogodę ducha, jak żyć nie wadząc się ze światem i samym sobą, wreszcie – jak odnajdywać szczęście w drobiazgach.

Autorce, która „oprowadza” czytelnika po swoim życiu wtajemniczając go w prywatne historie i zdarzenia, udało się niezwykle trafnie nakreślić obraz społeczeństwa obecnego i minionego wieku. Ukazanego na kartach książki zderzenia człowieka z peerelowską rzeczywistością nie powstydziłby się sam Stanisław Bareja. Dzięki temu jest też zabawnie, swojsko i optymistycznie.

Książka, chociaż jest autorskim debiutem, już od pierwszych stron staje się przyjacielem odbiorcy czyniąc go pogodniejszym, a kto wie, może nawet szczęśliwszym.

 

źródło opisu: http://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Historie...(?)

źródło okładki: google

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (4)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 89
Aleksandrabook | 2018-02-15
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 27 stycznia 2018

Historie kuchenne
O miłości, rodzinie i sile tradycji

Ta pękną książka autorstwa Barbary Czaykowskiej–Kłoś to chyba najpiękniej i najdokładniej oprawiona książka, jaką do tej pory widziałam. Twarda oprawa książki sprawia, że książka jawi nam się nie jako książka kucharska, ale nawet jako encyklopedia kucharska. Wyjątkowe zdjęcia potraw i fotografie rodzinne samej autorki tylko dodają tej pozycji wartości artystycznych.
Już na wstępie autorka przedstawia nam, że dla jej rodziny teraz i przed laty wspólne gotowanie i przygotowywanie potraw to nie tylko obowiązek i codzienna czynność, lecz rodzinny rytuał, który łączy się z bliskością, ale przede wszystkim ze szczęśliwym spędzaniem czasu, przy czynnościach, które tak lubimy, z czasem stają się one nasza pasją. Jednocześnie Barbara odwołuje się do współczesnego odżywiania Polaków, którzy w biegu, czy na szybko posilą się pizza lub wegańska zupką, zanika tutaj ten dar kulinarnych umiejętności.
Autorka bardzo dokładnie opisuje proces...

książek: 443
mamatosiaczka | 2017-05-24
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Niedawno w moje ręce wpadła książka od Wydawnictwa Bernardinum pt. "Historie kuchenne. O miłości, rodzinie i sile tradycji". To wyjątkowa książka, w twardej oprawie, z piękną ciepłą okładką, w dużym kwadratowym formacie, przypominającym album. Jej autorką jest Barbara Czaykowska-Kłoś, dla której kuchnia jest ogromną pasją i kojarzy się z domem rodzinnym. Wszystkie przepisy zawarte w niniejszej książce, opiera na tradycjach rodzinnych i rodzinnych przepisach, które są bardzo stare (przepis na jeden z cwibaków pochodzi z 1836 roku!). Autorytetem kulinarnym autorki była jej mama, która z przysłowiowego "byle czego", potrafiła wyczarować coś pysznego, jak chociażby smażone w drożdżowych racuszkach bukieciki fiołków lub kiście akacji. W książce często ją wspomina.
Przepisy te są proste, szybkie i smaczne, ale nie zabraknie również i tych, nad którymi trzeba będzie się trochę pogłowić, które będą wymagały trochę czasu, cierpliwości i dokładności. Znajdziemy tu receptury na dania na co...

książek: 1882
Renax | 2016-08-03
Przeczytana: 03 sierpnia 2016

Jest to pięknie wydany album i książka wspomnieniowa. Wydało go Bernardinum w tym roku. Blog Kto czyta książki - żyje podwójnie jest jednym z patronów medialnych. Twarda oprawa, 'śliski' papier dobrej jakości, mnóstwo zdjęć sprawiają, że książkę ogląda się z przyjemnością. Poza zdjęciami potraw książka jest opowieścią autorki o swojej rodzinie, o życiu.
Na końcu książki jest indeks potraw, który ułatwia szukanie wybranego przepisu.

książek: 1096
werka777 | 2016-05-06
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 06 maja 2016

KONKURS PATRONACKI - Zapraszam do wzięcia udziału. Zostało niewiele czasu, a póki co jest naprawdę mało zgłoszeń. Okazja do zdobycia książki jest więc ogromna!

http://ktoczytaksiazki-zyjepodwojnie.blogspot.com/2016/04/konkursy-patronackie-wygraj-ksiazke.html#more

Wyobraźmy sobie czasy powojenne, kiedy to sklepowe półki świeciły pustkami . To właśnie wtedy ludzka kreatywność nie znała granic, a troszczące się o męża i dzieci kobiety były w stanie wyczarować z niczego przepyszne dania gromadzące wokół stołu wszystkich domowników. Posiłek był tą chwilą dnia, na którą czekał każdy. Celebrowane jedzenie zapychało żołądki, ale i wypełniało miłością serca, bo kiedyś nikt nie jadł sam. By się pożywić, razem zasiadała cała rodzina. I tym sposobem stare zeszyty z pożółkłymi kartkami, należące do pań domów, stawały się nosicielami coraz to nowych, lepszych przepisów, tworząc w efekcie skarbnicę wiedzy pozostawioną przodkom. Taką babciną, rodzinną księgę kuchennych tajników otwiera przed...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd