Serniki słodkie i wytrawne

Wydawnictwo: Psychoskok
9,1 (10 ocen i 8 opinii) Zobacz oceny
10
5
9
2
8
2
7
1
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788379007172
liczba stron
128
kategoria
poradniki
język
polski
dodała
Aneta

W książce „Serniki słodkie i wytrawne” znajdziemy całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka – od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach – raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim mascarpone i ricottą. Do najbardziej...

W książce „Serniki słodkie i wytrawne” znajdziemy całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka – od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach – raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim mascarpone i ricottą. Do najbardziej wyszukanych należą z pewnością serniki wytrawne – z kalafiorem i łososiem, brokułowy na zimno czy z marchewką i groszkiem. Do wyboru i do koloru!

Autorka wychodzi naprzeciw piekącym serniki. Jeśli ktoś czuje się początkujący w ich pieczeniu, zbawienne zapewne okażą się rady autorki zebrane w krótkie „sernikowe ABC” na końcu książki.

Oprócz niebanalnych przepisów na apetyczne serowce autorka zabiera swojego Czytelnika do świata swojego dzieciństwa. W krótkich, osobistych rozdziałach poznajemy osoby bliskie jej sercu, razem z nią spędzamy wakacje w podkarpackiej wsi, obserwujemy pierwsze kuchenne zakusy, pierwsze eksperymenty kulinarne, pierwsze kroki z apetycznym, słodkim blogiem…i pierwsze poczynania jako debiutującej pisarki.

 

źródło opisu: www.psychoskok.pl

źródło okładki: www.psychoskok.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (13)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 640
Aneta | 2017-03-24
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 24 marca 2017

Renata Czelny-Kawa – absolwentka polonistyki i dziennikarstwa, na co dzień uczy języka polskiego w jednej z krakowskich szkół. „Serniki słodkie i wytrawne” to jej debiut wydawniczy. Wszystkie receptury sernikowe zostały zebrane w całość, a dzięki temu czytelnik może doznać niesamowitych wrażeń swojego podniebienia. Autorka zaprasza nas na ucztę nie tylko z sernikami klasycznymi, z owocami, na ciepło, na zimno, ale również z tymi mniej znanymi, bardziej wyrafinowanymi na przykład z kalafiorem, brokułem, łososiem, czy z marchewką.
Między przepisy wyborne i finezyjne, autorka wkradła swoje słodkie wspomnienia z dzieciństwa, które sprawiły, że dziś pieczenie i gotowanie przemieniła w swoją wielką pasję.
Przepiękne fotografie ciast już powodują pobudzenie naszych zmysłów, przygotowywanie ich natomiast jest niezapomnianym doświadczeniem. „Wisienką na serniku” jest skosztowanie tej wykwintnej słodkości powstałej według przepisu i wydobywanie z niej całej sentencji smaku.
Galeria...

książek: 633
Wielbicielka-książek | 2017-05-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Zapach pieczonego sernika unoszący się w całym domu... Tradycyjny, niekiedy z dodatkiem rodzynek, za którymi nigdy nie przepadałam i wyskubywałam owe zawsze z każdego ciasta... Udekorowany polewą czekoladową... Jego delikatny, słodki i łagodny smak... Poniekąd uzależniający, nigdy nie kończyło się na pochłonięciu przeze mnie jednego kawałka... To moje wspomnienia z dzieciństwa... Odkąd pamiętam, mama zawsze piekła sernik wkładając w to mnóstwo serca, czasu i pracy. Zazwyczaj owe ciasto gościło i nadal gości w czasie świąt, ale zdarza się też, że delektujemy się nim pomiędzy ważnymi wydarzeniami. Cała moja najbliższa rodzina uwielbia się nim zajadać, tym samym sernik znika w ekspresowym tempie. Zawsze przyglądałam się poszczególnym etapom jego przygotowywania przez mamę i wielokrotnie chciałam go wykonać sama, ale niestety jestem dość leniwa, jeśli chodzi o czasochłonne i wymagające pracy wypieki. Wolę piec ciasta, którym nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu, które są łatwe w...

książek: 348
Wybebeszamy_książki | 2017-04-02
Na półkach: Przeczytane

Każdy z nas z rodzinnego domu wynosi jakiś zapach. Wspomnienie dotyku. Tylko nam znane wrażenie, które potrafi przywołać najmniej spodziewana rzecz.

Zdarza nam się wtedy przystawać, potrząsać głową. Zastanawiamy się, skąd, u licha, ciarki na skórze i drżenie krwi. Idziemy chodnikiem i próbujemy sobie przypomnieć. Wertujemy wspomnienia siedząc w metrze. Nie ustajemy w poszukiwaniach nawet wtedy, gdy plewimy w ogródku.
Do chwili, gdy, całkowicie niespodziewanie, przypominamy sobie, że ten zapach, faktura lub smak są nierozłącznie połączone z pewnym wydarzeniem naszego dzieciństwa.
Uśmiechamy się wtedy i próbujemy odtworzyć ulotne wrażenie. Za każdym razem jest to trudne i podchwytliwe zadanie.

SMAK

Gdy myślę o sernikach, na myśl przychodzi mi specyficzny posmak pomarańczowej skórki, pękające pod zębami winogrona, charakterystyczna faktura sera na języku. Błyszcząca na powierzchni ciasta "rosa", która rankiem mieni się w promieniach słońca.

Kawałki sernika wyłożone na paterze,...

książek: 2
RenataCzelny | 2017-03-11
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Przeczytana: 11 marca 2017

Jestem autorką tej książki, która jest moim debiutem wydawniczym.To także spełnienie mojego marzenia.
To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta…
Postanowiłam poczęstować moich Czytelników nie tylko słodkimi sernikami, ale także tymi o wytrawnej nucie.W książce znajdziecie przepisy na serniki klasyczne, z owocami, z wieloma różnymi dodatkami, z warzywami, serniki na zimno lub na ciepło. Zaś między autorskimi recepturami, w krótkich, bardzo osobistych rozdziałach, poznacie moje słodkie wspomnienia z dzieciństwa, które sprawiły, że dziś pieczenie i gotowanie przemieniłam w pasję.

książek: 19
Karolina | 2017-03-29
Na półkach: Przeczytane

Ja już też ją mam :) Jestem zachwycona. Przepiękne wydanie, fotografie tak słodkie, że aż kręci się na żołądku :) Zdjęcia w książkach kucharskich to podstawa, puszczają wówczas wodze fantazji i tak jak przy sernikach pani Renaty, aż czuć zapach serniczków, inny z każdej strony. Problem w tym, ze nie wiem od którego zacząć wypieki :) Skuszę się chyba w pierwszej kolejności na coś wytrawnego, bardziej wyrafinowanego, bo powiem szczerze nigdy nie kosztowałam jeszcze sernika z brokułem, czy z łososiem. Już nie mogę się doczekać :)

książek: 61
lenka79 | 2017-12-28
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 22 grudnia 2017

U nas w rodzinie na każde święta i ważne wydarzenia obowiązkowo musi być sernik. Niekiedy podajemy go w wersji odchudzonej - bez lukru i żadnej polewy, bo w rodzinie są cukrzycy. Przyznam, że jeszcze nie próbowaliśmy wersji wytrawnej, ale wszystko przed nami.

Aż trudno uwierzyć, że książka jest debiutem autorki, dzięki któremu odkryła ona kolejną swoją pasję - fotografowanie (wszystkie zdjęcia są autorstwa Pani Renaty). Przepisy są bardzo dokładnie podane w następujący sposób: spód, wierzch, masa twarogowa i opis wykonania poszczególnych części. Nie mogło zabraknąć ulubionego przepisu na sernik Babci autorki.

„To właśnie jej - mojej Babci zawdzięczam pieczenie serników. I choć Ona zawsze piekła jeden i ten sam, tradycyjny, bez wprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie.”

Publikacja zawiera od prostych przepisów po wyrafinowane smaki np. sernik ananasowo-mandarynkowy, z pistacjami i limonkowym...

książek: 601
Iliana | 2017-04-02
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Przeczytana: 02 kwietnia 2017

Zawsze powtarzam to, co od dziecka wpajała mi babcia: kuchnia musi pachnieć, bo to serce domu i miejsce, w którym spędzamy większość czasu. Babcia już nie żyje, a ja trzymam się tej zasady od zawsze. Chociaż, jako dziecko czy nastolatka, nie przywiązywałam do tego uwagi, słowa te doskonale zapamiętałam, bo w pracach kuchennych pomagałam nie tylko babci, ale też mamie. I to właśnie mama nauczyła mnie piec sernik tradycyjny, taki nasz, borowiacki. Chociaż każda gospodyni ma swój przepis, moja mama od lat piekła i piecze ciągle ten sam. Ja, nauczyłam się jeszcze dwóch innych serników - z serków homogenizowanych, pieczony, przepis podobny do tradycyjnego, też na spodzie, z rodzynkami oraz gotowanego z twarogu, na spodzie z herbatników. A, jako fanka sernikowego szaleństwa marzy mi się, by nauczyć się robić paschę. Nie, jako przepis stosowany tylko przy okazji świąt, ale takiego na każdą okazję.

Oko przyciągają również nieszablonowe zdjęcia wypieków, autorstwa Renaty Czelny – Kawy. Nie...

książek: 128
Wivel | 2017-04-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 07 kwietnia 2017

Oprócz niebanalnych przepisów na apetyczne serowce autorka zabiera swojego Czytelnika do świata swojego dzieciństwa. W krótkich, osobistych rozdziałach poznajemy osoby bliskie jej sercu, razem z nią spędzamy wakacje w podkarpackiej wsi, obserwujemy pierwsze kuchenne zakusy, pierwsze eksperymenty kulinarne, pierwsze kroki z apetycznym, słodkim blogiem…i pierwsze poczynania jako debiutującej pisarki.

książek: 952
Łukasz | 2017-07-22
Na półkach: HAL, Przeczytane
Przeczytana: 20 sierpnia 2017
książek: 0
| 2017-04-02
zobacz kolejne z 3 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd