Atlas ziół. Kulinarne wykorzystanie roślin dziko rosnących

Wydawnictwo: Wydawnictwo SBM
8,8 (5 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
2
8
2
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788378458609
liczba stron
192
słowa kluczowe
zioła, atlas ziół
kategoria
poradniki
język
polski
dodał
Agata

Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i...

Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy popularne, jak i te mniej znane, lecz warte poznania i stosowania.

 

źródło opisu: http://www.wydawnictwo-sbm.pl/ci2/index.php/book_c...(?)

źródło okładki: http://www.wydawnictwo-sbm.pl/ci2/index.php/book_c...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (2)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 319
nerucia | 2017-05-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Zioła
Przeczytana: 10 maja 2017

Tyle zdrowia w chwastach! Dużo zdjęć i opisów poszczególnych roślin.

książek: 622
veinylover | 2017-03-22
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 22 marca 2017

No kto by uwierzył!
W książce autorka ukazuje, ile zielska marnuje się na naszych łąkach i w krzakach.
Kto by pomyślał, że chwasty nadają się do jedzenia i do tego są ZDROWE??
Już przymierzam się do zbierania takich chwastów, jak pokrzywy, mlecze, bratki polne, koniczyna, babka pospolita i lancetowata, krwawnik, szczaw, barszcz zwyczajny (nie mylić z tym podłym chwastem czyli barszczem Sosnowskiego), czosnek niedźwiedzi, fiołek (o tak, kwiatki się też pożera!), łopian (tak, to uporczywe zielsko też da się zjeść, ponoć zdrowe) macierzanka, nagietki, nasturcje i mnóstwo innych kwiatków i chwastów, których póki co nie bardzo umiem rozpoznać (choć niby obrazki są i to nawet niezłe). Kto by pomyślał, że ta rzeżucha, którą się wysiewa na Wielkanoc na watkach podlewając wodą, rośnie w naturze jako uporczywy chwast na wysokość pół metra i my tego nie zjadamy. Wyszedłem więc sobie właśnie na zewnątrz, patrzę, a tam rosną małe, żółte kwiatki, pierwsze wiosenne wokół domu, więc patrzę do...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd